5. třída - učení

Napsat příspěvek
Velikost písma:
8763
15.10.18 11:39
@problemova píše:
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat rodičů dětí v 5.třídě kolik času věnujete školní přípravě na další den? Běžně venku vídám děti i ve školní dny a říkám si jak to stíhají, protože u nás je nemožné stihnout školu i nějakou procházku apod. Úkoly cca 2 nám trvají hodinu a příprava na další den by zabrala určitě dvě hodiny, ale tím, že dcera neustále vymýšlí záminky nikdy se ani ke konci nedostaneme, tudíž trvale cítím, že není 100% připravená. Tak se chci zeptat jak to chodí jinde. Díky za info :mavam:

diskuzi jsem nečetla, mám páťáka, úkoly má za 20 min, někdy se učí na další den někdy ne, ale víc jak hodinu v průměru ani náhodou
Vše dělá sám, přijde jen když potřebuje poradit, a to od první třídy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1436
15.10.18 11:56
@Kaliopa píše:
Dnes se učení zpaměti kritizuje, prý se děti nemají učit encyklopedické znalosti jako za našich let, tedy za mých v 80. letech, kdy jsem byla na ZŠ. Jenže na druhou stranu se zase mluví o tom, že výuka je stále lehčí a děti toho umí čím dál méně.

Učení nazpaměť kritizuju taky, podle mě je ho všude pořád moc. Ale s tou úrovní výuky celkově mi to tak hrozné nepřipadá. Hodně samozřejmě záleží na výběru školy, ale co se moje děti učily na osmiletém gymnáziu rozhodně lehké nebylo. Jenom jiné, méně se bazíruje na znalostech a víc na dovednostech. V naší době se pořád zkoušelo jestli si pamatujeme tohle a tohle, teď se dělají eseje a projekty a ročníkové práce a já si myslím, že je to pro děti celkově užitečnější. Co se týká toho poklesu úrovně VŠ tak to je jasně vidět :-) ale na druhou stranu, absolventů těch opravdu dobrých škol je v absolutních číslech plus mínus stejně, to k nim jen přibyly kvanta takových jejichž diplom má stěží cenu toho papíru :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11262
15.10.18 12:11
@hanka.br. píše:
Samozřejmě, že ano.

Nad rámec 8 hodinové prac. doby? (nebo té, kterou máš určenu k práci?). A pokud ano, je to v pořádku, protože to děláš dobrovolně a sama ses k tomu takto rozhodla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30444
15.10.18 12:32
@Fazulina píše:
Nad rámec 8 hodinové prac. doby? (nebo té, kterou máš určenu k práci?). A pokud ano, je to v pořádku, protože to děláš dobrovolně a sama ses k tomu takto rozhodla.

Ta argumentace je naprosto absurdní. Možná kdybych se ve škole nenaučila poctivě na sobě pracovat, dneska bych dělala u pásu dvanáctky. Taky se mi nechtělo dělat doma úkoly, ale díky bohu za to. Pokud rodiče jsou schopni udělat dětem až takovou medvědí službu a vydupat jim, že nemusí do školy nic dělat, je to jejich boj a hlavně jejich lenost, nic víc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29350
15.10.18 12:46
@problemova píše:
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat rodičů dětí v 5.třídě kolik času věnujete školní přípravě na další den? Běžně venku vídám děti i ve školní dny a říkám si jak to stíhají, protože u nás je nemožné stihnout školu i nějakou procházku apod. Úkoly cca 2 nám trvají hodinu a příprava na další den by zabrala určitě dvě hodiny, ale tím, že dcera neustále vymýšlí záminky nikdy se ani ke konci nedostaneme, tudíž trvale cítím, že není 100% připravená. Tak se chci zeptat jak to chodí jinde. Díky za info :mavam:

diskuzi jsem celou ještě nestihla dočíst, mám dceru v páté třídě… úkoly si dělá sama, tak za čtvrt hodiny je má hotové, déle to určitě netrvá… delší přípravu vyžadoval zatím jen referát o vybraném městě v ČR, který si dělala na počítači, protože neumí psát všemi deseti… úkoly si dělá mezi školou a kroužky, sama, příprava věcí do aktovky na následující den je max. do pěti minut, víc není potřeba… stíhá to normálně, na procházku můžeme jít po kroužcích nebo když má potápění, tak klidně i před, protože to má na půl páté…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
85703
15.10.18 12:52

No nevim, jak je to ted, ale se mnou se neucil nikdy nikdo. VŠ mam. Ukoly jsem si udelala narychlo pred spanim :oops: malokdy driv.

