Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Jar Jar píše:
Ano, to je přesně ten důvod, proč jsme dali děti do soukromé školy. A tam to kupodivu šlo a nikdo to nepovažoval za nepřiměřenéStátní školy to čeká také, jen se zpožděním (jako u všeho státního).
Jsem si naprosto jistá, že ani ve kvalitní soukromé škole děti nevyučují podle přání rodičů. Jeden rodič přijde, že se mu nelíbí diktáty, druhý že nevidí smysl v násobilce a třetí, že si nepřeje, aby se jeho dítě učilo ve stejné třídě s Mongolem…Už vidím, jak na to v jakékoli době školy skáčou.
@Keyllah píše:
Jsem pro možnost volby -) pokud mám problém s tím, že by mé dítě mělo dělat úkoly, tak ho nedám do školy, kde ty úkoly jsou. Vyberu si tak, jak to pro své dítě chci -) státní škola/ soukromá škola/ domácí vzdělávání. Mě jen přijde divný, dát dítě do školy, kde se úkoly normálně dělají (bavím se o nějaké normální míře) a pak se divit, že je dítko musí dělat. Kdyby mi měla prvňačka sedět každý den u úkolů x hodin, tak se ozvu, ale s úkoly fakt počítám, stejně jako s tím, že se jí budu muset trochu věnovat a v případě, že jí něco nepůjde, tak o něco víc.
Jinak taky jsem zvažovala co a jak, protože mi ne ve všem státní škola vyhovuje, ale na domácí vzdělávání taky nemám koule. Takže jsem si zjišťovala, jak to s úkoly, mírou memorování a drcení nazpaměť atd. mají školy v dojezdné vzdálenosti a podle toho vybrala.
Pod to bych se podepsala. Akorát je problém, že na větsině škol to je učitelka od učitelky (a tu si obvykle vybrar nemůžeš) a na vesnicích možnost volby školy taky moc nemáš … pak musíš bojovat.
@Fazulina píše:
Kdyby neměly děti úkoly, nemusí se to řešit a je to:-). Ne vážně, chápu, že družinářka to dělat nemusí, to je pravda. Nicméně nechápu, proč si to tam děti dělat nemůžou, když chtějí. Nikdo nechce po družinářce, aby to dělala s nima. A jakou práci rodičů myslíš?
já nevím, co máš pořád proti těm úkolům? Těch pět až deset minut, co trvá jejich napsání, tomu snad může po škole věnovat každé dítě… ona jim trocha té zodpovědnosti, že mají něco udělat do školy na další hodinu, neuškodí…
Jinak k té práci rodičů - sama jsem nevěřila, kolik dětí v první třídě neumí samo smrkat, kolik jich neumí jíst příborem, zavazovat tkaničky… a ještě se i nějaké matky rozčilovaly, že je to asi nenaučili už ve školce, tak proto že to děti neumí a když se to paní učitelce nelíbí, ať je to naučí sama…
Jinak teda známí mají děti ve výběrové soukromé škole a tam to bez úkolů a nějaké přípravy nejedou… denně mají té přípravy, projektů a úkolů nejméně na hodinu… ale beru, že jsou i školy opačné… v téhle na děti mají o hodně vyšší nároky, jak se zdá, a rodiče s tím problém nemají… ještě za to i platí… ![]()
U nas si 1× tydne nosi ukol i syn, ktery je predskolak. Stejne bylo i u dcer, kdyz byly v predskolni tride ve skolce. Trocha povinnosti jim zily nezkrati.
Nerikam, kdyz nekdo prehani a dava hodinove ukoly (neznam nikoho takoveho, kdo by daval dlouhe ukoly), ale znam nevyzrale dite, ktere jednoduchy ukol na 3 minuty dela 3/4 hodiny, protoze se samo zdrzuje.
@hanka.br. píše:
Jsem si naprosto jistá, že ani ve kvalitní soukromé škole děti nevyučují podle přání rodičů. Jeden rodič přijde, že se mu nelíbí diktáty, druhý že nevidí smysl v násobilce a třetí, že si nepřeje, aby se jeho dítě učilo ve stejné třídě s Mongolem…Už vidím, jak na to v jakékoli době školy skáčou.
A já si tím zase jistá jsem, protože děti vychodily soukromou základku i soukromý osmiletý gympl. Možná je to taky tím, že nikdo z rodičů neměl nerozumné požadavky
Ale když jsem třeba namítala, že se musí příliš učit nazpaměť v dějepisu, tak to škola skutečně řešila, mailem se ptali ostatních rodičů jak oni to vidí a nakonec se skutečně výuka dějepisu upravila. Podobně jiní rodiče řešili další předměty, dokonce i ty domácí úkoly aby měly na jeden den úkol maximálně z jednoho předmětu, vždy to skončilo dohodou a obecnou spokojeností. A nikdo to nebral jako stížnosti nebo kverulantství, prostě spolupráce rodičů a školy na dalším vylepšování už tak dobré výuky. Ono to opravdu jde, když škola chce a nekřičí, že tady přeci není kvůli rodičům ![]()
@Regina Hero Jenomže takovou školu si ti rodiče vybrali. Vybrali si ji, protože je jim to blízké a je to v možnostech jejich i jejich dětí. Sotva bys tohle mohla chtít na nevýběrové zš.
