5. třída - učení

Napsat příspěvek
Velikost písma:
22179
15.10.18 03:03
@problemova píše:
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat rodičů dětí v 5.třídě kolik času věnujete školní přípravě na další den? Běžně venku vídám děti i ve školní dny a říkám si jak to stíhají, protože u nás je nemožné stihnout školu i nějakou procházku apod. Úkoly cca 2 nám trvají hodinu a příprava na další den by zabrala určitě dvě hodiny, ale tím, že dcera neustále vymýšlí záminky nikdy se ani ke konci nedostaneme, tudíž trvale cítím, že není 100% připravená. Tak se chci zeptat jak to chodí jinde. Díky za info :mavam:

Mám dítě o rok starší - společné přípravě se nicméně už cca od poloviny druhé třídy věnujeme pouze na požádání. Když nic nepotřebuje vysvětlit, jen podepisuji (teď už ani nekontroluji).

Průběžně podepisuji žákovskou a objeví-li se horší známka, řešíme operativně aktuální problém… (proč horší známka přišla - nepochopení látky nebo jen vybodnutí se na přípravu - vždycky musíme dojít k tomu, kde vznikla chyba… aby příště, v ideálním případě :), nebyla opakována).

Stejným způsobem fungujeme se třeťákem. To, co popisuješ Ty, pro mne zní naprosto děsivě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1923
15.10.18 05:22

Náš patak si vše musí udělat,než dorazí z práce.
To,čemu nerozumí nechá a večer dovysvětluje. Tím to končí :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4367
15.10.18 05:40

Tak asi je dcera zvyklá na špatně nastavené vedení. Moje patacka si dělá úkoly od druhé třídy sama, když neví, tak se zeptá. Není problém. Úkoly má na 15-20 min., víc ne. Neumím si představit, že by po škole každý den seděla takovou dobu u učení.
Nechala bych to na ní, jak píšou ostatní. Pokud má úkol, ať si ho udělá sama. Stejně tak učení, pokud se něco potřebuje doučit. Můžeš vyzkoušet, zkontrolovat, ale to je všechno. Bude to plus i pro ni v budoucnu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43039
15.10.18 06:21

Tak ja se v pate taky nijak doma neucila a taky jsem zadne extra znamky nemela a na vicelety gympl bych se tehda jiste nedostala. Doba se zmenila, kdyz jsem koukala, co se uci na normalnim gymplu synovec, docela mi prechazel zrak. Ale ja si nemyslim ze za nas to bylo nutne spravne.

Dlouhou pripravu mam uz tedka se synem v treti, coz ale dane jeho povahou, nez ho odsroubuji od hrani a donutim zacit a nez se dostaneme pores vsechny ty vynucene prekazky - kdyz je dite natolik uvedomele, ze si proste sedne a udela to, tak je to pak asi chvilicka. A kdyz je dite ochotne opakovat si slovickaa treba cestou v buse, tak se doma snad ani moc ucit nemusi … to se nas ale netyka.

Ted meli delat po dvojicich plakaty na osobnosti 20 stoleti, spousta rodicu rika, ze to jejich deti udelaj samy ve skole. U nas - nemyslitelne! proste decka jsou kus od kusu, nektere potrebuji zvysenou peci, snad se to vyplati.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22179
15.10.18 06:39
@Pudloslava píše:
Tak ja se v pate taky nijak doma neucila a taky jsem zadne extra znamky nemela a na vicelety gympl bych se tehda jiste nedostala. Doba se zmenila, kdyz jsem koukala, co se uci na normalnim gymplu synovec, docela mi prechazel zrak.

Myslím, že zakladatelka neřeší gympl a s ním spojenou náročnost… Tam už je to dost jiný level, ať už ohledně přípravy nebo přirozených předpokladů - jak “za nás”, tak dnes :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30444
15.10.18 07:12
@Jar Jar píše:
To v té škole upadli naznak? Normálně škole oznam, že žádné domácí úkoly na tvé přání už nebude dělat a je vyřízeno. To je tvoje právo a je na škole aby se s tím vypořádala.

A máš recht. A pak ať maminka nezapomene vyřídit u dcery nadřízených, že nebude nic dělat, protože na to má právo. To by tak hrálo, aby se děti musely do školy připravovat, nedejbože doma něco udělat! Skandální.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11265
15.10.18 07:21
@hanka.br. píše:
A máš recht. A pak ať maminka nezapomene vyřídit u dcery nadřízených, že nebude nic dělat, protože na to má právo. To by tak hrálo, aby se děti musely do školy připravovat, nedejbože doma něco udělat! Skandální.

