5. třída - učení

Napsat příspěvek
Velikost písma:
2427
15.10.18 09:11

Nechápu, co znamená příprava do školy. Ořezat pastelky? :nevim: Doma jsem ani skoro nikdy nedělala úkoly, stačilo je vypracovat o přestávce (klidně v den zadání).
Takhle v ní akorát vypracujete nenávist ke škole, pokud už to tak nemá. Oddaluje a zdržuje, protože je přetažená a takhle má „pracovní dobu“ 5× týdně dvanáctky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3641
15.10.18 09:19
@Fazulina píše:
A ty se doma každý den po práci ještě připravuješ několik hodin na druhý den? Učivo by se mělo stihnout ve skole. Možná nějaký sem tam DOBROVOLNÝ úkol, doma procvičit něco, co dítěti nejde, nějakou motivující formou.A do školy dítě chodit musí. Do práce chodí člověk dobrovolně a pokud se mu něco nelíbí, může kdykoliv odejít.

Fazulino - do práce člověk zase tak dobrovolně nechodí, málokdo není závislý na svém příjmu z práce, málkdo tu žije z nějaké renty, že? A kdykoli z práce odejít také není pro většinu z nás možné. Ono ve skutečnosti člověk zase tolik možností nakonec také nemá, že…To je realita.
Pokud rodič chce, aby dítě umělo to, co umět má, tak bohužel často se ve škole vše procvičit nestihne. Třeba pokud chceš dobře umět vyjmenovaná slova se všemi chytáky, tak jsou děti, které to potřebují procvičovat i doma, samozřejmě, že ne hodiny, ale zkrátka trochu se na to podívat musí. To samé u některých násobilka. U cizích jazyků to snad ani nekomentuji, tam se to z výuky v rámci ZŠ nemůže naučit snad nikdo. Pokud teda chceme, aby děti opravdu uměly mluvit a nejen odříkávat barvy, zvířata a vyplňovat cvičení. Takže pokud rodiče chtějí, aby z jejich dítěte něco bylo, jak se říká, tak ho prostě občas do učení tlačit musí. Mám také děti a vidím to. Málokteré dítě v tomto věku je takové, že se dobrovolně doma něco učí nebo si studuje, natož nad rámec probraného učiva. Většina z nich dělá jen to, co musí. To je v pořádku, nemusí toho dělat více, ale prostě kdyby ty úkoly nebyly, tak řada dětí se na to vykašle celkově a rodiče taky. Ty úkoly mají aspoň výhodu, že rodiče vědí, co se zrovna ve škole probírá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3409
15.10.18 09:20

Na š čtvrťák si úkoly dělá sám, ale ja mu bohužel musím vysvětlit, co má dělat. Začal mít problémy s češtinou a matikou, tak teď každý den se trochu spolu musíme bohužel učit

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3641
15.10.18 09:22
@KimL píše:
Nechápu, co znamená příprava do školy. Ořezat pastelky? :nevim: Doma jsem ani skoro nikdy nedělala úkoly, stačilo je vypracovat o přestávce (klidně v den zadání).
Takhle v ní akorát vypracujete nenávist ke škole, pokud už to tak nemá. Oddaluje a zdržuje, protože je přetažená a takhle má „pracovní dobu“ 5× týdně dvanáctky.

Někomu stačí v nižších ročnících jen vyučování ve škole, aby vše uměl, jinému ne. Někde je škola lehká a nenáročná, tak to stačí i slabším dětem. Jinde je náročnější a domácí příprava je nutná. Záleží na rodičích, co chtějí. Jestli snadnou školu, kde nemusí dělat nic a dostanou jedničky nebo školu, kde se děti mají také něco naučit. Jo, taky se mi někteří rodiče chlubili, jak jejich dětem stačí vše ze školy a nemusí se doma učit nebo se učí samy, ale to, že ty děti toho hodně neumí, například cizí jazyky, tak to je těm rodičům naprosto jedno. Hlavně, že se s nimi doma nemusí učit nebo se ani děti samy doma nemusí učit a na vysvědčení je 1 nebo 2. To, že to dítě potom neumí složit v 15 a výše holou větu v AJ, a má AJ od první třídy, to rodičům nevadí. Dítěti už vůbec ne. Hlavně, že jsou pěkné známky a mají klid. Bohužel potom v dospělosti narazí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3023
15.10.18 09:23

