Vícečetné těhotenství po darování vajíček

Anonymní
1.10.24 20:21

Vícečetné těhotenství po darování vajíček

Zdravím
Chtěla bych se zeptat co znamená vícečetné těhotenství po darování vajíček a jaká jsou rizika
Lékař to moc nevysvětlil
Znamená to dvojčata nebo něco jiného? Říkala jsem lékaři že už jsme přemýšleli o vlastním
Nakonec jsem souhlasila že darování ještě podstoupím

Dostala jsem norethisteron a během užívání krvácím
Bylo mi řečeno že se to stává

Zatím mám jen pocit jakoby ze mě chtěli ty vajíčka pouze vymámit

Ms má být správně 10. ale norethisteron beru do 6.10 a pak vysadit
Informovala jsem o ms a všem co se ptali ale jako by neposlouchali
Snad bude vše ok nakonec

Doufám že dělám dobrou věc i když mi to zlehka škodí

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Anonymní
1.10.24 20:33

A tohle chodí darovat vajíčka? :roll:
To raději budu bezdětná, než abych podstoupila umělé oplodnění vajíčkem od dárkyně tvého typu.
A nemyslím to zle. Jistě budeš moc hodná. Jen rozumu jsi moc nepobrala. Promiň.

No jasně, že ty vajíčka chtějí z tebe vymámit, když za to dostaneš korunky. Přeci ti neplatí za nic :)
Ano, po darování vajíček se může stát, že tvé další těhotenství může být mnohočetné.

Prosím anonymně, pro mě citlivé téma.

• Citovat
  • Upravit
6626
1.10.24 21:08

Odběru vajíček počkej aspoň 3 cykly než se budeš pokoušet o vlastní dítě. Opravdu ti může dozrávat více vajíček a nemusí se jednat jen o dvojčata, ale i vícečetné těhotenství.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
zuzanka320
1.10.24 21:21

Při darování vajíček podstupuješ umělou stimulaci - jednoduše řečeno aby si měla dost “kvalitních” vajíček… ty pak odsají a pro tebe cely proces končí….

Riziko je pak v tom, že přeci jen se tvoje tělo nastimulivalo k více dozrálým vajíčkam a proto tu vzniká šance i na vicečetné těhotenství (riziko vyššího výskytu vajíček k oplodnění)… proto se “doporučuje” počkat pár cyklu po stimulaci, aby riziko nebylo vyšší. A hormony se vrátily do původního stavu.

Při běžné ovulaci dochází k dozrání jednoho vajíčka (převážně), ale při dozrání více vajíček, muže dojít pravé ke dvojčatům či víceročatům (ano jsou i jedno vaječná, kde vajíčko oplodní 2 spermie)….

• Citovat
  • Upravit
14779
1.10.24 22:27
@zuzanka320 píše: Více

Souhlasim az na ta jednovajecna dvojcata vznikla oplodnenim vajicka dvema spermiemi. Vajicko muze byt oplodneno pouze jednou spermii. A co jsem pochopila, kdyby se obrovskou nahodou stalo, ze do vajicka proniknou v jednu chvili dve spermie (po pruniku spermie do vajicka se vajicko dalsim spermiim uzavira), tak by to vajicko neprezilo.

Jednovajecna dvojcata vznikaji tak, ze oplodnene vajicko (ve kterem probiha proces bunecneho deleni, aby z nej vyrostlo miminko) se v urcitou chvili rozdeli na dve samostatne casti. A v kazde z nich pak probiha proces bunecneho deleni, a tedy rust miminka. Tato miminka pak maji stejnou genetickou vybavu. Narozdil od dvojvajecnych dvojcat.

A pro zakladatelku - vicecetne tehotenstvi znamena, ze zena ceka vice nez jedno (cili 2, 3, 4 nebo vice) deti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
zuzanka320
2.10.24 08:16
@Janča6 píše: Více

Teď na to koukám, děkuji za opravení. Chtěla jsem napsat že jsou jednovajecna a nebo naopak dvouvaječná kde dojde k oplodnění pravé 2 zralých vajíček 2 spermiemi.

• Citovat
  • Upravit
Vyzvědačka
2.10.24 08:25

Miue byt oplozeno i dvema spermiemi. Akirat z toho pak neni miminko, ale mola

• Citovat
  • Upravit
14779
2.10.24 08:59
@Vyzvědačka píše: Více

Aha, diky. Nevedela jsem, jak vznika mola. Myslela jsem, ze vajicko oplodnene dvema spermiemi umira rychle. Kazdopadne dite z toho neni.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Vyzvědačka
2.10.24 11:12

Neni to jediny zpusob vzniku moly. (Mola hydatidosa completa (MHC) vzniká oplozením prázdného vajíčka (0 chromozomů) dvěma spermiemi najednou (46,XX; 46,XY), nebo jednou spermií, která se endoreduplikuje (46,XX). Obě sady chromozomů jsou tak paternálního původu.) Oplozenim dvema spermiemi dale může vznikat třeba triploidie.

A snad se vyskytly z oplozeni dvema spermiemi asi dva vzacne pripady poloidentických dvojčat.

Nejsem teda lekar, ale tohle mi prijde hrozne zajímavý. :D

• Citovat
  • Upravit
14779
2.10.24 11:13
@Vyzvědačka píše: Více

Wow. Mně taky!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Recenze center asistované reprodukce na eMiminu

Jak byli ženy a muži spokojení s lékařskou péčí?

Narodilo se vytoužené miminko? Přečtěte si hodnocení všech českých center asistované reprodukce nebo přidejte vlastní.

Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku

Ikona - Kateřina Veselá

MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.