Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ráda bych se s Vámi poradila. Mám rok a pl starou holčičku váha něco mezi 9-10 kily. Neustále bojujeme s jídlem , už nevím, co ji dát, aby trochu přibrala nebo se řádně najedla.
Snídaně pár kousků nakrájeného rohlíku,nebo buchty, koláče a podobně, zapijeme to skoro lahlí mléka.
svačina u nás není protože spí- když dostane svačinu nechce oběd
oběd.. někdy miska polévky, jindy tři lžíče, někdy kní koro celou skleničky, jindy 1/4 a dost… jí jídla s námi, protože u nás se nejí mastná jídla na sádle a podobně, sůl je minimálně o koření nemluvě- spíše používám k dochucení bylinky
svačina budto ovoce, zelenina, kolac, houska, ale jogurt u nas nepřipadá v úvahu ( měli jsem problém se zácpou, tak jsem ji dávala zákys a podobně, takže jogurty odmítá)- vyřešila jsem to, naředěním do lahvae, což vypije.
večeře- například polévka, těstoviny, kaše a podovně.. opět lahev mléka na noc
v noci se budí 1-2 za noc
A dcerka nějak špatně prospívá? Můj 21 měsíční syn má cca 11kg. Jí taky střídavě oblačno - někdy hodně někdy skoro nic.
S jogurty bojujeme taky, ale aspoň 1× denně se snažím něco mléčného protlačit. U nás je ale problém i s mlíkem. Od 1,5 roku nechce žádné z UM, takže pije obyč mlíko (dřív bio, teď už normální).
Když nedá ani nic jogurtového ke svačině, k večeři dostane kaši. Nesmím dávat moc často, jinak by je časem taky odmítal…
Osobně z toho teda tragédii nedělám, ale po přečtení příspěvku bych mohla mít taky dojem, že špatně/málo jí
![]()
Takže jsem nic neporadila, tak snad se tu dočtu nějaký návod co zlepšit nebo zavést… ![]()
U nás taky bojujem stále s jídlem.Mám 15 měsíční dvojčata kluk 9kilo a holka něco přesn 8.Jednou sní hodně podruhé zase málo,ale hold jim to stačí.Od mala jsou nejedlíci.
Ahoj,
já ti neporadím, jen můžu ujistit, že to může být i horší. Moje mladší dcerka má 19 měsíců, váha jako u tvojí a sní za den tak jeden rohlík, čtvrt jablka či půl banánu (nebo adekvátní množství kukuřice či hrášku) a asi 2 polévkové lžíce lupínků. Když má mimořádně dobrou náladu, dá si k obědu trochu masa - to je tak 1 - 2 krát týdně. Nejí jogurty, většinu ovoce a zeleniny, přesnídávky, kašičky, polévky, skoro nic. Odmítá i vyzkoušet nové druhy jídla, ani to nedá do pusy. Když jí to tam strčím jakmile pusu pootevře, hned to plive ven
. Ani neví, jak co chutná, ale řve, že to nechce a zdrhá pryč
.
Už jsem tu zakládala i minimálně dvě diskuse, že mi nechce normálně jíst, ale pořád je to stejné
.
Je pravda, že ještě kojím, ale myslím, že už nepije tak často ani tak dlouho, aby ji to nějak moc zasytilo. Asi jí to zkráta stačí, nebo co
.
Dcera 27 měsíců, taky málo jí, teď váží tak 12,25kg (92cm) - je na spodní hranici normy (ve váze), ale je vitální a krásně roste, tak se nevzrušuju, některé děti prostě snědí, na co příjdou, některým stačí málo, to co jsi napsala moje Zuzka určitě za den nesní, já myslím, že stačí kontrolovat růstové grafy a jestli do nich dcerka spadá, je všechno, jak má být. Jen ty se s tím musíš srovat …, že není jedlík ![]()
Ahoj, neřekla bych, že špatně jí, teda aspoň ne v porovnání s naší cácorkou v tom roce a půl. ![]()
Nabízet, nenutit - nic jiného asi nenaděláš
Uvidíš, že se to zlepší ![]()
ahoj maminy, přidám taky trošek do mlýna
!! mám skoro 20-ti letého syna a s jídlem jsem s ním taky bojovala a s každým soustem ho honila po bytě a v nestřeženém okamžiku jsem ho dávala do pusiny, odchovala jsme ho do 4týdnů na kravském mléce s odvarem z ovesných vloček, na roce měl 8,80 v 9-ti měsících chodil. Teď mám skoro ročního prcka a ten má alergii na mlíko (mléčnou bílkovinu) a to sušené se štěpenou bílkovinou odmítá (ani se mu nedivím - taky mi nechutná, takže jogury apod. nic
, kupovaná jídla nechce a doma uvařené jídlo sní porci pro vrabce
ještě tak přesnídávku a chutná mu kukuřičná kaše (samotná, s přesnídávkou, s banánem) a samozřejmě z lahve!!
samotný banán, jablko apod. jen rozprasí!! ještě sní toustový chlebik s rostl. máslem a vyzkoušela jsem i rýžovou kaši ze sójového mlíka. Dle dr. nijak nestrádá
. Myslím, že na různé chutě příjdou postupně časem sami. Asi nám nezbude než to průběžně po troškách zkoušet a obrnit se trpělivostí!!
Tak zdar maminy!! ![]()
jeíž holky, děkuji. Já se tady s tím denně stresuji, že se o ni špatně starám, že je hubená a nanicovatá a asi to jak vidím může být ještě horší. Takže jste mne uklidnili a je mi fajn. Míša um také nepije,od roka je na kravském, polotučném a spokojen¨á. Dopřávala jsem ji plnotučné, ale z toho měla děsnou zácpu.
Kdybych si s něčím nevěděla rady opět se přijdu poradit, ale díky moc ![]()