@Fazulina co je spatnyho na ukolech? Je to zkouska jejich dovednosti a vytrvalosti. Priprava na dalsi skoly. Myslis si, ze na sš nebo vš ukoly nejsou? Jasne ze jo. A proto se to deti uci uz od zakladky, aby na to byli pripraveny na tech dalsich skolach. Uz se vidim jak bych nikdy nemela ukol a najednou si jdi napsat bakalarku… nebo jen udelat projekt na sš. Bez tech zacatku na zš by ani clovek nevedel jak zacit. Mam praci kde se musim pripravovat i doma. Nevadi mi to, bavi me to, ty prachy mi za to stojej.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5100
15.10.18 09:34
@Lamátko píše:
Na š čtvrťák si úkoly dělá sám, ale ja mu bohužel musím vysvětlit, co má dělat. Začal mít problémy s češtinou a matikou, tak teď každý den se trochu spolu musíme bohužel učit

my také,řekl mi to i učitel na rodičáku co máme procvičovat a zabralo to

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2427
15.10.18 09:41

@Kaliopa No, já to myslela tak, že je potřeba pracovat efektivně, což se musím přiznat, že nešlo asi 90 % mých spolužáků. Hodně se to ukázalo, když poprvé přišly ty SCIO testy, tehdy ještě jenom cvičné. Cíl vůbec nebyl, aby se vyplnilo vše a odpovědělo na vše, bylo to schválně dělané, aby se to nedalo stihnout. Cíl bylo zjistit, jestli dokážou žáci pracovat efektivně (tj. přeskakovat věci, které jim nejdou, vrátit se k nim na konci atd.). Spousta se sekla někde v půlce, protože odpovídali postupně, i když nad nějakou otázkou ztráceli čas. Těch pár z nás, kdo šel na přeskáčku (ať už jakýmkoli způsobem) pak mělo lepší výsledky.
Takže třeba tady někdo zmínil vyjmenovaná slova. Jasně, že když bude sedět u stolu pod lampičkou a odříkávat to jak básničku, tak to bude trvat dlouho než se naučí a bude otrávená. Kdyby šli radši někam na procházku a sem tam si to odříkávaly společně „hravou“ a nenásilnou formou, tak věřím, že se to naučí mnohem dřív a nebude z toho nešťastná.
:nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
51
15.10.18 09:52

Já mám doma páťáka a jeho příprava mu zabere max 45min. Přijde ze školy kolem půl druhé, dá si svačinu a dělá úkoly. Většinou sám, jen pokud nechápe třeba češtinu počká na nás. Proletí poslední slovíčka z angliny, přečte učivo na další den z vlastivědy nebo přírodopisu a hotovo. Kolem půl třetí už má hotovo i s aktovkou. Na velké písemky se díky pravidelné přípravě extra neučí. Trénink má 3* týdně a venek stíhá. Co dcera tak dlouho dělá?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11271
15.10.18 10:34
@Kaliopa píše:
Fazulino - do práce člověk zase tak dobrovolně nechodí, málokdo není závislý na svém příjmu z práce, málkdo tu žije z nějaké renty, že? A kdykoli z práce odejít také není pro většinu z nás možné. Ono ve skutečnosti člověk zase tolik možností nakonec také nemá, že…To je realita.
Pokud rodič chce, aby dítě umělo to, co umět má, tak bohužel často se ve škole vše procvičit nestihne. Třeba pokud chceš dobře umět vyjmenovaná slova se všemi chytáky, tak jsou děti, které to potřebují procvičovat i doma, samozřejmě, že ne hodiny, ale zkrátka trochu se na to podívat musí. To samé u některých násobilka. U cizích jazyků to snad ani nekomentuji, tam se to z výuky v rámci ZŠ nemůže naučit snad nikdo. Pokud teda chceme, aby děti opravdu uměly mluvit a nejen odříkávat barvy, zvířata a vyplňovat cvičení. Takže pokud rodiče chtějí, aby z jejich dítěte něco bylo, jak se říká, tak ho prostě občas do učení tlačit musí. Mám také děti a vidím to. Málokteré dítě v tomto věku je takové, že se dobrovolně doma něco učí nebo si studuje, natož nad rámec probraného učiva. Většina z nich dělá jen to, co musí. To je v pořádku, nemusí toho dělat více, ale prostě kdyby ty úkoly nebyly, tak řada dětí se na to vykašle celkově a rodiče taky. Ty úkoly mají aspoň výhodu, že rodiče vědí, co se zrovna ve škole probírá.

