Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Ahoj holky,
chtěla jsem se zeptat, zda máte některá zkušenosti s diagnózou teratozoospermie ?
Manžel byl na spermiogramu a toto je závěr… Spermií má dost a jsou rychlý, ale bohužel 90% z nich jsou „atypické“- buď mají kulatou hlavičku, nebo dvě hlavičky, nebo špatný krček, či bičík, dva bičíky,… zkrátka josu „vadné“ a jen 10% má dobrých. (mimochodem norma je aspoň 30%dobrých- podle nového)
Bohužel jsem si přečetla na netu, že to znamená, když větší počet spermií je těch špatných, že pokud ony by oplodnily vajíčko-tak:
2)by došlo k mimoděložnímu těhot.
Přišlo mi to docela smutný…
A teď se skoro bojím otěhotnět…
Ta paní v CAR mi toho k tomu moc neřekla (resp.že se to většinou řeší až po roku snažení…-mi řekla potom, co jsem jí řekla, že my 9.měsíc…) a u své gyn jsem ještě nebyla. (půjdu ale co nejdřív…)
Tak jsem vás chtěla poprosit o zkušenosti- jakýkoliv- abych věděla, na čem jsme.
Jestli je opravdu to riziko vysoké nebo jestli třeba ty „atypické“ spermie se málokdy dostanou k vajíčku…
Nevíte o tom něco víc třeba od dr.gyn.?
Já to teda zatím beru tak, že máme „jen“ 10%šance, že budeme mít zdravé mimi… ale třeba to tak není a nedá se to tak brát… já fakt nevím.
Nějak mě to celé zaskočilo ![]()
Toužíme po mimi rok, ale snažíme se teprv 9.měsíc…
Jsem psychicky byla celkem v poho, ale tady po tom vyšetření mám velké obavy, jak to jednou celé bude…??????
díky za kažou zkušenost!!!!!
Oranž
AHOJ
hele tak silene to neni, norma je fakt asi do 75% postizenych, takze to zase neni tak strasne - kdyz jsou dobre pocty a jsou rychle. Daleko horsi je mit maly pocet, ale cetla jsem tady diskusi, kde otehotnela holka s 5 mil. speriovym manzelem…
mimodelozni je podle me blbost, to spi souvisi s funkci vajecniku, podle me je pri oplodneni malformovanou spermii nejspis vubec nedojde k ryhovani - moznost potratu tu bude asi taky a postizenoi vzacne taky - ale minimalni - ale nejspis se ta spermie k vajicku vubec ani nedostane, nebo se ji nepodari do nej proniknout…
si myslim, ze vase sance na prirozene poceti je trochu snizena, urcite ne na 10%, spis tak na 50%, a kdyby to nejak dyl neslo, tak v CAR vam pomuzou, treba ti nastimulujou vic vajicek, nebo ti udelai inseminaci, na IVF ani podle me nedojde… neboooj
Moc Ti děkuju!!!
To bylo hrozně hezký, že jsi mi to tak napsala… ![]()
Právě já jsem o tom na nějakých ofic.-odborných stránkách nic moc nenašla, ale jen na jiné diskuzi jsem vyčetla, že právě jedna holka tam psala tyto 4 možnosti, co hrozí u této „vady“ a taky mě to zarazilo… Ale psala že jí to řekla kamarádka, které to pověděl dr v nemocnici- ale to je takový to- někdo řekl, že mu řekli…
na to se nedá úplně spolehnout…
Já právě bych celkem dost ráda, aby nám udělali tu inseminaci- aby vybrali ty správné a dali je k vajíčku…
Jenže ta paní mi tam řekla, že až tak po tom roce, se to dělá…
A mám strach, že třeba se teď nějaká ta špatná chytne, já potratím a pak budem muset půl roku čekat na další pokusy…
Já vím, nedalo by se nic dělat, ale… představa, že budu v napjetí do 5.měs tehot. -jestli pak ty testy budou ok a nebude tam nějaká „vada“ u mimi..A nebo každý den doufat, že nepotratím… a pak i tak dokud se to nenarodí a neuvidím, že je maličké zdravé, tak nebudu klidná…
tak uvidíme… zatím se to nesnažím tak brát, ale obavy jsou… ![]()
Ale fakt moc díky!!! ![]()
zatím pa
ahoj, taky si myslím, že není důvod věšet hlavu
a bát se pořídit si mimčo ![]()
co se týče problému tvého partnera, často se stává, že se dá špatný spermiogram - tedy v tvém případě špatná morfologie zlepšit díky životosprávě - tedy sportovat, málo pít, nekouřit, nenosit úplné džíny a trény, nekoupat se v horké vodě
a hlavně baštit vytamíny, když tak si zkus zadat tady nebo i na neplodnosti do vyhledávače, co je na zlepšení spermia, teď už si to z hlavy nepamatuji ![]()
ps zlepšení spermia se objeví cca až za 3 měsíce ![]()
hodně štěstí
Borisko, děkuji.
O tom už jsem si četla ještě před tím, než jsme se začali snažit… (já jsem taková poctivka na vše a puntičkářka v tomhle…)
Manžel už bere vitamíny pro muže přes půl roku, já listovku a on nenosí nic uplého- o tom taky víme…, sportuje, saunu a teplé koupele nesnáší, nekouří, nepije (samozřejmě jen čas od času)… takže by se dalo říct, že zdravěji už žít asi nemůžeme… ![]()
Ale já jsem teda právě vyčetla, že tu morfoligii se změnit těmito kroky nedá… Tím se prý může zvýšit spíš ta kvalita a kvantita- jako počet a aby byly rychlý…- tak to právě máme v pořádku… ale ta morfologie ne… tak nevím ![]()
Každopádně díky za příspěvek!!! vážím si každého názoru!!!
díky!!!
tak to jsi jako já s tím studováním
, ale co jsem občas přečetla, i morfologie se může spravit ![]()
to je fajn, že se chlapec snaží
, když baští vitamíny, tak to už si můžeme odškrtnout,
možná hoď na neplodnost dotaz - jak se holkám, resp. párům podařilo otěhotnět s touto diganózou,jak na tom dítka byly apod. tam se přece jenom na rozdíl od emimina specializují na podobné problémy, tady se většinou ozve málo lidí
toť má zkušenost
Oranz, muj manzel ma taky spatnou morfologii (pouze 7% dobrych) a navic jich ma malo. Takze se podelim co jsem vycetla a co mi rekli:
1. Z jednoho spemiogramu za:,–(ne nedelat zavery. Muze hodne kolisat. Takze treba jste zrovna meli spatne sperma ale priste bude lepsi,
2. Bohuzel morfologie se opravdu da tezko „lecit“ Pry ma na ni spatny vliv stres (potvrdim ci vyvratim pri pristim spg, jelikoz jak manza prisel o praci tam nema stres zadny, tak jsem zvedava).
3. Mimodelozni to neovlivni a vetsinou se ty spatne spermie opravdu nechytnou.
4. Jestli jich mate hodne tak se to tim muze vyvazit. Protoze tech dobrych je porad jeste dostatek.
5. To jestli na IUI odstrani ty se spatnou morfologii si nejsem jista, protoze oni je nevybiraji pouze daji do „centrifugy“ a z te by meli vylezt ty nejlepsi, otazka je jestli se tam nedostanou i ty deformovane.
6. Jestli CAR chce pockat ale ty ne, zkus jiny. Upozornuji ale na to, ze maloktery ti udela IUI se spg pod limitem. Navic budou chtit alespon jeste jeden kontrolni aby se to potvrdilo ci vyvratilo.
Díky Borísko ![]()
No právě že něco proštudovaného mám, ale je to spíš fakt jen teoretické a zkušenosti jiných… Takže možná leckdy je pravda opravdu jiná…
a to máš na mysli nějaké spec. stránky? Mohla bych prosím poprosit o adresu??? byla bych moc ráda… Já už několikrát (ještě dřív) psala na ty různé stránky, co odpovídají sami doktoři nebo odborníci, ale ještě nikdy mi na můj dotaz neodpověděli, tak právě nevím, kam to mám zkustit… Návštěva gyn. se mi totiž oddálila, tak budu muset déle počkat na odborné posouzení ![]()
Ale už začínám být klidnější..
Díky
Vitaminy jsou vetsina na mnozstvi a na progresivitu. Ale tusim ze mi muj doktor rikal ze carnitin je na morfologii. Ale jista si nejsem. Muzu se priste zeptat v CARu.
Bubli,
jejda díky moc!!! to by si byla moc hodná ![]()
Manžel bere celý ten komplex vitamínů, tak doufám, že je tam tak nějak všechno potřebné… Ale možná by nebylo špatné brát jen teda ten určititý vitamín, co na to je, protože v těch komplexech je asi od každého něco v menších dávkách… no v tomhle se nevyznám… ![]()
Asi si to ještě zkusím pořádně naštudovat…
Zatím díky ahoj
oranž, asi máš prostudované málo
, když neznáš www.neplodnost.cz ![]()
tak tfuj tfuj
souhlas s bubli … l-carnitin je na morfošku. do mýho muže jsem cpala tenhle: http://www.nutrend.cz/…classic.aspx
z lékárny…dá se objednat.
hodně zdaru a nehaž flintu do žita ![]()
Jo jak je vidět, tak toho opravdu tolik prostudovaného nemám… Když já doposud studovala jen nepravidelnou mences, ovulace, hlen, čípek, životosprávu, vitamíny, atd… ![]()
Holky moc děkuji za velice cenné rady a vážím si toho moc!!! že jste se podělili se svýmu zkušenostmi.
Díky za stránky, už jdu hledat a vše potřebné si snad už najdu podrobněji…
Mějte se a ať vám vyjde vše, co ci přejete!!! ![]()
suvik píše:
souhlas s bubli … l-carnitin je na morfošku.
Bohuzel na morfologii fakt nic neni. L carnitin dokaze zlepsit koncentraci a pohyblivost, ale ne morfologii. Viz vyrobce profertilu: http://www.profertil.at/index.php?…
Oranz, tak jsem se ptala dnes v CARu a s morfologii se fakt moc neda delat
Bohuzel.
Jak byli ženy a muži spokojení s lékařskou péčí?
Narodilo se vytoužené miminko? Přečtěte si hodnocení všech českých center asistované reprodukce nebo přidejte vlastní.