Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
FEV1 je lehce pod hranicí, bývá snížené u astma, kuřáků apod. Hodnoty záleží na věku, pohlaví,…navíc tohle nejsou kompletní výsledky spirometrie…jen kus, záleží i na ostatním…poměr má divnou hodnotu, aspon pro dospělé…vzhledem k hodnotě FEV1 bych čekala menší než 100%. Špatná spolupráce pacienta při vyšetření? Obtíže? Nicméně, pro zhodnocení je údajů málo…
Dobrý večer, zítra jdu na kontrolní spirometrii a nevím zda si ráno mám dýchnout symbicort nebo ho vynechat? Neporadíte někdo. Moc děkuji.
Dělám v plicni ambulanci a pacienti, pokud neřekne lékař jinak, normálně své léky ráno užijí…máš ho nově nasazený, nebo uz ho bereš delsi dobu.Co znamená kontrolní? Po jaké době
@Julinka 18 : Beru ho půl roku a jdu na kontrolní spir. zda zabírá a také na testy na alergii. Děkuji za odpověď, normalně si dýchnu.
Mohu se tě zeptat, co znamená hodnota MEF 50% a jaká by měla být? Ať hledám jak hledám
na internetu nenacházím. Děkuji
@Arome marti píše:
Mohu se tě zeptat, co znamená hodnota MEF 50% a jaká by měla být? Ať hledám jak hledám
na internetu nenacházím. Děkuji
Co ti na to řekl lékař?
@Arome marti píše:
Neřekl nic. Nevysvětlil hodnoty, křivku spirometrie.
tak ale asi řekl, jestli je to v pořádku, jestli je nějaký problém a v čem. Taky ve zprávě určitě něco máš.
@Arome marti píše:
Neřekl nic. Nevysvětlil hodnoty, křivku spirometrie.
Tak je to v rámci nějaké normy. Buď běžné nebo toho, na co se léčíš.
Pokud mi něco vyšlo na spiro (a jiné podobné vyšetření) špatně a bylo to odůvodněné, tak to tam zmínili.
Hezký den, měla bych dotaz. Vcera jsem byla na spirometrií a výsledky mám VC 57% FEV1 61% PEF 38% MEF25-75-55% FEV1/FVC-113% A připsáno mám k tomu : Kombinovaná ventilační porucha lehkého až středně těžkého stupně. Po testu na Berodual N bylo zhoršení v oblasti perif. dýchacích cest o 20% PEF o 23% a dále lékař pod to napsal : Paradoxní bronchospastické reakce v oblasti perif. dýchacích cest po inhal SABA. Odeslal mě ihned na další vyšetření a to hned v pondělí na Statický i ventilační scan plic, vyloučení succ. embolizace do plic. Nevíte co si o tom mám myslet? Mám celkem strach z toho zjištění zítra. Co jsem tak progooglila, může to znamenat onemocnění CHOPN nebo embolii? Zaráží mě že při popisu rtg plic lékař napsal že mám sníženou transparenci nadbrániční třetiny plicních polí z měkkých struktur, tedy asi je tam něco co neprosvitilo úplně plíce, nějaká část? Nemáte prosím někdo podobné zkušenosti a následně co vám při podobných hodnotách zjistili? Ještě chci zmínit, jsem kuřák, kašlu, snadno se zadychavam a obav vykašlu hnědý hlen třeba při kýchnutí. Děkuji vám mockrát.
Vyčkej do vyšetření. Nic neurychlíš a tady nikdo nic nevymyslí.
Sama jsem na diagnozu na plicním čekala tři měsíce.
Googlení ti nepomůže.
Sama mám diagnozu, která vygooglit nejde.
Ahoj, je tu někdo, kdo se vyzná v hodnotách spirometrie? FEV1 = 70% A FEV1/FVC 120%, je to ok? Díky