5. třída - učení

Napsat příspěvek
Velikost písma:
1436
16.10.18 18:36
@hanka.br. píše: Nebo si ji vybírají v naději, že za své peníze si budou moci koupit i lepší, ne zcela zasloužené výsledky, případně že zamhouří oči, když dítě tu a tam ujede v pravidlech. Alespoň co se středního školství týče (ne všech soukromých škol), tam je motivací k nástupu spíš než kvalita, o které by se dalo polemizovat, tak dostupnost a záruka přijetí.

To se sice často říká, ale nemyslím, že by to bylo časté. Vlastně jsem takový přístup nikde nepotkala a to jsem poznala rodiče ze všech škol všech ročníků našich dětí. Spíš to vypadalo tak, že na vcelku náročnou a drahou školu dávají děti, o kterých jsou si jistí, že „to dají“. Další věc byla, že mají jistotu, že i ostatní rodiče budou vcelku rozumní a pragmatičtí (když už jsou schopní si vydělat ty peníze…) a že naopak nebudou chtít výuku švindlovat. A poslední postřeh je, že děti bohatých rodičů byly prakticky vždycky velmi dobře vychované a ukázněné, byť lidi mají tendenci říkat opak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30444
16.10.18 18:37
@Fazulina píše:
No, tak třeba pro někoho to trápení být může. A to, že si dítě neudělá úkol, který mu zadá učitel, přece neznamená, že bude negramotné.

Ano. Vrtání zubu je taky trápení, očkování nevyjímaje. A i když je to pro děti trápení, nebudeme děti před tím zavírat ve sklepě. Jestli je pro někoho až takové trápení něco napsat nebo přečíst, pak je na místě zvolit nějaké podpůrné opatření, protože pro zdravé dítě je to činnost, kterou jako trápení nevnímá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11262
16.10.18 18:41
@hanka.br. píše:
Nevím, co „jde“ v soukromé škole. Podle mých zkušeností i na soukromých školách je nutná domácí příprava a její rozsah je mnohdy i větší, než na běžné základce. Samozřejmě, pokud mám ve třídě soukromé školy 12 dětí uvědomělých rodičů, asi s nimi bude jiná individuální práce, než s 27 dětmi, přičemž budou někteří nenadaní, sociálně znevýhodnění, inkludovaní, cizinci atd. Takové děti na soukromé školy nechodí a právě takové děti potřebují domácí procvičování nejvíce.

Psala @Keyllah, že chtěla dítě dát na školu, kde první tři ročníky jsou bez úkolů, toto jsem myslela. Že tam nemají tu povinnou domácí přípravu.

Příspěvek upraven 16.10.18 v 18:49

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
16.10.18 18:42
@Fazulina píše:
No, tak třeba pro někoho to trápení být může. A to, že si dítě neudělá úkol, který mu zadá učitel, přece neznamená, že bude negramotné.

Lina generace se vychovava. Maminy ty lenochy omlouvaji a podporuji. Hadaji se o nesmysly. Blbych parminut ukolu a je to velky problem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1436
16.10.18 18:42
@Fazulina píše:Proč tedy v soukromé škole, o níž psal zde nekdo, děti v prvních třech třídách nemají úkoly, přesto mají dobré výsledky (to tedy předpokládám, stejně jako na státní škole budou ti, kdo mají dobré výsledky i ti, co jim to prostě nejde…) To mi vrtá hlavou.

Nechci se pouštět do nějakých sociálních teorií, ale prakticky to vypadá tak, že v dražší soukromé škole se vždycky sejdou jen nadprůměrně chytré děti z nadprůměrně vzdělaných rodin. To obojí jsou velmi důležité prvky které rozhodují o úspěšnosti dítěte ve škole.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
16.10.18 18:50
@Jar Jar píše:
Nechci se pouštět do nějakých sociálních teorií, ale prakticky to vypadá tak, že v dražší soukromé škole se vždycky sejdou jen nadprůměrně chytré děti z nadprůměrně vzdělaných rodin. To obojí jsou velmi důležité prvky které rozhodují o úspěšnosti dítěte ve škole.

Znam dve decka, ktere navstevuji Kellnerovu skolu. A muzu ti odprisahnout, ze kolik oni venuji priprave i po skole. Neprijdou domu, nehodi desky/tasku do kouta a kaslu na skolu.
Tam jsou hodne velke naroky, decka drou od malych (rodice nejsou zadni zbohatlici, pokud si ve skole pohorsi, tak prijdou stipendium). Bezna zakladni skola ma male naroky. Tech par minut ukolu je uplne nic.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11262
16.10.18 18:54
@Kelsey píše:
Lina generace se vychovava. Maminy ty lenochy omlouvaji a podporuji. Hadaji se o nesmysly. Blbych parminut ukolu a je to velky problem.

No, tak třeba někdy to blbých pár minut není. Jak jsem psala už dřív, v rodině máme děvče ve 3. třídě, co dělá úkoly hodiny denně. I o víkendu. Diskuse s učitelkou byla neúspěšná. T se její maminka u pokoušela řešit.

@hanka.br. píše:
Ano. Vrtání zubu je taky trápení, očkování nevyjímaje. A i když je to pro děti trápení, nebudeme děti před tím zavírat ve sklepě. Jestli je pro někoho až takové trápení něco napsat nebo přečíst, pak je na místě zvolit nějaké podpůrné opatření, protože pro zdravé dítě je to činnost, kterou jako trápení nevnímá.

No, ale zub jinak spravit nejde, kdyby to šlo, volím jiný způsob. Úkoly lze řešit, aniž by někdo přišel o zdraví:-))).

@Jar Jar píše:
Nechci se pouštět do nějakých sociálních teorií, ale prakticky to vypadá tak, že v dražší soukromé škole se vždycky sejdou jen nadprůměrně chytré děti z nadprůměrně vzdělaných rodin. To obojí jsou velmi důležité prvky které rozhodují o úspěšnosti dítěte ve škole.

Aha, OK, díky. Tak my toto teda asi nesplňujeme, ale na tu školu, o níž je řeč, bychom měli. I když ta není dražší:-)))

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30444
16.10.18 19:07
@Jar Jar píše:

Možná podporují úspěšnost dětí ve škole, zároveň je však uzavírají do sociální bubliny. Z mého pohledu je to pro dítě mnohem větší průšvih, než když jsou v běžné škole ve společnosti různorodé. I v takové škole vyrůstají nadané, připravené a pro vzdělávání motivované děti, které jsou navíc motivované k přijetí lidí s jinakostí a umí s nimi vyjít od malička. Netvrdím, že takto různorodé skupiny nemají své nevýhody, přesto bych své dítě o tuto šanci nechtěla nikdy připravit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30444
16.10.18 19:09

@Fazulina Neznám dítě, které by připravilo o zdraví psaní domácích úkolů. Ty to opravdu strašně přeháníš. Až budeš mít dítě ve škole, možná budeš sama ráda, že si k němu můžeš sednout a podílet se na jeho přípravě do školy. A jestli sis tuhle cestu vybrala dobrovolně nebo jestli ti tu domácí přípravu zadala paní učitelka, to je přece úplně šumák, ne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29350
16.10.18 19:11
@hanka.br. píše:
Možná podporují úspěšnost dětí ve škole, zároveň je však uzavírají do sociální bubliny. Z mého pohledu je to pro dítě mnohem větší průšvih, než když jsou v běžné škole ve společnosti různorodé. I v takové škole vyrůstají nadané, připravené a pro vzdělávání motivované děti, které jsou navíc motivované k přijetí lidí s jinakostí a umí s nimi vyjít od malička. Netvrdím, že takto různorodé skupiny nemají své nevýhody, přesto bych své dítě o tuto šanci nechtěla nikdy připravit.

no když někdy ty nevýhody převáží ty výhody… když ti dítě začne domů chodit smutné, že se mu pár jiných dětí posmívá, že je šprt (děti, které nosí čtyřky, ale dovedou k tomu strhnout polovinu třídy) a to dítě pak doma brečí, že už chce jít konečně na ten gympl, že tam bude mezi stejnými dětmi a nebudou se mu smát kvůli známkám, když navíc šprt není a nemusí se učit ani nijak jinak připravovat… ale to jsme asi trochu odbočily od původního tématu…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
16.10.18 19:18
@hanka.br. píše:
@Fazulina Neznám dítě, které by připravilo o zdraví psaní domácích úkolů. Ty to opravdu strašně přeháníš. Až budeš mít dítě ve škole, možná budeš sama ráda, že si k němu můžeš sednout a podílet se na jeho přípravě do školy. A jestli sis tuhle cestu vybrala dobrovolně nebo jestli ti tu domácí přípravu zadala paní učitelka, to je přece úplně šumák, ne?

Presne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11262
16.10.18 19:19
@hanka.br. píše:
@Fazulina Neznám dítě, které by připravilo o zdraví psaní domácích úkolů. Ty to opravdu strašně přeháníš. Až budeš mít dítě ve škole, možná budeš sama ráda, že si k němu můžeš sednout a podílet se na jeho přípravě do školy. A jestli sis tuhle cestu vybrala dobrovolně nebo jestli ti tu domácí přípravu zadala paní učitelka, to je přece úplně šumák, ne?

No, ale o to celou dobu mluvím. Tady nejde o to, že bych nechtěla domácí přípravu či prostě s dítětem řešit učivo, procvičovat atd., ale chci si to třeba dělat po svém. Nikde jsem nepsala, že se s dítětem doma nebudu učit, tady přece jde o povinnost domácích úkolů zadaných učitelem ve škole. Co když si rodič vymyslí svůj vlastní úkol?

Jinak to s tím zdravím, je nepochopené - myslela jsem to tak, že když se neřeší zub, tak je to o zdraví. Takže tam není jiná možnost. Zatímco když mám problém s úkoly, lze to řešit i jinak, není jen jedna cesta:-). Jakože když odmítnu dělat úkoly, nepůjde dítěti o zdraví, kdežto když odmítnu vrtání zubu, tak jo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
16.10.18 19:26

@Fazulina
Spousta rodicu neudela doma nic, kdyz to nemaji modre na bilem. Ve skole snadno poznas, ze necte ani par minut denne (nikdo nepsal, ze maji). Prostrednictvim ukolu naznacis, co je treba opakovat. Nektere ucitelky davaji ukol a to stejne pouziji v pisemce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30444
16.10.18 19:34
@Fazulina píše:
No, ale o to celou dobu mluvím. Tady nejde o to, že bych nechtěla domácí přípravu či prostě s dítětem řešit učivo, procvičovat atd., ale chci si to třeba dělat po svém. Nikde jsem nepsala, že se s dítětem doma nebudu učit, tady přece jde o povinnost domácích úkolů zadaných učitelem ve škole. Co když si rodič vymyslí svůj vlastní úkol?Jinak to s tím zdravím, je nepochopené - myslela jsem to tak, že když se neřeší zub, tak je to o zdraví. Takže tam není jiná možnost. Zatímco když mám problém s úkoly, lze to řešit i jinak, není jen jedna cesta:-). Jakože když odmítnu dělat úkoly, nepůjde dítěti o zdraví, kdežto když odmítnu vrtání zubu, tak jo.

Já nevím pořád o co ti jde. Jo, tak paní učitelka vám zadá za úkol, abyste napsali řádek slov, protože je aktuálně přepis potřeba trénovat, ty přijdeš s tím, že nebudete dělat přepis, protože sis vymyslela svůj úkol. To přeci můžeš, i když splníte to, co chce paní učitelka.I když jsem se s takovou maminkou nikdy nesetkala, umím si představit, že bych nad tím mávla rukou, protože tohle podle mě nestojí za konflikt. Akorát já třeba dětem dávám do testů výhradně to, co měli možnost procvičit i doma, takže pak děti rodičů, co nemají potřebu dělat si věci po svém, jsou v mírné výhodě. Ale to je tvoje volba.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11262
16.10.18 19:34
@Kelsey píše:
@Fazulina
Spousta rodicu neudela doma nic, kdyz to nemaji modre na bilem. Ve skole snadno poznas, ze necte ani par minut denne (nikdo nepsal, ze maji). Prostrednictvim ukolu naznacis, co je treba opakovat. Nektere ucitelky davaji ukol a to stejne pouziji v pisemce.

Ale upřímně, mělo by mě zajímat, co dělají doma jiní rodiče? Ano, ať učitel úkol zadá klidně modrý na bílém. Ale ať nechá na rodiči (dítěti), zda ho udělá nebo ne, nebo jinak procvičí stejné učivo…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí