Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zdravím všechny maminy a prosím o radu,
našemu prckovi teď bude rok a poslední dobou (asi tak 14 dní ) je neskutečně protivný, nic ho nebaví, pořád se vzteká, kňourá.Chodí teprve kolem nábytku, a jakmile někam nedosáhne, hned je řev. O jídle ani nemluvím, z talíře vybere jen kukuřici a hrášek, co mu dám lžičkou ho nezajímá, ani neotevře pusu.Nejraději by byl pořád přicuclej na prsu a to ve dne v noci. A to už spával celou noc. Kdysi…
Tak nevím, je to kolem roku normální, že se z hodného dítěte stane nesnesitelný protiva, nebo je to mou špatnou výchovou, jak mi tvrdí manžel? (milé, že ?)
Díky moc Luzilka
Ahojky,
je otázka,jestli máte už všechny zuby-my byli takhle protivní i dva měsíce,když nám lezly zuby-lezlo nám jich víc naráz a dost dlouho trvalo,než se prořízly,ale to se spraví.
Lisa
Luzilka - tvůj manžel je príma vtipálek
situace kterou popisuješ je normální - někdy přijde dřív, jindy později. Každé dítě vzdoruje, každé dítě je nespokojené když zjistí, že nemůže mít všechno. Přejde to. Zkus být laskvá a důsledná… bojkot jídla taky přejde, neměj strach.
co si manžel představuje pod pojmem „špatná výchova“ ? víš, můj muž to kdysi taky „zkusil“ - neříkala jsem nic. pak si shodou okolností přestěhoval domů kancelář a já šla do práce. velice rychle vystřízlivěl…
elda
Tatínkové jsou humoristé, že jo? Když se náš tatínek občas začně ohánět takovými informačními skvosty, tak mu na pár hodin nechám holčičky a hned je klid
. Jo, Luzilko, taky mu vysvětli, že se na té výchově podílíte oba
. Makina
Mám doma dvouletý dvojčata a co se vztekání týče je to děs. U nás to začlo asi v 15měsících a od té doby mám pocit že je to horší a horší.S jídlem u nás problémy nejsou-spíš mám pocit že nás jako otesánek oba sní. Spaní taky OK. Jen to vztekání je horor. A když si malý sedne doprostřed přechodu pro chodce a nechce se hnout tak mě berou čerti. Taky si lehl na záda na chodník, lidi kolem něj chodili, smáli se a on ležel jak pecka. A malá není o moc lepší.Nedávno si lehla uprostřed cesty na břicho a ještě si rukama podepřela bradu-prostě havaj. Malý se ale vzteká víc-ječí nebo něčím bouchne o zem příp. dělá co ví že nesmí-otevírá skleněné vitríny,loupe omítku apod.Nejlepší je si ho nevšímat, jak mu dám na zadek je to ještě horší.Sousedi už nám napsali „milý“ anonym, že jde od nás hluk-řev,dupot apod.Mám se postavit na hlavu nebo jim vše dovolit jen aby sousedi měli klid?Pořád si říkám bude líp, ale kamarádka má 4letou holku a říkala, že optimismus ji už přešel.Jen chci říct, že to vztekání je absolutně normální a nenormální by bylo kdyby byl andílek-to bych ti pak doporučila doktora.Takže pozitivní zpráva- máš úplně normální dítě.
Ahoj, před rokem jsem zažila to samý. Období vzdoru,to je normálka,přejde to. Snaží se,nejde to -je naštvanej. Reaguj v klidu,nenech se vytočit. Náš to vydržel 14 dní. Zdravím tatínka ![]()
Ahoj.
Radimek se taky někdy vzteká naprosto bez důvodu a z ničeho nic. To ho pak raději nechám být, ať se vyvzteká… protože cokoliv jiného nemá smysl. Naštěstí jsme ve věcech výchovy s manželem docela zajedno. No to by zkusil, něco mi vyhládat o špatné výchově. Já pruďas bych se asi vypařila a ať se stará, když je tak chytrý… Ať si zkusí…
Pevné nervy a moře trpělivosti přeje
Beruška
![]()
Ahoj, spatnou vychovou to asi nebude…ale treba to muze byt zuby, mala je taky poslednich par dni vztekla rekla sem si ze asi zuby…ale spi hezky a ji hezky tak nevim mozna je to opravdu kolem roku normalka…Sany.
Jak psaly holky, výchovou to nejspíš nebude, spíš zoubky, nebo prostě jen období vzdoru.
Bohužel to nebudeš slyšet asi ráda, ani já to zde nerada četla, ale uznala jsem, že holky maj v jednom pravdu - nejspíš bude hůř:) Tedy všechno se vždy dostává do fáze, kdy to musí nejdřív vygradovat a pak se to teprv zlepší. Nezbývá než se obrnit trpělivostí, najít si zde starší diskuse na téma hyterických dětí a dát to manželovi přečíst.
Kdyby byl doma s dítětem tatínek, možná by to bylo nepochopitelné pro d ruhou stranu, ale je to normální vývoj:(
Neni to vychovou neboj. Myslim, ze by to mohl byt prvni zachvat separacni uzkosti, my to tak kolem roku meli. Nemysli, ze tvuj manza ji jak malej kluka nemel ![]()
Neboj, prejde to.
Jo a priprav sebe a hlavne manzela na obdobi vzdoru, to je teprve chutovka.
Lesina
Jo a nebo to jsou zuby (to je univerzalni odpoved na vsechny nenalady ditete az do dvou let
)
Ježišimarjá, holky, to mi neříkejte, že to vztekání a řev trvá i třeba do 4 let! To néééé!!!
Od narození naší Mišulky si říkám, že to bude čím dál lepší a uklidňuju se tím, protože to co jsem zažila po porodu byl děs - řev ve dne v noci, pořád…Teď už je to o něco lepší, ale asi je to tím, že jsem si už na to zvykla…
Mám doma prostě uřvance a myslela jsem si, že čím bude starší, tím bude i klidnější. No, to jste mě teda neuklidnily, ách jó…
![]()
Andy
Tím, že v 18ti půjdou z domu jsi mě taky neuklidnila, už teď stresuju, co si ta moje holčička jednou přivede domů za floutka… ![]()
No, holky, obdobi vzdoru… Ja teda nevim, rikala jsem si, ze muj syn ho ma a ze to prejde, ale pomalu se vzdavam veskere nadeje. Proste mi pripada, ze je to nejaka lez z hub psychologu, aby mel rodic svetylko na konci tunelu a potomka neprerazil. Muj syn zacal byt taky protivny okolo jednoho roku a musim konstatovat, ze mu to zustalo a je to pomaloucku polehoucku horsi a horsi. Kazdy den si zazivam dve tri hystericke sceny, zacina to nekdy uz vstavanim (nemuze se oblect, protoze ho boli rucicky), pokracuje to na schodech (nemuze sam slezt protoze ho boli nozicky), dale snidane, atd atd cely den.
Rozhodi ho sebemensi malickost a on se tak nejak se zablokuje, a potom uz mu vadi uplne vsecko, graduje to dokud nevyvola hysterickou scenu. Odmita taky vsechny cleny rodiny krome me (ne, ze by ke mne byl nejak mily, je jen min protivny nez k ostatnim). Jinak se na nej nikdo nesmi podivat, usmat, o pohlazeni nebo puse ani nemluvim. Nikdo ho taky nesmi zavest na zachod, ale sam curat nemuze (protoze si neumi stahnout kalhoty - uz ho zase vsecko boli). Cely den je proste boj. Nechci sebou nechat orat, snazim se byt dusledna, ale je to pekelne tezke, pokud me se sladouckym usmevem prosi, abych ho snesla se schodu a ja mam v jedne ruce dceru a v druhe plny nocnik a pritom vim, ze odmitnuti (i kdyz je spojene s trpelivym a detailnim vysvetlenim proc ho zrovna nemuzu zvednout) vyvola promenu sladkeho usmevu v podmraceny kukuc a za patnact minut mame rev a hysterickou scenu…
Muj manzel je taky humorista. Samozrejme je to tim, ze on je na nej prisny a ja ho jenom rozmazluji.
Asi jsem neporadila, ale aspon jsem si vylila srdicko.
Jana
Ojojoj, já to snad ani nebudu číst ty příspěvky, začínám mít depku… ![]()
Andy