Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky,
já špinila už při užívání HA (posledních pár měsíců) tak týden před MS, za 2 dny to přešlo a pak byla MS. To jsem přisuzovala tomu, že už byla moje HA slabá, ale neřešila jsem to, protže už jsem plánovala vysazení.
Po vysazení HA jsem první 3 měsíce špinila 1-4 dny před MS, další dva měsíce už 7-8 dní. Nevím čím to bylo, u Dr. jsem s tím nebyla, ale bála jsem se, že kvůli tomu budu mít problém s otěhotněním. No a 6. měsíc jsem špinila asi 3 dny pčed očekávanou MS, pak v době kdy jsem ji měla mít tak taky. A to už jsem byla těhotná! Pak mi dal Dr. utrogestan na udržení miminka, že to špinění mohlo být místo MS (některé ženy menstruují i v těhu) nebo pro nedostatek hormonu progesteronu. Tak pro jistotu.
Tak si zpětně myslím, že špinění před MS určitě souvisí s tím progesteronem.
Alenka, 28.tt.
Alenko: jako bych četla můj případ
JSem na tom úplně stejně, teda až na to těhotenství. To sem zatím nepodařilo. Ale zkoušíme teprve druhý měsíc. TeĎ čekám jak dopadl druhý pokus. Já sem teda na to špinění dostala ten Utrogestan. TAkže ho beru od 15-25DC. Ale pokud budu těhu, říkal mi Dr. že ho ručitě budu muset brat pro jistotu v těhotentsví. TAk snad se to brzy taky podaří.
AHOJKY,
MÁM ÚPLNĚ STEJNÉ PROBLÉMY. ŠPINÍM 4 AŽ 5 DNÍ PŘED MS. NAVÍC SE MI POŘÁD PRODLUŽUJE CYKLUS. UŽ SEM Z TOHO NERVOZNÍ. NĚKDE JSEM ČETLA, ŽE JE TO ANOVULAČNÍMY CYKLY NEBO SE VAJÍČKO ŠPATNĚ VYVINULO. SNAŽÍME SE UŽ 10 MĚSÍCŮ. V NEJBLIŽSÍCH DNECH ZAJDU K DOKTORU. JSEM ZVĚDAVÁ CO MI NA TO ŘEKNE.MAM DOCELA STRACH.PA.
Ahoj holky,
já mám trochu jiný problém se špiněním.
Po menstruaci většinou ještě jeden den špiním. To je prý normální…
Ale poslední dva nebo tři cykly jsem špinila vždycky 3 dny po menstruaci. Navíc to špinění bylo HODNĚ tmavě hnědé. Máte s tím některá zkušenosti? Nevím jestli je to v poho, nebo jestli se mám znepokojovat. K doktorce se mi zatím moc nechce, první se ptám Vás na Vaše zkušensoti.
Moc děkuji za radu!
Ahoj holky, taky přispěju svou troškou so mlýna. Snažíme se už přes rok o mimi, tak mi doktorka vzala krev na horm. profil. Podle toho zjistila, že mám málo nějakého hormonu, tak mi na:,–(ila Duphaston. Nejdřív 2× 1 denně - to jsem před ms špinila 5 dní. Tak příště 2× denne 2 a taky jsem špinila 5 dní před ms. Přitom bez hormonu nešpiním. Jsem z toho jelen. Doktorce jsem to volala a mám přijet, že se prý musíme domluvit na něčem jiném. Asi by prý pro mě bylo dobrý na:,–(it na 3 měsíce HA, že se to prý pak srovná. Nevíte o tom něco? Já HA nechci, když chci mimi
. Fakt na depku. Dík a pá
Ahoj holky, máte některá zkušenosti se špiněním v období ovulace? Já tento měsíc špinila 3 dny před ovu opravdu DOST silně. Myslíte, že je to normální nebo by to mohl být problém? A nemáte nějakou radu jak tomuto špinění zabránit? Nebylo to zrovna příjemné… Ale ovulace proběhla, teď jsem 2. den po ovu.
