Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Nevim, kde je problem, ze je zadany DU. Najdou se rodiny, kde nenapises, ze denne maji 5 minut cist, par prikladu vypocitat, procist ucivo prvouky, dva radky prepis (napriklad), tak je to vubec nenapadne, pak se rodice divi a hrouti se, ze napr. petiminutovka dopadla spatne. Chvilka pripravy je odpoledne nezrujnuje a stihaji se i krouzky a vybehat se venku.
Sama mam zamereni na odborne predmety, tak je jasne, ze bych mladezniky nikdy neobtezovala DU, ale u vsobecnych predmetu nevidim duvod, proc ukol nedelat nebo delat sceny, ze moje ditel ukol delat nebude.
@Fazulina píše:
No a takto to zase odnesou ty šikovné děti, neb kvůli těm méně šikovným musí doma sedět na zadku a počítat příklady, místo aby třeba dělaly něco jiného, s rodiči, venku, cokoliv. A já zase nemyslím, že by nemohly děti dostávat úkoly dle individuálních schopností. Když teda rodič potřebuje, aby dítě mělo úkol, protože na něho nemá čas nebo se nezajímá nebo tomu nerozumí, tak holt Anička dostane do sešitu napsáno, že má vypracovat 10 příkladů navíc, protože tomu nerozumí, no a Aničce jde třeba psaní, tak úkol dělat nemusí, zato pepíček, co počítá jako když bičem mrská, by měl zase procvičit psaní:-). No a ještě jsou taky děti, co tomu prostě rozumí a rodiče se nezajímají a dělat úkoly taky musí:-).
No a třeba taky ta dobrovolnost může mít za následek, že Anička sice úkoly dělat nemusí, stejně jako ostatní, ale začíná dost těžce nést, že jí to teda vůbec nejde a je dost pozadu, tak zajde za rodičem a požádá ho, zda by jí pomohl s úkolem, protože si to potřebuje procvičit:-).
Možností je spousta, nikdy nebudou spokojeni všichni. Ti, co úkoly dělat nechtějí a rodiče je k tomu nevedou a nejde jim to, stejně vždy byli a budou. To je to, co ve školách chybí, individuální přístup. Což chápu, že prostě v takovém počtu žáků nejde.Ale, v jedné škole v mém okolí, je to menší vesnická škola, jsou třídy malé, bývají třeba i o 12 žácích, a stejně se najde učitelka, která si jede ve svých kolejích, přitom s tak malou skupinou by se dalo tak pěkně pracovat… Je vyhořelá, nemá tam co dělat, všichni kolem ní chodí po špičkách…
TNo je to na principu určité solidarity. Protože ti šikovní to mají levou zadní za pár minut, klidně v družině. To nastavení musí být nějaký univerzální pro všechny. Pro statisíce dětí.
A nedovedu si představit, že by učitelka každýmu extra říkala, jaký úkol má dělat. A jestli vůbec.
Ale já jsem jen běžný rodič s názorem že trocha povinností ještě nikdy nikoho nezabila.
Ale já
Ale cekam, kdy ta nase mladez podporena rodinou prijde, ze oni maji pravo, ze nemusi a nebudou delat domaci ukoly.
To nebude dlouho trvat.
@Kelsey píše:
Ale cekam, kdy ta nase mladez podporena rodinou prijde, ze oni maji pravo, ze nemusi a nebudou delat domaci ukoly.
To nebude dlouho trvat.
Myslím, že se takováto rodina bude moc divit, až bude sama potřebovat pomoci, ale k individualitě vychovaný mládežník jim hbitě oznámí, že nic takového dělat nemusí, neboť se mu nechce a má na to právo.
Děkuji všem
Jsem ráda, že nejsem jediná, které to přijde bláznivé. Probrala jsem s dcerou, většinu zodpovědnosti za školu jsem předala dceři a opravdu se mi ulevilo. Dnes měla úkoly za 20 minut hotové, úplně sama a ke všemu večer došla, že už má zopakováno a se mnou by ráda projela přírodovědu. Sedly jsme si na gauč, četly společně a ona mi říkala různé poznatky z hodiny a co ji samotnou napadlo. Nakonec jsem ji vyzkoušela a ještě jsme si stihly večer zahrát karty. To bylo dřív nemyslitelné a dnes to šlo i přes dva kroužky… jsem nadšená a vážně šťastná a dcera to samé. Doufám, že to není nějaké prvotní nadšení a že to takto půjde opravdu každý den
Děkuji moc všem ![]()
@Svítící žárovka píše:
TNo je to na principu určité solidarity. Protože ti šikovní to mají levou zadní za pár minut, klidně v družině. To nastavení musí být nějaký univerzální pro všechny. Pro statisíce dětí.A nedovedu si představit, že by učitelka každýmu extra říkala, jaký úkol má dělat. A jestli vůbec.
Ale já jsem jen běžný rodič s názorem že trocha povinností ještě nikdy nikoho nezabila.
Ale já
No, někde to jde, že učitel k dětem pristupuje individuálně. Nicméně v našem školství asi ne. A je vidět, že stále zůstává nepochopení, že dítě se akorát naučí, že nic nemusí.
