Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahoj všem. Nejdu se chlubit, ale poprosit o radu
. Totiž moje 3 měsíční dcerka spí celou noc - 11, 12 hodin v kuse. Přes den tedy kojím co 2 hoďky, někdy chce i po hoďce. Asi to má po mě, já jsem prý taky spala takto. Prsa se mi přes noc nalijí, ale už to není tak hrozný jako předtím, takže tolik nebolí. Přizpůsobily se. Ale někdo mi říkal, že bych si měla odstříkávat, když ne budit na kojení. Prý by bych měla prsa odstříkávat max po 6 hodinách. Prý bych tedy mohla ztratit mléko, což pochopitelně nechci. Ale co jsem tu četla, tak ne každá to tak tady dělá (když jsem pročítala diskuze), nebo se o tom aspoň pořádně nezmiňovaly maminky takových spavých miminek. Moje mamka prý taky neodsávala a kojila mě do 6. měsíce, kdy mě sama odstavila, protože musela do práce a já tedy do jeslí. Jen mi říkala, že si prsa mám nahřívat, že se mi mléko samo spustí. Což tak je, když se sprchuji. Někdy si i úmyslně trošku ve vaně ručně odsaji, no ono mi to až stříká
. Ale nedělám to každý den.
Tak Vás prosím o radu, odsávat co 6 hod, to bych musela mít budíka asi
, nebo neodsávat? Jaké máte zkušenosti? Děkuji předem za odpovědi ![]()
No já se přiznám, že neodsávám, páč co syn (3 a půl měsíce) spí celou noc, tak spím taky a vstávat se mi nechce. První dny jsem myslela, že mi prsa ráno explodují, ale pak se to samo upravilo a kojím normálně jako vždy, mlíka je dost.
Myslím že by se to mělo časem upravit, prsa snad pochopí, že v noci není poptávka, tak si dají taky pohov, a začnou tvořit až ráno
Nejstarší spala celou noc ve 3 měsících, prostřední ve 2,5 měsících, neodsávala jsem. První kojená 10 m (odstavila jsem schválně), druhá 6 m (odstavila se sama), třetí spala zatím jen jednou 8 hodin a já měla pak v prsu zánět. Pokud tě prsa nebolí, neodstříkávala bych a vyspala se.
Malá taky spala celou noc. Ve dne jsem kojila každé 3 hodinky v noci vůbec. Neodsávala jsem. Někdy jsem musela měnit v noci vložky do podprsenky jelikož byly úplně nacucaný… Ale to trvalo cca 14 dní a pak se to upravilo samo. O mlíko jsem nepřišla a doteď kojím. Malé je 10 měsíců… Kojím ráno a večer a mléka je pořád dost. Takže za mě: odsávat se nemusí…
Nechala bych to na přírodě.. Pokud netrpíš jako zvíře, srovná se to. Otázkou je, zda je laktace už dost zajetá. Pokud by nebylo dost mléka přes den nebo dítě nepřibíralo, asi by bylo na místě stimulovat a odsávat i v noci. Ale asi bych to nechala být a užívala si spánek ![]()
Děkuju moc všem. Prý když se v noci neodsává, tak o mlíko přijdu ve 4, 5 měsíci. Takže jsem ráda, že vy jste přiklady, kdy to tak být nemusí u každý ![]()
@hmvpapir Když dítě pije přes den, tak podle mě neexistuje nic jako „přijít o mlíko“. Zvlášť po třetím měsíci, kdy se laktace ustálí. Přijít o mlíko se snad dá jenom nějakým velkým stresem nebo nedostatečnou výživou (ale tam asi taky nedojde k tomu, že večer mlíko je a ráno se probudíš a ani kapka).
Starší mi spal od tří měsíců taky celou noc, neodsávala jsem. Mladší spal dokonce od dvou měsíců celou noc, taky jsem neodsávala, mlíko se upravilo tak nějak samo.
Ono se to zaridi samo, dle poptavky a nabidky, neresila bych…az zas bude chtit v noci pit tak se zase udela mleka vic ![]()
Mam 4,5 mesicni budi se kolem ctvrte az seste a neodsavam. Obcas mam prsa plna, ale ne vzdy a bez problemu kojim.
Neodpovídám, nemám zkušenost
.. jen tiše závidím.. my máme stejně a vstáváme tak 5× - 6× ![]()
Ahoj, mě když se hodně nalily prsa, tak jsem první prostě dala k prsu spící, ona se napila a spala dál…
Jinak tiše závidím, druhá šestiměsíční pije pořád tak po 2-3 hodinách v noci…
@Nicolink je, hned ma clocek lepsi naladu, kdyz vi, ze v tom neni sam. v mem okoli spi snad vsechny deti ukazkove
a kazdy vecer si rikam „tak treba dnes uz
“ preji pevne nervy a mnoho prospanych noci!