Špatné potraviny v těhu

8959
2.1.13 18:11

špatné potraviny v těhu

Ahojky holky, chtěla bych se zeptat, jestli některá máte zkušenosti s tím, jaké potraviny v těhu vynechat, a které naopak baštit víc. Vím, že by člověk měl jíst normálně, tak nějak od všeho něco, ale na internetu se píše kde co. Někde od nějakých potravin (třeba plísňové sýry) úplně odrazují, jinde zas nevadí. Co myslíte vy?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2178
2.1.13 18:13

Jím na co mám chuť, je fakt že jsem zařadila více ovoce a zeleniny, ale když mám chuť na Nivu, nebo Hermelín tak si prostě pár plátku dám…nejim je samozřejmě na kila…takže asi tak :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5829
2.1.13 18:14

@Lejaa tak za mě: :)
vynechala bych především játra- aspoň první dva trimestry.
no a pak majonézové saláty a zrající sýry (tedy ne jen ty plísňové…)
a pochopitelně alkohol. taktéž aspoň první trimestr a pak třeba příležitostně, ale jen opatrně

víc to neřeším :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4258
2.1.13 18:15
@Lejaa píše:
Ahojky holky, chtěla bych se zeptat, jestli některá máte zkušenosti s tím, jaké potraviny v těhu vynechat, a které naopak baštit víc. Vím, že by člověk měl jíst normálně, tak nějak od všeho něco, ale na internetu se píše kde co. Někde od nějakých potravin (třeba plísňové sýry) úplně odrazují, jinde zas nevadí. Co myslíte vy?

strava ma byt vyvazena.
ja bych si dala teda hlavne to, na co mam chut.
vseho s mirou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5829
2.1.13 18:16

U těch sýrů- ony nejsou škodlivé jako takové- jde spíš o možnost, že jsou kontaminované listerií nebo čím to. takže já si třeba předevčírem dala hermelín, ale usmažila sem si ho :)

a taky bych to nepřeháněla s bylinkovými čaji…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8071

Plísňové sýry se nedoporučují kvůli riziku listeriózy, která je v těhotenství velmi nebezpečná. Sice se u nás všechny sýry vyrábějí z pasterizovaného mléka, ale dlouhozrající sýry typu hermelín, niva, tvarůžky a podobně se můžou druhotně kontaminovat. Stejně tak pozor na různé lahůdkové výrobky, saláty, majonézu ze syrových vajec a podobně, i když tam spíš hrozí salmonelóza. Stejně tak jako ze syrového masa, tam navíc hrozí toxoplazmóza.
Takže opatrně při práci se syrovým masem a taky je třeba pečlivě čistit a mýt zeleninu.
Jinak - asi klasika: Zdravá strava, vyhýbat se umělým přísadám typu sladidla, barviva a podobně.
Jo a játra - obsahují hodně vitamínu A, který může být ve vysokých dávkách taky škodlivý, takže játra s mírou, tuším se píše maximálně 100 denně. Osobně si myslím, že když si je člověk dá jednou za týden, nic se nemůže stát.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8071
@Mičule píše:
@Lejaa tak za mě: :)
vynechala bych především játra- aspoň první dva trimestry.
no a pak majonézové saláty a zrající sýry (tedy ne jen ty plísňové…)
a pochopitelně alkohol. taktéž aspoň první trimestr a pak třeba příležitostně, ale jen opatrněvíc to neřeším :mrgreen:

Játra není třeba vynechat, jen se nesmí předávkovat. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8959

Díky holky. Ty játra mě ani nenapadly, ale už jsem to myslím někde slyšela. Děkuji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8071
2.1.13 18:17
@Mičule píše:
U těch sýrů- ony nejsou škodlivé jako takové- jde spíš o možnost, že jsou kontaminované listerií nebo čím to. takže já si třeba předevčírem dala hermelín, ale usmažila sem si ho :)a taky bych to nepřeháněla s bylinkovými čaji…

Jasně, tepelně upravený se může. Otázka je, jestli třeba při smažení je to dost dlouhá doba. Ale zapékané a podobně, to už není žádné riziko.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8071
2.1.13 18:18
@Slysil píše:
Jím na co mám chuť, je fakt že jsem zařadila více ovoce a zeleniny, ale když mám chuť na Nivu, nebo Hermelín tak si prostě pár plátku dám…nejim je samozřejmě na kila…takže asi tak :lol:

No to je ale chyba, protože ty sýry se nedoporučují kvůli riziku nákazy listeriózou. Takže i jeden plátek může napáchat hodně škody.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29436
2.1.13 18:18

Vyhýbala jsem se akorát nivě a syrovému - sushi, uzený losos, tatarák. Jinak jsem jedla to, na co jsem měla chuť a neřešila. I ten hermelín, saláty nebo játra jsem párkrát měla. Teď u druhého jsem měla období, kdy jsem na začátku ty saláty jedla furt, protože jsem na ně měla šílenou chuť. Řídila jsem se heslem: všeho s mírou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5829
2.1.13 18:19

@Cuarentena no taky mě to napadlo, ale svědomí to uspokojí… :mrgreen: :lol:

s játrou- já bych se právě v prvním trimestru bála. někde sem v prvrním těhotenství študovala, jaká je ta bazpečná dávka a není to snad ani 1/5 normální porce dušené játry. takže já si ji teď holt odpustím. ke konci, kdy je mimčo už velké, bych to neřešila

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8959
2.1.13 18:20

@Cuarentena
Tak játra ani moc nemusím, tak mi to ani nebude dělat problém:-)
Díky za reakci. Ty majonézy, syrové věci atd, jasný.
Co si myslíte třeba o pomerančích, četla jsem, že vadí, že jsou kyselé, ale já si naopak myslím, že jsou prospěšný, ne? Je to zdravý vitaminkový ovoce, tak mi to přišlo jak nesmysl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8071
2.1.13 18:21
@Lejaa píše:
@Cuarentena
Tak játra ani moc nemusím, tak mi to ani nebude dělat problém:-)
Díky za reakci. Ty majonézy, syrové věci atd, jasný.
Co si myslíte třeba o pomerančích, četla jsem, že vadí, že jsou kyselé, ale já si naopak myslím, že jsou prospěšný, ne? Je to zdravý vitaminkový ovoce, tak mi to přišlo jak nesmysl.

Pomeranče a mandarinky - mám pocit, že všechny těhotné na nich ujíždí. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Právě jsem dostala na jeden chuť.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5829
2.1.13 18:22

Když bychom šli do důsledku- tak listeriózou se můžeš nakazit i ze špatně umyté zeleniny. někde sem právě četla příběh jedné maminy, kt. takhle dost předčasně porodila. šla do restaurace, kde se tím asi nakazila :? což je docela masakr.

jak píše @gabi.design rizikové je i syrové maso, vajce a pod. ani mě to moc nedošlo, toto obvykle nekonzumuju :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí