Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Včera jsem posílala 500Kč přes internetové bankovnictví, jenže jsem číslo napsala špatně. Zadávala jsem víc plateb a kopírovala čísla z mailu.
Napsala jsem správně předčíslí a kód banky, ale číslo účtu jsem zkopírovala omylem z jiného mailu ![]()
Peníze se strhly včera a nic se nevrátilo. Vím, že pokud účet neexistuje, vrátí se mi to, pokud exstuje, musím podat reklamaci. Ale chci se zeptat, jestli má někdo podobnou zkušenost a jak dlouho může trvat než by se mi platba vrátila zpět. A pokud někdo podával reklamaci, tak jak to probéhá? Mám nějakou šanci, že to dostanu zpět?
Pokud to bude neexistujici cislo uctu, vrati se ti platba do 5 pracovnich dnu.
Pokud se to nevrati, musis dopisem oslovit banku prijemce, aby ona kontaktovala prijemce chybne zadane platby. Ovsem poplatky jsou tak vysoke, ze se to u castky kc 500,– nevyplati.
Delal jsem v bance. Jestli chces napis sem na jake chybne cislo uctu vcetne kodu banky jsi to odeslala. Ja ti reknu zda to muze existovat nebo ne.
@Josef9999 píše:
Pokud to bude neexistujici cislo uctu, vrati se ti platba do 5 pracovnich dnu.
Pokud se to nevrati, musis dopisem oslovit banku prijemce, aby ona kontaktovala prijemce chybne zadane platby. Ovsem poplatky jsou tak vysoke, ze se to u castky kc 500,– nevyplati.
Delal jsem v bance. Jestli chces napis sem na jake chybne cislo uctu vcetne kodu banky jsi to odeslala. Ja ti reknu zda to muze existovat nebo ne.
35-1143709003/0100
doufám, že to neexistuje. 500 sice není až tak závratná částka, ale na té mateřské to jde poznat…
Ahoj, můžu ti odpovědět myslím zasvěceně (pracuji totiž v jedné nejmenované bance jako „šéfová“ oddělení platebního styku)
Pokud se ti peníze na účtu strhly včera, tak to znamená, že do banky příjemce z tvé banky odcházely ale až dneska ráno. standardně se příchozí tuzemské platby zpracovávají automaticky a ty, které automaticky zpracovat nejdou (právě pro špatné číslo účtu), vypadnou do nějakého manuálního zpracování (to už má asi každá banka nastaveno jinak) a tyto platby se pak VŽDY vrací do banky příkazce, na číslo účtu, z kterého platba šla. (v naší bance tyto platby zpracováváme hned ten den, ale do té banky odchází zase až další pracovní den)Pro tebe to tedy znamená, že pokud to dělají tak jako my, nejdřív tu vrácenou platbu můžeš očkávat v pondělí (možná v úterý). Pokud by ses náhodou trefila do čísla účtu, které u nich existuje, měla by jsi jít na jakoukoli jejich pobočku a podat tam žádost o vrácení peněz na chybné číslo účtu. Jsou ovšem banky, které se s cizíma klientama nechtějí moc otravovat, tak se připrav na to, že ti můžou i říct, aby o vrácení požádala tvoje banka. To by pak znamenalo, že tu žádost o vrácení by si měla nějak doručit do tvé banky a požádat o spolupráci při vrácení. V každém případě ta banka příjemce musí příjemce kontaktovat a on musí dát souhlas s vrácením peněz (to by ti to potom vrátila banka za něj) a nebo ti přímo příjemce vrátí peníze sám.
Věřím, že ses ale do čísla netrefila, vím, že jen málo bank už používá předčíslí, tak to by byla hodně velká náhoda. Neboj, počkej do pondělka nebo úterka.
A do jaké banky jsi to posílala?? (jestli třeba k nám ![]()
http://korber.cz/…sla_uctu.php
Podle tohoto vypadá, že by teoreticky existovat mohlo ![]()
@helenkka píše:
Jj, to si můžeš sama hned teď ověřit, jestli existuje nebo ne. Musí to být nějak dělitelné…
to ověření není ale kontrola toho, že v dané bance to číslo existuje, to ověření je jen, jestli číslo splňuje modulo 11
@Knihomyš píše:
http://korber.cz/…sla_uctu.phpPodle tohoto vypadá, že by teoreticky existovat mohlo
sami to tam píšou - neboj
Kontrola čísla účtu
Kontroluje se pouze formální správnost čísla účtu (modulo 11).
Jestli účet skutečně existuje nebo ne, to ví příslušná banka
Čísla účtu se nikam neukládají.
Poslala jsem to do KB. Jenže ti právě předčíslí mají. Předčíslí a kód banky byl právě to jediný, co jsem napsala správně, ale to číslo účtu je špatný.
No, asi mi nezbyde nic jinýho než počkat ![]()
@Kacenka20
V KB tedy zrovna nepracuju, ale opravdu počkej. Kdyby jsi diskuzi založila dřív, mohla jsem ti to v KB přímo ověřit. Pokud vydržíš do pondělka, můžu ti tam zavolat a prověřit to.
Muzes byt v klidu. Tohle je format sporoziroveho uctu CS. KB ma uplne jine formaty uctu.
Do tech 5 pracovnich dnu se ti petistovka vrati z duvodu neexistujiciho cisla uctu.
Jojo, to číslo účtu patří paní, která je u České spořitelny. A to se stát nemůže, že by banky měly stejný čísla? Myslím jako 2 klienti různých bank, že by měli stejný číslo?
Banky maji stejna cisla uctu.
Ale KB nema formaty uctu jako maji sporozirove ucty CS. Bud v klidu.
Já jsem taky poslala peníze na jiný účet, bylo to asi 100 nebo 150 Kč. Šla jsem na svou pobočku, tam mi paní poradila co mám napsat, napsala jsem to na papír a podepsala. Vrátilo se mi pak asi 65Kč, prý odečtené náklady, které majiteli účtu vznikly… Takže určitě to jde i u menších částek než 500Kč.
Ahojky,
mám dotaz, jak je možné, že při špatné kodu banky se platba připsala správnému majiteli. Vysvětlím. Posílala jsem ten den 3 platby,2× kod banky 6210 a 1× 2010.Jenže všechny 3 jsem poslala kodem 2010. Už blbnu. Zjistila jsem to tak, že mi paní z eshopu napsala, že platbu nemá. A já objevila tuto chybu. Jenže z druhého eshopu, též špatně zadaný kod banky mi psali, že je zboží připraveno k vyzvednutí. Tak teď to nechápu. Má něco společného Fio banka s mBankou? Jsem už asi vážně mimo a potřebuji dovoĺenou z rodičovské dovolené ![]()