Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Na zlepšení spermiogramu je dobrý vitamin C,E,Selen,Zinek,kys.listová, pak přípravek ENERGYMANN od firmy Swissherbal,a dále EREGMA.Přeji,ať to pomůže.Ahoj Magda
Ahojky Jani,
můj manžel měl taky hodně špatné výsledky - dokonce jen 1mil. spermií/1ml ejakulátu (minimum je 20mil./1ml), genetik mu dal hodně silné dávky vitamínu E a zinek, selen je prý také důležitý. Ale problém může být i jinde - škodí hodně stresu, špatné životní prostředí a to člověk asi těžko ovlivní
My museli nakonec na IVF, a dopadlo to úspěšně, v srpnu se nám narodilo mimčo! Alespoň šel celý proces rychleji, když měl manžel tak špatné výsledky
- to bylo štěstí v neštěstí.
Držíme palečky!
Pa Janina+Honza
Díky moc za rady, koupila jsem manželovi nějaké vitamíny, v diagnóze má asthenozoospermia vyššího stupně … teď jen do něj ty tapbletky dostat :c))) Pořád na to zapoimíná!
O tom energymenu jsem slyšela, asi to zkusíme.
zdravim, muj manzel mel po chripce v unoru velmi spatny spermiogram, prakticky 60%spermii nepohyblivych a 20%malo pohyblivych. koupil si velke baleni zinku, pravidelne polykal tablety a kontrolni spermiogram mel jiz naprosto normalni, dokonce i v laboratori se tomu divili.
my se uz cca 2 roky pokousime o miminko a zatim se nam nedari.prosli jsme vsemi moznymi i nemoznymi vysetrenimi a bylo nam receno, ze patrime mezi 4% naprosto zdravych paru. tak nas zaradili do IVF programy, nyni u me probiha prvni cyklus, za par dnu jdu na odber vajicek. vadi mi silene doplatky, pojistovna nehradi celou castkku a jde zde dost velky prispevek od nas. stve me, ze ta stejna pojistovna alkoholikum hradi leky a opakovane protialkoholni leceni-tedy alkoholismus nemoc je , ale neplodnost zrejme ne.
Včera jsem si byla u Dr. pro výsledky manželova spermatu. No není to nic moc. I když z jednoho vyšetření se nedají dělat závěry, ta vyšetření musí být min. 3 aby se mohlo konstatovat že to je zcela špatné. Takže: 74% spermií patologických, 26% normálních. Rychlost dobrá. I z té 1/3 je možné otěhotnět normální cestou. 3.12.2003 jdu laparoskopii (pokud se mi MS někde nezatoulá), pak uvidíme mé výsledky a manžela pošleme na další spermiogram. Pokud do 3 měsíců od laparky neotěhotním, tak mě Dr. pošle do IVF centra a budeme pokračovat tam. Z té 1/3 (pokud to stále třetina bude) dobrých spermií snad vezmou ty nej a budou mě moci oplodnit. Samo jestli budu já OK. Manželovi jsem koupila znovu SELZINK plus a bude baštit. Dr. to doporučil. Neměl by se stresovat atd. Takže tak. Držte nám palce ať to vše vyjde.
Hanka
Ahoj,
my se snazili o mimi asi rok, pote jsme oba podstoupili vysetreni - ja HSG (pruchodnost vejcovodu) s dobrym vysledkem a muj manzel vysetreni spermiogramu, ktery vysel spatne a doktor nam rekl, ze mame asi tak 5-10% sanci, ze se nam to podari prirozenou cestou a radeji doporucil umele opledneni. Kdyz jsem tedy tuto zpravu nejak prijali a rozhodli se tedy pro umele op. se kterym jsme chteli pockat na jaro, tak jsem o Vanocich zjistila, ze jsem tehotna. Takze nic neni definitivni. Ahoj Eva
Ahoj holky,
chtěla jsem se zeptat, zda máte některá zkušenosti s diagnózou teratozoospermie? Bohužel výsledky ukazují že morfologicky nezměměných spermiií je 0%
Ahoj, my máme dg. oligoastenoteratospermie. Málo, málo pohyblivé a morfologie taky dost špatná - jen pár % dobrých. Máme za sebou neúspěšné IVF (mimoděložní těhotenství) a neúspěšný kryoembryotransfer. Zatím se embryjkům nějak v děloze nelíbí, ale i s tou „jeho bídou“ tvoříme kvalitní embrya. 100% teratospermie se asi řešit nedá, ale pokud je alespoň 1% tvarově dobré, dá se najít a použít k oplodnění.
Jinak je ještě dobré vyšetření na urologii, které může odhalit příčinu špatného spg.
ahoj holky asi je to opravdu taky o psychice,přítel měl špatný spermiogram,bylo nám doporučeno IVF,když jsme se obědnali,tak jsme zjistili,že jsem těhu a už jsme nikam nejeli
ahoj holky,tak u mého manžela byla zjištěna asthenoteratospermia,a pravděpodobnost přirozeného oplodnění jen4%,a spermie s normál.morfologií jen 12%,doporučily nám dárce sle já se strím nehodlám smířit,navíc má i hodně vážnou genetickou nemoc kde máme 50/50že budem mít zdravé mimčo,nemáte někdo podobný problém s kým bych se mohla poradit???děkuju moc za odpovědi
prdulka píše:
ahoj holky,tak u mého manžela byla zjištěna asthenoteratospermia,a pravděpodobnost přirozeného oplodnění jen4%,a spermie s normál.morfologií jen 12%,doporučily nám dárce sle já se strím nehodlám smířit,navíc má i hodně vážnou genetickou nemoc kde máme 50/50že budem mít zdravé mimčo,nemáte někdo podobný problém s kým bych se mohla poradit???děkuju moc za odpovědi
dárce?
to se teda divím. Ale v centrech je to normální takový přístup … zkuste androloga ![]()
Manželovi zjistili taky špatný výsledek ale po přečtení celé diskuze jsem moc ráda,že se dá něco dělat.Asi to bude opravdu hodně o psychice.Přeji všem pevné nervy.A děkuji za rady co jsem si tu přečetla.O.P.
holky neblázněte - zkuste v první řadě vybrat všechny možnosti než přistoupíte k nějakému „razantnímu“ řešení. Budu se asi opakovat, ale kdyby bylo jen na CARu tak jsem možná těhotná, ale jen díky dárcovské spermii - léčíme se u Kočího a konečně máme pocit, že někdo náš problém řeší.
S genetikou asi pomoci nedokáže, ale za pokus nic nedáte - teda aspoň my se to tak snažíme brát…
Dobrý den,
ráda bych vás oslovila s prosbou o radu :c)
Byli jsme s manželem v Podolí na imunologickém vyšetření a oba jsme dopadli dost špatně.
Já jsem dostala Prednison, ale ráda bych i manžela vybavila nějakými vitamíny apod., které by pomohly vylepšit jeho spermiogram. Nemáte někdo nějaké tipy?
Díky moc
Jana