Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Jaké máte zkušenosti? Spí děti na UM lépe (hlavně v noci) než kojené?
Ahoj, tak ja malou prvni mesic kojila, v noci kazde 3h. Po mesici sme presli na UM(zmizlo to moje)od te doby byl konec nocnimu krmeni, v podstate od te doby spala v kuse 10h. Sany.
Ahojky,
náš Pavlík (do 6,5 měs plně kojený a teď s jedním příkrmem) se budí v noci pravidelně po 2 hodinách na kojení ![]()
Ze začátku to byl děs, ale už jsem si tak nějak zvykla
![]()
Tak naše malá je také na UM, již od narození, před týdnem jí byly dva měsíce. Poslední cca měsíc spí v noci dobře, většinou od těch 21 hod. do rána do 8 hod. Pokud se vzbudí dříve k ránu třeba okolo páté, tak po nakrmení ještě spí cca do těch devíti hodin. Ale nevím, jestli je to UM, protože první měsíc, ač byla stejná výživa, tak se budila na jídlo po třech hodinách, ale většinou mi v noci nespala vůbec. Myslím, že hodně pomohlo rozlišení na den a noc. Ve dne toho teda moc nenaspí, sem tam půlhodinku, ale upřímně raději se vyspím v noci a to že ve dne toho moc neudělám, na to si zvykám ![]()
Ahoj Bibo.
Ajinko, jak ti závidím. Je to asi výrazně individuální, závislé od věku a bůh ví čeho ještě. Radimek ve 2 měsících jedl na UM 10-11× denně, i v noci se budil co 2-3 hodiny a to dostával Nutrilon Forte, který prý více zasytí.
Velký spáč teda nebyl - není a už asi nebude (ale jsme naučeni krásně spát v noci).
Po 4 měsíci se to změnilo - asi začátkem příkrmů - to už měl velmi únosný rytmus. Jedl 6× denně. Večer asi v 7, pak v 11 a vydržel do 5-6 hodin.
Beruška
Ahoj Ajinku, tak to máme skoro stejně staré děti, mojí dceři budou zítra 2 měsíce. A s kojením jsme na tom podobně, od 10. dne jí musím přikrmovat Nutrilonem. Mlíko teda zatím mám, ale málo. A poslední 3 dny mi spí celou noc, tak zjišťuju, jestli je to tím UM. Předtím se budila kolem jedné v noci a pak v pět. Přes den vydrží 3-4 hodiny.
Ahojky Bibo
Ono to asi opravdu bude dítě od dítěte jiné. Moje známá má chlapečka, kterého plně kojí a je to hodně spavé dítko už od začátku. Spí celou noc s jedním kojením v noci a i přes den většinu dne prospí a to už mu jsou 3 měsíce pryč. Naše žížalka se celkově k tomu jídlu moc nemá, přes den jí tím zdržujeme od jiných činností, jako je povídání, mrskání, případně řev, takže krmím pořád podle hodin, kdy už je čas na jídlo. A v noci je asi šťastná, že jí s tím jídlem dáme pokoj a tak spí
Závidím Ti i tu trochu mlíčka, já žádné neměla. Nějak se ta laktace nerozjela, nebyla ani kapka, takže je malá už od začátku na UM. K tomu spaní v noci si myslím pomohlo i to, že přes den jí do postýlky vůbec nedávám, už to nezkouším, nemá to smysl. Na tu půlhodinku, co vždycky usne se to ani nevyplatí
Takže tam chodí opravdu jen spát.
Berusko, jen aby si to malá nevynahradila později, to ještě může všechno přijít… Já jsem fakt ráda, že spí alespoň v noci a fakt ten první měsíc, kdy nespala ve dne v noci a jen řev a řev, to bylo docela náročný. Ale máš pravdu je to u každého prcka jiný a zavisí to na mnoha věcech.
Ahojky, já myslím, že je to spíš o dítěti, než o druhu stravy. Holčička kojená mi spinkala snad od 2. měsíce skoro celou noc. Chlapeček od 3m. na UM mi zpočátku taky spinkal, ale pak se to zvrtlo a dneska se budí co 3 hodiny. Myslím, že on by se budil i kojený, je to takový naše mazlítko. Taky je dudlíkovej, holčička nebyla, možná i v tom je ten rozdíl … třeba děti, co se budí víc v noci mají větší potřebu uklidňování se (dudlík, nebo místo toho mámino prso) Klučina se mi budí i když do něj večer nacpu tunu kaše, jako kdyby jí vůbec neměl. Myslím, že o hladu to taky úplně není.
Míša