5. třída - učení

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anais Brno
5.11.22 08:01

@Tamtama a ještě existují metody, např ta neurovyvojovka, díky které se ti můžou ty projevy zmírnit.
Já vím, že nase VD je boj na celý život a je to jen na nás na rodicich, jak ten dětem pomůžeme.
Děláme denně neurovyvojovku, chodí na logo, jednou týdně na Feuerstein metodu.
Ale snažím se mu to vybakancovat, aby byl v pohodě a tohle mu pomohlo kompenzovat jeho nedostatky v budoucnu. Ve škole mají jednou týdně kruh s psycholožkou.
V loni jsme chodili skoro rok na biofeedback, až skončíme neurovyvojovku, půjdeme znovu.
Nečekám, že se to samo spraví

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
5.11.22 08:03
@Anais Brno píše:
@Tamtama už jsme se potkaly v jiných diskuzích, ale u vás prostě musí zafungoval disciplína, pokud má úkoly na 30 minut, chápu, že mu to trvá déle, ale Tvůj syn musí pochopit a přijmout, že jsou povinnosti, které se musí plnit.
Můj VD Třeťák školu taky nijak neprožívá, těch keců co denně slyším ale úkoly, přes to nejede vlak.
Učíme se o víkendu, v týdnu už na to nemá kapacitu, je ko, takže ani necteme těch doporučovaných 10 minut.
V týdnu ho dokopu ještě na cvičení neurovyvojovky. Teď psali geometrii až ve čtvrtek a vím, že známka je ovlivněná i tím, že byl konec týdne.
Ale u vás je hlavní problém ta disciplína a v tomhle musíš být důsledná. Nejdřív prace a pak zábava.

U nas je taky problém ta disciplína. Mam s tím problém i já. Jsem hodně unavená a potřebovala bych si odpočinout. Ale zároveň je toho strašně moc. Nevím, čím to je, ale mladší dítě není schopné vůbec spolupracovat a někdy zase pracuje úplně úžasne, sice pomalu, ale udělá toho hodně a dobře. Jen se to stává málokdy. I paní učitelka to řešila - někdy skvěle a někdy pomale, nesoustředěné dítě, které je mimo. Uvidíme, jak to bude dál. Každopádně dělají obe děti vše pro to, aby se povinnostem vyhnuly. A já je v tomhle chápu. Týden uteče jako voda a pořád se něco řeší. Jeden den se rozbije nějaký spotřebič. Musí se koupit nový. Rozbije se další, řeším opravu. Do toho návštěva lékaře. Další den zase resime tatínka, že mu není dobre. To je jen poslední týden. Do toho jsem koupila něco, co se musí smontovat - trvalo mi to hodinu. Ten čas běží neskutečně. Nechápu, že jinde to jde všechno hladce.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
5.11.22 08:07
@Anais Brno píše:
@Tamtama a ještě existují metody, např ta neurovyvojovka, díky které se ti můžou ty projevy zmírnit.
Já vím, že nase VD je boj na celý život a je to jen na nás na rodicich, jak ten dětem pomůžeme.
Děláme denně neurovyvojovku, chodí na logo, jednou týdně na Feuerstein metodu.
Ale snažím se mu to vybakancovat, aby byl v pohodě a tohle mu pomohlo kompenzovat jeho nedostatky v budoucnu. Ve škole mají jednou týdně kruh s psycholožkou.
V loni jsme chodili skoro rok na biofeedback,až skončíme neurovyvojovku, půjdeme znovu.
Nečekám, že se to samo spraví

Co je to? My už na logopedii asi přestaneme chodit. Doma jsme teď vůbec necvičili. I přes léto to bylo horší. A už všechno umí. Čekáme teď na poslední kontrolu. Nevím, čím to je. Myslím, že prostě dítě dozrálo. Obě děti zhruba se doucili zhruba ve stejném věku. :nevim: Se starším jsem cvičila mnohem víc. S mladším málo. Ale je fakt, že s tím zase dělám jiné cviky, které by eventuálně na to taky mohly pomoct.

• Citovat
  • Upravit
74217
5.11.22 08:09

Dcera páťačka zvládá. Měla trošku problém VL a PŘI. Tam je spousta informací, které musí hlava pobrat. Ukázala jsem jí, jak se dělají myšlenkové mapy. Že jí to usnadní učení. Zatím vypadá, že to hezky zabralo. Musím ji s tím teda pomáhat, že ji ty mapy rozepíšu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anais Brno
5.11.22 08:11
@Anonymní píše:
Co je to? My už na logopedii asi přestaneme chodit. Doma jsme teď vůbec necvičili. I přes léto to bylo horší. A už všechno umí. Čekáme teď na poslední kontrolu. Nevím, čím to je. Myslím, že prostě dítě dozrálo. Obě děti zhruba se doucili zhruba ve stejném věku. :nevim: Se starším jsem cvičila mnohem víc. S mladším málo. Ale je fakt, že s tím zase dělám jiné cviky, které by eventuálně na to taky mohly pomoct.