Zapracovat na tom, at si je dela sama a Ty zkontrolujes :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29350
15.10.18 12:53
@Fazulina píše:
Jenže rozdíl v tom je, práce je prostě dobrovolná a nikdo nikoho nenutí tam chodit. Škola je ze zákona povinná. Když nebudeš chodit, přijde postih. Úkoly ze zákona povinné nejsou. Jak si to nastaví rodiče, je druhá věc. Je ale na rozhodnutí rodiče a dítěte, jak se k úkolu postaví. Zda jen potřebuje a vypracuje, nebo nechce, nebo mu na tom nesejde… Je to čas mimo školu, který si má primárně organizovat rodič s dítětem. Já naprosto chápu, že děti doma třeba něco procvičovat musí (nebo taky ne), ale už je na nich, zda to udělají. Ten případ tatínka, kdy vymohl pro děti ve škole nepovinné úkoly, byl takový, že jeho syn nechtěl dělat úkoly, co mu přišly zbytečné (látku uměl, nebavilo ho to, chtěl trávit čas nějak smysluplněji). S tím já se plně ztotožňuji.

A myslím, že děti jsou od přírody zvídavé a učit se chtějí. Ve většině případů to nevhodný přístup v nich zabije a pak opravdu nechtějí… Ale to je na delší debatu. Existují školy, kde úkoly na doma nemají a děti do školy chodí rády a učit se chtějí i bez úkolů.

Co se jazyka týče, tak samozřejmě, ale jsou ty úkoly ze školy fakt takové, že se to dítě učí jazyk, nebo dostane třeba za úkol naučit se slovíčka, vyplnit cvičení? Ono když rodič ten jazyk neumí, pak se těžko dítě doma učí jinak. Na to má právě toho učitele, co s ním mluví tím jazykem. Dokážu si představit, že se doma učím s dcerou angličtinu, francouzštinu, ale rozhodne-li se učit německy, doma bude jen otrocky vyplňovat cvičení a učit se zpaměti barvy.

proboha, kdyby škola nebyla povinná, byla by polovina národa negramotná (a když vidím, jak se prezentují i někteří ti, co školu mají za sebou, tak se obávám, že i víc než polovina, pokud by se učili jen ti, co by chtěli a které by k tomu vedli rodiče) :zed: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
15.10.18 13:01
@problemova píše:
Dobrý den,
Úkolky jako hodinu aktivní práce?

Mám s kámoškou dcery ve stejné třídě. Občas spolu dělají úkoly. Zatímco moje dcera sedne a za 5-10 minut má hotovo (mají max tak 10 příkladů, nebo pár vět z čj, nebo nějaké doplnování z prvouky), tak dcera kámošky napíše slovo, jde se napít, pak se vrtí na židli, sbírá několikrát pero ze země… v tu chvíli už má moje dcera hotovo…dcera kámošky napíš druhé slovo, musí na záchod, pak hledá pero, které někam položila, pak ho konečně najde, sedne ke stolu, omylem shodí učebnici, má z toho několikaminutovej záchvat smíchu, pak učebnici sebere stylem, že pro ní celá vleze pod stůl, tam chvíli sedí, pak zdlouhavě hledá v učebnici stránku s úkolem, ideálně listuje učebnicí odzadu, když je úkol např. na straně 24, pak dopíše první větu, apk ji vygumuje, protože to má blbě.....a takhle je schopná to protahovat na hodinu a víc.

