Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
To jestli je malej hyperaktivní nebo jenom živější správně zhodnotí jen odborník, já sama jsem učitelka v MŠ a určitě bych sama od sebe netvrdila o nějakém dítěti že je hyperaktivní. V dnešní době mi to připadá spíš jako výmluva maminek, kolikrát nemají ani diagnózu a omlouvají tím chování svého dítěte (tím nemyslím váš případ). Já bych řekla že je jenom živější. Je to asi takovej správný kluk který neposedí
a pokud by přeci jenom byl hyperaktivní, v dnešní době nemají takové děti ve školce nebo škole zásadní problémy, na takové dítě se vytvoří IVP aby mu škola nedělala problémy.
To jsou milý učitelky… já mám stejného kluka, je to podes, katastrofa v roztomilým balení. Učitelka mi zrovna dnes říkala, že se mám vykašlat na nějaký diagnózy stejně by teď byly k ničemu. V tomto věku je ještě šance, že z toho vyroste. Řeší se to až u predskolaku, aby do školy sli už připraveni. V té době se to taky mnohem líp pozná. I ze ztřeštěnýho triletaka může vyrůst školák v normě. Takže doporucuju zatím neřešit a počkat tak rok a půl až dva roky, záleží, kdy půjde do školy. Náš má 3 roky a 3 měsíce, je rijnovej, čekají ho ještě 3 a půl roku ve skolce, takže jsem v klidu, i když bych samozřejmě ráda věděla, na čem jsme. Nicméně i kdyby tvůj syn získal onu nálepku a teď hned, tak k cemu by to bylo? Tobe, jemu ani ucitelkam by to aktuálně v nicem nepomohlo. Asistent se prý na ADHD do školky nedává, jestli jde učitelce o toto.
@chaela píše:
To jsou milý učitelky… já mám stejného kluka, je to podes, katastrofa v roztomilým balení. Učitelka mi zrovna dnes říkala, že se mám vykašlat na nějaký diagnózy stejně by teď byly k ničemu. V tomto věku je ještě šance, že z toho vyroste. Řeší se to až u predskolaku, aby do školy sli už připraveni. V té době se to taky mnohem líp pozná. I ze ztřeštěnýho triletaka může vyrůst školák v normě. Takže doporucuju zatím neřešit a počkat tak rok a půl až dva roky, záleží, kdy půjde do školy. Náš má 3 roky a 3 měsíce, je rijnovej, čekají ho ještě 3 a půl roku ve skolce, takže jsem v klidu, i když bych samozřejmě ráda věděla, na čem jsme. Nicméně i kdyby tvůj syn získal onu nálepku a teď hned, tak k cemu by to bylo? Tobe, jemu ani ucitelkam by to aktuálně v nicem nepomohlo. Asistent se prý na ADHD do školky nedává, jestli jde učitelce o toto.
Ale dává, zrovna u nás ve školce jeden chlapeček s ADHD asistentku má…
@Anonymní píše:
Ale dává, zrovna u nás ve školce jeden chlapeček s ADHD asistentku má…
U nás se taky v těchto případech asistentky dávaly
Tak ono oznaceni hyperaktivni se kolikrat pouziva chybne jako synonymum pro zive dite. Treba to ty ucitelky taky myslely tak, ze se proste vic hybe nez jine deti.
Aha, tak asi jen u nás ne, nebo nevím, jak to učitelka myslela. Loni jeden kluk s ADHD odešel do školy a asistenta neměl, prý mu ho do školky nechtěli dát. Tak nevím, jak a kde to funguje.
Hele a myslely učitelky opravdu ADHD? Spousta lidí, i těch, kteří znají bezpečně rozdíl mezi „živým“ a „hyperaktivním“ dítkem používají pojem hyperaktivní prostě pro akční dítě.
Jinak teda asistenta podle mě nedostaneš, zvlášť, pokud ho učitelky zvládají. Nejsou love.
Synovi je 5,5. Nevydrží minutu v klidu. Doma a ani ve školce. U jídla dělá blbosti, u pohádek minimálně klepe nohou.
Ve skolce se jim občas vztekne, že nevědí, co s ním dělat. Nikdo to neřeší. Učitelky to zvládají a nikam nás nezenou. Že se doma chová jinak, je normální. Děti doma nemají tolik podnětů.
Navíc tvůj syn je malý a může z toho vyrůst.
@chaela záleží na tom, jak moc těžké to ADHD je. U nás ve školce na ADHD chlapeček AP má. Je neschopný spolupracovat, ubližuje dětem, ráno proběhne třídou a všechny bouchne, stipne, kousne, kopne, rozkope hračky…
Oni ho tam zvládají, já s ním doma problém nemám vůbec…
To, že běhá a nechodí pomalu pořád opravuju, upozorňuju, v MŠ ho taky okrikuji… Prostě neposeda… Je mi jasné, že to s ním nemají jednoduché, ale je hodný, neubližuje, snaží se domlouvat na půjčení…
@Tarjei tak to nesedí ani trochu… Ufff… ![]()
O asistenta nejde nikomu… Ani jim, ani mě.
Jen řeším, že mě přijde syn jako v pohodě živý kluk, co ve 3 letech holt nevydrží vymalovávat a učitelky si stanovily diagnózu, se kterou asi nehnu…
Děkuju vám všem za reakce, už je mi líp… ![]()
@Anonymní píše:
Oni ho tam zvládají, já s ním doma problém nemám vůbec…
To, že běhá a nechodí pomalu pořád opravuju, upozorňuju, v MŠ ho taky okrikuji… Prostě neposeda… Je mi jasné, že to s ním nemají jednoduché, ale je hodný, neubližuje, snaží se domlouvat na půjčení…@Tarjei tak to nesedí ani trochu… Ufff…
O asistenta nejde nikomu… Ani jim, ani mě.
Jen řeším, že mě přijde syn jako v pohodě živý kluk, co ve 3 letech holt nevydrží vymalovávat a učitelky si stanovily diagnózu, se kterou asi nehnu…
Děkuju vám všem za reakce, už je mi líp…
prvně stanovit tuto diagnozu je těžké a většinou se to projeví až ve škole, do té doby málokdy odborník řekne, že takto malé dítě je ADHD..podle mě by ti ani psycholog takto diagnozu v totmo věku nedal..
podle mě žádné podezření neni, to by tě hnali na vyšetření, dle meho si prostě stěžují, že je živý..
@astoret píše:
prvně stanovit tuto diagnozu je těžké a většinou se to projeví až ve škole, do té doby málokdy odborník řekne, že takto malé dítě je ADHD..podle mě by ti ani psycholog takto diagnozu v totmo věku nedal..podle mě žádné podezření neni, to by tě hnali na vyšetření, dle meho si prostě stěžují, že je živý..
Syn ji ma tuto diagnozu od 3 a 3/4, takze daji, kdyz je to jasne. Tady, ale neni, co resit. Skolka zvlada, rodice zvladaji. No problem.
@Oriseka tak my toho našeho taky zvládáme, ve školce taky a i přesto, pokud z toho nevyroste, to řešit budu. Protože nejvíce problémů mu to může dělat právě ve škole. Co n tom, že já si ho doma nějak srovnam, když nebude schopen se ve škole soustředit ani půl minuty…ucitelka se mu nebude individualne venovat podle mych inatrukci, kdyz k tomu nebude mit onen papir.
Ahoj, už jsem zoufalá… Poněkolikáté od září mi ve školce předávali syna (3,5 roku), že je hyperaktivní, ale že oni to s nim umí a zvládají…
Že je poslouchá, s tím problém není, jen neposedi…
).
Já s ním doma ani kdekoliv jinde problém nemám. Je sice čilouš a divočák, pobíhá (moc nechodí), ale je moc hodný, umí se podělit se starší sestrou, sám si vyhraje.
Po těchto poznámkách jsem vyhledala znaky hyperaktivity a přijde mi, že to sedí (z 10 bodů splňuje tak 12
Jsem od přírody plašan…
Jak poznám čilé živé dítě od hyperaktivního?
A vážně nás pak ve škole čeká masakr ohledně soustředění?… přijde mi, že dneska musí mít každý nálepku. Sedící dítě v koutě je taky na diagnózu, živé dítě taky.