Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Ahoj, chtěla bych se zeptat, jestli tedy má někdo už zkušenosti. S přítelem se snažíme už 2 roky o dítě, ale nedaří se. Můj gynekolog ho poslal na spermiogram a nevyšel moc dobře.:
Vysoká viskozita
Motilita PR+NP - 40%
Morfologie 3%
Tím pádem mu vyšlo, že má asthenozoosprermii, teratozoospermii a viskozitu.
Jaké máme možnosti nebo co dál?
@Niki624 kupte vitaminy pro muže, manzel používal Reproman. Objednej partnera k andrologovi, ja doporučuji mudr. Zamecnika (btw.byl i v Show Jana Krause, mrkněte). Byval pred lety v pražském Iscare, konzultace stala pred lety 1500Kc, manzelovi vzal krev a udelal ultrazvuk „koulicek“. Po krvi poslal erecept a po 2 měsících kontrola. Nechodte do ivf, když pomalu nebude z čeho vybírat..anonym kvůli manželovi.
Zkusila bych nějakou kliniku a poptat se tam, zda se dá jejich počet i pohyblivost nějako zvýšit pro případné IVF (aby nemuselo dojít k darování).
Známa tohle také řešila a myslím, že po roce/dvou se u partnera stav spermií zlepšil natolik, že mohli oplodnit vajíčko, ale problém pak byl ještě i jinde (u ní).
Na IVF je to ještě v pohodě, bohužel na přirozené otěhotnění je to blbé. Třeba by šlo i IUI s nějakou metodou selekce spermií, ale to by vám řekli v CAR, jestli jste na to vhodní kandidáti, a nebo ne.
Jinak bych zařadila vitamíny. Reproman a Folandrol a ještě CoQ10 (ten pro vás oba). A samozřejmě se vyhýbat všemu co může varlata nepřiměřeně zahřívat, takže rozhodně ne sauna, výřivka, horká vana, vyhřívání sedadla v autě a tak. Spemie se mohou měnit co 3 měsíce, takže kdyžtak zkustě zopakovat spermiogram za 3 měsíce od začátku braní vitamínů a uvidíš, jestli tam byl nějaký pokrok k lepšímu, a nebo ne.
Vitamíny pomoct mohou, ale taky nemusí, ale je škoda to nezkusit,
Jen bych se být tebou začala psychicky připravovat na to, že bude nejspíš potřeba asistence v podobě minimálně IUI, ale spíš IVF. Objednej vás někam do CAR ať už rozjedete kolečko vyšetření.
Ahoj,
mohly byste mi prosím zde poradit, jakou šanci bychom mohli mít přirozeně?
Otěhotněla jsem v prosinci 23, únor 24 revize po ZT v 10tt
snažíme se od května a nic. Lékař poslal mého partnera na spermio a vyšla nám astenozoospermie. Nechápu výsledek, když už jsem jednou s tímto otěhotněla. Objednali jsme vitamíny a zkusíme ještě chvíli počkat, pak případně IUI, ale upřímně zatím se chceme snažit přirozeně. Furt si dáváme šanci, že se jednou zadařilo, tak to vyjde znovu.
Děkuji ![]()
@Maru207 protože ho vyšetří, predepise případně nějaké leky a spermie se mu razantně zlepší. Tim padem zvysite sanci na přirozené oplodnění nebo na ivf. Proto ![]()
Jak byli ženy a muži spokojení s lékařskou péčí?
Narodilo se vytoužené miminko? Přečtěte si hodnocení všech českých center asistované reprodukce nebo přidejte vlastní.