• Citovat
  • Upravit
11262
15.10.18 14:09
@hanka.br. píše:
Ta argumentace je naprosto absurdní. Možná kdybych se ve škole nenaučila poctivě na sobě pracovat, dneska bych dělala u pásu dvanáctky. Taky se mi nechtělo dělat doma úkoly, ale díky bohu za to. Pokud rodiče jsou schopni udělat dětem až takovou medvědí službu a vydupat jim, že nemusí do školy nic dělat, je to jejich boj a hlavně jejich lenost, nic víc.

Nevím, pokud vím, tak synek pana Táty Parťáka ve škole prospívá dobře, i bez toho, aby musel dělat po škole zbytečně úkoly. Já opakuji - nejde o ty úkoly, jde o to, aby nebyly povinné. Samozřejmě je na rodičích, aby to pohlídali, zda jsou nebo nejsou potřeba po dohodě s dítětem na jejich formě atd. Jo, chce to disciplínu od rodičů, je to hodně práce. Ale může to těm dětem dost zpříjemnit školní léta a vztah ke škole, motivovat je to, divné, že? Motivace tak, že něco nemusím, ale chci:-). Takže chlapec bude dělat s radostí úkoly do fyziky, protože ho zajímá, ale třeba nebude na větvi z dějepisu, který je mu ukradený a musí se nazpaměť naučit, jak šli panovníci po sobě:-). Proč by se to učil? Aby měl jedničku v deníčku a do druhého dne to zapomněl?

A to, že dítě na základce nedělá úkoly, nemusí mít vůbec vliv na jeho budoucí povolání.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11262
15.10.18 14:12
@Regina Hero píše:
diskuzi jsem celou ještě nestihla dočíst, mám dceru v páté třídě… úkoly si dělá sama, tak za čtvrt hodiny je má hotové, déle to určitě netrvá… delší přípravu vyžadoval zatím jen referát o vybraném městě v ČR, který si dělala na počítači, protože neumí psát všemi deseti… úkoly si dělá mezi školou a kroužky, sama, příprava věcí do aktovky na následující den je max. do pěti minut, víc není potřeba… stíhá to normálně, na procházku můžeme jít po kroužcích nebo když má potápění, tak klidně i před, protože to má na půl páté…

Možná je chyba na škole zakladatelky, že dává tak těžké a dlouhé úkoly. U nás v rodině je dítě ve třetí třídě a je to masakr. Školu nesnáší od první třídy, protože učitelka jim napařuje úkoly na hodiny práce, i na víkendy a prázdniny. Je to normální dítě. Ale pokud mi její mamka řekne, že musí jet v neděli odpoledne brzy domů, aby si udělala úkoly, a nemůže být venku, když je hezky, tak je to prostě špatně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11262
15.10.18 14:20
@Regina Hero píše:
proboha, kdyby škola nebyla povinná, byla by polovina národa negramotná (a když vidím, jak se prezentují i někteří ti, co školu mají za sebou, tak se obávám, že i víc než polovina, pokud by se učili jen ti, co by chtěli a které by k tomu vedli rodiče) :zed: :mrgreen:

Ale já jsem přece nenapsala, že má být škola nepovinná, jen ty úkoly na doma:-). Tady šlo o srovnání s tím, že někdo napsal, že když nebude pracovník plnit úkoly nadřízeného, tak ho z práce vyhodí. A to je pravda. Ale tu práci si vybral dobrovolně a pokud ji nechce dělat, může dělat jinou. Dítě má školu povinnou, takže do ní chodit musí, což je OK, ale už by neměl mít od státu/učitele organizován svůj volný čas. Na to škola nemá právo.

Taky si nedovedu představit, že by škola nebyla povinná, naivní nejsem:-). Náš vzdělávací systém je celkově špatně nastaven. Myslím, že kdyby ve střídách nebylo tolik dětí, bylo víc učitelů, dalo by se přistupovat k dětem částečně individuálně dle jejich možností a potřeb, využívat i jiný styl výuky než frontální, učit se venku, na projektech, vyzkoušením, zážitkem. Ale v takovém stavu, jak je to teď, je toto možné opravdu jen v soukromých školách, díky bohu za ně.

