Špatné vyjadřování

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
7188
30.7.14 16:41

Špatné vyjadřování

Ahoj holky

trápí mě jeden problém a to špatné, nebo nedostatečné vyjadřování.
Kolikrát chci něco říct, ale zapomenu nějaké slovo, nebo větu zkomolím tak, že mě nikdo nepochopí, co jsem vlastně chtěla říct. Dost mě to trápí. Mám to tak už asi od střední školy, nejhorší to bylo na vysoké při zkouškách.
Vždycky jsem dostala horší známku za to, že jsem problém či otázku nedokázala správně vysvětlit, nebo odprezentovat.
Teď jsem dostala nabídku do nového zaměstnání, kde mě čeká pohovor a já se už dopředu děsím. Nedokážu zůstat nad věcí a když jsem nervózní, moje vyjadřování je ještě horší. Bojím se, že to dopadne špatně a vyberou někoho jiného, i když splňuji všechny požadavky, ale pohovorem to totálně zabiju :(
Pro lepší slovní zásobu se doporučuje četba např., ano, mám načteno stovky knih a bohužel.
Dost se za to stydím, nedokážu upoutat mluvou.
Máte někdo podobný problém? A jak proti němu bojovat?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1512
30.7.14 16:49

@Whynot já mám vyjadřování dle mého názoru docela slušný, ale občas se mi to taky stane, že něco zkomolím - tak se normálně nadechnu, vteřinu si promyslím, cože jsem to chtěla říct, větu zopakuju pomalu slovo za slovem bez „blbostí“ a pak pokračuju v normálním tempu dál:)

Jinak s tím čtením - řekla bych, že spíš pomůže čtení nahlas. Já četla vždycky hodně, ale teď na mateřský čtu občas nahlas synovi články (stejně ještě nic nerozumí) a to se mi najednou mluví i s lidma úplně jinak. Je to jako cvičení:)

Na pohovor si připrav a nahlas řekni, co bys jim chtěla říct, připrav si odpovědi na to, na co se můžou zeptat. Ale vážně si to říkej nahlas. Určitě to dobře dopadne! :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30922

A to je nervozitou? CO zkusit mluvit pomaleji a vice si promyslet, co reknes? PRipadne na ocekavane otazky u pohovoru si priprav odpoved dopredu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
MarkétkaBeruška

Jediné o čem vím že na tento problém 100% funguje je hodně mluvit před velkou skupinou lidí.

• Citovat
  • Upravit
341
30.7.14 16:52

Ahoj, odjakživa jsem měla stejný problém, což se bohužel projevilo i na mých sociálních schopnostech, kdy se ve skupině lidí nedokážu prosadit :) mně vždy nejvíce pomohla kvalitní příprava: připravit se dopředu na jakékoliv otázky, které mi mohou být kladeny.
Taky mě napadá, jestli tvůj problém s přednesem není nějakého psychického rázu. Já měla od malička problém, že mě lidi nikdy neposlouchali (jednalo se hlavně o rodinu) a tím pádem jsem měla pocit, že to, co říkám, vlastně nikoho nezajímá. Došlo to až tak daleko, že jsem se vše, co jsem chěla říct, snažila nahustit do jediné věty, hlavně abych to už měla za sebou :D
mně hodně pomohl pobyt v Americe: učila jsem tu několik kurzů na univerzitě. Na každou hodinu jsem se připravovala tak, že jsem si sama pro sebe přednesla, co vlastně chci říct a i to několikrát zopakovala, pokud jsem měla pocit, že zase vytvářím nesmyslné věty. Kromě toho jsem tu byla i svědkem úžasných referátů od studentů, kteří uměli zaujmout především tím, že byli sebevědomí a o tématu věděli první a poslední. To mě velmi inspirovalo a já si sama sobě snažím dodávat odvahy, že to, co říkám, někoho zajímat opravdu může :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30922
30.7.14 16:53

@MarkétkaBeruška Uf, ja casto musim mluvit pred velkou skupinou a v podstate nekdy jsem tak nervozni, ze se musim svuj proslov naucit „zpameti“. Samozrejme cim casteji prednasim, tim je nervozita mensi, hlavne hodinove prednasky se uz zpameti dost spatne uci. A tento problem mam pouze pri mluveni pred velkou skupinou. V cem by to melo pomoci?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30922
30.7.14 17:00

@Ververka77 U prednasek je zakladem presvedcit sam sebe, ze je tema zajimave a ze to bude lidi zajimat. Ze sve prvni prednasky jsem asi z 20 minut v prubehu udelala asi 5 minutovou, rikala jsem si, ze to stejne nikoho nezajima, i tech 5 minut byla muka, po prednasce jsem temer brecela… Pak az jsem pochopila, ze kdyz lidi budou citit ze me, ze je tema dobre, tak ze bude dobra cela prednaska.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
341
30.7.14 17:01

@Cuddy Úplně souhlasím! Člověku ale někdy trvá, než na to sám přijde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
MarkétkaBeruška
30.7.14 17:01

@Cuddy takto mně to pomohlo, dřív také jsem měla podobný problém jako zakladatelka a přešlo mě to když jsem začala hodně mluvit před vícero lidmi a musela mluvit spisovně a tak.

• Citovat
  • Upravit
1817
30.7.14 17:02

Mě osobně od nervozity na pohovoru pomůže začít třeba nějakým vtipem… nemyslím tím jako že tam přijdeš a řekneš jim vtip, ale zkusit třeba nějak vtipně odpovědět na otázku (pokud ti lidi nejsou moc upjatý na první pohled), většinou se uvolní atmosféra a pak to bývá v pohodě…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20518
30.7.14 17:08

Písemný projev - až na ty překlepy - mívám slušný. Ale můžu ti říct, od té doby, co jsem upadla do mateřské demence a kapacitu svého mozku jsem zaplnila převážně plínama a kojením, tak mám co dělat, abych opět doplnila slovní zásobu i o jiné výrazy než… no, co jsem to měla na jazyku? :think: :mavam: :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2786
30.7.14 17:10

@MarkétkaBeruška Já s tím také nemůžu úplně souhlasit. Někteří lidé jako zakladatelka mají problém, ať už mají mluvit k velké skupině nebo k jedinci.

@Whynot Zkus trénovat pomalejší mluvu - jak začneš,,plácat" zastavit, promyslet, jak chceš pokračovat. Třeba si nahlas vyprávěj pohádky. :D Čtením knih získáš pasivní slovní zásobu, pro získání aktivní musíš mluvit. To, co popisuješ dobře znám. Částečně to způsobuje nervozita, ale hlavně je to tím, že chceš říct spoustu informací v krátkém časovém intervalu. Fakt hodně pomůže, když budeš mluvit pomaleji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
MarkétkaBeruška
30.7.14 17:11

@Kvido tak já jsem také neřekla že to platí u všechlidí na světě, ale že vím a u mě to na 100% zafungovalo

• Citovat
  • Upravit
2786
30.7.14 17:13

@Emilie No, to jsi na tom ještě dobře. :lol: Já se občas nezmůžu ani na tuhle větu a už spíš jen vydávám -,,eee…". Mateřská demence jak vyšitá. :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2786
30.7.14 17:20

@MarkétkaBeruška Promiň, špatně jsem to pochopila, ale z toho prvního příspěvku to tak trochu vyznělo, že to na tento problém (o čem víš) stoprocentně zabírá. V dalším příspěvku to vysvětluješ, že to pomohlo tobě. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat