Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj, chci se zeptat jestli některá z vás nemá (neměla) stejný problém jako já. V dětství jsem měla vykloubený kyčel, ted kvůli tomu trpím artrózou.
Nyní jsme 10tt a začínají mě kyčle bolet. Nevím jak zvládnu následné měsíce při kterých přiberu nějaké to kilo. Je možné kvůli tomu nastoupit na rizikové? Až se začne pánev roztahovat?!A porod bude asi císařským řezem nebo jste některá po luxaci rodila přirozeně? Děkuji. ![]()
já měla perthese, artrosu mám taky. rodila jsem normálně. potíže a bolesti kyčlí souvisí spíš s hormonálními změnami v těhotenství a zátěží, než s porodem. co se císaře týče, kontaktuj ortopeda.na rizikové nastoupit můžeš, tam ti stačí souhlas gynekologa. ony ty bolesti souvisí s celkovým uvolnováním vaziva v těhotenství. neváhej a prober to s gynekologem, myslim že ti nebude dělat potíže. císaře bych si rozmyslela, pokud ti ho ortoped jednoznačně nedoporučí. vždy je lepší normální porod. pochopitelně je těžko radit po netu, objektivní stav tvé kyčle nemohu posoudit. Nicméně znám holku po těžké autonehodě, kdy měla kyčel dost v háji a rodila dvakrát normálně. ted je po endoprotéze… neboj se vlka nic, vyběhej si neschopenku (pokud máš bolesti) a těš se na mimčo. elda
Má nej kamarádka měla po těžké autonehodě zlomenou pánev a ani to nebyla indikace pro císaře, nakonec ho měla, ale z důvodu pro záchranu dítěte o měsíc dříve.
S kyč. kloubem problém neměla, ale radím to co maminka přede mnou, kontaktovat lékaře, bolesti nezávidím, je to hodně nepříjemné.
taky jsem měla perthese a následnou operaci. Já myslela, že po luxaci je císař normální, ale radši bych samozřejmě rodila přirozeně, tak snad se to povede! Bolesti mám ted už snad pořád, ale sváděla jsme to taky na to, že začínám přibírat a každé kilo navíc je pro kyčle děs
Ale mockrát děkuju za radu, docela mě to uklidnilo, ale vše ještě proberu s doktorem!
Ještě jednou DÍKY! ![]()