Jenže rozdíl v tom je, práce je prostě dobrovolná a nikdo nikoho nenutí tam chodit. Škola je ze zákona povinná. Když nebudeš chodit, přijde postih. Úkoly ze zákona povinné nejsou. Jak si to nastaví rodiče, je druhá věc. Je ale na rozhodnutí rodiče a dítěte, jak se k úkolu postaví. Zda jen potřebuje a vypracuje, nebo nechce, nebo mu na tom nesejde… Je to čas mimo školu, který si má primárně organizovat rodič s dítětem. Já naprosto chápu, že děti doma třeba něco procvičovat musí (nebo taky ne), ale už je na nich, zda to udělají. Ten případ tatínka, kdy vymohl pro děti ve škole nepovinné úkoly, byl takový, že jeho syn nechtěl dělat úkoly, co mu přišly zbytečné (látku uměl, nebavilo ho to, chtěl trávit čas nějak smysluplněji). S tím já se plně ztotožňuji.

A myslím, že děti jsou od přírody zvídavé a učit se chtějí. Ve většině případů to nevhodný přístup v nich zabije a pak opravdu nechtějí… Ale to je na delší debatu. Existují školy, kde úkoly na doma nemají a děti do školy chodí rády a učit se chtějí i bez úkolů.

Co se jazyka týče, tak samozřejmě, ale jsou ty úkoly ze školy fakt takové, že se to dítě učí jazyk, nebo dostane třeba za úkol naučit se slovíčka, vyplnit cvičení? Ono když rodič ten jazyk neumí, pak se těžko dítě doma učí jinak. Na to má právě toho učitele, co s ním mluví tím jazykem. Dokážu si představit, že se doma učím s dcerou angličtinu, francouzštinu, ale rozhodne-li se učit německy, doma bude jen otrocky vyplňovat cvičení a učit se zpaměti barvy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11271
15.10.18 10:39
@Kaliopa píše:
Někomu stačí v nižších ročnících jen vyučování ve škole, aby vše uměl, jinému ne. Někde je škola lehká a nenáročná, tak to stačí i slabším dětem. Jinde je náročnější a domácí příprava je nutná. Záleží na rodičích, co chtějí. Jestli snadnou školu, kde nemusí dělat nic a dostanou jedničky nebo školu, kde se děti mají také něco naučit. Jo, taky se mi někteří rodiče chlubili, jak jejich dětem stačí vše ze školy a nemusí se doma učit nebo se učí samy, ale to, že ty děti toho hodně neumí, například cizí jazyky, tak to je těm rodičům naprosto jedno. Hlavně, že se s nimi doma nemusí učit nebo se ani děti samy doma nemusí učit a na vysvědčení je 1 nebo 2. To, že to dítě potom neumí složit v 15 a výše holou větu v AJ, a má AJ od první třídy, to rodičům nevadí. Dítěti už vůbec ne. Hlavně, že jsou pěkné známky a mají klid. Bohužel potom v dospělosti narazí.

No, ale to je rozhodnutí těch rodičů. Takoví holt taky jsou. Nejde o to, zda je nebo není domácí příprava nutná, jde o to, aby byla dobrovolná.

