Splácení dluhu

2
1.3.24 14:12

Splácení dluhu

Dobrý den,
Dnes mi přišel platební příkaz k uhrazení dluhu.
Dluh je s bývalým pronajímatelem, částka 19 000, domluvili jsme se na splátkovým kalendáři měsíčně 3 tisíce korun, měsíc po podepsání této dohody mi přišel papír že mám dluh zaplatit do 14 dnů na čem jsme nebyli domluveni. Peníze jsem neměla, tak jsem posílala každý měsíc domluvených 3 tisíce korun, dneska mi přišel platební příkaz k úhradě těch 19 tisíc od pana pronajímatele, podal ho v prosinci přičemž v listopadu dostal první částku, peníze posílám každý měsíc z 19 tisíc mu dlužím už jen 7 tisíc ale platebním rozkazu je furt těch 19 tisíc, určitě podám odpor, mám výpisy z plateb kde jde vidět že mu posílám peníze. Máte s tím někdo zkušenost? Je platební příkaz neplatný protože částka nesedí?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
MartinL45
1.3.24 14:56

Máte nějakou písemnou smlouvu na to, že budete dluh splácet?

• Citovat
  • Upravit
24800
1.3.24 15:06

Odpor je nutné podat hlavně ve lhůtě včas!! dodat k němu print-screeny z bankovnictví, ještě lepší by byly ověřené bankovní výpisy (jen ty konkrétní transakce) a hlavě kopie komunikace, kde jste se na splátkách dohodli…
v takovém případě pak odpor bude s největší pravděpodobností úspěšný a věřitel bude muset podat novou žalobu již jen za 7000
osobně bych radši tu sedmičku doplatila a k odporu dodala doklady, že již dluh neexistuje,
to by celou situaci významně všem usnadnilo… i kdyby sis na to měla půjčit v rodině třeba…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2
1.3.24 15:32

Mám napsaný v papírech že do 15 dnů podat odpor pak se zruší platební příkaz a bude jednání, nechápu proč bývalí majitel neoznámil že už nedluzim 19 ale jen 7.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16238
1.3.24 22:36
@Lenka604 píše:
Dobrý den,
Dnes mi přišel platební příkaz k uhrazení dluhu.
Dluh je s bývalým pronajímatelem, částka 19 000, domluvili jsme se na splátkovým kalendáři měsíčně 3 tisíce korun, měsíc po podepsání této dohody mi přišel papír že mám dluh zaplatit do 14 dnů na čem jsme nebyli domluveni. Peníze jsem neměla, tak jsem posílala každý měsíc domluvených 3 tisíce korun, dneska mi přišel platební příkaz k úhradě těch 19 tisíc od pana pronajímatele, podal ho v prosinci přičemž v listopadu dostal první částku, peníze posílám každý měsíc z 19 tisíc mu dlužím už jen 7 tisíc ale platebním rozkazu je furt těch 19 tisíc, určitě podám odpor, mám výpisy z plateb kde jde vidět že mu posílám peníze. Máte s tím někdo zkušenost? Je platební příkaz neplatný protože částka nesedí?

A jakým způsobem proběhla dohoda o satkovem kalendáři?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2351
2.3.24 07:51

Ihned podej nejlépe datovkou odpor. Nic nemusíš dokládat, jen pouhé konstatování, že proti platebnímu rozkazu podáváš odpor. Tím se ruší a soud nařídí jednání. Teprve k němu budeš podávat vysvětlení. Můžeš navrhnout smír ve smyslu původní dohody.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1238
10.3.24 09:08
@JTom píše:
Ihned podej nejlépe datovkou odpor. Nic nemusíš dokládat, jen pouhé konstatování, že proti platebnímu rozkazu podáváš odpor. Tím se ruší a soud nařídí jednání. Teprve k němu budeš podávat vysvětlení. Můžeš navrhnout smír ve smyslu původní dohody.

Pozor, tohle je nebezpečná rada. Často spolu s platebním rozkazem chodí i výzva podle § 114b osř a když napíše jen „podávám odpor” a žádné vysvětlení, tak jí soud sice odpor zruší, ale rovnou jí švihne rozsudek pro uznání.
Aniž bys věděl, co přesně jí přišlo, tohle jí prostě radit nemůžeš 🤦‍♀️

Zakladatelko, podej odpor, napiš, že žaloba je předčasná, protože byl dohodnut splátkový kalendář, který řádně plníš, proto navrhuješ žalobu zamítnout předčasnost. Alternativně, pokud by soud neshledal podmínky pro zamítnutí, navrhuješ dohodu, kde zbývající dluh ve výši 7.000 zaplatíš ve splátkách 3.000 a ŽÁDNÁ ZE STRAN NEMÁ NÁROK NA NÁHRADU NÁKLADŮ. A to ani sop. Ve zbytku již zaplacené částky navrhuješ žalobu zamítnout.

Je protistrana právně zastoupena? Z toho bys totiž mohla mít další problém v podobě dalších dluznych peněz navíc. Koukni na výrok 2 platebního rozkazu (pokud je to elektronický platební rozkaz, je ten výrok úplně dementně až na druhé straně za poučením o právu podat odpor).

Doložit důkaz o dohodě o splátkách (e-maily, sms, podepsaná dohoda) a výpisy o provedených transakcích (splátkách) z banky, kde bude vidět, že splátky platíš VČAS a nikdy ses ani o den nezpozdila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19789
12.3.24 11:33
@Lenka604 píše: Více

Proti platebnímu rozkazu můžeš podat odpor s námitkou, že dluh je částečně splacen (máš od toho doklady, například potvrzení od banky nebo příjemce, že?). A to do 15 dnů od doručení platebního rozkazu, jinak se stává exekučním titulem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19789
12.3.24 11:35
@Lenka604 píše: Více

Nejspíš proto, že chce dostat 19 tisíc, a ne 7. :lol:

Od toho, cos dosud splatila máš doklady, že?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty

Ikona - Zbyněk Vorel

Zbyněk Vorel