Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Tříletá dcera hrozně " šrondá" nezvedá dostatečně nožičky. Snažila jsem se jí vysvětlit, jak správně chodit, ale nepomohlo to. Chodí takhle ve všech botech. Poradíte co s tím? Je nějaké cvičení, pomůcky…?
Můžou to být špatné boty, slabé břišní svaly, páteř…
Zajdi k fyzioterapeutce
Tříletému dítěti fakt nevysvětlíš jak má chodit.
Zajděte na fyzioterapii a cíleně a aktivně rozvíjejte hrubou motoriku - tvoje dcera potřebuje běhat, skákat, šplhat po stromech, kopat do míče, chodit delší trasy a vůbec se pořádně hýbat.
Případně pokud doporučí konkrétní nápravné cvičení, tak samozřejmě kromě obecného rozvoje hrubé motoriky ještě cíleně cvičte.
A v žádném případě to neřeš podle internetu - je nesmírně snadné špatné pohybové návyky ještě zhoršit.
Také jsme řešili. Nám řekli především pevnou obuv kolem kotníků a že se musí víc osvalit. Neměla jsem pocit, že bychom se jen doma váleli, každý den buď procházka, hřiště atd. Pomohlo když začala jezdit na kole. Ale chce to aby na to koukl odborník.
Ja takhle chodim porad… jedna byvala kolegyne mi rekla, ze me neni videt, ale sylset jak plandam nohama po zemi… jako rada zkus fyzio, ale tam jsem jako mala chodila taky a prd…u me je to vylozene lenost a pohodli ze nemusim zvedat nohy no.
@pufik20 píše:
Tříletá dcera hrozně " šrondá" nezvedá dostatečně nožičky. Snažila jsem se jí vysvětlit, jak správně chodit, ale nepomohlo to. Chodí takhle ve všech botech. Poradíte co s tím? Je nějaké cvičení, pomůcky…?
Patrně centrální koordinační porucha… cvičte VM2G a zmizí to ( dejte si to do googlu nebudu to tady rozepisovat)… Pokud stojí všiměte si, že nestojí rovně, ale jako bokem jednou nohou dopředu. Takže na vyšetření, pomůcky a cvičit…