@Micaella22 píše:
@Fazulina co je spatnyho na ukolech? Je to zkouska jejich dovednosti a vytrvalosti. Priprava na dalsi skoly. Myslis si, ze na sš nebo vš ukoly nejsou? Jasne ze jo. A proto se to deti uci uz od zakladky, aby na to byli pripraveny na tech dalsich skolach. Uz se vidim jak bych nikdy nemela ukol a najednou si jdi napsat bakalarku… nebo jen udelat projekt na sš. Bez tech zacatku na zš by ani clovek nevedel jak zacit. Mam praci kde se musim pripravovat i doma. Nevadi mi to, bavi me to, ty prachy mi za to stojej.

Na úkolech není špatného nic, špatné je, že jsou povinné. A já si opravdu myslím, že dítě na prvním stupni základní školy by nemělo trávit každý den po škole dalších několik hodin úkoly do školy, místo aby lítalo venku s kamarády a provětralo si hlavu. To v něm fakt tu chuť do učení zabije. Stejně tak mám výhrady proti příliš častým kroužkům, třeba denně něco.

A na SŠ a VŠ je člověk DOBROVOLNĚ, tam už povinná školní docházka ze zákona není. Je tam, protože se chce něco naučit a má to ve svých rukou. Já mám taky práci, kterou dělám i doma a ráda. Ale já jsem si to tak vybrala. Pokud bych chtěla mít ve 4 padla a do rána na práci nemyslet, dělám něco jiného.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11271
15.10.18 10:44
@KimL píše:
@Kaliopa No, já to myslela tak, že je potřeba pracovat efektivně, což se musím přiznat, že nešlo asi 90 % mých spolužáků. Hodně se to ukázalo, když poprvé přišly ty SCIO testy, tehdy ještě jenom cvičné. Cíl vůbec nebyl, aby se vyplnilo vše a odpovědělo na vše, bylo to schválně dělané, aby se to nedalo stihnout. Cíl bylo zjistit, jestli dokážou žáci pracovat efektivně (tj. přeskakovat věci, které jim nejdou, vrátit se k nim na konci atd.). Spousta se sekla někde v půlce, protože odpovídali postupně, i když nad nějakou otázkou ztráceli čas. Těch pár z nás, kdo šel na přeskáčku (ať už jakýmkoli způsobem) pak mělo lepší výsledky.
Takže třeba tady někdo zmínil vyjmenovaná slova. Jasně, že když bude sedět u stolu pod lampičkou a odříkávat to jak básničku, tak to bude trvat dlouho než se naučí a bude otrávená. Kdyby šli radši někam na procházku a sem tam si to odříkávaly společně „hravou“ a nenásilnou formou, tak věřím, že se to naučí mnohem dřív a nebude z toho nešťastná. :nevim:

S tím musím souhlasit. Děti se stále na školách učí otrocky odříkávat kdoví co, ale ono se to dá fakt naučit mnohem lehčeji a jinak. Např. zkoušení ze slovíček v jazyce musí být terno, když to pak dítě neumí použít ve větě…

Ony jsou úkoly a úkoly. Ale každá změna je těžká a učitelé ve školách často raději zůstanou v zajetých kolejích, než aby se snažili ten přístup trochu změnit.

Doporučuji všem se podívat na tento film:

Summerhill - příběh první demokratické školy na světě
 https://www.youtube.com/watch?…

Netvrdím, že změna má být tak radikální, nicméně vede to opravdu k zamyšlení se nad systémem školství tak, jak jsme zvyklí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1436
15.10.18 10:52
@Fazulina píše:
Ony jsou úkoly a úkoly. Ale každá změna je těžká a učitelé ve školách často raději zůstanou v zajetých kolejích, než aby se snažili ten přístup trochu změnit.

A nejen učitelé. Dost často si to tak přejí i rodiče, škola se může snažit být moderní, ale někteří rodiče jí kritizují, že se málo učí nazpaměť, že dítě nebude mít žádné znalosti… Někdy je pro ty učitele dost těžké vyhovět všem požadavkům. Vím to z vlastní zkušenosti, přesně z těchto důvodů jsme nakonec dali děti na soukromou školu, kde tohle nebylo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30445
15.10.18 10:53
@Fazulina píše:
A ty se doma každý den po práci ještě připravuješ několik hodin na druhý den?Učivo by se mělo stihnout ve skole. Možná nějaký sem tam DOBROVOLNÝ úkol, doma procvičit něco, co dítěti nejde, nějakou motivující formou.A do školy dítě chodit musí. Do práce chodí člověk dobrovolně a pokud se mu něco nelíbí, může kdykoliv odejít.

Samozřejmě, že ano.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3641
15.10.18 11:36
@Jar Jar píše:
A nejen učitelé. Dost často si to tak přejí i rodiče, škola se může snažit být moderní, ale někteří rodiče jí kritizují, že se málo učí nazpaměť, že dítě nebude mít žádné znalosti… Někdy je pro ty učitele dost těžké vyhovět všem požadavkům. Vím to z vlastní zkušenosti, přesně z těchto důvodů jsme nakonec dali děti na soukromou školu, kde tohle nebylo.

Dnes se učení zpaměti kritizuje, prý se děti nemají učit encyklopedické znalosti jako za našich let, tedy za mých v 80. letech, kdy jsem byla na ZŠ. Jenže na druhou stranu se zase mluví o tom, že výuka je stále lehčí a děti toho umí čím dál méně. Já bych tomu i věřila. Protože pokud v 80. letech šlo na gymnázium dejme tomu maximálně 10 dětí ze třídy, na nějakou průmyslovku dalších 10 a zbývajících 10 do učení, tak dnes jde na nějaký typ SŠ 80 % dětí, možná i více. Potom na VŠ půjde zase více než polovina ročníku. Pokud to tak je, tak je jasné, že to učivo tam musí být lehčí a stále se odsouvá. Tedy to, co se dříve učilo již na ZŠ, se nyní probere až na SŠ, a část toho, co se učilo na SŠ, se probere až na VŠ. Je to tak proto, aby mělo více lidí maturitu, a potom titul z nějaké VŠ. Protože je jasné, že tolik lidí by to prostě dostudovat nezvládlo. Tak se to laťka snižuje a současně se uvádí, jak máme stále vzdělanější populaci. Je to celé na hlavu. Nějaký titul z VŠ bude mít v současné generaci klidně 70 % ročníku, ale stejně jim to bude k ničemu, protože půjdou studovat lehčí pofiderní školy, které jim stejně vesměs k ničemu nebudou. A zase se uplatní dobře jen těch 10-20 %, jako tomu bylo v těch 80. letech. No ale ostatní budou mít titul, budou někdo, nebo si to aspoň naivně myslí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3641
15.10.18 11:38
@Fazulina píše:
Na úkolech není špatného nic, špatné je, že jsou povinné. A já si opravdu myslím, že dítě na prvním stupni základní školy by nemělo trávit každý den po škole dalších několik hodin úkoly do školy, místo aby lítalo venku s kamarády a provětralo si hlavu. To v něm fakt tu chuť do učení zabije. Stejně tak mám výhrady proti příliš častým kroužkům, třeba denně něco.A na SŠ a VŠ je člověk DOBROVOLNĚ, tam už povinná školní docházka ze zákona není. Je tam, protože se chce něco naučit a má to ve svých rukou. Já mám taky práci, kterou dělám i doma a ráda. Ale já jsem si to tak vybrala. Pokud bych chtěla mít ve 4 padla a do rána na práci nemyslet, dělám něco jiného.

V ČR mají děti oproti západní Evropě školu ještě krátkou. V řadě států EU je vyučování již od první třídy do 15 hodin, někde i do 16.20. V tomto ohledu si Češi nemají myslím nač stěžovat, mohlo by být hůře.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí