Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat
@Anonymní píše:
@aiwwa mně přijde, že jste mimo realitu. My nepočítáme, že nás někdo povýší. Operujeme s příjmy, které máme teď. To, že manžela povýší je jistá věc, ale tak taky nevíš, jestli tě zítra přejede auto nebo ne. Muze se stat cokoliv, může onemocnět kdokoliv z nás, ale taky nemusí. Myslíš, ze lidi chodi pro hypotéky jen jako do krámu pro rohlíky? Kdybych měla myšlenku, že mě v blízké dobe přejede auto, tak si ani neuprdnu. O můj boze.
Mně přijde že nad tím vůbec nepřemýšlíš, že by se mohlo něco stát. Nemáš žádné náhradní řešení.
To, že si lidi berou hypotéku aniž si to spočítali je holý fakt.
@andrasteia píše:
Jasně, chápu, ale tohle je o kombinaci momentálních možností (příjmy/výše hypotéky/sazby). Je super, že vy jste tu možnost měli, je otázka, jestli by se vám to samé povedlo, kdyby jste si ji brali dneska…
Když jsme si brali hypo, byl úrok skoro 10 procent. Dvakrát větší než dnes.
@Anonymní píše:
@andrasteia minimálně 10 tisíc, nejvíce 20
A od ceho se to odviji kolik to bude? To se jeste nedohodl s firmou?
@Anonymní píše:
@andrasteia minimálně 10 tisíc, nejvíce 20
Počkej, takže on neví přesně? Tzn. nemá ani podepsaný nějaký dodatek ke smlouvě, kde se to navýšení stanovuje?? ![]()
@aiwwa píše:
Vůči příjmu co mají teď přece nemůžeš počítat stylem „snad mě povýší“.
Musí vycházet z aktuální finanční situace
Ja jsem pochopila vec tak, ze chlapa povysuji a bude mit min 50. tis., zakladatelka hadam ze s VS asi nebude delat pod 30 tis. cisteho. Pokud jde jen o rodicak, preklenout se da, to i sama pise, ze si pocitala.
Příspěvek upraven 19.02.24 v 14:08
@aiwwa tak to prrr, já přemýšlím, co by se mohlo stat. Myslíš, ze když si koupis byt na hypoteku, musíš v něm 30 let bydlet a žít z minima? Nerika ti nic pronajmout ho, byt prodat?
Já mám milion náhradních řešení. Logicky je lepší pronajímat byt než třeba dům. V budoucnu ceny nemovistostí porostou, tak je možnost byt pronajmou za více než bude naše hypoteka. Jasne, není to stoprocentní, ale možnosti tam jsou. Možná, ze teda nakonec vím víc než vy, co tady rejpete ![]()
No a jakou cenu ma ten pozemek? Pujde pripadne rychle prodat? Do kolika mesicu?
Jak velkou si nechate rezervu?
Jak velka bude hypoteka?
@Tarena to už je snad jedno
. To už také není třeba vědět. Není to k věci. Jen rikam ze dostane min o 10 k přidáno.
Nečetla jsme všechny recenze. Zkoušeli jste dávat Váš příjem do nějaké kalkulačky? Nevím jak teď to je, ale před pár lety jsme chtěli si vzít 3m hypotéku, a už po nás chtěla banka větší příjem než uvádíte co máte vy a to jsme měli nějaký základ.
@Anonymní píše:
@aiwwa tak to prrr, já přemýšlím, co by se mohlo stat. Myslíš, ze když si koupis byt na hypoteku, musíš v něm 30 let bydlet a žít z minima? Nerika ti nic pronajmout ho, byt prodat?
Já mám milion náhradních řešení. Logicky je lepší pronajímat byt než třeba dům. V budoucnu ceny nemovistostí porostou, tak je možnost byt pronajmou za více než bude naše hypoteka. Jasne, není to stoprocentní, ale možnosti tam jsou. Možná, ze teda nakonec vím víc než vy, co tady rejpete
A kde budete bydlet, když ten byt pronajmete? Zase u rodičů, od kterých se teď snažíte prchnout, protože je to tam pro vás malé? ![]()
@Anonymní píše:
Já mám milion náhradních řešení. Logicky je lepší pronajímat byt než třeba dům. V budoucnu ceny nemovistostí porostou, tak je možnost byt pronajmou za více než bude naše hypoteka. Jasne, není to stoprocentní, ale možnosti tam jsou. Možná, ze teda nakonec vím víc než vy, co tady rejpete
Jo, takže budeš platit dvacku hypo, dvacku nájem. A dvacku ti někdo vrátí za nájem. Takže jsi tam kde jsi byla.
Vždyť si to udělej jak chceš, chtěla jsi názory, nelíbí se ti. Za to já nemůžu.
@Anonymní píše:
@Tarena to už je snad jedno. To už také není třeba vědět. Není to k věci. Jen rikam ze dostane min o 10 k přidáno.
Není to k věci? Tak ty chceš radu, ale zamlčíš, že krom vzpomínek na drahé dovolené máte mimo jiné pozemek? Dostala bys jiné odpovědi, kdybys napsala vše tak, jak to skutečně je, hned na začátku.
Zakladatelko, je to dost na hraně ale asi zvládnutelné. Ale stejně bych s koupí počkala až bude definitivní to povýšení a budete vědět přesně kolik budete mít měsíčně k dispozici. Dále bych rozhodně nedala všechny ušetřené peníze do základu hypotéky, chtělo by si tak 200-300 tisíc nechat jako rezervu pro případ nemocenské, výpovědi, nebo jiné nenadálé události.
Do té doby než koupíte, zkuste si žít tak jako byste platili tu hypotéku, takže dát každý měsíc 20k stranou. Uvidíte jestli to jde a ještě něco ušetříte, po koupi se vám bude hodit každá koruna.
V tuhle dobu se trh s nemovitostmi skoro nehýbe, takže nemusíte na koupi až tak hrozně spěchat a zkuste určitě tlačit na cenu. Ceny na realitních serverech jsou sice pořád stejné, ale reálné prodejní ceny jsou zhruba o 10% nižší, tak rozhodně smlouvejte, protože šance na snížení ceny tam je.
Já osobně bych do toho šla, ono nejtěžší budou ty první 3 roky když ty budeš na mateřské, poté co nastoupíš do práce to bude lepší a pokud vám aspoň trochu porostou platy, tak za nějakou dobu to bude už v pohodě. Ono vlastní bydlení je za mě hlavně investice na stáří, I když je to teď oproti nájmu dražší, tak bych řekla že do 10 let se to otočí a ve výsledku pak máte na stáří vlastní nemovitost kde se nebudete muset bát, jestli z důchodu zaplatíte nájem.
Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat
No ale počítáš s tím, že po tom povýšení bude mít o 10-20 tisíc čistého měsíčně víc. A to už je hodně velký rozdíl.