Je fakt, že je jednodušší jít se stádem, než hledat vlastní cestu ![]()
Mimochodem, věděla jsi, že v některých školách mají děti v družině zakázáno dělat úkoly? Nedávno jsem o tom četla v jiné diskusi. Je to fakt postavené na hlavu.
@problemova píše:
Děkuji všemJsem ráda, že nejsem jediná, které to přijde bláznivé. Probrala jsem s dcerou, většinu zodpovědnosti za školu jsem předala dceři a opravdu se mi ulevilo. Dnes měla úkoly za 20 minut hotové, úplně sama a ke všemu večer došla, že už má zopakováno a se mnou by ráda projela přírodovědu. Sedly jsme si na gauč, četly společně a ona mi říkala různé poznatky z hodiny a co ji samotnou napadlo. Nakonec jsem ji vyzkoušela a ještě jsme si stihly večer zahrát karty. To bylo dřív nemyslitelné a dnes to šlo i přes dva kroužky… jsem nadšená a vážně šťastná a dcera to samé. Doufám, že to není nějaké prvotní nadšení a že to takto půjde opravdu každý den
Děkuji moc všem
V čem tedy byl problém? V tobě?
@Fazulina píše:
No, někde to jde, že učitel k dětem pristupuje individuálně. Nicméně v našem školství asi ne. A je vidět, že stále zůstává nepochopení, že dítě se akorát naučí, že nic nemusí.Je fakt, že je jednodušší jít se stádem, než hledat vlastní cestu
Mimochodem, věděla jsi, že v některých školách mají děti v družině zakázáno dělat úkoly? Nedávno jsem o tom četla v jiné diskusi. Je to fakt postavené na hlavu.
Jo, osobní útok a smajlík. teď jsi u mě tedy klesla. Tak se měj.
@Svítící žárovka píše:
Jo, osobní útok a smajlík. teď jsi u mě tedy klesla. Tak se měj.
Jejda, to ale nebyl osobní útok na Tebe, to byla reakce na většinu komentářů zde? Mávací smajlík to měl jako trochu zlehčit:-), ale vidím, že to vyznělo úplně blbě. Zkrátka hodně komentářů zde vyznívá jako proč se bránit povinnostem, funguje to tak roky, tak proč to měnit, proč přistupovat individuálně, když do škol chodí desetitisíce dětí, proč nedělat s dítětem doma zbytečné úkoly, ono ho to nezabije, řekli to ve škole, tak to dělat budeme atd… A já se přiznám, že ty stádní tendence mám taky. Proto zde diskutuji a čtu si různé zdroje atd., protože se mi to moc nelíbí a ráda bych prostě něco změnila, aspoň pro moje dítě. Zkrátka nechci, aby chodila tolik let do školy s nechutí, jak to vidím kolem sebe u jiných dětí. Možná to tak nebude, nevím, ale chci být zkrátka připravená…
A ten názor, že pokud otec dítěte ve škole prosadí, že nemají povinné domácí úkoly, tak dítě se naučí akorát to, že nic nemusí a že má na vše právo, ten je podle mě úplně špatně.
Mimochodem, když jsme u těch škol, je to asi docela OT, ale strhla se zajímavá diskuse na FB táty Parťáka, ohledně pravidla zamykání škol a zákazu vstupu rodičům do škol. Tam je vidět opravdu, jak to někde může fungovat… A někde ne… A vždy je to nakonec o lidech.
@Fazulina píše:
Jejda, to ale nebyl osobní útok na Tebe, to byla reakce na většinu komentářů zde? Mávací smajlík to měl jako trochu zlehčit:-), ale vidím, že to vyznělo úplně blbě. Zkrátka hodně komentářů zde vyznívá jako proč se bránit povinnostem, funguje to tak roky, tak proč to měnit, proč přistupovat individuálně, když do škol chodí desetitisíce dětí, proč nedělat s dítětem doma zbytečné úkoly, ono ho to nezabije, řekli to ve škole, tak to dělat budeme atd… A já se přiznám, že ty stádní tendence mám taky. Proto zde diskutuji a čtu si různé zdroje atd., protože se mi to moc nelíbí a ráda bych prostě něco změnila, aspoň pro moje dítě. Zkrátka nechci, aby chodila tolik let do školy s nechutí, jak to vidím kolem sebe u jiných dětí. Možná to tak nebude, nevím, ale chci být zkrátka připravená…A ten názor, že pokud otec dítěte ve škole prosadí, že nemají povinné domácí úkoly, tak dítě se naučí akorát to, že nic nemusí a že má na vše právo, ten je podle mě úplně špatně.
Mimochodem, když jsme u těch škol, je to asi docela OT, ale strhla se zajímavá diskuse na FB táty Parťáka, ohledně pravidla zamykání škol a zákazu vstupu rodičům do škol. Tam je vidět opravdu, jak to někde může fungovat… A někde ne… A vždy je to nakonec o lidech.
A co se takové dítě naučí? Jen si představ, jak se bude v kolektivu dětí vyjímat - děti úkoly píší, jen Pepíček nemusí, protože mu to tatínek zařídil. Bude jistě moc oblíbené a hodně mu to pomůže. Chápu kritiku domácích úkolů, pokud je jejich množství nepřiměřené nebo jsou-li jakýmkoli způsobem zadávány špatně. Pak ano, ať rodiče vyvolají diskuzi - ale s učitelem. Postavit dítě proti spolužákům tím, že si rodič postaví hlavu, na tom zase já nespatřuji nic pozitivního.
@Fazulina píše:
No, někde to jde, že učitel k dětem pristupuje individuálně. Nicméně v našem školství asi ne. A je vidět, že stále zůstává nepochopení, že dítě se akorát naučí, že nic nemusí.Je fakt, že je jednodušší jít se stádem, než hledat vlastní cestu
Ve škole u neteře nemají vyloženě zákaz (že by tomu dítěti vytrhla družinářka sešit z ruky a zakázala mu to), ale rodičům to dopředu vychovatelky i učitelky nedoporučily a požádaly je, aby si děti dělaly úkoly doma. Důvodů je několik:
Možná jsem na něco zapomněla, ségra mi to takhle líčila, když jsem se na to ptala, co všechno neteř v družině dělá a jestli si tam dělá úkoly. A mně to přišlo logické ![]()
@Fazulina píše:
A ten názor, že pokud otec dítěte ve škole prosadí, že nemají povinné domácí úkoly, tak dítě se naučí akorát to, že nic nemusí a že má na vše právo, ten je podle mě úplně špatně.
Špatně je především výsledek celé této akce - pokud se nepletu, tento pán prosadil, že JEHO dítě nemusí dělat domácí úkoly. Ostatní děti je mají stále povinné.
To považuji za nejhorší možný výsledek, k němuž se mohlo dojít - i když si také myslím, že domácí úkoly by měly být alespoň částečně dobrovolné… aby mělo dítě určitou flexibilitu v tom, které úkoly udělá a kdy (vybrat si za týden povinně třeba dva, podle vlastní volby). Některý den může být unavenější, má kroužek, prostě se mu nechce - tak úkol neudělá a rozhodne se pro něj třeba jiný den.
Ale v rámci třídy by na tom měly být všechny děti stejně - přístup k nim by se neměl lišit podle toho, co který aktivní otec pro svého synka vydupe.
@hanka.br. píše:
A co se takové dítě naučí? Jen si představ, jak se bude v kolektivu dětí vyjímat - děti úkoly píší, jen Pepíček nemusí, protože mu to tatínek zařídil. Bude jistě moc oblíbené a hodně mu to pomůže. Chápu kritiku domácích úkolů, pokud je jejich množství nepřiměřené nebo jsou-li jakýmkoli způsobem zadávány špatně. Pak ano, ať rodiče vyvolají diskuzi - ale s učitelem. Postavit dítě proti spolužákům tím, že si rodič postaví hlavu, na tom zase já nespatřuji nic pozitivního.
Ale on to zařídil pro školu plošně, jak jsem pochopila:-). Zda toho rodiče využijí nebo ne, je už na nich. Tatínek především myslí na svoje dítě a ne na ty ostatní. A pokud vím, tak ten Pepíček je poměrně dobrý žák, ne žádný flákač, co nechce doma nic dělat. Naopak, zrovna tady bych řekla, že se jedná o dítě velmi motivované, zvídavé a nadšené, které se holt nechce nechat zamáčknout systémem.
Každopádně zde si to můžeš přečíst. Ten tatínek mi opravdu nepřijde jako někdo, kdo chce pro synáčka vymáhat úlevy, aby nemusel nic dělat. Jen se snaží k jeho učení přistupovat s přihlédnutím k potřebám dítěte.
https://www.facebook.com/…79729012498/
Víš, mám známé, mají 2 děti mladšího školního věku, do školy nechodí, mají domácí vzdělávání + nějakou komunitní školu sem tam, člověk by řekl že ty děti rostou jak dříví v lese, nic neumí a celé dny se jen flákají. No opak je pravdou, jsou chytří, četli už dávno před šestým rokem, mají přehled, jsou dobře vychovaní atd. Jako jo, jejich rodiče jsou vzdělaní, snaží se, na dětech jim záleží, ale prostě to dělají jinak… Chápu, že toto nelze aplikovat plošně, ale malá změna, taky změna…
Na konec, věřím, že jsou dobré školy, že jsou užitečné domácí úkoly a že je třeba si svoje povinnosti plnit. Nicméně taky je třeba nad tím trochu přemýšlet a nenechat se zmanipulovat autoritou, pokud máme pocit, že po nás chce něco, s čím nesouhlasíme.
Věřím, že s dobrým učitelem, jako jsi třeba ty (působíš tak na mě), je fajn spolupráce, domluva a může panovat mezi tebou a rodičem důvěra. Jenže bohužel je spousta těch, co takoví nejsou…
@Fazulina píše:
Ale on to zařídil pro školu plošně, jak jsem pochopila:-). Zda toho rodiče využijí nebo ne, je už na nich.
Myslím, že nemáš pravdu.