Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@BohunkaP píše: Špatně je především výsledek celé této akce - pokud se nepletu, tento pán prosadil, že JEHO dítě nemusí dělat domácí úkoly. Ostatní děti je mají stále povinné.
To považuji za nejhorší možný výsledek, k němuž se mohlo dojít - i když si také myslím, že domácí úkoly by měly být alespoň částečně dobrovolné… aby mělo dítě určitou flexibilitu v tom, které úkoly udělá a kdy (vybrat si za týden povinně třeba dva, podle vlastní volby). Některý den může být unavenější, má kroužek, prostě se mu nechce - tak úkol neudělá a rozhodne se pro něj třeba jiný den.Ale v rámci třídy by na tom měly být všechny děti stejně - přístup k nim by se neměl lišit podle toho, co který aktivní otec pro svého synka vydupe.
Ne, opravdu to tak není. Aspoň já to tak chápu.
„Vedení školy a otec se shodli na tom, že domácí úkoly by neměly být hodnoceny ani vymáhány pod hrozbou kázeňských opatření včetně ústního či písemného napomínání.“
Dále píše, že:
Ti, co budou dál ve třídě trvat na povinnosti domácích úkolů pro svoje děti tak mohou činit klidně dál doma. Není mi nic do toho, jak si kdo doma řeší svůj čas s dětmi.
nebo:
Co vím, tak většina rodičů na povinných DÚ stále trvá. Ti, co je zažili, je chtějí většinou pro svoje děti, protože reprezentují často pocit něčeho známého, na rozdíl od světa bez povinných DÚ, který je světem neznámým, pro mnohé možná i světem totálního chaosu a anarchie.
A nakonec, jemu nejde o to, aby jeho dítě doma nic nedělalo, ale aby to dělalo po svém:
Všem přeji, aby si v té domácí přípravě a celkově ve vzdělávání vlastních děti měli možnost s dětmi společně najít svou vlastní cestu.
Aby mohli trávit s dětmi doma pokud možno co nejvíce příjemných chvil bez zbytečných stresů a tlaků nad DÚ, a místo toho měli možnost ten čas vyplnit nějakou vlastní a zábavnější a přirozenější formou učení se podle vlastní volby své a především dětí.
Ono totiž to není tak, že tento tatínek si vymohl, aby jeho syn dělat úkoly nemusel. Ale rodiče ostatních dětí si myslí, že by děti přesto úkoly dělat měly a dále na tom trvají, což už je ale věc těch rodičů, nemůže za to škola ani Táta parťák.
@zrcadlo píše:
Ve škole u neteře nemají vyloženě zákaz (že by tomu dítěti vytrhla družinářka sešit z ruky a zakázala mu to), ale rodičům to dopředu vychovatelky i učitelky nedoporučily a požádaly je, aby si děti dělaly úkoly doma. Důvodů je několik:
- do družiny u nich chodí jen 1.-2.třída (na víc není kapacita), a to jsou ještě děti, které často potřebují s úkoly pomoct
- vychovatelka nemůže zajistit při třiceti dětech, že dítě nikdo nevyruší, nestrčí mu do židle, nebude na něj mluvit (družina není výuka a děti tam prostě řádí, hrají si, a i když nekřičí, tak tolik mluvících dětí dělá slušný hluk)
- děti často v družině úkol rozdělaly, ale nedodělaly, pak měly doma naskočit do rozdělané práce a učitelka na první pohled poznala, jak šlo soustředění do půlky úkolu do kopru, a pak zase od půlky už to bylo mnohem lepší
- děti v družině u úkolů vyžadovaly pomoc vychovatelky, ale ta si nemůže k jednomu/dvěma dětem sednout a nerušeně u nich sedět
- učitelky potřebují, aby se s dětmi prvních ročníků rodiče naučili připravovat do školy, aby měli přehled o způsobu práce dětí a jak to zvládají (ne, že dítě dostane dvojku, rodič se přijde zeptat proč, a pak dodá "aha, to já nevím, jestli tomu rozumí, on to dělal v družině)
Možná jsem na něco zapomněla, ségra mi to takhle líčila, když jsem se na to ptala, co všechno neteř v družině dělá a jestli si tam dělá úkoly. A mně to přišlo logické
No, zkrátka z toho vyplývá, že by ta družinářka měla s dětmi vlastně víc práce, takže raději ať si tam ty úkoly nedělají. Můžou taky ale říct, že děti si v družině úkoly dělat mohou, ale přítomná vychovatelka není odpovědná za jejich správnost a nemá kapacitu jim pomáhat. Ať si to rodič přebere jak chce. To by mi přišlo mnohem logičtější. Některé děti to třeba zvládnou a pokud chtějí, nechápu, proč by nemohly.