Děkuju za rady a vaše zkušenosti
Mne se to tento mesic stalo taky - spineni v obdobi ovulace. Myslim, ze je to normalni, i kdyz se mi to nikdy pred tim nestalo. Zabranit se tomu podle me neda. Je to priroda ![]()
Ahoj holky, ![]()
já mívám typické špinění každý měsíc ped MS - 3-5 dnů, tentokrát to navazuje zmateně, že ani nevím, jestli ještě špiním, nebo už mám Ms…devím, kdterý DC jsem a dky začít s Clostilem ![]()
Mívám taky občas špinění uprostřed cyklu, ale nevím, čím to je. Chystám se za lékařkou v prosinci, tak se jí poptám.
kdybyste si někteá věděla rady, co to za špinění máme, ---písněte.
***Karotka
Ahoj,
ja jsem posledni dva cykly spinila ctyri dny pred MS. Nikdy predtim jsem to nepozorovala a nemela jsem zadne problemy. Mam rocni dceru a ted uvazujeme o dalsim diteti, tak jste me trochu vydesily, ze by to nemuselo jit tak uplne lehce. Je pravda, ze dcera se zadarila skoro napoprve a ted se sice nebranime, alle ani nesnazime a zatim nic(i kdyz prilezitost otehotnet uz jiste byla). Tak ja se objednam k doktoru a uvidim, co se dozvim, stejne jsem tam chtela zajit, vrta mi to hlavou.
Dam vedet, co se dozvim.
Mroe
Ahoj vsem!
Znovu oteviram tuto starou diskuzi, nebot mam podobny problem… ![]()
Pred par mesici jsme prisli o mimi.. ![]()
Od te doby jsem mela uz 3 krat MS. JENOMZE - pokazde, kdyz to mam dostat (cca28 dni) to zacina tim, ze 4-5 dni jen spinim. Vlozku sice nosim, ale vlastne ji vubec nepotrebuju… Spinim jen pri utreni, kdy to vidim na toal.papiru (takovy hlen s troskou krve, nekdy jen slabounce nahnedly, jindy s trochou vic krve..). Pak teprve - po tehle 4-5ti „zvlastnich“ dnech se teprve rozbehne klasicke silne krvaceni, ktere trva opet cca 5 dni..
Holky, myslite si, ze je to normalni? Mate s tim nektera zkusenost?
Kdyz si chci nechat vypocitat ovulaci, mam ji pocitat ode dne „spineni“ nebo „krvaceni“?
Dekuji vsem za jakoukoliv radu.. ![]()
Janina.
Ahoj..
Měla jsem tu příspěvek do diskuse už na začátku. Jsem Bea a teď je to 4. rok, co se snažíme o miminko a furt nic. Problémy se špiněním mám pořád, ale místy se mi to daří zvládat líp s pomocí homeopatik. Místy je to lepší, místy stejné. Teď zrovna zkouším nová homeopatika a výrazně pomohla.
Jinak za ty roky mám zkušenosti asi takové, že o tom pořád vykládám doktorům, pořád se ptám, čím to je a oni mi vždy něco odpoví ve stylu „myslím si, že je to..“. Nechala jsem is několikrát opakovaně dělat testy hormonálního profilu a byly v pořádku. Kdysi do mě cpali pro řešení tohoto problému Proveru, ale nepomohla. Tak jsem naznala, že není důvod se nacpávat hormonama. Jednou jem měla hormonální profil špatný, dali mi na to hormony se slovy, že bez nich to bude pořád špatné. Hormony jsem nebrala, profil byl při kontrole dobrý.
