Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
S prvnim bych rada spala v posteli, ale ten se okamzite probudil a chtel „blbnout“ a smal se, takze ten sel od zacatku do svoji postylky a jenom tam usnul ![]()
S druhym jsem uz neexperimentovala, sla rovnou do svoji postylky ![]()
Takze v podstate ani jedno se mnou nespalo v posteli ![]()
@iizabela píše:
Je dobre najit si opravdu relevantní články o spaní s dětmi, ne číst ty kraviny v časopisech a bulvárních serverech…nam uz v porodnici radili, at si bereme dite do postele k sobě, je to naprosto prirozene, zadny savec své mlade neodkládá na spaní jinam, ale ma ho u sebe, tak je to od přírody nastavené..a naopak, deti, co spi s matkou společne, maji mnohem menší pravděpodobnost SIDS..nas syn 23 měsíců ani nema svoji dětskou postýlku, dostal ji sice, ale akorat se na ni prasilo, tak jsme ji zrušilisyn je porad kojeny, v noci uz se témeř nebudi a rozmazleny taky neni, s manželem si romantiku muzem udělat i jinde nez v ložnici..je to o přístupu a dítěti samotném..pokud to miminko tak chce, nebran se tomu
Posílám odkaz na článek o společném spaní
http://www.mamila.sk/…ocne-spanie/
a to nám zas epostýlka věrně slouží už 6 let, i když v ní tak 3,5 roku z těch 6 nikdo nespal
je super jako zábrana u postele, aby mimino nespadlo, a pak je super jako odkladiště oblečení sundanýho z balkonu, než ho složím ![]()
Obě holky od narození s námi v posteli. Na první spánek jsem je dávala k sobě do postýlky. A když se v noci vzbudili, tak šli k nám do postele. Starší jsme z naší postele dostali až loni v září, když nastoupila do školy a s těhu pupkem už jsme se tam fakt nevešli. Mladší půjde do vlastní asi dřív, nemá problém spát sama už teď. To, že jí máme v posteli je jen moje lenost.
Ano, prvorozeny 4 roky a druhorozena dva, spali s nami uplne od narozeni. Polstar jsem mela jeden, spadnout na ne nemohl, mimina spala bez polstare. Bylo to pro mne i deti prirozene, nebala jsem se.
Ano, měla jsem syna od narození v postýlce bez bočnice přišroubované k mé posteli. Neumím si představit, že by mi dítě spalo ve vedlejším pokoji. A když jsem začala kojit v noci vleže (asi po 6t, předtím jsem na kojení vstávala a chodila do obýváku na gauč), tak spal vedle mě ve spacím pytli, vždycky jsem ho jen přesouvala na jednu a na druhou stranu.
Spí s námi doteď, má sice svou postel, ale nejradši je u nás. A my to oba milujeme
.
@xkoup21 píše:
My máme malou v posteli téměř od narození. Máme jí mezi sebou takže nemůže spadnout. Ze začátku jsem jí žádnej polštář nedávala tak se neměla čím udusit a teď v 15m už má svůj malej a nízkej polštářek. A zalehnutí bych se nebála, to prostě ucítíš, když se otáčíš, že tam máš mimino. Pro mě to je pohodlnější kvůli nočnímu kojení a přijde mi, že i malá je klidnější, když je u nás, než v postýlce. Jen se netěším na to odnaučování až půjde za chvíli do svého pokojíčku. Jediného, čeho bych se asi trochui bála by byl SIDS, protože do postele nedáš monitor dechu.