@BohunkaP píše:
Myslím, že nemáš pravdu.https://zpravy.idnes.cz/…/domaci.aspx?…
Ok, díky. Tak to se přiznám, že jsem netušila (tento článek jsem nečetla, sleduju tu FB stránku), mě z toho vyplynulo, že to je pro celou školu plošně. No chápu, že to asi není úplně parádní. Netuším, jaké to má pro jeho dítě následky, ale lze se na to určitě zeptat. Nicméně docela dobře připravil cestičku pro další rodiče, kteří by se chtěli přidat, nicméně myslím, že takových bude málo, ono je přece jen jednodušší na těch povinných úkolech trvat:).
@Fazulina píše:
Ok, díky. Tak to se přiznám, že jsem netušila (tento článek jsem nečetla, sleduju tu FB stránku), mě z toho vyplynulo, že to je pro celou školu plošně. No chápu, že to asi není úplně parádní. Netuším, jaké to má pro jeho dítě následky,ale lze se na to určitě zeptat. Nicméně docela dobře připravil cestičku pro další rodiče, kteří by se chtěli přidat, nicméně myslím, že takových bude málo, ono je přece jen jednodušší na těch povinných úkolech trvat:).
Jaké následky to má pro JEHO dítě, to mne, musím přiznat, vůbec nezajímá. To je jeho starost - co chtěl, to má. Mnohem víc mi vadí to, co si z této situace odnesou ostatní děti ve třídě… což je to, co tohoto pána vůbec nezajímá. On jen rádoby průkopnicky, za každou cenu, kope ve prospěch svého dítěte - bez ohledu na cokoli jiného.
Připomíná mi ty rodiče, kteří se v nemocnici bezohledně, za každé situace, domáhají práva být se svým dítětem a vůbec nejsou ochotni přihlížet k čemukoli jinému, vnímat okolí a rozlišovat, kdy uplatňování jejich (nezpochybnitelného) práva může někomu jinému škodit.
@Fazulina
Jeste nemas dite ve skole a uz se stavis do role „protivne, nesnesitelne matky“. Ze budes vyskakovat a delat zbytecne sceny ve skole.
Prace u deti je hezka, ale nevdecna. Nejvetsim problemem deti je, kdyz maji prudici, premoudrele rodice.
@BohunkaP píše:
Myslím, že nemáš pravdu.https://zpravy.idnes.cz/…/domaci.aspx?…
Nase reditelka rekla na porade, ze zadane ukoly plnit budou, ze zalezi na uciteli, jestli dava ukoly nebo nedava. Pokud bude mit rodic problem a ohanet se timhle otcem, tak ho mame odklonit do reditelny, ze jim to vysvetli ona, kdyz to nechapou od ucitelu.
@Kelsey píše:
Nase reditelka rekla na porade, ze zadane ukoly plnit budou, ze zalezi na uciteli, jestli dava ukoly nebo nedava. Pokud bude mit rodic problem a ohanet se timhle otcem, tak ho mame odklonit do reditelny, ze jim to vysvetli ona, kdyz to nechapou od ucitelu.