@Keyllah píše:
ten můj posledně prohlásil, že by bylo vhodné kdyby se naše dcera vyučila a dělala nějaké řemeslonaše malá je nejmenší ve třídě, droboučká blondýnečka, co má o deset kilo míň než někteří spolužáci a za maminku má totálního leváka na cokoli rukama dělaného, tak jsem přemýšlela, kde se v něm toto přesvědčení vzalo…posledně to zopakoval na obědě u svých rodičů a ti šli do kolen, že přece jejich maličká bude určitě studovat
ale vážně, já si vybrala jednu soukromou v Brně, maličký kolektiv, individuální přístup, první tři třídy bez úkolů, velká kooperace školy a rodičů a školné cca 3tis. měsíčně, což by jsem utáhli. Ale bylo by to dojíždění a neměla by kamarády v místě bydliště, tak jsme to nakonec odpískali, ale líbila se mi, moc…
Tak to je přesne ten důvod, proč to muž nechce. Já samozřejmě toto taky beru v potaz, no uvidíme.
@Kelsey @Regina Hero Pět až 10 minut opravdu (téměř) nikoho nezabije. A nic prpti tomu nemám. Ale jsou školy, kde to v první třídě mají na hodinku, hodinku a půl denně a v druhé se ještě přidá. Za to by se mělo zavírat (nejenom ty školy
).
@Jar Jar píše:
A já si tím zase jistá jsem, protože děti vychodily soukromou základku i soukromý osmiletý gympl. Možná je to taky tím, že nikdo z rodičů neměl nerozumné požadavkyAle když jsem třeba namítala, že se musí příliš učit nazpaměť v dějepisu, tak to škola skutečně řešila, mailem se ptali ostatních rodičů jak oni to vidí a nakonec se skutečně výuka dějepisu upravila. Podobně jiní rodiče řešili další předměty, dokonce i ty domácí úkoly aby měly na jeden den úkol maximálně z jednoho předmětu, vždy to skončilo dohodou a obecnou spokojeností. A nikdo to nebral jako stížnosti nebo kverulantství, prostě spolupráce rodičů a školy na dalším vylepšování už tak dobré výuky. Ono to opravdu jde, když škola chce a nekřičí, že tady přeci není kvůli rodičům
Ale škola tady opravdu není kvůli rodičům, je tady kvůli dětem. Každá škola. To, co popisuješ, je zcela normální dialog, nikoli výuka dle přání rodičů. Protože - kdo jako posuzuje, co je rozumný a co nerozumný požadavek? Zase učitelé. Pokud se ve třídě druhého stupně stane, že v jeden den chce každý z učitelů nějaký projekt na druhý den, přirozeně je na místě se domluvit a zvolit vhodný kompromis. V případě, že výuka neprobíhá tak, jak by probíhat měla, pak je přirozeně na místě na to poukázat a komunikovat. Ani v jednom z tvých příkladů nevidím, že by škola fungovala na základě přání rodičů. Netvrdím přeci, že by rodiče měli stát v pozoru a nechat si všechno líbit, ale nezlob se na mě, pokud rodiče přijdou s tím, že si nepřejí, aby děti ve škole psaly, pak s takovým požadavkem prostě neuspějí. Na třídní schůzce probíráme s rodiči podrobně veškeré věci, které souvisí s metodami výuky, konzultuji s nimi své nároky a bez problémů přijímám, když dítě ráno přijde a řekne, že omlouvá, protože to či to nestihlo udělat. Dokonce bych neměla ani problém s tím, kdyby někdo odmítal úkoly úplně, i když zadávány vesměs individuálně, případně dlouhodobě jako projekty. Zodpovědnost za to, jak a co se děti naučí nenesu já jako učitel, ale rodiče. Moje zodpovědnost je zajistit dítěti vhodné podmínky pro učení a nabídnout mu dostatek přiměřené práce k jeho rozvoji. Ale tím moje zodpovědnost za budoucí vzdělání a štěstí dítěte končí.
@hanka.br. Je pravda, že u soukromé školy rodiče hned tak nepřijdou s požadavkem, že by se děti neměly učit psát (chápu, že je to nadsázka). Soukromou školu si spíš vybírají rodiče kterým na vzdělání dětí hodně záleží a skutečně pak se školou hodně komunikují a mají hodně požadavků, až jsem si říkala, jak to ti učitelé můžou vydržet
Ale vydrželi.
Obecně ale souhlas, zodpovědnost skutečně nesou rodiče, škola má dělat jen to co píšeš ![]()
@Jar Jar Nebo si ji vybírají v naději, že za své peníze si budou moci koupit i lepší, ne zcela zasloužené výsledky, případně že zamhouří oči, když dítě tu a tam ujede v pravidlech. Alespoň co se středního školství týče (ne všech soukromých škol), tam je motivací k nástupu spíš než kvalita, o které by se dalo polemizovat, tak dostupnost a záruka přijetí.
@hanka.br. píše:
Ale škola tady opravdu není kvůli rodičům, je tady kvůli dětem. Každá škola. To, co popisuješ, je zcela normální dialog, nikoli výuka dle přání rodičů. Protože - kdo jako posuzuje, co je rozumný a co nerozumný požadavek? Zase učitelé. Pokud se ve třídě druhého stupně stane, že v jeden den chce každý z učitelů nějaký projekt na druhý den, přirozeně je na místě se domluvit a zvolit vhodný kompromis. V případě, že výuka neprobíhá tak, jak by probíhat měla, pak je přirozeně na místě na to poukázat a komunikovat. Ani v jednom z tvých příkladů nevidím, že by škola fungovala na základě přání rodičů. Netvrdím přeci, že by rodiče měli stát v pozoru a nechat si všechno líbit, ale nezlob se na mě, pokud rodiče přijdou s tím, že si nepřejí, aby děti ve škole psaly, pak s takovým požadavkem prostě neuspějí. Na třídní schůzce probíráme s rodiči podrobně veškeré věci, které souvisí s metodami výuky, konzultuji s nimi své nároky a bez problémů přijímám, když dítě ráno přijde a řekne, že omlouvá, protože to či to nestihlo udělat. Dokonce bych neměla ani problém s tím, kdyby někdo odmítal úkoly úplně, i když zadávány vesměs individuálně, případně dlouhodobě jako projekty. Zodpovědnost za to, jak a co se děti naučí nenesu já jako učitel, ale rodiče. Moje zodpovědnost je zajistit dítěti vhodné podmínky pro učení a nabídnout mu dostatek přiměřené práce k jeho rozvoji. Ale tím moje zodpovědnost za budoucí vzdělání a štěstí dítěte končí.
No, proto je zcela na rodiči, jak se s dítětem připravuje doma a úkol by neměl být povinný
Ale jinak to zní velmi rozumně, nicméně u některých příspěvků to o dialogu moc není, např. ten příklad, kde jistá paní ředitelka poslala maminku do patřičných mezi, když se kvůli úkolům ozvala. To mi moc jako dialog nezní. To by mě zajímalo, jak by se v této škole stavěli k tomu, kdyby rodič přišel s tím, ze se v dějepise učí moc nazpaměť… Asi by ho poslali do reditelny na kobereček ![]()
@Fazulina píše:
No, proto je zcela na rodiči, jak se s dítětem připravuje doma a úkol by neměl být povinnýAle jinak to zní velmi rozumně, nicméně u některých příspěvků to o dialogu moc není, např. ten příklad, kde jistá paní ředitelka poslala maminku do patřičných mezi, když se kvůli úkolům ozvala. To mi moc jako dialog nezní. To by mě zajímalo, jak by se v této škole stavěli k tomu, kdyby rodič přišel s tím, ze se v dějepise učí moc nazpaměť… Asi by ho poslali do reditelny na kobereček
Já myslím, že je jedině dobře, když jednání s rodiči o zaměření dané školy vede vedení samo. Pokud vedení této školy trvá na tom, aby žáci domácí úkoly dělali, pak je dobře, že to rodičům také sami vysvětlí. Nebavíme se o přiměřenosti, ale o domácích úkolech jako takových. Rodič má vždy možnost volby a pokud jsou mu podmínky takové školy proti přesvědčení, může zvolit školu jinou. U nás je to třeba na učiteli, jak si svou třídu povede včetně domácích úkolů. Jinde to může být zase jinak.
@hanka.br. píše:
@Jar Jar Nebo si ji vybírají v naději, že za své peníze si budou moci koupit i lepší, ne zcela zasloužené výsledky, případně že zamhouří oči, když dítě tu a tam ujede v pravidlech. Alespoň co se středního školství týče (ne všech soukromých škol), tam je motivací k nástupu spíš než kvalita, o které by se dalo polemizovat, tak dostupnost a záruka přijetí.
Aby mohli rikat, ze my si platime, tak si budeme delat, jak my uzname za vhodne. Kdyz neco nechceme, tak nechceme. Prece si platime.
Vase skola funguje, protoze my ji financne sponzorujeme. Dalsi skupina jsou zapaleni alternativci.