Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Ahoj Hasmandka , neviem či sa vam oplati chodit do Car na Slovensko, lebo z vlastnej skúsenosti viem,že u nas je večšinou všetko drahšie.My osobne platime za SPMG 2.100,–Sk
Pa
Ospravedlňujem sa, hodilo mi moj prispevok ako novu diskusiu,to som nechcela.
Sofy
to platíte len za spermiogram, alebo už aj s IUI? My za samotný spermio. platíme 500,–Sk. Ale to len preto, že dr. nemá zmluvu s manželovou poisťovňou. Inak sa platí 200,–Sk.
Anet
Anet,my jsme neplatili nic, byli jsme v Gestu v Praze
,stačilo doporučení od dr.
Anet a Sofy, děkuji za odpovědi.
Sofy, my právě ale do Caru na Slovensko nechceme, protože já pracuji v ČR a taky si tu platím zdravotní pojištění. A sama víš, že platby účtované přes pojistku ženy jsou několikanásobně větší, než platba za SPG. My při prvním SPG zaplatili 150,– + 800,– Kč. Těch 150,– bychom platili tak či tak a těch 800,– jsme platili právě proto, že manža tu nepracuje a tudíž neodvádí ani zdravotní pojištění. A pak pokaždé, kdy budou v CARu manipulovat s manželovýma potvůrkama (před každým IUI nebo IVF) bychom platili těch 800,–.
Mě by se to tedy hodilo, pokud by na Slovensku stálo vyšetření SPG víc, než v přepočtu v ČR, jelikož tím spíš by pojišťovna souhlasila s prováděním vyšetření mimo SK.
Jen pro vysvětlení, v praxi to probíhá asi takto:
Manžel si na své pojišťovně na Slovensku vyzvedne a vyplní příslušný eurofolmulář (vyžádaná péče), ten potom doručí zpět na pojišťovnu ke schválení. Pokud jeho pojišťovna požadavek vyžádané péče schválí (a tu tedy hraje roli buď nižší cena v cizině nebo nemožnost provádět zákrok na Slovensku), dostane (asi) schvalovací dokument se kterým se půjde zaregistrovat do pojišťovny v ČR - nejlépe na takovou se kterou má CAR smlouvu, že, dejme tomu VZP. A všechny úkony, které se budou týkat mého manžela, bude CAR účtovat VZP (ČR), ta to CARu proplatí a proplacení bude požadovat od nějakého centra v Praze. Centrum (fakt nevím, jak se jmenuje) to VZP (ČR) proplatí a platbu bude požadovat po pojišťovně na Slovensku.......a slepička běžela od kravičky k prasátku a od prasátka ke švadlence…
…a kohoutek zatím ležel s nožičkama nahoře…
Možná, že to tady už nikoho nezajímá, ale podle nejnovějších informací, které manžel vyzjistil, případ jako je náš, není nikde podchycen. prostě se s něčím takovým v sestavování eurozákona o pojištění vůbec nepočítalo. Takže ke každému IUI za 1.500,– si ještě můžu připočítat 800,– Kč. Ještě štěstí, že jsem si nechala schválit ty léky bez doplatku. ![]()