Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, potřebuju poradit
Malá se plazí, nově se teď začla rukama vzpírat o různé překážky (polštář, matrace, šuplík, natažená noha,..)a jít na kolínka. V této poloze se na nich houpe. Já ale měla vždy za to, že při houpání má být rukama na zemi a mají být natažené. Ruce má totiž často na loktech, sotva se vzepře, jde na lokty. No a tak nevím, jestli je to dobře, jestli to vůbec může dělat špatně, jako se můžou špatně pást hříbátka
Myslím, že na ručkách by se udržela, ale když jí našteluju, jde skoro hned na hrudník. Tak si nějak nevím rady, jestli to řešit, nebo to nechat plavat.
Přesně tohle dělala Vikča, taky se neudržela na ručičkách. Vždycky jsem ji naštělovala a ona se stejně zhroutila na zem. Vždycky jsem to s ní zkoušela a pak jsem jí nechávala se plácat na zemi samotnou. Pak na to asi nějak přišla a opírala se o ručičky normálně ![]()
Doktorka mi na to řikala, že tim že je to velkej puclík tak v těch ručičkách nemá sílu aby se udržela, ale at nemám strach že na to přijde sama.
Tak bych se nijak nestrachovala.
Ahoj. Děti můžou dělat špatně leccos, ale tohle bych jako problém neviděla. Pokud máš pochybnosti, zavolej svojí pediatričce, pravděpodobně půjdete do poradny, nebo až na roce? Myslím, že krom správného pasení koníčků je důležité správné sezení a lezení po čtyřech. Tím houpáním si dítě mj posiluje svaly, aby pak mohlo lézt a udrželo se na nožičkách. Případný problém bych řešila v případě, že by dítě nelezlo, nebo lezlo krátce a začínalo chodit. Aby si stihlo správně posílit především zádové svalstvo, je důležité, aby dítě aspoň 1-2 měsíce lezlo, a teprve až potom chodilo (tím nemyslím první krůčky kolem nábytku, ale to, že dává přednost chůzi před lezením).
My zas máme opačný „problém“ - Mája má silné ruce a slabé nožičky, takže rukama se vytáhne i do stoje, dělá regulérní kliky, ale nožičky má slabé. Myslím, že je to tím, že neleze, ale plazí se jen pomocí rukou (máme klouzavou podlahu, tak jí to jde dost dobře a rychle). Pro jistotu nás doktorka poslala na rehabilitaci, ať ji tam radši zkouknou, ale říkala, že si nemyslí, že by to byl problém.
Jako problem to nevidim, proste to zatim zvlada takhle a trenuje, az posili ruce, bude delat zas neco jinyho. Na posilovani jsou dobry prekazky- polstare apod. Ja bych ji do toho nezasahovala, protoze tim spis neco pokazis, donutis ji do polohy, na kterou jeste nema potrebny vybaveni. ![]()
Jako tak nějak
?
Moc bych se tím netrápila, za pár dní to může být jinak. KDyby to vypadalo jo divně, nebo cokoli se ti opravdu delší dobu nezdálo, můžeš zajít za rehabilitační sestřičkou někam, nepotřebuješ doporučení - jen si to asi zaplatíš.
Pipet píše:
Jako tak nějak?Moc bych se tím netrápila, za pár dní to může být jinak. KDyby to vypadalo jo divně, nebo cokoli se ti opravdu delší dobu nezdálo, můžeš zajít za rehabilitační sestřičkou někam, nepotřebuješ doporučení - jen si to asi zaplatíš.
Jéé, tak to je přesný, ještě k tomu je často na tom plštáři a kouká jak panímáma z okna ![]()
Mně právě přijde, že ruce by to zvládly, protože, to se vzpírá jak o život, ale zas prdí na nohy, jedno z toho prostě vždycky vynechá
No jo, snad na to přijde, doufala jsem, že se brzo rozleze, aby ta záda posílila, protože se ještě ani sama neudrží v sedu a to bych řekla, že má nejvyšší čas.
zuzouš píše:Pipet píše:Jéé, tak to je přesný, ještě k tomu je často na tom plštáři a kouká jak panímáma z okna
Jako tak nějak?Moc bych se tím netrápila, za pár dní to může být jinak. KDyby to vypadalo jo divně, nebo cokoli se ti opravdu delší dobu nezdálo, můžeš zajít za rehabilitační sestřičkou někam, nepotřebuješ doporučení - jen si to asi zaplatíš.
