Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahojky holky. Potřebuji poradit, dcera je ve druhé třídě. V první třídě jsem si všimla, že špatně drží pero (palec. ukazováček i prostředníček), řekla jsem to učitelce s ona mi to potvrdila, tak jsme vytrvale cvičily a prostředníček už konečně dává pod tužku, ale objevil se další problém, hrozně ryje a píše strašně. Ukazovacek nemá položeny na tužce „volne“ ale hrozně na tu tužku tlačí, má tu ruku v křeči a pak ji ruka bolí. Prosím o nějakou radu. Když píše tak píšu sní a neustále ukazuji aby netlacila, ale už si nevím rady, furt na tu tužku tlačí
A ruku jako takovou má uvolněnou? Píše zápěstím? Já třeba taky držím tuzku nepredpisove, ale vždy jsem psala hezky.
Dítě, co začalo držet tužka blbě a křečovitě az s lockdownem, mělo na procvičení od spec. pedagožky uvolňovací cviky ve stylu „namaluj jedním tahem letadlo“.
Sedět nad dítětem a hustit do něj úchop a „netlač“ je podle mě k prdu.
Podle mě se úchop přeceňuje. Držím hodně špatně (v pěsti) celý život a problémy nemám.
Uvolnena ruka je důležitá. Syn tlačil loni, dostal jednotazky a dělali jsme je Stabilo fixem, který se v případě tlačení zasune.
My kvůli uvolnění jeho ruky chodili i na Maxika, ale ten je hlavně pro předškoláky.
@Billi Dík za typ na stabilo fix. ![]()
Nám byly doporučený na ty jednotazky voskovky.
Dceři v první třídě paní učitelka půjčila takový nástavec na tužku, který jí pomáhal držet pero/tužku správně. Nevím jistě, který přesně to byl. Něco na tento způsob… Celkem jí to pomohlo.
Jedinec pomáhá jsou uvolňování cviky a obrázky Jedním tahem. Tužky, pera, fixy.. To všechno by měla mít tak, aby se to nedali držet jinak než ve špetce.
Procvičení prstů, ruky před psaním. Na semináři nás učila, že minimálně dělat na hrudníku prsty motýla.
To se i dětem líbí a prsty si procvičí.
Nejde brát, že se úchop přeceňuje. Když bude blbě držet psací potřeby. Tak si zatěžuje tu ruku. Až bude psát později někde na přednášce rychle, aby si zapsala důležité poznámky. Tak bude mít problém. Bude ji bolet brzo ruka. Půjde i do nepříjemných křečí. Bude se tím zdržovat. A nebude stíhat. Se podívej, jak často lidé během psaní protřepávájí ruku, ať si uleví. Protože je bolí. Mají špatný úchop. Jsem levačka. Takže vím, jaké to je. Na správný úchop se musím hodně soustředit, když píšu rychle. Když zapomenu, tak pak třepu rukou, že strašně bolí. Mám vydřené, abych měla krásné písmo. Když mám klid, čas. Tak se na něj soustředím automaticky.
Syn v první třídě s tím teď taky dost bojuje. Snažím se všemožně už víc jak dva roky, ale prostě nic, drží tužku blbě a strašně tlačí, píše hrozně… měli jsme milion nástavců, stabilo, všechno mame trojhranny, dali jsme mu i pentelku, co se při tlačení zlomí… zkusím to kreslení jedním tahem, díky za tip. Jinak nevím, ruku uvolňujeme snad denně, za chvíli mu asi upadne už…a stejně nic. Asi dostane pero až na druhým stupni… ![]()
Já jsem se synem furt jak blbá dělala uvolňovací cviky a u nás se to plně míjelo účinkem. Prostě tu tužku drží blbě. On má špetkový úchop, ale ta tužka mu vždy vyjede, takže palec a ukazovák jsou přitisklé na sobě a tužka na volno drží v prostoru. Opravuju ho, cvičíme pokud je to možné, ale je to marný, je to marný. Bude mu 9 let a píše otřesně. Teda psací písmo má krásné, ale třeba číslovky a tiskací písmo je tragédie, ale už to neřeším. Učotelka to po něm přečte, nepeskuje ho za to a já jsem ráda, že ho baví škola, že se ve všem postupně zlepšuje, jen vím, že v jemné motorice a úchopu má slabiny ![]()
Úchop už má správný ale hrozně těmi prsty tlačí na pero a zápěstí také nemá volné. Učitelka nic neřeší, kdybych to sama neřešila tak učitelka prostě nic
@lúcajan Ale uchop není všechno. Já mám úchop blbý, ale psala jsem hezky. Dítě mělo sice vcelku dobrý úchop, ale stejně psalo z ramene.
Ať píše pomuckami, na které nemůže tak tlačit.
A zkus oslovit ve skole speciálního pedagoga, je-li. Měl by pomoct, doporučit cvičení.
@Kelsey zrovna toto téma jsme nedávno řešily s kamarádkou a obě držíme šíleně a ani jedna jsme netrpěly na boleni ruky.
Já i píšu velmi pěkně.
Podle mě je podstatnější mít uvolněnou ruku a úchop je až druhořadý.
Ja se omlouvám. Asi to špatně píšu. Pero drží špetkovým úchopem. Ruku uvolněnou nemá, a ukazováčkem na pero hrozně tlačí. Poslední rada od učitelky: kreslit na podlaze na velký papír, to jsme dělali, neustále ji napominam aby netlačila, ale jediné co jsme zlepšily je ten úchop. Psaní ji nebaví, hodně s tim bojujeme (otec Dyslektik a dysgrafik )
@lúcajan A byly jste v PPP? Ono to možná prostě lepší (teď) nebude, geny a CNS neocuras.
Tak ať třeba píše tiskacím…
Mě by psaní taky nebavilo, kdyby me matka neustále při psaní napominala. ![]()
Ona nechce psát ani sama, prostě vůbec, o ppp jsem se ve škole zmínila a prý se uvidí jak na tom bude na konci 2.třídy
Známky ze psani: 3, 4 i 5. Ty trojky bych neřešila ale ve 2.třídě aby dostala 4 nebo 5. Na vízo z českeho jazyka mela 3 (kvuli tomu psani)
Stabilo koupím, díky za radu