Neurovyvojova stimulace/ terapie, primární reflexy, stačí zadat do google a myslím, že v tom své děti najdete

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
5.11.22 08:27
@Nina_aniN píše:
@Tamtama vas problem mi pripomnel clanek, ktery jsem cetla zrovna dneska rano https://www.ucitelnazivo.cz/blog/kuba, zkusila bych probrar s ucitelkou, ze toto fakt nefunguje a zkusit spolecne prijit na jiny zpusob, aby syna skola bavila a netravil s ni kazdy den od rana do vecera..

Toto dost často nefunguje. Měla jsem ve třídě dítě, co bylo podobné. Musí být správná konstalace dětí ve třídě a toho „inkludovaneho“ dítěte.
Tam to nebylo, že se bálo neúspěchu, ale prostě nechtělo. Dítě mělo AP a stejně v 90% nic neudělalo, protože ho to nebavilo.
Hlavně přišlo na to, že když nechce, tak se snažím vymýšlet zábavnou formu, takže zkoušelo, kam až zajdu.
Nakonec se stalo, že to chtěly i ostatní děti. Ptaly se, proč Kuba nemusí sedět a může běhat a ony ne. Další 2 kluci začali imitovat jeho chování. Jednoho kluka jsme museli přesunout do jiné třídy a tam se zase srovnal, protože neviděl Kubu.
Plus takové dítě ruší ty ostatní. Teď jsem to řešila s vlastním synem, co je v páté třídě. Stěžoval si, že ve škole nemá klid na práci, protože podobné dítě jim tam dodnes kuká, štěká, hada se s učitelkou, hází věci, vzteká se… Pro ostatní děti je to taky hrozné.

Bohužel pětky nepomůžou, těm dětem je to jedno. Zažila jsem i extrém, kdy takové dítě propadlo, protože za celý rok neodevzdalo žádnou práci, ničilo pomůcky… Udělali mu komisi a dítě nespolupracovalo. Byl to můj spolužák, takže pro mě to bylo fajn. Bylo to v sedmé třídě. Ještě v páté třídě měl samé jedničky.

Bohužel nevím, co poradit, protože tady je každá rada drahá. Osobně bych se bála nedělat úkoly, protože by to mohlo mít za následek to, že mu to prošlo a mohlo by se to stupňovat.
Zkusila bych se domluvit na jiné formě úkolů. Zkrácené úkoly… Sejít se s výchovnou poradkyní, metodikem prevence, znovu se zeptat v poradně a klidně už bych zkusila medikaci. Znám pár dětí, co jim to opravdu pomohlo a prospělo.

Jak jsem psala, mám taky páťáka. U nás byl problém s úkoly ve druhé třídě. Trhal sešity… Nakonec se to srovnalo. Teď je v páté třídě a už si to nedovolí. Do školy se neučí vůbec. Nosí jedničky a tu a tam dvojku. Ale nemá žádnou poruchu (na papíře, já u nej něco vidím, ale nebudu to řešit) Bohužel se nedávají srovnávat děti s a bez ADHD.

• Citovat
  • Upravit
Tala20
5.11.22 08:28
@problemova píše: … kolik času věnujete školní přípravě na další den? … trvale cítím, že není 100% připravená.

No a? Tak není připravená, no. A co má být? Zhrouti se snad svět?

Asi jsi byla ve škole šprt, a ted tím trápíš dítě. Není divu, že tohle ji nebaví. Asi 80 procent učební látky je pouhé zbytečné biflování - nacpat do mozku fakta a skutečnosti které dítě zapomene dřív, než by je mohlo nějak smysluplně využít.

Je všeobecně známo, že učebnice jsou přetíženy fakty, která jsou dětem k ničemu. Biflování jim fakt nic nedá. Píší o tom odborníci už celá desetiletí, ale nic se s tím neděje. Pouze asi 20 procent učební látky má nějaký skutečný smysl pro duševní rozvoj dítěte, případně bude použitelné v běžném společenském styku.

Přidávám citát ohledně domácích úkolů:

„Pedagogický pracovník nemůže vyžadovat, aby žák nebo student plnil jeho pokyny týkající se činností v době mimo dobu vzdělávání.“

Zdroj: Rigel, Bahýĺová, Kudrová, Moravec, Puškinová; Školský zákon komentář (2014); www.beck.cz/…kon-komentar

Příspěvek upraven 05.11.22 v 09:49

• Citovat
  • Upravit
56344
5.11.22 09:32
@Tamtama píše:
Jo, taky se ptá. Psala jsem výš, že doporučuje individual a odpolední opakování jen ústně, ale v PPP to nechtějí dát.
Původně syn měl ritalin po pulkach ráno, dopoledne a po škole, ale zapominal ho ve škole brát a po odpolední dávce zase cumakoval ještě ve 3 ráno. Navíc měl problémy ho polknout, protože není potahovany. V březnu jsme proto přešli na ranní tabletu methylphenidate cosi a dopoledne super, chválí ho učitelka i spolužáci.
Ovšem ani jeden lék neměl vliv na jeho chuť k dělání dú. :nevim:
Docela by mě zajímalo, jak to probíhá v rodinách, kde je dítě se silným adhd, když můj syn má jen lehké a já jsem často na pokraji sil.

