Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
No, to se univerzálně asi nedá říct..jsou ženy které ve 38 budou schopny splodit ještě klabzubovu 11 a jsou takové kterým už se pomalu blíží přechod…domluv se se svým gynekologem na vyšetření hladiny hormonů abys věděla jak jsi na tom…
A jak dlouho se snažíte? A jsi ty a partner kompletně vyšetření? A ted myslím v caru, ne na gynde. Hele, ja úplně náhodou a neplánovaně otěhotněla, je mi čerstvě 38 let, ale roky se nechranime a naposledy jsem otěhotněla před 2,5 roky, kdy z toho bylo zamlklé těhotenství. Ani ted nevím, jak to dopadne, jak dopadne screening s ohledem na vek a možné vady. Jestli chceš opravdu druhé dítě, necekala bych ani den a objednala se do caru. Vůbec není na co čekat.
Ještě se nesnažíme, protože ještě kojím malé. Jsou mu letos dva roky. Ale asi bychom chtěli zkusit, co nejdříve.
A hormonální profil udělá gynekolog?
První dítě vyšlo hned
Amh mám jedna něco, přesně nevím, kolik to bylo.
@Anonymní píše: Více
Ano, paní doktorka říkala, protože je to slušný byznys. Prostě to zkuste nejprve přirozeně, přizpůsobte tomu životosprávu, stravování, případně nějaké doplňky. Na youtube je o tomto nátlaku doceka slušné video od jedné velice úspěšné alternativní koučky, která si sama prošla endometriozou, bohužel admin mi zakázal odkazy na ní zveřejňovat, pokud budete mít zájem, mohu poslat odkaz do SZ.
Chci přestat kojit už tento měsíc. Už je to jen takové sporadické.
Menstruace mám pravidelnou, už od roku malého.
A to snažení jsem si chtěla dát symbolicky k 38 narozeninám i vzhledem k věku syna.
Koupila jsem si koenzym Q10, ráda bych potom od září nějaký myoinositol. Rada cvičím jógu a tak nějak se na to chci naladit.
Jestli mas ms, tak si klidně koj a můžeš i otehotnet. Když je ms, je i ovulace. Jestli chcete fakt ještě zkoušet přirozeně, dala bych tomu max 6 mesicu a během té doby se každý mesic objednej na gyndu na folikumetrii, at ti s „přesností“ řekne, kdy a jestli vubec budes ovulovat.
Tak to zkuste a uvidís. My máme dvě děti na první pokus a třetí jsme počali z přerušovanýho styku když mě bylo 37.
Sousedka o pár domů výš teď porodila v 42 letech šestý dítě.
Jestli máš normálně MS, tak na nic nečekejte a prostě se přestaňte chránit. V tomhle věku, když víte že další dítě chcete, tak mi přijde trochu blbost čekat na nějaké imaginární datum od kdy se teda jako snažit.
To co hlásá ta doktorka jsou věci které tě mají donutit jít hned do drahé procedůry. IVF je super možnost když to nejde, ale ty nezjistíš jeslti to nejde dokud to nezkusíte. Pro klid v duši bych si být tebou nechala udělat hormonální profil i s AMH (můžeš normálně u svého gynekologa, i když za AMH se platí) a chlapa bych poslala na spermiogram. AMH i spermiogram se v čase mění a to že jste před dvěma lety byli oba v pořádku nemusí být pravda teď. AMH v průběhu času klesá a spermiogram se může měnit kažsé 3 měsíce, tak by nebylo od věci to zkontrolovat a pak se kdyžtak s klidným svědomím začít snažit.
Pokud budete oba v pořádku, tak bych tomu klidně půl roku domácí snahy dala, než bych se hnala do CAR. Na kliniku bych být tebou čla tak po tom půl roce a začala kolečko vyšetření tam. Oni si vás tam oba důkladně proklepnou a máte tam mi možnosti jako IUI a tak, což můžete zkoušet dle libosti a až kdyby se pořád nedařilo, tak už máte všechno připravené pro případné IVF.
Ale věřím tomu že k tomu nedojde a otěhotníš normálně přirozeně
![]()
Otehotnet a porodit v 38+ neni zadna zlata rybka, pokud se vam to podarilo i pred trema lety, zkusila bych to i ted a nestresovala se nejakymi terminy a vysetrenimi predem. Jen bych si asi urcila hranici, kdy dojdete na kontrolni vysetreni do car, kdyby se nezadarilo, treba po pul roce. Ta psychika dela divy a cteni clanku jeste vic.
Proč nedat přírodě šanci. S prvním si neměla problém, tak nevidim důvod to nezkusit. Paní doktorka má profesionální deformaci a vidí rizika. Ovšem rizika IVF už nezmiňuje. Navic je to solidní byznys.
Jinak já měla poslední dítě v 36 a má mamka v 38. Děti jsou zdravé ![]()
Holky, jste zlaté
moc děkuji
cítím se lépe
já ani IVF moc nechci
byl by to náš poslední resort
ráda bych otěhotněla přirozeně
a moc ráda to půl roku budu s manželem zkoušet a věřím, že mi mé tělo ještě jedno děťátko nadělí.
děkuji za příběhy
Jak byli ženy a muži spokojení s lékařskou péčí?
Narodilo se vytoužené miminko? Přečtěte si hodnocení všech českých center asistované reprodukce nebo přidejte vlastní.
Dobré ráno, zajímalo by mě vaše zkušenosti pokud jste se snažili o dítě ve věku 38 let, zda jste šli rovnou do IVF nebo jste se snažili doma. My se snažíme přirozeně. Jedná se o druhé dítě. Po zdravotní stránce jsme v pořádku.
Ale včera jsem o tomto narazila na článek a tam se psalo, že v tomto věku rovnou IVF. Paní doktorka z repromedy, tam říkala, že už není moc času, že jen každé sedmé vajíčko je zdravé. Takže ideální postup je prý IVF, zamrazit nějaké embrya nebo oocyty a genetické testování.
To mě vyděsilo
a přijde mi to jako takový nepříjemný nátlak, protože i já znám kolem sebe dost žen těhotných a s malými dětmi ve věku pod 40 nebo po 40.
Tak by mě zajímal Váš názor na tuto problematiku