Mně právě přijde, že ruce by to zvládly, protože, to se vzpírá jak o život, ale zas prdí na nohy, jedno z toho prostě vždycky vynecháNo jo, snad na to přijde, doufala jsem, že se brzo rozleze, aby ta záda posílila, protože se ještě ani sama neudrží v sedu a to bych řekla, že má nejvyšší čas.
Na sezeni nema nejvyssi cas, deti si vetsinou sedaji mezi 6-11 mesicem a i dyl
Vsak si projdi diskuze,je to tady casty tema ![]()
Lezení je právě pro děti dost náročné, vzhledem k tomu, co všechno musí zkoordinovat.
A jen tak pro zajímavost - Mája už 11 měsíců měla a zatím sama nesedí. A když už ji tam posadím já (jednou už si sama sedla, i když s oporou), tak je okamžitě na břiše. Normálně ji neposazuju, ale chtěla jsem vyzkoušet, co ona na to. A jen jsem se ujistila v tom, že k tomu prostě jen nemá motivaci. Ale už jsem nás objednala na rehabilitaci, aby mi poradili, jak ji motivovat, právě hlavně k tomu lezení.
hkac píše:
Lezení je právě pro děti dost náročné, vzhledem k tomu, co všechno musí zkoordinovat.A jen tak pro zajímavost - Mája už 11 měsíců měla a zatím sama nesedí. A když už ji tam posadím já (jednou už si sama sedla, i když s oporou), tak je okamžitě na břiše. Normálně ji neposazuju, ale chtěla jsem vyzkoušet, co ona na to. A jen jsem se ujistila v tom, že k tomu prostě jen nemá motivaci. Ale už jsem nás objednala na rehabilitaci, aby mi poradili, jak ji motivovat, právě hlavně k tomu lezení.
Mne na to poradili nahazet na zem polstare a lakat a lakat. Nebo nechat bez tricka s holym briskem, pokud to jde…nejlip venku (treba ted by to byla sakra motivace
) v lete, coz zrovna jako naschval neni…
asha píše:hkac píše:Mne na to poradili nahazet na zem polstare a lakat a lakat. Nebo nechat bez tricka s holym briskem, pokud to jde…nejlip venku (treba ted by to byla sakra motivace
Lezení je právě pro děti dost náročné, vzhledem k tomu, co všechno musí zkoordinovat.A jen tak pro zajímavost - Mája už 11 měsíců měla a zatím sama nesedí. A když už ji tam posadím já (jednou už si sama sedla, i když s oporou), tak je okamžitě na břiše. Normálně ji neposazuju, ale chtěla jsem vyzkoušet, co ona na to. A jen jsem se ujistila v tom, že k tomu prostě jen nemá motivaci. Ale už jsem nás objednala na rehabilitaci, aby mi poradili, jak ji motivovat, právě hlavně k tomu lezení.![]()
![]()
Překážky zdolává kráně, ale jak je tam nemá, je zas na bříše a plazí se
. S tím holým bříškem je to dobrý nápad, nechám ji plazit se přes stuhadlo
.
hkac píše:asha píše:Překážky zdolává kráně, ale jak je tam nemá, je zas na bříše a plazí sehkac píše:Mne na to poradili nahazet na zem polstare a lakat a lakat. Nebo nechat bez tricka s holym briskem, pokud to jde…nejlip venku (treba ted by to byla sakra motivace
Lezení je právě pro děti dost náročné, vzhledem k tomu, co všechno musí zkoordinovat.A jen tak pro zajímavost - Mája už 11 měsíců měla a zatím sama nesedí. A když už ji tam posadím já (jednou už si sama sedla, i když s oporou), tak je okamžitě na břiše. Normálně ji neposazuju, ale chtěla jsem vyzkoušet, co ona na to. A jen jsem se ujistila v tom, že k tomu prostě jen nemá motivaci. Ale už jsem nás objednala na rehabilitaci, aby mi poradili, jak ji motivovat, právě hlavně k tomu lezení.![]()
![]()
. S tím holým bříškem je to dobrý nápad, nechám ji plazit se přes stuhadlo
.
Doufam, ze mate aspon zaluzie
![]()