A ty se doma každý den po práci ještě připravuješ několik hodin na druhý den? Učivo by se mělo stihnout ve skole. Možná nějaký sem tam DOBROVOLNÝ úkol, doma procvičit něco, co dítěti nejde, nějakou motivující formou.

A do školy dítě chodit musí. Do práce chodí člověk dobrovolně a pokud se mu něco nelíbí, může kdykoliv odejít.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5100
15.10.18 07:44

No já mám dceru ve čtvrté,zhoršila se a začala nosit trojky,takže se snažím s ní každý den sednout a doučovat čj,matiku a aj.Od té doby se zlepšila,večer čte.No některé děti asi doučko potřebují.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21903
15.10.18 07:48

snazila bych se nadtavit, at si ukoly a pripravu dela sama. u dcery v podstate od treti tridy nevim, co je se s ni ucit. teda ano, ve treti jsem ji zkousela z vyjmenovanych sloves a trenovaly jsme diktaty. syn je ve druhe a uz take zaciname trenovat samostatne psani ukolu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1567
15.10.18 07:54

Mám dceru v 5.tř, úkoly nám zaberou max 30min denně s tím, že si je udělá sama a já jen podepíšu, příp.pokud ho nepochopí, vysvětlím a poté zkontroluji. Učí se jen na písemky (termín ví dopředu), já ji pak vyzkouším a pokud něco nechápe, vysvětlím. Jen teda dcera má ADHD a poruchy učení, proto vyžaduje takovou péči.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3641
15.10.18 08:07
@hanka.br. píše:

Jo, asi by to udělat mohla. Nevím, jestli jsi zaznamenala případ otce, co si pro své dítě zrušení domácích úkolů prosadil. Má FB stránku Táta parťák a jsou s ním občas i rozhovory v rozhlase. Jeho děti mají ve škole vůbec různé výjimky a do mnoha věcí je otec nenutí. Třeba je nenutí ani zdravit, prý si na to přijdou samy apod.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2204
15.10.18 08:10
@problemova píše:
@dalimil super, zkusím zavést… jen u nás dcera nenahlásí dopředu ani čtvrtletku takže musím předvídat co kde bude :lol:

My máme na webu vždy plán na týden podle předmětů, co budou probírat, jaký test a z čeho budou psát…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3641
15.10.18 08:16

Myslím, že 5. třída je ještě lehká na to, aby bylo nutné se každý den takto učit. Zřejmě se dcera nedokáže soustředit, má nějaké studijní poruchy apod. Protože normální to není. Průměrně inteligentní jedinec by měl 5. třídu zvládat ještě bez problémů. Vždyť se tam nic tak těžkého neprobírá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1436
15.10.18 08:44
@hanka.br. píše:

Doba, kdy se děti vzdělávaly „pro stát“ už naštěstí nenávratně skončila. Občas po tom ještě někdo brečí, ale teď už je vzdělání určeno jen pro děti samotné a o jeho rozsahu a zaměření rozhodují rodiče. Pokud dojdou k tomu, že je škola přetěžuje, mohou požadovat úpravu a škola vlastně nemá jinou možnost než jim vyhovět. A mnohahodinová domácí příprava znamená jediné, že škola dělá svou práci špatně a co nezvládne, hodí na hrb rodičům. Proto je jen správné, když se rodiče ozvou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11265
15.10.18 08:50
@Kaliopa píše:
Jo, asi by to udělat mohla. Nevím, jestli jsi zaznamenala případ otce, co si pro své dítě zrušení domácích úkolů prosadil. Má FB stránku Táta parťák a jsou s ním občas i rozhovory v rozhlase. Jeho děti mají ve škole vůbec různé výjimky a do mnoha věcí je otec nenutí. Třeba je nenutí ani zdravit, prý si na to přijdou samy apod.

Ty úkoly ale nevymohl jen pro své děti. Dokázal to v té škole plošně. A není proti úkolům, ale zasadil se o jejich dobrovolnost a to, aby dítě nedostalo pětku za nevypracovany ukol, neb je logické, že nelze hodnotit něco, co není.

To s tím zdravenim taky není tak černobílé, každý ví, že je to slušnost a měl by to dělat, spíš jde o to, jak to do těch dětí hustit a kdy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí