Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj maminky,
trápíme mě spaní naší kočičky přes den a budu ráda za vaše rady či zkušenosti. S usínáním večer nemáme absolutně žádné problémy,máme svůj rituál (koupání,masáž,krmení,pusinak a spát) kdy ji jen položím do postýlky,ona se na mě usměje a spinká 11hodin v kuse!!! Přes den však neusne jinak než uhoupáváním
Celkem spí 3×1/2 hodinky. Zkoušela jsem ji dát do postýlky,udělat přítmí a dát ji tam fakt když už je utahaná,ale chvíli si hraje a pak začne histerický záchvat,kdy mi až fialový. Vemu ji a dám ji tedy do košíku a celou dobu co spinká musím houpat,jen přestanu už je vzhůru
Chtěla bych čas co přes den spinká využít pro domácnost atd.,snad mě chápete. Jak to bylo u vás? Změní se to? Nebo ji takhle budou houpat ještě ve školce po obídku?
Je ji šest měsíců,tak je možná na to ještě malá,ale proč to tedy v noci tak krásně funguje??
Děkuji vám za vaše odpovědi a přeji všem miminkům klidný spánek v noci i přes den!
Paulinka + Anetka
Paulinko, nas prcek zase pres den usne jen u prsa anebo v kocare, beda jak by tomu bylo jinak
Vecer taky usne sam v postylce (po delsim ci kratsim lamentovani). Ja to ale neresim, protoze potrebuju pres den neco udelat, tak mu to prso dam, protoze pak v pohode spi 1,5-2 hodiny - celkem naspi cca 3,5 hodiny pres den a cca 11 hodin v noci (cca 3× se za noc vzbudi). Zjistila jsem, ze uplne nejlip mi spi doma, venku se vetsinou do 45 min. vzbudi.
Já nevím, jak ji máš starou, ale časem se to u většiny miminek zlepší a houpání není potřeba (my odbourali houpání až kolem roku). Važ si toho, že ti spí krásně v noci.. Ono to spaní přes den taky přijde.. Pak zase už spát přes den nebude vůbec. Prostě se to mění, většinou k lepšímu ![]()
Zatím bych to nehrotila a klidně bych houpala.
Pajina
aha, tak teď jsem si všimla, že ji je šest měsíců. To se určitě zlepší. Když tak si třeba u toho houpání čti, nebo něco, ať máš aspoň nějaký čas pro sebe.
ahojky,
tohle je téma pro nás ![]()
štěpán měl od narození velké problémy se spaním PŘES DEN . V noci spával celkem dobře, vč. večerního usínání. V postýlce spal přes den od narození cca tak 2×
. pořád jsme jej museli uspávat v kočáře. Jelikož je unorové mimčo, tak to bylo fakt moc super vyjíždět 2× denně ven. Někdy se jej pak uspěšně podařilo v tašce přenést VELMI OPATRNĚ domů a pak spal dál. KOlem toho půl roku jsem jej naučila uspát v sedačce houpáním. Noha mě bolala jak sviňa
,ale co bych pro půl hodinku spánku neudělala, že ?!
pak jsem jej na pár měsíců naučila spát v naší velké posteli, ale to jsem musela být stále na blízku. A pak zase jen kočár
Ted bude Štěpánovi 17 měsíců a nejenže jsme přešli pouze na JEDNO spaní denně, a MAX. TAK HODINKU ,ale bohužel někdy už přes den nespí VŮBEC.
SHRNUTO- když jej uspím, tak rozhodně NIC nedělám v kuchyni apod,ale sednu si V KLIDU k PC
. Na jeho nespaní jsem si už jakžtakž ZVYKLA a závidím všem mamkám,kterým dítkO spí i 3 hodinky denně a ještě k tomu v postýlce !!!! ![]()
Irias + štěpán ( skoro) 17m
Ahojka,
Jája mi přes den spí tak jednou, někdy dvakrát dopol. půl hoidnky, někdy i celých 10 minut
.V poslední době chodí spikat tak v 1 a spí až do 4 hodin
, ale záleží jak kdy. Já ho uhoupávám na baloně
, někdy párkrát houpnu a spí, někdy zabere po 10 minutách, a tak ho uspávám i večer. Ale musí spát pořádně, jinak ho položím do postýlky a je vzhůru. Já to zatím neřeším, zkusila jsem párkrát, že jsem ho večer dala do postýlky - ale to je schopný řádit třeba hodinu
, tak ho radši uhoupu. No, snad ho nebude ke spánku uhoupávat ještě jeho manželka ![]()
ahoj paulinko,
sice ti neporadim, ale za to te mozna potesim, ze v tomnejsisama. Moje Emulka ma teprv 3 mesice, ale chova se 100% stejne jako tvoje Anetka. PO vecernim riutalu ji dam do kosiku a pokud uz nespi kdyz ji tam davam tak klidne ceka az usne a spi 12 hodin (s kratkyma prestavkama na kojo - v polospanku) ale pres den spi 3×pul hodky. Hruza des bes. Nenadelas nic. Hlavne ze spi v noci a je v pohode. Sice to tady casto vypada jak u cikanu
, ale hlavne ze se mame radi, ne?