Mě prostě děsí to, že děti stráví ve škole 9 let, denně X hodin a dost velká část je do školy demotivována už v první třídě. Jenže tam musí. V té práci máš možnost odejít vždy. To, že třeba práci potřebuješ a jiná není, není v této diskusi relevantní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3641
15.10.18 14:34
@Fazulina píše:
Ale já jsem přece nenapsala, že má být škola nepovinná, jen ty úkoly na doma:-). Tady šlo o srovnání s tím, že někdo napsal, že když nebude pracovník plnit úkoly nadřízeného, tak ho z práce vyhodí. A to je pravda. Ale tu práci si vybral dobrovolně a pokud ji nechce dělat, může dělat jinou. Dítě má školu povinnou, takže do ní chodit musí, což je OK, ale už by neměl mít od státu/učitele organizován svůj volný čas. Na to škola nemá právo.

Taky si nedovedu představit, že by škola nebyla povinná, naivní nejsem:-). Náš vzdělávací systém je celkově špatně nastaven. Myslím, že kdyby ve střídách nebylo tolik dětí, bylo víc učitelů, dalo by se přistupovat k dětem částečně individuálně dle jejich možností a potřeb, využívat i jiný styl výuky než frontální, učit se venku, na projektech, vyzkoušením, zážitkem. Ale v takovém stavu, jak je to teď, je toto možné opravdu jen v soukromých školách, díky bohu za ně.

Mě prostě děsí to, že děti stráví ve škole 9 let, denně X hodin a dost velká část je do školy demotivována už v první třídě. Jenže tam musí. V té práci máš možnost odejít vždy. To, že třeba práci potřebuješ a jiná není, není v této diskusi relevantní.

To nevím, jestli velká část dětí je demotivovaná už v první třídě. Vždy budou nějaké děti problémové, méně učenlivé, pozorné, nevychované. Nikdy se člověk nezavděčí všem. Školní výuka na ZŠ odpovídá zřejmě nějakému populačnímu průměru. Ten Táta parťák se chce podle mne jen dostat nějak do povědomí, pochybuji, že mu jde tolik o dobro svých dětí. Spíše mi přijde, že jeho cílem je hledat všude nějaké kličky, aby mohl ostatním ukázat, že on má pravdu apod. Normální člověk by totiž ani tolik energie do toho, aby jeho dítě nemuselo dělat domácí úkoly, nevkládal. On pán nebude úplně normální. Pusťte si od něj třeba tohle - https://www.youtube.com/watch?… Jsou to takové moderní řeči o ničem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11262
15.10.18 14:47
@Kaliopa píše:
To nevím, jestli velká část dětí je demotivovaná už v první třídě. Vždy budou nějaké děti problémové, méně učenlivé, pozorné, nevychované. Nikdy se člověk nezavděčí všem. Školní výuka na ZŠ odpovídá zřejmě nějakému populačnímu průměru. Ten Táta parťák se chce podle mne jen dostat nějak do povědomí, pochybuji, že mu jde tolik o dobro svých dětí. Spíše mi přijde, že jeho cílem je hledat všude nějaké kličky, aby mohl ostatním ukázat, že on má pravdu apod. Normální člověk by totiž ani tolik energie do toho, aby jeho dítě nemuselo dělat domácí úkoly, nevkládal. On pán nebude úplně normální. Pusťte si od něj třeba tohle - https://www.youtube.com/watch?… Jsou to takové moderní řeči o ničem.

No, nemyslím, že dítě, které se nechce učit zbytečnosti a dělat denně úkoly, je problémové. Ony si ty děti samozřejmě zvyknou, ale proč? Jde to i jinak, jak nasvědčují právě ty soukromé školy, kde si takový přístup mohou dovolit.

Pokud by moje dítě muselo denně sedět několik hodin nad úkoly, které mu nedávají smysl, místo toho, aby se věnovalo něčemu jinému, tak bych se taky dost snažila. Já mu fandím, líbí se mi jeho názory. Ale myslím, že vždy se najdou různé názory, prostě se neshodneme:-).

