Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Fazulina píše:
Já ti nevím, ale pokud by moje dítě mělo špatně obodovaný test, šlo si to vyřídit s učitelkou samo (což se mi zdá fajn) a přesto by to nevedlo k nápravě, tak bych to asi řešila. Zase jim přece nemusíme hned od malička hustit do hlavy, jak je život zlej a nespravedlivej. Být dítě, učit se třeba na test, mít ho dobře, ale dík špatnému bodování dostat špatnou známku, tak mě to teda dost demotivuje a příště už se snažit nebudu, proč taky?
No vidíš a u nás ve třídě zas na prvním stupni jedna maminka každý test řešila, jak je učitelka na její dítě zasedlá, jelikož mu už zase lepší známka utekla o bod. Dítě je nyní skoro dospělé a odneslo si z toho jen, jak mu všichni neustále ubližují. Ono se musí přemýšlet, než začnu učitele osočovat. Tady to dítěti opravdu vůbec nepomohlo a je právě přesvědčeno, jak je ten svět zlej a nespravedlivej
Přitom na druhém stupni se v hodnocení propadlo na úplný konec třídy, takže učitelka hodnotila ještě mírně. ![]()
Samozřejmě špatně sečetené body jsou něco jiného.
@Jar Jar píše:
Notýsky? Škola má určitě stránky s informacemi pro rodiče
Takže bude každý den rozepisovat, co které dítě má trénovat? To už v dnešní době s GDPR ani nejde dítě někde jmenovat. Takže každému sólo mail? ![]()
@kadlina Aha, pardon. Já to pochopila jako že píše rodičům co se probíralo ![]()
@Jar Jar píše:
@kadlina Aha, pardon. Já to pochopila jako že píše rodičům co se probíralo
To si přece rodiče přečtou v třídní knize. Netřeba to znovu vypisovat.
@Amalthea píše:A v čem je rozdíl? Je jeho odpověď správná? Je. Tak proc by se mělo dítě smířit s tím, že svět je nespravedlivý a přijmout to? To taky prece dítěti není moc dobrým příkladem. Hele, nebudu ječet na učitelku, co si to dovoluje, ale slušně se zeptám, jak to myslela a pokusím se situaci vyřešit.
Nemyslím tím, že třeba špatně sečetla body, to by uznat musela. Ale třeba syn odpověděl na dost nešťastně položenou otázku jinak, než si učitelka představovala, ale jeho odpověď byla vlastně taky správná, právě kvůli špatné formulaci otázky. Jinak s tebou v tomto souhlasím.
@Fazulina píše:
A v čem je rozdíl? Je jeho odpověď správná? Je. Tak proc by se mělo dítě smířit s tím, že svět je nespravedlivý a přijmout to? To taky prece dítěti není moc dobrým příkladem. Hele, nebudu ječet na učitelku, co si to dovoluje, ale slušně se zeptám, jak to myslela a pokusím se situaci vyřešit.No ale to já chci primárně po těch dětech samotných. Ne že maminka to za ně vyřeší. A ano může se stát, že učitelka bude trvat na svém a dítěti ten bod neuzná. Takových situací zažije v životě ještě hromadu a není to o tom že svět je nespravedlivý a zlý, ale že takové věci se stávají a je třeba se umět ozvat, i když třeba zrovna neuspěji.
@Amalthea píše:
No ale to já chci primárně po těch dětech samotných. Ne že maminka to za ně vyřeší. A ano může se stát, že učitelka bude trvat na svém a dítěti ten bod neuzná. Takových situací zažije v životě ještě hromadu a není to o tom že svět je nespravedlivý a zlý, ale že takové věci se stávají a je třeba se umět ozvat, i když třeba zrovna neuspěji.
Jo, já jsem reagovala na to, že i presto,ze se dítě ozve, tak učitelka to neuzná… No asi bych to řešila dle případu. To, že učitelka bude trvat na svém, je pěkné, ale asi by záleželo, o co by šlo. Zas kdyby dítě bylo v právu, nevím, proč se podřizovat. Za mě pro dítě demotivujici… Ale fakt by záleželo, o co by šlo. Ne, že bych řešila každej prd. ![]()
Zdravím všechny!