Paní ředitelka bude pěkně od rány
![]()
Ne, vážně - já jsem na tohoto pána poněkud alergická (jako na všechny takhle urputné rodiče), ale osobně pro povinné úkoly taky nejsem. Nejvíc bych ocenila „povinnou dobrovolnost“ - aby se každý den zadával jeden DÚ (třeba z materiálů mimo běžné sešity) a děti si musely každý týden zvolit dva, které vypracují. Samy by se rozhodly, který den jim vyhovuje a který ne… Naučily by se tak i trošku hospodařit s časem, plánovat - když se pondělí, úterý, středa na úkoly vykašlou, zjistí ve čtvrtek, že je nutno úkol udělat, i když se zrovna ten den chtěly dívat na Bludiště nebo mají hudebku až do půl sedmé večer. Připadá mi to jako dobrý trénink time managementu.
Takže za mne myšlenka dobrá… jen zrovna tenhle člověk to prostě dělá křivě. Tak, aby z toho těžily hlavně jeho děti, o ty ostatní mu vůbec nejde (resp. jsou pro něj jen „zástěrka“, kterou si bere do pusy, aby to vypadalo).
@Fazulina píše:
No, zkrátka z toho vyplývá, že by ta družinářka měla s dětmi vlastně víc práce, takže raději ať si tam ty úkoly nedělají. Můžou taky ale říct, že děti si v družině úkoly dělat mohou, ale přítomná vychovatelka není odpovědná za jejich správnost a nemá kapacitu jim pomáhat. Ať si to rodič přebere jak chce. To by mi přišlo mnohem logičtější. Některé děti to třeba zvládnou a pokud chtějí, nechápu, proč by nemohly.
z toho pouze vyplývá, že není práce družinářky dělat s dětmi v první třídě úkoly, nebo se s nimi učit. Nechtěla by jsi to třeba po kuchařce v obědové pauze? Od toho jsou tu snad rodiče. Pokud se rozhodnou, že jejich dítko si zvládne v šesti letech udělat úkol samo, nebo že je nemusí dělat, ok, je to jejich rozhodnutí a jejich dítě a jejich zodpovědnost. Ale přehazovat to na družinářku ![]()
@BohunkaP
Neni od rany, to je hodna pani, ale vyskakujici rodice usadi. Ale my nastesti ukoly casto neresime (teda mamina prvnaka mela pokus a nevysel). Resi se zavaznejsi problemy.
@Keyllah píše:
z toho pouze vyplývá, že není práce družinářky dělat s dětmi v první třídě úkoly, nebo se s nimi učit. Nechtěla by jsi to třeba po kuchařce v obědové pauze? Od toho jsou tu snad rodiče. Pokud se rozhodnou, že jejich dítko si zvládne v šesti letech udělat úkol samo, nebo že je nemusí dělat, ok, je to jejich rozhodnutí a jejich dítě a jejich zodpovědnost. Ale přehazovat to na družinářku
@Fazulina
přesně tak… prostě družinářka má jinou pracovní náplň, než dělat s dětmi jejich úkoly… od toho tam prostě není… ale pro rodiče by to jistě bylo pohodlnější, když jejich práci bude suplovat kdokoliv jiný - učitelé, družinářky a podobně…
@BohunkaP píše:
Jaké následky to má pro JEHO dítě, to mne, musím přiznat, vůbec nezajímá. To je jeho starost - co chtěl, to má. Mnohem víc mi vadí to, co si z této situace odnesou ostatní děti ve třídě… což je to, co tohoto pána vůbec nezajímá. On jen rádoby průkopnicky, za každou cenu, kope ve prospěch svého dítěte - bez ohledu na cokoli jiného.
No, mě to třeba zajímá, jaké následky to má pro jeho dítě, že se rodič za něj postaví a nejde s tím stádem. ![]()
On kope za svoje dítě, ale může to být první krůček k lepšímu školství. Ale každá máme jiný názor, s tím nic nenadělám.
@Kelsey píše:
@Fazulina
Jeste nemas dite ve skole a uz se stavis do role „protivne, nesnesitelne matky“. Ze budes vyskakovat a delat zbytecne sceny ve skole.
Prace u deti je hezka, ale nevdecna. Nejvetsim problemem deti je, kdyz maji prudici, premoudrele rodice.
Moje dítě chodí už třetím rokem do státní školky, kde mají také pravidla, která respektuji (neb jsou aspoň trochu v souladu s mým přesdvědčením) a nikdy jsem nic neřekla. Jo, jednou jsem se ozvala na třídní schůzce, zda by nebylo možné, aby děti měly v rámci školky nějaký kroužek, že se na malé vesnici těžko dojíždí a v okolí nikde nic není. Jak vím, v mnoha školkách v rámci docházky děti kroužky mají. Klidně si za ně i zaplatím. Můj návrh se nesetkal s pochopením, tak jsem si zařídila kroužek jinde. Ale jinak aktivně s paní učitelkou spolupracuji a snažím se školce přispět aspoň tím, co umím. Já se většinou snažím situace řešit bez konfliktu, a přiznám se, že hodně často jsem spíš pes, co štěká, ale nekouše:-))).
No a nejhorší pro vztah rodiče a učitele je to, když si učitel myslí, že snědl všechnu moudrost světa a že rodič je jen obtížný hmyz, co ve škole nemá co dělat, natož snad dokonce říct svůj názor:-).
@Kelsey píše:
Zastrašování je super věc, platí to na hodně lidí. Bohužel…
Připomíná mi ty rodiče, kteří se v nemocnici bezohledně, za každé situace, domáhají práva být se svým dítětem a vůbec nejsou ochotni přihlížet k čemukoli jinému, vnímat okolí a rozlišovat, kdy uplatňování jejich (nezpochybnitelného) práva může někomu jinému škodit.
Jakým problémem je rodič, který chce být se svým nemocným dítětem? V tomto případě jsem opravdu ten rodič, co se bude bránit a vymáhat si soustavnou přítomnost u nemocného dítěte, když bude v nemocnici. Jo, na operační sál jim asi nevlezu, ale pokud bude dítě ležet někde v pokoji a přes noc, tak tam prostě budu klidně sedět na zemi. A opět, zajímavé je, že to někde jde a bez problému. To je jak s tou školou, která před rodiči zamyká dveře. Svěřte nám svoje děti, ale vy sem nesmíte… Jojo, tomu se říká přátelské přivítání. A tam má dítě trávit dalších X let svého života.:-)
@BohunkaP píše:
Paní ředitelka bude pěkně od rány![]()
![]()
![]()
Ne, vážně - já jsem na tohoto pána poněkud alergická (jako na všechny takhle urputné rodiče), ale osobně pro povinné úkoly taky nejsem. Nejvíc bych ocenila „povinnou dobrovolnost“ - aby se každý den zadával jeden DÚ (třeba z materiálů mimo běžné sešity) a děti si musely každý týden zvolit dva, které vypracují. Samy by se rozhodly, který den jim vyhovuje a který ne… Naučily by se tak i trošku hospodařit s časem, plánovat - když se pondělí, úterý, středa na úkoly vykašlou, zjistí ve čtvrtek, že je nutno úkol udělat, i když se zrovna ten den chtěly dívat na Bludiště nebo mají hudebku až do půl sedmé večer. Připadá mi to jako dobrý trénink time managementu.
Takže za mne myšlenka dobrá… jen zrovna tenhle člověk to prostě dělá křivě. Tak, aby z toho těžily hlavně jeho děti, o ty ostatní mu vůbec nejde (resp. jsou pro něj jen „zástěrka“, kterou si bere do pusy, aby to vypadalo).
Vidíš, ale to je super, že o tom takto přemýšlíš a snažíš se najít aspoň kompromis. Jenže většina Ti řekne, že proč by povinné úkoly neměli, musí je mít, to je prostě povinnost!
Jinak OK, jak bys tedy navrhovala, aby postupoval, pokud by tedy chtěl, aby ty povinné úkoly neměli ani ostatní žáci té školy? Měl tedy prvotně držet pusu a dále dělat se synem domácí úkoly?
@Keyllah píše:
z toho pouze vyplývá, že není práce družinářky dělat s dětmi v první třídě úkoly, nebo se s nimi učit. Nechtěla by jsi to třeba po kuchařce v obědové pauze? Od toho jsou tu snad rodiče. Pokud se rozhodnou, že jejich dítko si zvládne v šesti letech udělat úkol samo, nebo že je nemusí dělat, ok, je to jejich rozhodnutí a jejich dítě a jejich zodpovědnost. Ale přehazovat to na družinářku
Ale já jsem to na ni nepřehodila. Právě naopak, ať sdělí rodičům, že děti si v družině úkol dělat mohou na vlastní nebezpečí:-). Tečka. Než zakazovat to. Může si to dělat klidně i v kuchyni, pokud tam dítě kuchařka pustí:-).
@Regina Hero píše:
@Fazulina
přesně tak… prostě družinářka má jinou pracovní náplň, než dělat s dětmi jejich úkoly… od toho tam prostě není… ale pro rodiče by to jistě bylo pohodlnější, když jejich práci bude suplovat kdokoliv jiný - učitelé, družinářky a podobně…
Kdyby neměly děti úkoly, nemusí se to řešit a je to:-). Ne vážně, chápu, že družinářka to dělat nemusí, to je pravda. Nicméně nechápu, proč si to tam děti dělat nemůžou, když chtějí. Nikdo nechce po družinářce, aby to dělala s nima. A jakou práci rodičů myslíš?
@Kelsey píše:
@BohunkaP
Neni od rany, to je hodna pani, ale vyskakujici rodice usadi. Ale my nastesti ukoly casto neresime (teda mamina prvnaka mela pokus a nevysel). Resi se zavaznejsi problemy.
Chudáci rodiče, chudák ta mamina. Jojo, pořád to funguje. Já jsem ředitelka a bude po mém. To aby člověk raději nic nechtěl, neříkal, držel hubu a krok, raději se školou ani nekomunikovat a neprudit. V podstatě by bylo fajn, kdyby se rodiče a škola nikdy neviděli. Protože co rodič! To je jen nějaká nevýznamná osoba, která do toho, co dělá dítě (třeba ve škole) nemá zasahovat. Hlavně, když podepíše ten povinný úkol a zaplatí, co má:-)
@Fazulina píše:
Vidíš, ale to je super, že o tom takto přemýšlíš a snažíš se najít aspoň kompromis. Jenže většina Ti řekne, že proč by povinné úkoly neměli, musí je mít, to je prostě povinnost!Jinak OK, jak bys tedy navrhovala, aby postupoval, pokud by tedy chtěl, aby ty povinné úkoly neměli ani ostatní žáci té školy? Měl tedy prvotně držet pusu a dále dělat se synem domácí úkoly?
Kdybych to měla říct obrazně, měl se po vyhraném boji zachovat jako rytíř a ustoupit od poslední rány - v praxi, měl se spokojit s tím, že obhájil a prosadil svůj názor … a poté svého syna nechat vypracovávat domácí úkoly dál. Stejně, jako to budou dělat jeho spolužáci.
Kdyby mu šlo skutečně o nějaké průkopnictví a o vyšší principy, využil by této jedinečné příležitosti a ukázal svému synovi princip solidarity - „vyhráli jsme, měli jsme pravdu a úkoly oficiálně dělat nemusíš. Principu jsme dosáhli, to je nejdůležitější - a teď se té výhody vzdáme, protože držet basu s kamarády je podstatnější než spočítat každý den pár příkladů navíc.“
Teprve takovým gestem, takovým přístupem by jeho boj o změnu získal na smysluplnosti a na vážnosti.