Preju pevne nervy ![]()
mandragora
Naše Dančule spí přes noc tak 7-8 hod v kuse, pak se napapá a ještě si tak na 3 hodinky schrupne.
Přes den mi někdy spí třeba jenom 2× po půl hodince, ale většinou má jeden úsek spaní dlouhý a to po obědě, kdy spí tak 2-3 hodinky v kuse a to ji jednoduše zanesu do postýlky, tam si chvíli hraje sama a usne..... ![]()
Asi jsem neporadila, ale my jsme s tímto nikdy problém neměli, ale je fakt, že v půl roce bych to asi zatím nijak neřešila, některé děti si to upraví třeba až ve dvou letech (náš soused měl problémy s usínáním do té doby, než začal chodit do školky, pak musel ráno vstávat a najel na jiný režim a upravili se to samo… teda nechci strašit)
Archi
jojo, taky mám pocit, že budu uhoupávat do školky
. Večer vcelku v pohodě, i když teď taky řádí, ale pak sám usne. Ale přes den - dopoledne uhoupání v lehátku, tvrdší spánek cca 30 minut a pokud chci, aby spal déle, tak zase uhoupávám. A odpol. uježdění v kočáře. Takže maminy, nezoufejte, je nás víc
![]()
Manžel tuhle prohlásil, že by bylo potřeba ho naučit spát v postýlce - HAHA, jsem mu řekla, ať si to teda zkusí. Po 20 minutách to vzdal a šel houpat, malý už byl nevrlý. No a v lehátku hned usnul.
Kámoška mi říkala, ať to neřeším, že je důležité, že usne večer. Tak snad to nedotáhneme až do tý školky ![]()
No tak to by byla sranda, kdyby se ty naše dětičky setkaly ve školce
Ještě,že nejsem učitelka v mateřské!Mají se na co těšit
Jsem ráda,že nejsme anomálie a je nás víc (nebo teda spíš těch dětí),já bych někdy usla i ve stoje! Dobrá, ještě to nebudu řešit a vždy při uhoupávání si na vás vzpomenu,že třeba také zrovna houpete ![]()
Tak houpání zdar a děkuji za vaše názory!
Paulinka + Anetka
Holky s „půlhodinkovejma spáčema“ - hlásím se k vám ![]()
Můj první Vašek spal půlhodinky od narození. Nejdřív 5, pak 4, pak 3… Když měl přejít na dvě (kolem 10 měsíce), najednou už to nebyly půlhodinky, ale 3/4 hodinky! Ze kterých se staly asi po měsíci 2× 1,5 hodinky. Já byla v sedmém neby, v roce spal mnohem víc než jako novorozeně. Takže i to se může stát (Ale pozor - v noci jsme měli 4-8 buzení! až do ukonžení kojení v roce). Jo a teď ve dvou letech mi spí po obědě jednou a po dvou hodinách ho musim jít budit, aby mi usnul večer do 21,30.
Mladší Jirka jde téměř důsledně ve stopách staršího bratra. V 7 měsících je na 3 spáncích denně, 2× půlhodinka a 1× hodinka (ovšem po půlhodině se vzbudí a přeje si být znovu uspán). V noci jsme zatím na 3 kojeních a dvou dudlíkováních.
To jen tak, abyste věděly, že se to změní a než půjdou do školky. ![]()
Makýš a Tygříci
To chce čas. Můj prďola spí přes den v kočárku doteď. Někdy si dá postýlku, ale to jen u babičky. Když byl malej (tak do půl roku) zá:,–(ně v kočáře a vozit. Jinak to nešlo. Od roku už jen povozit do usnutí a spal v kočáře bez vození. ![]()
Trpělivost, zlepší se to samo. ![]()