Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jestli někdo má zkušenosti s špatným spánkem u 9ti letého dítěte. Má problém spát sám. V posledním měsíci nemůže spát a usne až když si ho vezmu k sobě do postele. Je velmi plachý a nesmělý.
@Veroniiikaaa30 přijde mi to víc než úchylné.. takhle staré dítě, pokud neprošlo nějakým traumatem, už dávno ví, kde má svoji postel ![]()
Neprihodilo se neco mimoradneho? Nedeje se neco ve skole? Dcera tehdy 8r treba dost odnesla psychicky prvni lockdown, museli jsme usinat s ni a usinala treba az 0:30… (Stalo me hodne sil ji nezabit, i kdyz za to nemohla. Nesmela neni, ale neurotik ano.) ![]()
Nech ho u sebe, dokud potřebuje ![]()
Mám děti mladší, ale ne o moc. Když chtějí můžou spát u nás.
Nevidím na tom nic úchylného ![]()
Jako dítě jsem kolikrát usnula ve tři. Super, hlavně, že ve svý
Dodnes mám potíže se spánkem.
Ptala ses ho, co se děje? Náš skoro sedmiletej mívá taky období, kdy neusne sám. Většinou spolu dojdeme k důvodu a nějak ho vyřešíme. On je hodně povídací, kolikrát si před usnuli klidně i hodinu povídáme u něj v posteli, probereme všechny jeho strachy a obavy, já mu všechno vysvětlím, ujistim ho, že mu vdzy pomůžu a že mi vždy může všechno říct, vymyslíme spolu řešení aktuální situace… a on pak v klidu usne. Zrovna dnes jsme jeden takovej rozhovor měli, zítra bude určitě pokračování. Zkus se ho zeptat, co ho trápí, a co by mu pomohlo to vyřešit. Uvidíš, třeba něco vymyslíte. Může to být cokoliv od hádky s kamarádem, přes strach ze tmy až po něco, co by tě nikdy nenapadlo.
@Veroniiikaaa30 Něco se mu děje. Pomazlit, popovídat, něco mu přeíst a čekat, až to přejde. Já jsem nspavec od děcka, mám pochopení. Ještě jako pubrtačka jsem si šla k tátovi lehnout ve dvě ráno
(také nespal, mám to po něm) a čučeli jsme spolu na strop, jak venku jezdí auta. Ostatní doma měli za sebou už tak 6 hodin pánku. Je to hrozně stresující, když nejde usnout, pro dospělého i dítě…nevyháněj ho. ![]()
@martina.se píše:
@Veroniiikaaa30 přijde mi to víc než úchylné.. takhle staré dítě, pokud neprošlo nějakým traumatem, už dávno ví, kde má svoji postel
Jestli je něco úchylné, tak tenhle komentář
Dítě má nějaké trápení…
@Mína91 píše:
Jestli je něco úchylné, tak tenhle komentářDítě má nějaké trápení…
Však jsem to napsala.. že normální to není, leda po nějakém traumatu..pak bych asi pátrala, ne? ![]()
@tulipán To je hezký
My si dneska za úsvitu s dcerou povídali o střídání ročních období ![]()
@martina.se hele, to nemusí být trauma. Prostě povaha, některý děti jsou citlivý, úzkostný. Nic úchylného na tom, že v devíti je ještě dítě, fakt není.
Jako asi chápu, jak to vnímáš, matka syn a diskuze na společný spaní, hm… Ale tady to tak úplně necítím ![]()
Můj syn těžko nesl distanční a omezení kontaktů, byl vlastně celé dny sám, my mohli pracovat. Spal s námi ještě do letních prazdnin, pak se to zlomilo, spí sám, ani neprileze.
Je mu 11 a už dlouho.
Pro jeho psychiku to bylo potřeba.
@martina.se píše:
Však jsem to napsala.. že normální to není, leda po nějakém traumatu..pak bych asi pátrala, ne?
A musí to být nutně trauma? Nikdy bych své dítě ze své postele nevyhnala, bez ohledu na věk.
Se mnou by nejradši spali oba kluci (skoro 10 a 7) i bez traumatu.
Takže když jeden nespí doma, druhý si automaticky nese peřinu ke mně. Když jsou doma oba, usinaji ve svém, ale kolikrát se stejně ráno vzbudim a mám je vedle sebe.. ![]()
A nemůže mít strach z Mikuláše a čertů? Syn 7 let teď taky hůře spí, bojí se čertů a to ho nestrašime. Občas něco zahlédne v TV a pak ho to v noci straší.