Zajímalo by mě, jak u vašich páťáků probíhá příprava do školy. Přišla mi teď zpráva od synovy třídní učitelky a já si nějak nevím rady s odpovědí.
Prakticky celé odpoledne nám zabere domácí úkol, syn (má adhd a není to s ním jednoduché) protestuje, že nic psát nebude, já trvám na tom, že bude. Takhle to probíhá každý den, někdy úkol nakonec udělá, někdy ne. To pak další den donese úkol navíc a jeho vztek vůči škole je zase o stupeň větší.
O tomhle ale třídní ví, řešily jsme to už minulý rok (a s předchozí učitelkou od první třídy), kdy jsem si stěžovala, že kvůli úkolům staršího nemám vůbec žádný čas na mladšího. Což se teda za ty roky, co starší nastoupil do školy, na mém vztahu s mladším synem dost podepsalo.
Jinak známky má syn různé, od jedniček po pětky. Špatné známky většinou nedostává za vědomosti, ale že se mu nechtělo pracovat, takže nepovažuji za nutné, aby se doma učil. A stejně už bych to neměla kam nacpat, den není nafukovací. ![]()
Aktovku si nechystá, nosí všechno učení, protože má strach, že něco zapomene a dostane za to úkol navíc.
@Tamtama
Potřebuje ty úkoly? Jakože je nutné, aby doma procvičoval učivo? Co se stane, když nevypracuje úkol navíc, který dostal za nevypracovaný úkol? Dostane další? A další? Nebo pětky?
Nejsem v zásadě proti úkolům, pokud jsou opodstatněné a nezasahují příliš do volného času rodiny.
Otázkou je, zda je rozumná domluva s učitelkou, dělat úkoly, jen pokud je opravdu třeba, ne každý den, zvolit jinou (zábavnější) formu, nedávat další úkoly navíc (to nic neřeší) atd…
Když půjdu do extrému, všichni určitě známe kauzu Táty parťáka, který bojoval se školou proti domácím úkolům, protože jeho děti je nechtěly/nepotřebovaly dělat, resp. dělaly je, jen když chtěly a co je bavilo. Se školou spor vyhrál, dali mu za pravdu, že DÚ nejsou povinné (opravdu nejsou), škola nemá právo zasahovat do volného času rodiny (tedy určovat, co bude dítě dělat po škole) a nevypracovaný úkol by neměl být známkován (tedy ne pětka, protože není za co známku dát). Úkoly by, i dle mého názoru, měly být na bázi dobrovolnosti, a neměl by být postihován ten, kdo je neudělá.
Ne každý ale do takového sporu chce jít, že…
Moje dcera má na můj vkus příliš mnoho úkolů, třeba na podzimní prázdniny měli asi 120 příkladů na násobení a dělení, tzv. sloupečky (mají je pravidelně každý týden, na jarní prázdniny jich bylo přes 200), být to na mě, nedělám to, ona to nepotřebuje, jenže ona zase nechce vyčnívat a nechce mít spor s učitelkou, takže to udělá, i když s odporem (zaručený způsob, jak dítěti znechutit školu a matematiku).
Ono je jednodušší dát dítěti ofocený papír se stovkou příkladů, než jim vymyslet smysluplný a zábavný úkol na prázdniny, nějaký projekt atd…
Jo, dcera je ve třetí třídě… Taky mě štve, že když přijdu z práce navečer, že místo klidného času s rodinou musím řešit nějaké úkoly… Kolikrát mám sto chutí jí říct, že to dělat nebudem, ale ona nechce, no… Já bych si to před učitelkou obhájila, ale dcera se bojí, že bude vyvrhel… Ostatní rodiče z naší vsi totiž míní, že děti mají úkolů málo a měli by jim přidat…
@Fazulina osobně si myslím, že s češtinou a matikou, ze kterých mívají úkoly, problémy nemá, možná by si doma potřeboval projít spíš vlastivedu, tam mu zatím vychází horší 2. Na to ale už není čas. Úkoly navíc dostává za zapomínání a nevypracovane dú, když je nedonese, bombarduje mě třídní zprávami v žákovské, ať na vypracování dohlednu.
Teď už dvakrát dostal z úkolu 5, třídní mi to navrhla a já neodporovala, jen jsem jí řekla, že to podle mě stejně k ničemu nebude. Třídní má strach (oprávněný), že syn bude mít v životě problém s povinnostmi. Ten už ovšem má. Do sporu ohledně úkolů se mi nechce, už tak toho mám až nad hlavu.
Podle naší psychiatricky by měl mít z PPP vypracovaný individuální plán a v něm, že odpoledne už má učivo opakovat jen ústně. Tam se ale cukaji to napsat, protože si za jeho problémy prý můžu sama. Před nástupem do školy jsem si nebyla jistá, jestli dát odklad. V PPP mi bylo řečeno, že to není potřeba, ale napíšou mi doporučení, ať se sama rozhodnu. Po poradě se školkou jsem odklad nedala, ale v PPP to ve složce mají, takže mi to při každé návštěvě predhazuji. ![]()
@Moise moc ne, třeba tři cvičení v pracovním sešitu nebo jedno delší prepisovaci, kdyby k tomu sedl a normálně bez keců to napsal, tak to má do půl hodiny hotové
@Tamtama to mi nepřijde zas tak strašné. Já bych mu asi neustupovala.
Mám dítě s podobnými problémy plus ještě další přidružené, jen je už starší. Znám to, taky se mi takhle vztekal. Taky jsem mu to vysvětlovala, ale nebyl schopný to pobrat.
Odklad by nic nevyřešil, za ten rok by se mu to v hlavě stejně nesepnulo ![]()
@Tamtama píše:
@Fazulina osobně si myslím, že s češtinou a matikou, ze kterých mívají úkoly, problémy nemá, možná by si doma potřeboval projít spíš vlastivedu, tam mu zatím vychází horší 2. Na to ale už není čas. Úkoly navíc dostává za zapomínání a nevypracovane dú, když je nedonese, bombarduje mě třídní zprávami v žákovské, ať na vypracování dohlednu.
Teď už dvakrát dostal z úkolu 5, třídní mi to navrhla a já neodporovala, jen jsem jí řekla, že to podle mě stejně k ničemu nebude. Třídní má strach (oprávněný), že syn bude mít v životě problém s povinnostmi. Ten už ovšem má. Do sporu ohledně úkolů se mi nechce, už tak toho mám až nad hlavu.
Podle naší psychiatricky by měl mít z PPP vypracovaný individuální plán a v něm, že odpoledne už má učivo opakovat jen ústně. Tam se ale cukaji to napsat, protože si za jeho problémy prý můžu sama. Před nástupem do školy jsem si nebyla jistá, jestli dát odklad. V PPP mi bylo řečeno, že to není potřeba, ale napíšou mi doporučení, ať se sama rozhodnu. Po poradě se školkou jsem odklad nedala, ale v PPP to ve složce mají, takže mi to při každé návštěvě predhazuji.
Takže kluk je půl dne ve škole a dalšího půl dne dělá školu. To by štvalo každého, natož malého kluka. Mě by štvalo, kdybych po pracovní směně musela dělat hodně práce doma, a i kdyby, já jsem si to vybrala, škola je povinná. Vubec se mu nedivim, ze to nechce dělat. Ona je povinnost a povinnost. Učitelka by měla přihlédnout k jeho adhd a ne mu ještě naložit. A upřímně, dvojka z vlastivědy? No a? To musí mít samé jedničky?
@Tamtama píše:
@Moise moc ne, třeba tři cvičení v pracovním sešitu nebo jedno delší prepisovaci, kdyby k tomu sedl a normálně bez keců to napsal, tak to má do půl hodiny hotové
Jasan, to není zase tak strašné, ale ono dyz je to denně, to děcko prostě otráví… Já bych třeba byla dost proti, kdybych musela denně žehlit… i kdyby to bylo jen půl hodiny. Nesnáším to… ![]()