Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky, mamky…
Zajímalo by mě jaký máte postoj k aranžovanému focení novorozenců. Nemám teď na mysli lifestyle, ale aranžované - kyblíky, wrapy, košíky, beenbag…
Kdo jste byl, můžete napsat vaše pocity jak z focení, tak z fotografky a jejím zacházením s dítětem? Zdá se vám takové focení „drsné“ vzhledem k právě narozenému miminku? Nebo to chápete a pro krásné fotky fotografku necháváte manipulovat s miminkem jak se jí zlíbí a má vaší plnou důvěru? Napište dojem, třeba i cenu,(v jakém roce) a zda to doporučujete.
Komu se to nelíbí, můžete napsat proč a zda máte osobní zkušenost nebo jen názor někde dle fotek z Facebooku?
Osobní zkušenost nemám, s oběma dětmi jsme se fotili až ve 2 měsících bez nějakých kudrlinek. Nicméně jsem ještě neviděla aranzovanou fotku novorozence, která by se mi líbila. Takové to balení, jak dítě vypadá jak kukla, je mi vyloženě nepříjemné na pohled, dokonce bych se nebála říct, že to ve mně vzbuzuje odpor. Je mi těch dětí líto, i když racionálně jim to asi nevadí, když u toho většinou spí. Nemám ráda ani focení batolat ala kovboj, víla a já nevím co.
Mně se to vůbec nelíbí, miminko naangažované v misce jak ovoce na obrazu 😃 radši se kouknu na fotku, která prostě vznikla, než na takové nastajlované, asi mi to vyplaví víc endorfinů 😃
Mám dítě úplně normálně v náručí a pak položené na dečce. Žadné kokony a vyfocená nahatá do půl těla s dítětem až u brady. To mi přijde přitažené za vlasy, zvlášť když není tělo zrovna modelkovské. Což deset dnů po porodu má málokdo.
Přístup fotografky byl citlivý, znaly jsme se už před dítětem.
Nelíbí se mi to. Tudíž osobní zkušenost logicky nemám ![]()
Nelíbí se mi styl fotografií, nemám ráda tento styl, za mě kýč.
A nenechala bych to čerstvý miminko někoho tahat kvůli fotkám.
Líbí se mi styl a přístup naší fotografky
https://www.petraskova.com/…y-a-newborn/
Nelíbí se mi to, ale já celkově nemám ráda nějaké strojené fotky, raději momentky zachycené při zážitcích.
Ne.
Fotky maji byt prirozene, jemne, maji pusobit jako zachyceni okamziku.
Miminko v kybliku neni ani jedno z toho.
Miminko není na hraní a není to moje panenka. Podle toho se k němu chovám. Nenechám cizího člověka, aby s ním dělal opičárny, nedělám do něj díry, abych mu nacpala naušnice. Je to malá lidská bytost, která si zaslouží respekt a úctu.
Tak jsem asi jediná, komu se - některé-tyhle fotky líbí… třeba jak je mimčo v nějaké velké květině apod… chápu, že je to už hodně velká stylizace, ale kdy jindy si pořídit takovou fotku - oni rostou a mění se každým dnem ![]()
ať si každý pořídí a doma pověsí fotku jakou chce ![]()
Vůbec se mi to nelíbí, zda se mi to hrozně nepřirozené. Ono udělat takovou fotku trvá a miminko pak už pláče, je mu to nepohodlné, kdysi jsem viděla video na YouTube.
My jsme si pozvali fotografku domů. Fotila nás při běžných činnostech a jak se s malým mazlíme a za mě jsou ty fotky úžasné. ![]()
Byla jsem jako doprovod rodiny a teda nic drsného na tom nebylo. Fotografka úžasná, trpělivá, miminko furt spinkalo, jen se občas protáhlo, tak mu zase naaranžovala ruce a nožičky. Rozhodně to není nic násilného. Newborn focení se dělá naschvál velmi brzo po porodu, protože miminka ho celý většinou prospí a manipulace jim nevadí. Kdyžtak mám tip na fotografku u Pardubic, která se specializuje na Newborn a focení rodin s dětma.
Věřím tomu, že newborn fotografky a fotografové vědí jak nakládat s novorozencem šetrně - alespoň ti dobří. Ani si nic nemyslím o nikom, kdo si takhle dítě vyfotit nechá. Ale já sama za sebe to ke štěstí nepotřebuju, stejně jako těhotenské či rodinné focení. Ani na svatbě jsme neměli fotografa, jen kamarádi fotili. Moje nejmilejší svatební fotka, kterou mám zarámovanou, je momentka jak se s manželem něčemu hrozně smějeme. Stejně tak dceru mám zachycenou na momentkách, mám dobrý foťák a fotím slušně, takže fotky působí pěkně ve fotoknize na památku.
Jsem chtela vedet co je beenbag, tak jsem trosku zabrousila na google.
Tohle mimi vypada dobre nastvane ![]()
Ne nelíbí se mi už jen to že cizí člověk by měl s mimcem dělat psi kusy… Jen proto abych měla foto jak moje dítě je nacpany v proutěným košíku.. Sorry.. Fotka nebo momentka je od toho aby vznikla přirozeně… Nepotřebuji okolo toho nějaký blbosti…