Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat
Jake mate náklady na bydlení ted a kolik mesicne usetrite? A kolik bude ta vyssi mzda?
Těžko radit, já bych do hypotéky šla, protože pro mě je daleko větší strašák “žijeme v domě s manžela rodiči” než hypotéka.
Tak předpokládám, že teďka máte náklady velmi nízké. Takže vy musíte vědět. Jestli zvládnete platit 26 tisíc měsíčně.
Se 40k příjmu a s vidinou 3 let na rodičáku bych do toho nešla, to vám sežere jen bydlení více než polovinu příjmů! Co takhle šetřit na základ hypo (kolik máte našetřeno?) a jít do toho až půjdeš zase do práce?
Manžel by bral na nové pozici od května cca 50 000 čistého, možná i víc, ale platový výměr ještě nemá.
Náklady jiné nemáme, jen penzijní pojištění a úrazové pro syna. To jsou ty fixní náklady. Samozřejmě s tchyni a tchanem to není ideal a my si říkáme, kdy jindy než teď (počítáme i teda s manželovym věkem).
Kolik potencionálně budeš ty vydělávat za ty 3 roky? Za mně je to teda teď na tom rodičáku s příjmem 48.000,–, když máte platit 26.000,– jen za bydlení, dost hardcore. Možnost nějakého přivýdělku u tebe třeba za rok je? Jako je to „jen“ na 3 roky a děti vás teď moc nestojí, ty pořádné výdaje přijdou až s věkem. Takže bych se rozhodovala primárně dle tvého potencionálního příjmu v budoucnu. Jiná situace bude, jestli ty jednou domů budeš nosit 20 a jiná pokud 40 ![]()
Jako bydlení u rodičů chápu, že je šílenost, ale já osobně bych ve vaší situaci uvažovala spíš o nějakém nájmu
tohohle bych se bála.
@Anonymní píše:
Manžel by bral na nové pozici od května cca 50 000 čistého, možná i víc, ale platový výměr ještě nemá.
Náklady jiné nemáme, jen penzijní pojištění a úrazové pro syna. To jsou ty fixní náklady. Samozřejmě s tchyni a tchanem to není ideal a my si říkáme, kdy jindy než teď (počítáme i teda s manželovym věkem).
No a jste teď schopni těch alespoň 20k měsíčně šetřit?
@unuděná základ na hypo máme, ale v dnešní době je milion fakt málo
samozrejme teď počítáme s příjmy 40 k + rodicak. Manžel povýšil, tak by mohl mít od května tak 50 k i víc, ale nový plat. výměr ještě nemá
jenže teď jsme našli hezky byt, tak moc nechceme čekat. V našem okolí se žádné nové nestaví a my musíme zůstat tady kvůli práci.
A můžete se spolehnout na to, že vás třeba rodiče finančně podrží, když bude nějaký výpadek? Nějaká delší nemocenská. Budete pak mít z čeho to pokrýt? Vy neplatíte ani internet, telefony, náklady na cestu do práce apod.? Přijde mi to jako risk, no. Mám příjem jen pro sebe, jako vy pro 4 lidi a bála bych se toho.
Příspěvek upraven 19.02.24 v 11:56
@Anonymní píše:
@unuděná základ na hypo máme, ale v dnešní době je milion fakt málosamozrejme teď počítáme s příjmy 40 k + rodicak. Manžel povýšil, tak by mohl mít od května tak 50 k i víc, ale nový plat. výměr ještě nemá
jenže teď jsme našli hezky byt, tak moc nechceme čekat. V našem okolí se žádné nové nestaví a my musíme zůstat tady kvůli práci.
Na mě je to příliš velký risk se dvěma maličkými dětmi.. Kdyby manžel nakonec na tu novou pozici nenastoupil, nebo ho vyhodili ve zkušebce nebo nedej bože dlouhodobě marodil, tak jste v pytli..
@vedma007 no prave, je to pro nás těžké rozhodování. Každopádně proto se radim všude, kde se dá. Když jde o mou práci, počítala bych s 30 k čistého
@Anonymní píše:
@vedma007 no prave, je to pro nás těžké rozhodování. Každopádně proto se radim všude, kde se dá. Když jde o mou práci, počítala bych s 30 k čistého
Jenže ty budeš pravděpodobně i po skončení RD ta, co bude s dětmi věčně nemocnými ze školky na OČR, budeš potřebovat být v práci flexibilnější, možná zkrácený úvazek.. Sama uvidíš, že se dvěma dětma je to jiný level, než jen s jedním..
@Livi92 ano, naši rodiče by nám pomohli.. manžel by měl práci kousek bydliště a telefony nám platí manžela zaměstnavatel, internet je v rámci energii
Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat
Ahoj, řešíme docela pro nás tězkou věc a nedokážeme se zatím rozhodnout.
Příspěvek upraven 19.02.24 v 23:05