Tak to jsem ani nemyslela, že by nějaký lék zlepšil jeho přístup k úkolům :mrgreen: Pokud je dobře zacílen, tak změní chování dítěte jako celek, nejen přístup ke škole. U nás se stalo to, že začal víc přemýšlet o tom, co dělá. Dřív jsem ho poslala se učit - jakmile to slovo uslyšel, začal okamžitě vyvádět. Neposlouchal, co mu říkám dál, že to bude trvat chvilku a že mu pomůžu. Blok v mozku a hysterák. To se změnilo. Celkově se zklidnil, začal víc poslouchat, co mu říkám a víc o tom přemýšlet. Takže dneska ho pošlu učit, nato on začne brblat (ne že ne :mrgreen: :mrgreen: ), ale už se dokážeme dohodnout. Třeba že sám začne, já si dodělám práci a přijdu za ním a on mi ukáže čemu nerozumí. A až se to naučíme, půjdem spolu dělat něco jiného, atd.. Lehké to s nimi nikdy nebude :D Těžké adhd si vůbec představit neumím, nám stačí bohatě ten poklad, co máme doma :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
56344
5.11.22 09:33
@Anonymní píše:
Otec bohužel nepomůže. Jezdí domu pozdě. A pokud je doma, tak mi přijde akorát jako rušivý element a nepomůže mi to. :,( Musím vše sama, tak to dělám podle svých možností. Samozřejmě bych mohla víc, ale nejde mi to. Nezvládám to. Dneska určitě budeme něco dělat. Co nejvíc. A donutit dítě… Hlavně to mladší. :(

tak musíš někde ubrat :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
56344
5.11.22 09:36
@Anais Brno píše:
@Tamtama už jsme se potkaly v jiných diskuzích, ale u vás prostě musí zafungoval disciplína, pokud má úkoly na 30 minut, chápu, že mu to trvá déle, ale Tvůj syn musí pochopit a přijmout, že jsou povinnosti, které se musí plnit.
Můj VD Třeťák školu taky nijak neprožívá, těch keců co denně slyším ale úkoly, přes to nejede vlak.
Učíme se o víkendu, v týdnu už na to nemá kapacitu, je ko, takže ani necteme těch doporučovaných 10 minut.
V týdnu ho dokopu ještě na cvičení neurovyvojovky. Teď psali geometrii až ve čtvrtek a vím, že známka je ovlivněná i tím, že byl konec týdne.
Ale u vás je hlavní problém ta disciplína a v tomhle musíš být důsledná. Nejdřív prace a pak zábava.

tohle je svatá pravda. Hádě musí mít pevné hranice a nesmí se z nich ustupovat, jinak bude skákat rodičům po hlavě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17472
5.11.22 12:28

Asi je u nás problém s hranicemi, ale absolutně netuším, jak je teda nastavit. :nevim: :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33047
5.11.22 13:35

@Tamtama u nás též.
Důslednost, konzistentnost, neústupnost, trvat na režimu, na principech..člověk jak je už unavený, tak snadno povolí a hranice nejsou zřetelné. Ale čemu se divit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17472
5.11.22 14:01
@andelka83 píše:
@Tamtama u nás též.
Důslednost, konzistentnost, neústupnost, trvat na režimu, na principech..člověk jak je už unavený, tak snadno povolí a hranice nejsou zřetelné. Ale čemu se divit.

Mně právě přijde, že tohle všechno dělám :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
5.11.22 14:29

@Tamtama nedávno jsi tu psala, že syn byl venku a přišel až pozdě. Mělo to nějaký následek?
Má nějaké povinnosti?
Jak reaguješ ty, když přinese úkol navíc?
A naopak máte nějaký systém odměn?

• Citovat
  • Upravit
56344
5.11.22 14:48
@Tamtama píše:
Mně právě přijde, že tohle všechno dělám :think:

U nás třeba neexistuje, že by neudělal úkol nebo bych mu ho diktovala :nevim: Jednou je to jeho povinnost, tak si ho udělá a pokud si u toho potřebuje udělat dvouhodinový tyjátr, jeho problém :nevim: Nenutila bych ho do nějakých nesmyslných dlouhých úkolů, u kterých bych viděla, že je to nad jeho možnosti. Ale jeden 20 min úkol nezabije ani hádě.
Má se kde vybít, odreagovat? Dělá nějaký sport? Pro háďata jsou prý dobré sporty jako karate, judo - většinou je i baví.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí