Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Tak tohle je šílené. Nemám dítě v 5. třídě, ale tohle by pto mě byl důvod něco změnit. Buď přístup k učení nebo školu. Co Vaše dítě ze svého dětství vůbec má? Může se vůbec nějak zdravě fyzicky vyvíjet???
A jinak bych ráda podotkla, že se mnou se v 5. třídě nikdo neučil a mám 2 vysoké školy. Chudák holka. Myslím, že jestli školu nenávidí, nemůže ji to nikdo vyčítat…
To je právě to proč se ptám, protože i mě se to zdá šílené. Jinak dcera má kroužek tvoření, vaření a judo… všechny tyto aktivity si dcera vybrala sama a stojí o ně - když jsem nabízela zrušení. Takže spíš mi jde asi o nápady na zefektivnění učení nebo jestli se prostě dítě nepřipravuje ze dne na den… no prostě bych chtěla vědět jak to chodí jinde.
Ja se omlouvam, mam teprv predskolni dite, ale neni to tak, ze dite v 5. tride by si melo ukoly a skolni pripravu delat samo? Doma po prichodu ze skoly nebo treba v druzine? Pak muze byt klidne odpoledne venku. Ja si teda aspon nevybavuju, ze by rodice treba se mnou delali nejaky ukoly, vecer podepsali a hotovo. Prijde mi to dneska fakt ujety, jak jsou rodice detem furt za pr… a vsechno delaji s nima, ze skoly je vyzvedavaji a nosi jim jeste tasku, aby se moc nenamahaly
To v té škole upadli naznak? Normálně škole oznam, že žádné domácí úkoly na tvé přání už nebude dělat a je vyřízeno. To je tvoje právo a je na škole aby se s tím vypořádala.
no s tím učením je to těžké… vždycky dceři říkáme ať si zkusí udělat úkoly sama. Když bude mít chyby tak opravíme společně a pokud vůbec neví ať teda počká… bohužel vždy se vším počká. Prostě chce, aby s ní úkoly někdo dělal.
Co to je za šílenost? Dva úkoly mívá dítě ve 4. třídě co máme v rodině hotové dohromady cca za 25 minut. Někdy to tím hasne; někdy je tedy potřeba ještě se učit na písmenku , zkoušení nebo básničku nebo opakování látky která jde hůř, teď jsem se ptala a ta situace nastane prý tak 2-3* tydně a zabere to cca hodinu- děti by měly jít pro zdravý vývoj denně ven!
Nemyslím si, že má práce ze školy moc. Spíš tím, že se vším čeká pak je toho moc a asi ztrácí pozornost a celkově přesně jak se píše výše.. nemá z dětství nic a to nechci. Jen teda nevím jak a kde odlehčit.
@Rezii takže je dcera pomalá s úkoly… tomu ovšem nevím jak pomoct. Nejsou těžké jen se u nich ráda dohaduje a tím se vše protahuje a protahuje. Tak asi proto. Takže na každý předmět neopakujete?
S páťákem se v týdnu učíme jenom před testem nebo zkouškou, či když musí umět něco zpaměti. Jinak úkoly mají vždy jen jeden, takže to má tak na 15 minut. Více učení věnujeme v sobotu dopoledne, to tak 2 hoďky tomu dáme…
@dalimil super, zkusím zavést… jen u nás dcera nenahlásí dopředu ani čtvrtletku takže musím předvídat co kde bude ![]()
@problemova píše:
@Rezii takže je dcera pomalá s úkoly… tomu ovšem nevím jak pomoct. Nejsou těžké jen se u nich ráda dohaduje a tím se vše protahuje a protahuje. Tak asi proto. Takže na každý předmět neopakujete?
To jako ze doma dobrovolne procvicujete kazdy predmet? Ja mam tedy deti jeste male, ale co si pamatuju, tak ukoly a opakovani se mnou nasi delali naposledy nekdy v prvni tride a pak jen tehdy, kdyz jsem si o to sama rekla. Ani by me nenapadlo, ze by se melo povinne opakovat denne kazdy predmet? Delala jsem vzdy jen ukoly a pak to, co bylo na pisemku, to jsme se s holkama ucily klidne venku. Mam jednu z nejnarocnejsich VS s cervenym diplomem, takze nedostatek opakovani s rodici na ZS mi asi nezpusobil trvale nasledky ![]()
Zkus dat dceri vice odpovednosti… A proc nedela ukoly ve druzine?
@problemova píše:
@dalimil super, zkusím zavést… jen u nás dcera nenahlásí dopředu ani čtvrtletku takže musím předvídat co kde bude
Nemusis predvidat nic. Dej ji tu odpovednost, parkrat se spali a pak si na to bude myslet sama. Vzdyt uz je velka, to ji takhle budes kontrolovat i na vejsce?
V pate tride tak 15-30min denne v prumeru. Neuci se, jen delame ukoly. Ted zrovna zaciname nejaky text, precist, zpracovat, prepsat do zakladnich bodu (anglictina), to patri k tem nejdelsim (i tu hodku, ale nektere dny nema nic). Nesnasim to. Cokoliv jineho, ale tyhle extremne nudne texty nevim proc ale vetsinou o lidskych pravech, naposled o nejakych indickych detech, co se zeni/vdavaji uz v deviti (jak to ma desitileteho klujka bavit
)
asi si zase zacnu kousat nehty… ![]()
V 5. si ukoly delal sam, to byla otazka max 15 min, podepisovala jsem je vecer. Vic casu mu zabraly prezentace, ale ty mel max 1× za mesic. Ctvrtletky dopredu taky nevedel, pololetni pisemky z Cj a M ano.Takhle casove narocnou pripravu co popisujes, jsme meli jen od ledna do brezna kvuli priprave na prijimacky a to bylo narocne. Nakonec se stejne nedostal, ale treba se mu ta zkusenost bude hodit. Ted v 6. tride ukoly nemaji, 1× tydne dela referat, ktery si sam vybere, pisemky z nekterych predmetu vi dopredu. Ale zatim se na ne neuci.