Jde o to, že je vždy jednodušší si zvolit tu méně náročnou cestu. Je to o lidech. Já věřím, že velká část vztahu dítěte ke škole je utvářena osobností učitele. To je dokonce klíčové. I na velkých státních školách jde učit jinak. Jen se musí chtít. Natrefím na špatnou učitelku a mám na pár let utrum. A škola je pro mě zabitá. Vytváří to pak i hádky v rodině, škola tak zasahuje do jejího chodu. Díte se nechce učit to, co ho nebaví, má hodně úkolů, rodiče místo aby po práci s dítětem trávili kvalitní čas, tak se hádají u úkolů, rodiče pění, dítě řve, protože to dělat nechce, no úplně to vidím.

Za mě prostě - domácí úkoly by měly být nad rámec výuky, pro ty, kdo mají zájem si prohloubit učivo, protože je to baví. Učivo by se mělo zvládnout ve škole. Od toho ta škola je.

Jo a ještě mě ukamenujte - zrušila bych známky:-). Já jsem velice za slovní hodnocení. Ta honba za jedničkama je fakt děs:-).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3641
15.10.18 14:52
@Fazulina píše:
No, nemyslím, že dítě, které se nechce učit zbytečnosti a dělat denně úkoly, je problémové. Ony si ty děti samozřejmě zvyknou, ale proč? Jde to i jinak, jak nasvědčují právě ty soukromé školy, kde si takový přístup mohou dovolit.

Pokud by moje dítě muselo denně sedět několik hodin nad úkoly, které mu nedávají smysl, místo toho, aby se věnovalo něčemu jinému, tak bych se taky dost snažila. Já mu fandím, líbí se mi jeho názory. Ale myslím, že vždy se najdou různé názory, prostě se neshodneme:-).

Jde o to, že je vždy jednodušší si zvolit tu méně náročnou cestu. Je to o lidech. Já věřím, že velká část vztahu dítěte ke škole je utvářena osobností učitele. To je dokonce klíčové. I na velkých státních školách jde učit jinak. Jen se musí chtít. Natrefím na špatnou učitelku a mám na pár let utrum. A škola je pro mě zabitá. Vytváří to pak i hádky v rodině, škola tak zasahuje do jejího chodu. Díte se nechce učit to, co ho nebaví, má hodně úkolů, rodiče místo aby po práci s dítětem trávili kvalitní čas, tak se hádají u úkolů, rodiče pění, dítě řve, protože to dělat nechce, no úplně to vidím.

Za mě prostě - domácí úkoly by měly být nad rámec výuky, pro ty, kdo mají zájem si prohloubit učivo, protože je to baví. Učivo by se mělo zvládnout ve škole. Od toho ta škola je.

Jo a ještě mě ukamenujte - zrušila bych známky:-). Já jsem velice za slovní hodnocení. Ta honba za jedničkama je fakt děs:-).

Tak já také nejsem pro, aby děti seděly denně hodiny nad úkoly. Ale na druhou stranu zase nesouhlasím s tím, že dítě má dělat jen to, v čem spatřuje ono samo smysl. Myslím, že děti jsou na tohle ještě malé a neměly bychom je v tomto přeceňovat. Kdyby bylo na dětech, tak většina z nich tráví čas u tabletu klidně několik hodin denně a přijde jim, že to pro ně má smysl. Nebo některé z nich by jedly hodně sladkostí. Záleží na osobnosti dítěte, některé je poslušné a poddajné a bude plnit většinu toho, co mu řekneš. Pak jsou děti, které nemají zájem skoro o nic a můžeš dělat, co chceš. Myslím, že není dobré vycházet z toho, že všechny děti prahnou po vědomostech a učení, protože tak to není. Část dětí po tom asi neprahne vůbec a můžeš jim to vysvětlovat, jak chceš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3641
15.10.18 14:53
@Fazulina píše:

Slovní hodnocení může mít úlně stejný dopad jak známky. Stejně, pokud dítě něco neumí, tak mu to tam učitel zřejmě napíše, že je třeba zlepšit to a to. Tak je to to samé, jak kdyby tam byla 3. My třeba máme i slovní hodnocení na vysvědčení a je vidět, že učitelé často ani nevědí, co by tam měli psát. Řada dětí tam má pak napsané skoro to samé.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí