Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Heivka píše:
Ono hrozně i závisí na dcerce, znám 5 leté děti které obstojně hrají Carcassonne a i 11leté které to nezvládají. Jinak dobrá hra je Ubongo, zmiňované Carcassonne. Pro trochu starší nebo logicky uvažující jsou dobré i kooperativní hry kdy lidí hrají proti té hře (je to dobré když dítě špatně zvládá prohru, protože když prohrají tak všichni) jako jsou Záchranáři nebo Pandemic.
Ty Záchranáři a Pandemic vypadají fakt dobře. Jaké předpoklady k tomu dítě musí mít, aby to zvládlo?
Doporučený věk je 10 let, zvládne to dítě i dřív?
Edit: je to hratelné i ve dvou?
@Svistice píše:
Ty Záchranáři a Pandemic vypadají fakt dobře. Jaké předpoklady k tomu dítě musí mít, aby to zvládlo?
Doporučený věk je 10 let, zvládne to dítě i dřív?Edit: je to hratelné i ve dvou?
Je to výborně hratelné i ve dvou - pro náročnější hráče se dá doporučit ještě Pandemic Legacy. Výborný kousek, ale to už určitě není pro děti. Jinak u základní verze by to možná i pro 8 letou šlo, ale podle mě musí být herně už zdatnější. Hraje se sice společně proti hře, ale pokud nemá dítě hru kazit nebo se naopak jenom vézt (bude akorát hýbat figurkou a poslouchat co jí říkají dospělí), tak je lepší pokud už zvládne trochu náročnější uvažování - je to hodně strategické). A chce to, aby rodiče koncept znali nazpaměť, protože je tam dost klíčových pravidel, které zvlášť u toho mladšího dítěte je potřeba ohlídat. Pokud sami budou zmatkovat v tom co mají dělat, nepůjde to. Celkově bych to zařadila spíš k náročnějším hrám.
@Nimie Dík!
Asi koupím manželovi k narozeninám. Zatím si pohrajeme ve dvou a děti se budou postupně zapojovat. ![]()
@Nimie píše:
@alifie jste s těma Junior verzema spokojeni? Mi tak nějak připadá, že to je pro úplně nejmenší děti a staršího to velmi brzo začne nudit. A pokud je dítě průběžně s hrama seznamováno, tak stejně většinou ve stejném věku zvládne i klasické verze, tak nějak nevím jestli má vlastně význam pořizovat některou z dětských verzí
Desetiletého zatím baví všechny zmíněné junior verze a klidně by hrál i teď deseti letech Monopoly Junior, ale kupovala jsem ji to pro čtyřleťáka. Hráli jsme to tolikrát, že ji odmítám hrát, připadá mi to tak na úrovni Člověče nezlob se, za plus jsem tehdy považovala počítání peněz
. Pro osmileté dítě bych už Monopoly Junior nekupovala a asi ani Labyrinth Junior ani Děti z Carcassone.
Aktivity junior je určená pro věk od osmi let (předveď „sekačka na trávu“, namaluj „šnorchl“, popiš „ledový květ“). Mladší dítě by s tím asi mělo problém. A „nejunior“ verze mi přišla náročná i pro dospělého.
Osadníci z Katanu Junior je zatím fajn, „nejunior“ verzi neznám, nicméně s desetiletým hrajeme i nějakou karetní verzi určenou od 10 let a z té už rok hrajeme jen dvě nejjednodušší varianty, které skončíme do 90 minut. ![]()
Příspěvek upraven 16.10.18 v 14:46
Já mám skoro sedmiletou slečnu a tu hodně baví obyčejné žolíky. Doporučuji i pro Tvoji slečnu, musí se u toho přemýšlet, počítat a je u toho sranda.
@Svistice píše:
@alifie Je superfarmář něco na způsob Plného kurníku - dle počtu na kostce dostáváš vajíčka, uřata, slepice a měníš vějce za kuřata, kuřata za slepice, občas přijde liška nebo ptačí chřipka a něco přijdeš? Kurník máme, za mě nic moc a nechci investovat do další hry stejného typu.
Ano, je to na stejném principu.
@Heivka píše:
Ono hrozně i závisí na dcerce, znám 5 leté děti které obstojně hrají Carcassonne a i 11leté které to nezvládají. Jinak dobrá hra je Ubongo, zmiňované Carcassonne. Pro trochu starší nebo logicky uvažující jsou dobré i kooperativní hry kdy lidí hrají proti té hře (je to dobré když dítě špatně zvládá prohru, protože když prohrají tak všichni) jako jsou Záchranáři nebo Pandemic.
Dík za tip. Záchranáři i Pandemic vypadají zajímavě - asi jedno z toho bude letos pod stromečkem. ![]()
Já mám holky 10 a 7 let a nejvíc hrajeme Labyrint, Cortex a Hádej kdo ![]()
U nás se asi nejmíň osvědčila hra „Moje první Česko“, sice jsou tam dvě varianty otázek ale u některých jsem měla problém odpovědět i já. Navíc jsem tam objevila i tiskové chyby. Máme první výtisk hned jak se to objevilo na trhu, asi 4 roky zpět, třeba to už opravili. Jinak hrajeme Ubongo-junior, Hadi a žebříky, Panic lab, Fantom staré Prahy, Z pohádky do pohádky, Dobble ( máme 3 verze ), Uno, asi milion pexes a kvartet. Děti ( 5 a 9) si někdy hry vyrábějí. Jo a loni jsme koupili velké balení Carcassonne s x rozšířeními, stejně jsme ještě všechna nehrály a to lobuji vždy když hrajeme. Jinak her máme jednu celou skříň ![]()
Holky, budu moc ráda, pokud vložíte recenze na hry , pokud tam nějaká není, můžete založit, nebo založím já, jen napište tady ![]()
Ja teď zjistila, ze se znovu vyrábí hra Fantom staré Prahy, jsme to v tomto věku s kamaradama hrála nekonečně dlouho… tak jsem ji objednala a jsem zvědavá jestli decka bude bavit tak jak kdysi me…