Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Tamtama píše:
Včera přišel s tím, že jeden trest udělá v sobotu a druhý v neděli. Dopoledne dělal cokoliv, jen aby se tomu vyhnul, vysaval, tridil ponožky, pomohl s přípravou oběda. Po obědě úkol teda vytáhl, že ho udělá. Ale zavolal jeho kamarád, jestli k němu přijde. Já to zatrhla, že až po úkolu. Takže se zasekl, trisknul dveřmi a trucuje. Občas přijde, zeptá se, jestli může ven, na mobil nebo jestli budeme celý den jen sedět na zadku, já zopakuji, že až po úkolu, situace se opakuje. Dostala jsem se do situace, kdy nemůžu jít ani se psem, protože v momentě, kdy bych vytáhla paty z baráku, vzal by roha.
já bych rezolutně nezatrhávala. Tohle by byl moment, kdy by se mi dítě seklo a zbytek dne už by stál za houby. Já bych nemohla couvnout a dítě by strávilo čas zavřené, samo a nešťastné místo času stráveného s kamarádem. Zkus třeba za ním během toho dopoledne jít a říct mu, že mu pomůžeš, že to budete mít za chvilku hotové a že třeba znáš nějaký fígl, jak si práci zjednodušit, cokoliv. Prostě ho na ten úkol nalákat, třeba i za drobnou odměnu - uděláme úkol a já ti dám na cestu ke kamarádovi něco dobrého atd… Nebo pokud chce pomáhat tobě (jakože to dělal), tak mu řekni, že je moc šikovný, moc ti pomohl a že ty bys mu teď zase chtěla pomoct s úkolem, že jste fajn parťáci ![]()
@Anonymní píše:
A teď to je trest i pro tebe, že nemůžeš ven.Já tohle znám, když napise/přijde kamarád/ka. Sice dětem nedovolím jít ven a chci, aby dodelaly (pokud začaly) nebo udělaly úkol, ale… Vím, že se nebudou soustředit a udělají to hrozne. Nikdy se pak už nesoustředí. Proto bych byla ráda, aby aspoň dopoledne o víkendu tady nikdo neotravoval. Bohužel.
Dneska jsem dělala s mladším dítětem čtení. Nechce a nebude číst. Nějakým zázrakem začal a četl i déle než minutu. Jenže po 5 minutách pláč, neštěstí, že déle číst nebude a vidím, jak čte něco úplně jiného. Takže se snažím dítě uklidnit a nevzdat to - musí dočíst kapitolu. Xkrat se dívá do konce, počítá stránky, kolik ještě a vidím zoufalství, že to nedá. Pritom pro jiné dítko je to záležitost na 10 minut.
třeba je to pro něj moc dlouhé a nemůže se soustředit. Zkuste dělat menší pauzy. Třeba po každém odstavci zastavit, dát jednu nebo dvě otázky na porozumění, prohlídnout si obrázek, říct k němu pár vět a potom pokračovat. Má potíže se čtením? Nenutila bych na kvantitu. Nebo se střídat po odstavcích, jeden ty, jeden on nebo ho nechat číst i samotného potichu a kontrolovat porozumění otázkami. Bacha, ať mu celé čtení nezprotivíš.
@Moise hele já mám syna s VD a myslím, že v některých směrech k hyperaktivitě nemá daleko…a to není jen můj názor, ale i psychologa, když jsme byli na vyšetření…
Takže si užívám plnými doušky taky.
Vím, že aby fungoval, je režim to nejpodstatnější, ať už je to režim spánku, denního režimu, jídla, odpočinku, nenechat ho přetáhnout, být pevná ve všem, co si dohodneme, často je to větší bič na mě než na něj…
@Anais Brno píše:
@Tamtama no já nejedu ani systém trestu ani odměn.
Prostě, aby se nám doma dobře žilo, tak se na tom podílíme všichni. Škola je občas boj, ale ví, že mě neukeca, hodně taky pomáhá dát mu vybrat, tady máš úkoly z matiky a vyber si, je jí jedno či, ale ať je to dohromady jedna stránka. Angličtinu se učí dohromady s manželem, ten neumí ani slovo, takže jim nachystám úkoly a děláme anglinu všichni. Stejně tak třeba diktáty, taky píše v tandemu s jedním s rodičů.
Knížku v knihovně mu nechám vybrat.
Já jedu takovým sice rezimovym, ale demokratickým stylem. Když mu budu stát za krkem, tak se sekne a neudělám s ním nic…
@Anais Brno píše:
@Tamtama no já nejedu ani systém trestu ani odměn.
Prostě, aby se nám doma dobře žilo, tak se na tom podílíme všichni. Škola je občas boj, ale ví, že mě neukeca, hodně taky pomáhá dát mu vybrat, tady máš úkoly z matiky a vyber si, je jí jedno či, ale ať je to dohromady jedna stránka. Angličtinu se učí dohromady s manželem, ten neumí ani slovo, takže jim nachystám úkoly a děláme anglinu všichni. Stejně tak třeba diktáty, taky píše v tandemu s jedním s rodičů.
Knížku v knihovně mu nechám vybrat.
Já jedu takovým sice rezimovym, ale demokratickým stylem. Když mu budu stát za krkem, tak se sekne a neudělám s ním nic…
U nás se bohužel podílím jenom já
@Anonymní píše:Při čtení se střídejte, dítě pak nebude mít pocit, že je toho na jej hodně.
A teď to je trest i pro tebe, že nemůžeš ven.Já tohle znám, když napise/přijde kamarád/ka. Sice dětem nedovolím jít ven a chci, aby dodelaly (pokud začaly) nebo udělaly úkol, ale… Vím, že se nebudou soustředit a udělají to hrozne. Nikdy se pak už nesoustředí. Proto bych byla ráda, aby aspoň dopoledne o víkendu tady nikdo neotravoval. Bohužel.
Dneska jsem dělala s mladším dítětem čtení. Nechce a nebude číst. Nějakým zázrakem začal a četl i déle než minutu. Jenže po 5 minutách pláč, neštěstí, že déle číst nebude a vidím, jak čte něco úplně jiného. Takže se snažím dítě uklidnit a nevzdat to - musí dočíst kapitolu. Xkrat se dívá do konce, počítá stránky, kolik ještě a vidím zoufalství, že to nedá. Pritom pro jiné dítko je to záležitost na 10 minut.
@Moise píše:
já bych rezolutně nezatrhávala. Tohle by byl moment, kdy by se mi dítě seklo a zbytek dne už by stál za houby. Já bych nemohla couvnout a dítě by strávilo čas zavřené, samo a nešťastné místo času stráveného s kamarádem. Zkus třeba za ním během toho dopoledne jít a říct mu, že mu pomůžeš, že to budete mít za chvilku hotové a že třeba znáš nějaký fígl, jak si práci zjednodušit, cokoliv. Prostě ho na ten úkol nalákat, třeba i za drobnou odměnu - uděláme úkol a já ti dám na cestu ke kamarádovi něco dobrého atd… Nebo pokud chce pomáhat tobě (jakože to dělal), tak mu řekni, že je moc šikovný, moc ti pomohl a že ty bys mu teď zase chtěla pomoct s úkolem, že jste fajn parťáci
Kdybych ho pustila, tak se vrátí až na noc a nic neudělá. Za pomoc doma jsem chválila a k úkolu lákala přesně tak, jak píšeš. Ale on to dělat nebude, je víkend a na víkend přece úkoly nedostávají. ![]()
@Tamtama píše:
Kdybych ho pustila, tak se vrátí až na noc a nic neudělá. Za pomoc doma jsem chválila a k úkolu lákala přesně tak, jak píšeš. Ale on to dělat nebude, je víkend a na víkend přece úkoly nedostávají.
Neříkám pustit. Ale nějak šikovně ho vmanipulovat do toho, aby úkol dopoledne udělal. Šel by za kamarádem a tys mohla mít odpoledne klid
![]()
Nebo si zavést, že úkoly uděláte v pátek, abyste měli víkend celý volný ![]()
@Moise v pátek dodělával nějaký chybějící úkol, měla jsem volno, takže jsme se doma sešli hned po škole a měl navíc dobrou náladu
Hlásím, že za minulý týden udělal syn velký pokrok. Každý den mi do práce posílal fotku vypracovaneho úkolu, vůbec jsem ho k tomu nemusela nutit. Jako by mi někdo vyměnil dítě. Bez odmlouvani pomáhal doma, hráli jsme hry, povídali si, nikde se netoulal, paráda. Dokonce i večerní hygienu jsme zvladali bez nějakých větších scén.
A o víkendu zpráva v žákovské, že za celý týden nedonesl ani jeden úkol, ani úkoly navíc. Takže mi vždycky ukázal fotku nějakého cvičení, co dělali už ve škole. ![]()
@Anonymní píše:Šla jsem za ním po dobrém, jak je to možné, když mi celý týden úkoly ukazoval. Na to mi řekl, že neví, proč mi to učitelka píše, že on úkoly měl. Stejně tak neví, jak se mu v žákovské ocitly špatné známky a mám se zeptat učitelky, protože on si přece sám známky nedává.
@Tamtama a jak jsi reagovala, když jsi zjistila, že lhal?
@Tamtama píše:Četla jsem to a říkala jsem si, že teda obdiv. Chtěla jsem se zeptat, jak jsi toho dosáhla. Ty máš přehled, co je za úkoly? Mají to někde napsané? Budeš to muset kontrolovat. Podívala bych se, co mi poslal a probrala bych to s ním.
Hlásím, že za minulý týden udělal syn velký pokrok. Každý den mi do práce posílal fotku vypracovaneho úkolu, vůbec jsem ho k tomu nemusela nutit. Jako by mi někdo vyměnil dítě. Bez odmlouvani pomáhal doma, hráli jsme hry, povídali si, nikde se netoulal, paráda. Dokonce i večerní hygienu jsme zvladali bez nějakých větších scén.
A o víkendu zpráva v žákovské, že za celý týden nedonesl ani jeden úkol, ani úkoly navíc. Takže mi vždycky ukázal fotku nějakého cvičení, co dělali už ve škole.
@Tamtama píše: Šla jsem za ním po dobrém, jak je to možné, když mi celý týden úkoly ukazoval. Na to mi řekl, že neví, proč mi to učitelka píše, že on úkoly měl. Stejně tak neví, jak se mu v žákovské ocitly špatné známky a mám se zeptat učitelky, protože on si přece sám známky nedává.Má zákaz mobilu, dokud si úkoly nedoplni. Zatím byl bez mobilu celý víkend a ani to s ním nehlo.
já bych nešla po dobrém. Je to promyšlený podvod, zažil by pěkný ceres
![]()
@Sára 1 absolutně netuším, nikdy si je nezapisoval. Co jste měli v češtině? ![]()
@Moise jak konkrétně by ten ceres vypadal? Třeba tady dělám něco blbě.
A teď to je trest i pro tebe, že nemůžeš ven.
Já tohle znám, když napise/přijde kamarád/ka. Sice dětem nedovolím jít ven a chci, aby dodelaly (pokud začaly) nebo udělaly úkol, ale… Vím, že se nebudou soustředit a udělají to hrozne. Nikdy se pak už nesoustředí. Proto bych byla ráda, aby aspoň dopoledne o víkendu tady nikdo neotravoval. Bohužel.