Príčin špinění je asi několik. V mém případě jsem poslouchala jen samé doměnky a testy, co mi dělali, nikdy nic neukázaly. Jsem jedinec, který do sebe nerad rve hormony a nebo chemické léky, takže moje cesta vedla k homeopatii. Jinak špiním klidně i od 17. DC, s homeopatiky třeba až od 22. DC a s menší intenzitou. Cyklus mám 25 dní. Čeho jsem si všimla u sebe je, že špiním až od doby, co se snažíme o mimi. Takže v tom velkou roli podle mě hraje psychika. No jo, ale nekontroluj se, když chceš otěhotnět a když každý měsíc zjistíš, že máš menzes. Do toho se mi přidalo zkrácení cyklu na 25 dní, takže i panika, o které jsem psala dříve. To jest, že třeba neudržím plod.
Nicméně, od svého homeopata vím (je to původně internista), a potvrdili mi to posléze i klasičtí lékaři, že kratší cyklus není na škodu. Je-li minimálně 24 dní, tak je to doklad toho, že žena má dost ženských hormonů. Pokud je ovulace v první půli, není důvod o obavy z neudržení plodu. Horší je, když se cyklus prodlužuje. To ale není můj případ. A k barvě a konzistenci mého špinění mi řekl, že by to mohlo být způsobeno tím, že mi naroste větší sliznice, resp. že buňky jsou větší, než mají být.
Sice to nesouvisí s tématem diskuse, ale musím dodat, že díky homeopatii je i můj muž zcela v pořádku. Což jsem ve dvou CARech se špatnýma výsledkama slyšela, že nemám čekat, že to kdy bude lepší. Dnes neumí naše výsledky páni lékaři vysvětlit. Ovšem, těhotní zatím nejsme.
Takže pokud špiníš, nechej si udělat testy, které Ti to mohou nějak vysvětlit. Pokud budou v pořádku, zkus být v klidu a pohodě. Já vím, to se lehko řekne, ale třeba Ti pomůže vědomí, že v tom nejsi sama.
Tak hodně zdaru a pokud najdeš nějakou zajímavou informaci, tak se určitě ozvi.
Bea..
Ahoj holky, tak ja mam taky problém se špiněním, ale po ovulaci. Asi 3. den po ovulaci jsem začala špinit, už to trvá 6 dní. Menstruaci čekám tak za 4 dny. Zítra chci jít k doktorovi, ale stále si řikám, že ještě počkám, třeba to přestane. Myslíte, že by to mohlo mít vliv na udržení vajíčka?
Vkládám sem můj grafík http://www.fertilityfriend.com/home/179eb9
Díky za odpověď
Vendíku:
někdy prý žena špiní i proto, že se vajíčko uhnízďuje
!!! Třeba jsi těhulka !!! Prý se poruší malinká cévka a ta způsobí malé špinění.
Já špiním 3-4 dny před MS, ale zmírňuje to brání vitamínu hořčík, anebo jsem teď zjistila, když beru Utrogestan, že nešpiním…
Ahoj holky, ja jsem mela tento problem pred posledni MS, spineni asi 5 dni pred. Predtim jsme byli 14 dni u more a samozrejme se snazili, tak jsem si myslela, ze jsem uz konecne tehu. Navic k tomu tlak v podbrisku jako pri ovulaci. Zvlastni je, ze uz rok a pul beru Duphaston, takze takova zmena me trochu rozhodila. MS jsem nakonec dostala s 1-dennim spozdenim hned po tom co jsem si udelala tehu test. Chystam se jit ted v zari na preventivni kontrolu, tak jsem zvedava, co mi MUDr rekne. Pred tim rokem a pul, nez mi na:,–(ila Duphaston, jsem totiz mezi cycly mela jemne ruzovy hlen a ona mi pak nasla polyp na deloznim cipku. Snad se mi neudelal znovu, ach jo…Uz bych rada otehotnela, pred 3 tydny mi odbylo 30 a tak celkove uz jsme na to s manzelem pripraveni a hlavne uz v praci nemuzu, mam hodne narocny job a uz bych uvitala zmenu tohoto typu:-) Tak dejte vedet, jestli se Vam to opakuje i vicekrat po sobe nebo jestli je to jen nahodne. Ja jsem tedka zrovna pred ovu, tak uvidim behem pristich dvou tydnu. Pa,pa J.