Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Nevíte, kam chodí dítě které má tělesné postižení plus poruchu adhd? Chodí do spc pro tělesně postižené plus do pedagogicko psychologické poradny?
Pokud někdo chodí do SPC, už nechodí do PPP. Tady předpokládám, že by to bylo SPC.
Syn má vývojovou dysfazii. Je v po odkladu v první třídě. Loni jsme kvůli odkladu byli v PPP. Na konci školního roku se máme objednat kvůli případnému nastavení podpůrných opatření. Uvažuji, jestli raději nezkusit jít do SPC.
Jaká je Vaše zkušenost? Kam chodíte s dětmi, co mají podobné problémy?
My byly s dcerou v SPC před nástupem do 1.tridy. už v 1. třídě má opatření
@Anonymní píše:
Syn má vývojovou dysfazii. Je v po odkladu v první třídě. Loni jsme kvůli odkladu byli v PPP. Na konci školního roku se máme objednat kvůli případnému nastavení podpůrných opatření. Uvažuji, jestli raději nezkusit jít do SPC.
Jaká je Vaše zkušenost? Kam chodíte s dětmi, co mají podobné problémy?
Pokud máte dostupné logopedické SPC, je to určitě lepší volba. Většinou bývá problém poměrně malá síť SPC, velká dojezdová vzdálenost.
@Pears206 nemáme. Budu se muset snažit někam dostat. Naše spádové nás nechce, že jsme daleko a máme jít blíž, to blíž nás nechce, že nejsme spadoví.
Ale zkusila bych soukromé a ukecavat.
@bublinek píše:
My byly s dcerou v SPC před nástupem do 1.tridy. už v 1. třídě má opatření
On má taky podpůrné opatření, ale jen to nejnižší a obecně napsané „brát ohledy na specifika vývoje u dítěte s VD“.
@Anonymní píše:
On má taky podpůrné opatření, ale jen to nejnižší a obecně napsané „brát ohledy na specifika vývoje u dítěte s VD“.
A o co Ti jde, navýšit podpůrná opatření?
Pokud má dítě jen VD bez dalších postižení, mívá ty nejnižší PO. Nejde ani tak o samotnou diagnózu jako o posouzení stavu dítěte, dopadů do vzdělávání.
@Pears206 třeba o to, aby někdo lépe specifikoval učitelce, o čem VD je.
Bohužel syn začíná nosit horší známky, protože neví, co má dělat. Má horší porozumění, takže se nechytne, nezeptá se, protože neumí ani doma se mnou vykomunikovat, že má nějaký problém, a pak to udělá špatně. Nakonec ho učitelka buď zeptá, proč se nezeptal, nebo mu (v dobré víře) řekne, že musí dávat pozor.
V PPP mi sama spec. pedagožka řekla, že toho pro nej moc udělat nemůže, že jsou spíš zaměření na poruchy učení.
@Pears206 hlavně si myslím, že nemůže posoudit stav dítěte, když mi tvrdila, že VD se během první nebo druhé třídy vykompenzuje, a pak už nebude mít žádný problém.
Což tak prostě není. VD sebou nese i jiné problémy než je mluvení a já si na to přicházím za pochodu. Kolegyně má dítě s VD a často se od ní dozvím něco, co jsem nevěděla. Oni chodí do SPC.
@Anonymní píše:
@Pears206 třeba o to, aby někdo lépe specifikoval učitelce, o čem VD je.
Bohužel syn začíná nosit horší známky, protože neví, co má dělat. Má horší porozumění, takže se nechytne, nezeptá se, protože neumí ani doma se mnou vykomunikovat, že má nějaký problém, a pak to udělá špatně. Nakonec ho učitelka buď zeptá, proč se nezeptal, nebo mu (v dobré víře) řekne, že musí dávat pozor.
V PPP mi sama spec. pedagožka řekla, že toho pro nej moc udělat nemůže, že jsou spíš zaměření na poruchy učení.
Tak to prober s učitelkou, jestli by si mohla ověřit, za zadání chápe.
Kolik jich je ve třídě.
@Anonymní píše:
@Pears206 hlavně si myslím, že nemůže posoudit stav dítěte, když mi tvrdila, že VD se během první nebo druhé třídy vykompenzuje, a pak už nebude mít žádný problém.
Což tak prostě není. VD sebou nese i jiné problémy než je mluvení a já si na to přicházím za pochodu. Kolegyně má dítě s VD a často se od ní dozvím něco, co jsem nevěděla. Oni chodí do SPC.
VD je několik druhů. Dítě kolegyně může mít jiný typ a jiné projevy než to Tvoje. Ale SPC logopedické je dobrou volbou.
@Pears206 píše:
VD je několik druhů. Dítě kolegyně může mít jiný typ a jiné projevy než to Tvoje. Ale SPC logopedické je dobrou volbou.
Ano, je několik druhů. Syn má podle logopedky expresivní, dítě kolegyně taky. Ale podle mě má syn smíšenou. Dřív velmi špatně rozuměl, teď už více méně rozumí. Ale dřív mi nikdo nevěřil, že nerozumí a tvrdili mi, že nespolupracuje, protože nechce. Díky tomu špatně vyšel v testech, než šel do školy. Porozumění mu v 5 letech vyšlo na 2 roky…
Kolegyně mi vždy něco řekne, že dítě dělá a prý to je VD. Což mi nikdo neřekl. Hodně věcí, co jsme řešili v PPP mi taky tvrdili, že k VD nepatří.
Proto teď uvažuju, nad tím SPC.
@bublinek píše:
Tak to prober s učitelkou, jestli by si mohla ověřit, za zadání chápe.
Kolik jich je ve třídě.
Ona se zeptá, jestli všichni rozumí, ale on se nepřihlásí a chápu, že v počtu skoro 30 dětí na to není prostor.
@Anonymní píše:
@bublinek skoro 30.Ona se zeptá, jestli všichni rozumí, ale on se nepřihlásí a chápu, že v počtu skoro 30 dětí na to není prostor.
A nebo v okolí škola, která by měla míň děti ve třídě?
Myslela jsem to tak, že by učitelka cíleně šla za ním. Pokud to není úplná trubka, musí i ona vidět, že je to ze špatně pochopeného zadání a měla by s tebou spolupracovat.
Mi říkal učitel dcery, že nějaka vada tam je, že sám bude vsemi deseti pro vyšetření, napíše posudek. Ale zatím je brzo, že to vidí tak na březen duben, až bude jistější ve čtení a psaní. Aby se dala vada lépe specifikovat.
@bublinek mají tam víc dětí, co mají problém. Takže chápu, že není prostor.
Ona to bere tak, že nedává pozor, nedělá z toho vědu. Chápu, že se ptá hromadně. On teď sedí sám, dokud měl sousedku, tak to od ní opsal.