Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky,
Přicházím sem zase s potřebou se ujistit, že není nic hrozného. Už jsem sem psala jak jsem u porodu téměř zemřela a pak měla asi náběh na deprese a vy jste mi pomohly. Ještě jednou moc díky.
Teď k tomu co mě trápí aktuálně. Našemu Pokladu jsou 3 měsíce přesně. Byli jsme u paní doktorky na prohlídce a dopadla no… Nejprve jsem s ní měla problém ohledně očkování.. Nejsem proti očkování, ale nechtěla jsem 2 zároveň a ihned mi bylo vysvětlováno, že ti běžné dělá a abychom vsechno stihli apod. Takže návštěva nezačala příjemně. Poté byl malý změřen a zvážen (63 cm a 6500g). Prý moc přibírá, narodil se s necelými 3 kg a 50cm. Je bohužel na UM, po porodu jsem byla na JIP a dostala velké množství krve, ale to už řešit nechci. Je to tak hrozné? Fakt přibírá tak moc?
Další věc byla pasení. Bohužel jsem mu dřív pomáhala aby pásl tím, že jsem mu dávala ruce spíše pod tělo a to je prý špatně. Teď podle ní pase jako dvou měsíční ![]()
Má reflux takže se téměř vždy pozvrací na bříšku a moc se mu tam nelíbí. Už nám bylo sděleno, že pokud se to do příště nesrovná půjde na cvičení. Přitom s rukama částečně pod tělem pase výborně. Na rameni drží hlavu a otáčí ji. Prý už musí zvedat i záda. No co vám budu povídat, odcházela jsem rozhozená.
Teď jsme pásli s rukama od sebe a zvedá krásně hlavu ale ty záda asi málo
ach jo..
Jo a jí tak 5× až 6× denně 160 ml. Tak nevím.
Díky za odpovědi.
To je koukám doktorka k pohledání.
To druhé očkování je pokud vím nepovinné, takže když ho nedáš vůbec nemůže říct ani popel, natož když ho chceš dát později.
Taky jsme měli rozděleno. Byli jsme tam snad každý měsíc… Je to jen na tobě a doktorka by to měla respektovat.
K tomu mléku. Je horko tak má žížu. Moje malá tolik nepila, ale taky měla 3 měsíce na podzim. Nebyly takové horka. To dělá své. Hold má zatím jen mléko.
A k pasení, pochopila jsem, že měl náročný porod. Klidně může mít něco zablokované (ale taky nemusí). Zkus se poohlédnout v okolí, jestli není fyzio, které dělá odblokování dětí. Klidně to může stačit a začne krásně pást.
Jestli je těžší neposoudím, ale dietu mu asi sotva nasadíš, že… A pasení může klidně dohnat. Kor jestli má reflux a na bříšku se mu nadavuje. Taky bych nebyla odvázaná, kdyby se mi chtělo blít a furt mě někdo cpal na břicho. To pak ani to cvičení koníků nejde tak hravě.
Doktorka se naštvala že sis dovolila ji odporovat, já rovnou přišla řekla že očkování nejdřív na 5 měsících a čau, taky držkoval ale co… Jeho problém. Neřeš uraženou babu, jestli půjdeš nebo nepůjdeš na cvičení je tvoje věc ona nic nakázat opravdu nemůže… Tak ji v klidu řekni že cvičení promysliš usměj se a jdi do pryč…
Kdyz ti nesedi doktorka, zkus ji zmenit (pokud nejsi nekde z malomeste a je jedna siroko daleko).. nase doktorka taky dava prevenar a hexu najednou, ja s tim problem nemela, dcera taky ne, ale doktorka by mela respektovat tve prani, stihlo by se to urcite…no ve 3m je asi 6,5kg vic, ale tak asi to mlicko potrebuje, tak mu nebudes nasazovat dietu…kojenci… jedine co, tak toho cviceni bych se nebala, jestli vam napise zadanku a posle na fyzio, tak to je zrovna docela fajn..ja znam z okoli spis opacny problem, ze doktori nechteli fyzio napsat, ze je dite ok a obavy rodicu smetli…to paseni zvladne, my jsme davali dceru na mic, treba by se to synovi libilo, tam muze byt nakloneny, tak by se mu treba um nevracelo
Straší syn měl ve 3M 7,5 kg, byl na um, které měl moc rad, žádný problém to nebyl. Lenivy byl na břiše až hanba, ten ležel do 9M… doktorka neřešila, viděla ze je jen lenivy pozorovatel. Teď má 3 roky a pohybově je nadaný až až a hubený jak lunt. Mladší se narodil drobnější a taky ho je dost… ale od začátku je vidět, ze je takový zkroucený, lenoch je sice jako bracha, ale cvicime a pomaha to. Je důležité si říct, ze to děláš pro nej. A ty mimina jsou vděčná, ještě ti neřeknou jaká si pipina a pamatovat si to nebudou. Navíc ty pokroky při cvičení jsou fakt velmi rychle vidět. Neboj se toho předem… fakt.
Díky za odpovědi
Mě by cvičení ani tak nevadilo, spíš jestli je naděje, že se rozpase. Na míč dávám a to zveda krásně hlavu jen ty záda méně a u ní se mu nechtělo vůbec. Na žízeň dostává i čaj, ale myslela jsem, že by měl sníst těch 150g/kg a to jí..Hexu jsme dostal už ve 2 měsících, teď šlo prevenar a bexsero. Dala jsem jen prevenar s bexsero chci později..
Jo a ve zdravotním a očkovacím průkazu máme stav výživy přiměřený zaškrtnuto NE…
Nečetla jsem všechny příspěvky… Co se týče jídla - pokud je dítě spokojené a nepláče z toho, že se přejídá, tak bych to neřešila… Mám tři děti, všechny na UM… Doktorka mě také strašila, že starší dvě přibíraly hodně, ale pak jsem zažila i variantu u našeho juniora, kdy vypadal na jedlíka a pak úderem 3. měsíce jako když utne a dosti si to reguloval… Věř mi, že máš tu lepší variantu. Pokud trpí na reflux, tak jí nechávej pořádně odříhnout a na bříško jí dávej třeba 2 hodiny po jídle…
K pasení koníků - i kdyby ti napsala RHB, tak co - podívá se na ní alespoň odborník. Já jsem zase zažila případ, kdy pediatra byla v tomto ohledu dosti pasivní a RHB jsem si zařídila sama a i tak bylo v celku pozdě. Klidně bych se i v okolí podívala po nějakém osteopatovi ( u miminek obvykle stačí jedna návštěva)…
Co se týče očkování, tak moje děti dostávaly Hexu a Prevenar současně, ale Bexero odděleně… Udělala si dobře…