Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
No, podstatné je, proč ty problémy s početím měla. Pokud by byl základní problém třeba neprůchodnost vejcovodů, nemá to na to samozřejmě žádný vliv. Věci typu anovulace už se taky odstraní při začátku IVF. Genetické potíže by měla eliminovat preimplantační genetická diagnostika. O problémech muže samozřejmě vůbec nemluvím. Takže velká část příčin neplodnosti už je obejita jen tím, že se přímo do dělohy vloží zdravé embryo. Co by mohlo úspěšnost snižovat, jsou třeba různé vady v děloze, popřípadě imunologické či hematologické problémy, tady ale zase předpokládám, že KET bude podstupovat žena dobře zaléčená a sledovaná.
Záleží i na věku. Plodnost u ženy se láme okolo 35 let věku. Do té doby se ujme asi každé druhé embryo a poté cca každé třetí embryo. Neví se přesně proč.
Záleží také na partnerovi. Kvalita embryí se odvíjí i od kvality spermií.
V neposlední řadě ty faktory, o kterých píše ugluk, se mohou v čase měnit/zhoršit a žena, která neměla žádný problém v 25, ho již ve 35 může mít.
@Anonymní píše: Více
Jenomže velmi často jsou to problémy, které souvisí se stárnutím vajíček a s tím související klesající kvalitou. Nebo to myslíš tak, že když dají čtyřicetileté ženě do dělohy embryo z vajíčka pětadvacetileté dárkyně, bude mít šanci na otěhotnění výrazně nižší, než když totéž embryo dají do dělohy pětadvacítce? Vlastně jsem nikdy na takovou statistiku nenarozila, většinou se udává kompletní úspěšnost s vlastními vajíčky, jejichž kvalita věkem samozřejmě rapidně klesá.
Díky za příspěvky, holky ![]()
@ugluk píše: Více
Myslím to tak, jestli je šance na otěhotnění vyšší u ket zdravé ženě, která nikdy neměla problémy s plodnosti a donošením miminka než u ket ženě, která se léčí pro problémy s otěhotněním. Možná se špatně vyjadřuju, jsem v tomto tématu nováček ![]()
@Anonymní píše: Více
Já tomu rozumím, ale jde o to, jakého charakteru ty problémy s otěhotněním byly? Jak již psáno, je mnoho „potíží s otěhotněním“, které vyřeší samotn proces IVF už jen tím, že získá vajíčko, oplodní ho, často ho geneticky vyšetří, nechá několik dní zdárně vyvíjet, dělohu na něj dobře připraví a zavede ho. Pak už je úplně jedno, v jakém stavu má ženská vejcovody, zda přirozeně ovuluje a tak vůbec, tyhle problémy se vyřešily.
Úspěšnost KET může být vyšší u zdravé ženy bez problémů s přirozeným otěhotněním, protože její tělo může lépe reagovat na embryo. Avšak úspěšnost závisí i na kvalitě embryí, hormonálním prostředí a dalších faktorech. Je dobré se poradit přímo s odborníkem, který zná tvou konkrétní situaci.
Jak byli ženy a muži spokojení s lékařskou péčí?
Narodilo se vytoužené miminko? Přečtěte si hodnocení všech českých center asistované reprodukce nebo přidejte vlastní.
Dobrý den, určitě bude někdo znát odpověď na mou otázku
Je větší pravděpodobnost úspěšného KET u zdravé ženy, která neměla problém s otěhotněním (např. náhradní matka) než u ženy, která postupuje KET kvůli problémům s přirozeným početím? Přijde mi to logické, ale nenašla jsem k tomu žádné informace. Díky