Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojky!
Mám sedmiměsíční holčičku a musela jsem skončit s kojením
TAk jsem dneska byla koupit sunar a chtěla jsem se Vás zeptat, jak často ten sunar mám dávat? JEstli ráno, v poledne a večer nebo ještě častěji. Jinak už přikrmuju, na oběd masozeleninový příkrm a k večeři taky. Kaše mi večer papat nechce.
A ještě se chci zeptat, jestli jí ten sunar můžu dávat i do nekapající hrnečku? Flašku odmítá.A teď když nekojím, tak budu muset dávat i nějaký čaj nebo šťávičky, že jo?
Prosím poraďte mi!
Moc děkuji.
Lilinka
Ahoj,
děti by měly denně vypít nebo sníst nejlépe přibližně 500 ml ,někde se uvádí i jen 250 ml, mléka. To ale zahrnuje i jogurty a kaše. Pokud Ti nechce kaši a ani jogurt nejíte, zbývá všechno na to mlíko. Tak to vidím na 2-3 dávky, podle toho, kolik toho najednou vypije.
Já jsem kojila do 11 měs., ale už jen v noci, takže jsem to neřešila, jelikož jsem nevěděla, kolik toho za noc vypil. K tomu ale měl a pořád ještě má denně ráno 1 jogurt a večer 230 ml kaše. No a po spinkání mu dávám cca 160 ml sunaru, tak to snad stačí.
Co se týče toho pitného režimu, tam mám pocit, že je to taky ten půllitr tekutin. Já kromě zmíněného mlíka dávám Matýskovi vodu nebo občas čaj (šťávičky nezájem a možná je to dobře, jsou sladké, tak by se měly určitě ředit). M. vypije cca 200 - 250 ml vody denně, což asi není moc, ale myslím, že s tím mlíkem to snad stačí. Víc do něj stejně nenatlačím. V létě to doufám bude víc.
M.
Ahojky,
já nejsme moc zastáncem nějakých tabulkových doporučení, takže bych se moc nezatěžovala přesným měřením, kolik tekutin prcek vypije.
Taky nekojim od sedmého měsíce a dávala jsem ráno, resp. dopoledne kolem 10.hod ovocnou přesnídávku, potom kolem 13. hod masozeleninový příkrm, dále kolem 16.hod bílý jogurt s namačkaným banánem nebo nastrouhaným jablíčkem nebo jiným ovocem, potom kolem 18.-19.hod kaši, někdy jí nechtěla, tak jsem dala 150ml Sunaru a pak ještě Sunar před spaním kolem 20.-21. a to už vypije jen tak 80ml. Potom spinkala až tak do šesti ráno kdy dostala asi 200ml sunaru. Zvládla by možná víc, ale ublinkávala, tak jsem jí ubrala a bylo to OK. Každé jído, kromě Sunaru jsem jí dala zapít čajíčkem, nebo naředěnou šťávičkou. Toho čajíčku vypila za den asi 150-200ml, ale někdy taky jen 100ml.
Takže nelámat hlavu, radit se na emiminu a určitě to zvládneš!!!
Krásné prospívání přeje Kačula
Ahoj.
V 7 měsících bych se snažila dávat min. 500ml. mléka (může být součástí kaší …), . Radimek v tuto dobu zbaštil 2×230ml UM (Beba, ráno a odpolední svačinka), večer měl rýžovou kaši ( v ní 210ml mléka), dopolední svačinka byla ovocná, o něco později jsem přidávala jogurt a klasicky masozeleninový oběd.
S hrnečky s pítky moc neporadím. S lahvičkou jsme problémy neměli - byl naučený od narození ( bohužel nekojený). Dodneška jsem neobjevila hrneček, který by s něm vyvolal nadšení a skutečně ho používal k pití a ne ke hraní. Vyzkoušeii jsme netekoucí (např. Nuk) i obyčejné s dírkami… a nic. Asi ho začnu učit z normálního hrnečku. Ach jo. ![]()
S počátkem příkrmů se obvykle začíná s pitím vody, čajíků … Záleží na ročním období. V létě je doplnění tekutin nutné, ale teď v zimě méně. U nás se vypije tak 150 - 200ml čajíku ( velmi šizený granulovaný nebo dětský ovocný pytlíkový z nutnosti trochu oslazený hroznovým cukrem, v létě to teda bylo víc), voda celkem málo a občas Hami ovocné nápoje (výrazně řezené).
Beruška
Souhlasím s tím, že ten půllitr určitě by vypít mimčo mělo.
Já začala odstavovat kolem 9-10měsíce, kdy jsem učila holku na UM. Chvilku to trvalo. Tou dobou už něco snědla a naučila se kaši, takže UM měla ráno, někdy odpoledne, jinak večer kaše (cca 300ml), na noc UM a v noci UM.
Pak se nám to změnilo a pila UM jen na noc plus kaši a teď zas pije večer kaši, před spaním UM a pak ráno na první buzení (mezi 5 a 7hodinou) UM a pak když má chuť, dostane i přes den. Jsou dny (hlavně když nám lezou zuby nebo marodí), kdy je na UM prakticky celý den.
Jinak tedy kaše, jogurty momentálně stávkuje, ale jinak hodně jedla bílou hollandii (tu byste mohli také)…
Jinak v době, kdy jsem začínala s příkrmama, jsem malou učila pít jen z nekapacího hrnečku a když jsem pak učila na UM, tak rovnou právě z toho hrnečku a i když celkově to učení hvilku trvalo, v době, kdy šla na UM, už to uměla, takže s tím problém nebyl. Problém s tím může mít maximálně prcek, než se naučí, ale jinak to není žádná potíž. Akorát rozlišuju, které náústky (používám Avent) mám na mlíko a které na ostatní tekutiny.
Gabča a Bára