2,5měsíční najednou odmítá lahev

265
13.12.13 03:27

2,5 měsíční najednou odmítá lahev

Potřebuji rad zkušenějších:
Malý nám najednou přestal přibírat, už 3 týdny vůbec nic nepřibral. Do té doby přibíral, z porodní váhy 3,45 na 5,2 kg. Zkoušela jsem vážit, vypije si za den asi 650 - 700 ml MM. Paní doktorka nám doporučila dát po kojení UM. Dřív malý neměl problém vypít z láhve MM, i 120 ml. Když jsme teď zkusili lahvičku, byla jsem jako opařená - řev, plivání savičky ven. Dělá to i s mateřským mlékem, které dřív v pohodě pil. Už jsem mu zkoušela dávat i lahvičku jako první, když byl hladový, ani tak si ji nevzal. Jinak je spokojený, živý, brouká si. V noci se budí 1×. Kamarádky tvrdí, že kdyby pil málo, plakal by hlady, ale nevím. U prsu usíná, tak ho musím pořád budit… :,(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
44197
13.12.13 06:25

To, že kojené dítě nechce láhev, je normální. Moje děti by si ji taky nevzaly.

5,2 kg ve 2,5 měsících není zase tak málo, ani vzhledem k porodní váze. Paní doktorka bude asi hodně „tabulková“, ne?
Ty tabulky přibírání se vztahují hlavně na děti na umělé výživě..Kojené děti mohou přibírat velmi nepravidelně a mívájí období zrychlenéh přibírání a stagnace, kdy se přibírání na váze úplně zastaví. Důležitá je i tělesná délka, vyrostl do délky? Jsou období růstového spurtu, kolem 6 týdnů a potom kolem 3 měsíců, všechno je to jen orientační. Hodně dětí v určitém období jen vyroste do délky a na váze nepřibere vůbec nic.,

Nezdá se mi to málo a pokud je spokojený, nehrotila bych to..Nejsou jen cvalíci, ale jsou děti drobné a zdravé. Známá má miminko, které má taky 2,5 měsíce a má kolem 4,5 kg. Porodní váha byla 3 kg..Plně kojí a nikdo ji do UM netlačí. Pokud má normální počet počuraných plenek, dobře spí a je spokojený, tak je vše v pořádku. TAky si myslím, že kdyby měl hlad, tak spokojený by nebyl.

Prostřední dcerka byla taky droboučká, porodní váha 3,5 kg a ve 2,5 měsících taky jistě víc než 5,5 kg neměla. Nemůžu se teď podívat přesně, protože ty záznamy mám v ložnici, kde děti ještě spí. Téměř od narození prospala celou noc, kojení vyžadovala ukázkově po 3-4 hodinách, prostě pohoda. Doktorka neřekla nikdy nic :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
265
13.12.13 07:00

Děkuji za uklidnění :-) manžel mi taky říká, že to moc hrotím. Ty počurané plenky se mi špatně hodnotí, jedna je těžší, druhá lehčí, ale určitě čurá víc jak 6× denně. Do délky vyrostl 9 cm.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5436
13.12.13 08:28

To množství MM mi nepřijde nijak tragické. Na lahev bych se vyprdla, v mnoha případech to pak stejně může být začátkem konce kojení. Zavedla bych spíš opatření k tomu, aby vypil co nejvíc MM. Kojit co nejčastěji, prsa nahřívat, pít teplý nápoj, pokud bude usínat, zkusit techniku stlačování (popsáno to bude někde na www.mamila.sk), pokud to nepomůže, přehodit ke druhému prsu a takhle pořád dokola, ať u prsa nespí, ale pije co nejdéle. A hlavně klid :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8664
13.12.13 08:34

@HanulkaUH já bych to vůbec neřešila, dokrm mi přijde naprosto nevhodně indikovaný (nic proti doktorce, ale nechápu, proč jí vadí u dítěte, které má od narození tak veliký přírůstek, že chvíli nepřibralo???). Klidně bych kojila dál, možná odsála trošku mléka do mrazáku na ev. dokrm, kdyby třeba se to nějak tragicky zhoršilo, tak bych vytáhla k dokrmu mateřinu. Umělina dítě uspí a je to na nic. A dokrm když už tak stříkačkou… Na kojení malého zkus svlíknout, jestli usíná, bude pít ochotněji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
265
4.1.14 21:24

Holky, tak jsem na to asi kápla - malý má moučnivku a proto s největší pravděpodobností nechce ani lahev ani dudlík. Bohužel ji má asi od porodnice, nikdo si toho nevšiml (já myslela, že má na jazyku mléčko), ani dětská mudr. Až se mi kvasinka přenesla i na bradavky a to tak, že kojím se zatnutými zuby a dost hnusně se mi trhají bradavky. Tím víc by se mi teď hodilo dávat mu odstříkaní MM z flašky, no nedá se. Natíráme fialkou, nic jiného nepomohlo, mám ale strach, že to bude na dlouho, když to má takovou dobu v sobě :cert:
Po několika minutách sání pouští i prso, tím pádem pije míň a dost často, což není dobré ani pro zahojení mých bradavek, ani pro jeho přibírání :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8664
5.1.14 08:08

@HanulkaUH neboj, bude se to lepšit, fialka není už moc účinná. Určitě se sama natírej canestenem - před kojením umýt. Ono se to potom vrací, hlavně se pak nevrátit k dudlíku a flašce… Samozřejmě i odsávačka moučnivku zaručeně přenese.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44197
5.1.14 08:12

Tak moučnivku měly všechny moje děti a já ji nijak neřešila. Časem to samo zmizelo. Mazat pusy genciánkou je podle mě už přežitek, žádné takové mimino jsem už dlouho neviděla bílý povrch jazýčku a někdy i fleky v puse mají téměř všechna miminka, která jsem poznala, ať kojená nebo nekojená.

Já jsem jen natírala bradavky Bepanthenem, nikdy jsem neumývala, tak jestli i toto nemohlo působit na zmírnění moučnivky :nevim:

Na kojení to vliv nemělo, dvě ze tří dětí byly cvalíci a to prostřední bylo a je drobek, ale geneticky, má jiný typ postavy z rodiny otce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
265
5.1.14 10:42

Já bych moučnivku neřešila, kdybych už neměla bradavky v takovém stavu, že při každém přisátí zatínám zuby a držím se, abych neplakala… a malého to asi taky bolí, když se pouští bradavky :-( Bepanthenem mažu od začátku, ale moučnivka je kvasinka, na tu je krátký. Zkouším teď Pevaryl a Clotrymazol taky, i když se dle příbalového letáku nemá dávat na bradavky, ale jsem už zoufalá :? A fialku jsem taky nechtěla, ale doktorka mi ji navrhla jako jediné řešení :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8664
5.1.14 11:53

@HanulkaUH obojí se může, jen před kojením se musí umýt. Akorát bych je nestřídala, používala jednu mast, jestli nezabere druhou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Laktační poradna

Ikona - Anna Musilová