Ahoj, nejsem sice zastánce spaní s dítětem v posteli, ale pokud už to nejde jinak, tak existují monitory dechu „na plinu“.Používali jsme asi 2 měsíce, co malá semnou spala v posteli. Ale museli jsme pak na pár dní do nemocnice, kde musela spát sama v obrovsky postýlce, tak se vlastně naučila spát sama v postýlce s náma v ložnici…
@donutka Hele, kazdej ti tu napise neco jineho a stejne se nedopatras. Pokud je to pro tebe pohodlnejsi, tak dite v posteli mej. Co se tyce SIDS, tak naopak se rika, ze je lepsi spat s mrnetem v posteli, protoze citi tvuj dech, tlukot srdce, proste porad nejaka akce a diky tomu spis „nezapomene dychat“. Co se tyce polstare, tak poridte je ty pod hlavu a je to. Taky mame kazdy jen maly polstar. Na spani je to dostatecne a kolem je prostoru, ze by se veslo deti i vic
Jinak ja vsem tem radam nespat s ditetem verila u prvniho ditete a temer jsem se nevyspala. Pak jsem toho jednoho dne mela dost a dite do postele vzala (a ne jen nakojit a zpatky) a ejhle, nejen, ze bylo dite klidnejsi a tak se budilo min, ale taky stacilo mit vystrcene prso a dite se proste prisalo dle libosti a ja jen obcas dite vzala a otocili jsme se na druhy bok, aby se prsa prostridala a ja si neprelezela bok. S dalsimi detmi jsem se uz ani nenamahala delat to jinak. Do postylky jsem je pak vracela individualne v dobe, kdy nam spolecne spani prestavalo vyhovovat a navzajem jsme se budili. Bylo to cca kolem osmeho az desateho mesice, kdy uz proste kopali a vrteli se a nikdo jsme se nevyspal. Pak jsem dite vzala na kojeni do postele, vetsinou jsme u toho oba usnuli a pak jsem se nejak vzbudila a dite prendala. Pozdeji uz jsem vracela ihned po kojeni, protoze se vrteli a nemohli zabrat (potrebovali prostor). Takze kdyz se budes ridit ditetem, nebude navrat do postylky nijak tezky a mezi nami znam spoustu rodin, kde spi s detmi velmi radi i v pozdejsim veku. Vsak v patnacti uz s rodici spat chtit nebudou, ze
![]()
Jen kdyz to neslo jinak, napr. kolika, jinak vsechny spaly u sebe, druha a treti hned i ve svem pokoji. Spani jsem mela blby, rusilo me kazdy zafuneni. Sice jsem se zpocatku nabehala kvuli krmeni, ale jak jsem byla lina vstavat, holky brzo spaly celou noc. Kdyz nekomu vyhovuje spat s miminem, tak co vic si prat. Jen by bylo fajn, kdyby si vsichni uvedomovali, ze jak spani v posteli, tak v postylce ma svoje negativa a jednoho krasneho dne pak neskuhrali.
Naše dvojčátka má každé svou postýlku, ale většinou spí a námi.
@zuzouš píše:
Jen kdyz to neslo jinak, napr. kolika, jinak vsechny spaly u sebe, druha a treti hned i ve svem pokoji. Spani jsem mela blby, rusilo me kazdy zafuneni. Sice jsem se zpocatku nabehala kvuli krmeni, ale jak jsem byla lina vstavat, holky brzo spaly celou noc. Kdyz nekomu vyhovuje spat s miminem, tak co vic si prat. Jen by bylo fajn, kdyby si vsichni uvedomovali, ze jak spani v posteli, tak v postylce ma svoje negativa a jednoho krasneho dne pak neskuhrali.
každý si má vybrat svoje a brát to i se všemi následky
Urcite i každé dite je jiné, ja nic naplánovala, ale syn se narodil jako vysoce kontaktní a tak k tomu dlouhodobému kojeni a společnému spaní jsme došli proste prirozene..hlavne se řídit instinktem a nepatrat, jak jinak to dělají kamaradky nebo ostatní ![]()
Syn spal se mnou asi od 2 měsíců, protože jsem zhodnotila, že bych se jinak zastřelila xkrát vstávat k postýlce. Nijak jsem nezabezpečovala. Nevidím na tom nic špatného, každý, ať si to dělá, jak mu to vyhovuje. Hlavně, pokud budeš spokojená ty i dítě.
Teď jsou mu 2,5 roku a občas si spolu ještě zchrupneme
![]()
Malý spí v noci s námi a přes den ve svojí posteli.
Tohle je vždycky boj argumentů, ale po stovky a tisíce let lidé žili a spali pohromadě a až v posledních letetch se ze společného spaní dělá jakýsi strašák. Moje babičky tak taky spaly, co znám z vyprávění a rozhodně se z nich nestaly žádní mamánci.
To jestli dítě bude moc fixované na matku rozhodně nežáleží na společném spaní. Naopak, náš malý je velmi komunikativní, nebojí se vyrazit do světa, stačí mu, když ví, že jsem tu pro něho.
Holčička spí se mnou od narození. Měla jsem těžký porod, nakonec císaře, a vstávat z postele a vyndávat miminko z postýlky jsem prostě nezvládala. V posteli jsem malé ohradila prostor polštářem na kojení. Vlastně měla postýlku v posteli. Já jsem se pak nemusela bát, že ji zalehnu. Navíc mi hodně zvracela a občas se zakuckala a já jsem mohla okamžitě reagovat. Později jsem jí sundala z postýlky bočnici a postýlku přirazila až k posteli. Spala v postýlce, ale ta vzájemná blízkost nám zůstala. Je pravda, že neznám probdělé noci. Jakmile se miminko budilo, položila jsem na něj ruku a spalo dál. Muž spal jinde, má lehké spaní a budily jsme ho. Spát ve třech v jedné posteli si nedovedu představit. Miminko do postele ano, ale je třeba, aby měli všichni dostatečný prostor na spaní.
@Maiiia naprostý souhlas stím mamánkovstvím, to nezáleží na tom zda dítě spí nebo nespí v posteli, taky mám pocit že od doby co s námi malá spí v posteli, tak je sebejistější, to že dítě musí usnout samo a ve své posteli bych řekla že spíš řeší naše matky které ktomu vedla doba. Dneska se konečně ženský vrací k věcem které dřív byly naprosto normální, i když tedy nezastírám že některé to sakra přehání
![]()