Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Tamtama vas problem mi pripomnel clanek, ktery jsem cetla zrovna dneska rano https://www.ucitelnazivo.cz/blog/kuba, zkusila bych probrar s ucitelkou, ze toto fakt nefunguje a zkusit spolecne prijit na jiny zpusob, aby syna skola bavila a netravil s ni kazdy den od rana do vecera..
@Nina_aniN píše:
@Tamtama vas problem mi pripomnel clanek, ktery jsem cetla zrovna dneska rano https://www.ucitelnazivo.cz/blog/kuba, zkusila bych probrar s ucitelkou, ze toto fakt nefunguje a zkusit spolecne prijit na jiny zpusob, aby syna skola bavila a netravil s ni kazdy den od rana do vecera..
To je hezký příběh. Jen si nedovedu představit, že ostatní děti v té třídě seděly a v klidu psaly příklady, když Kuba mohl pobíhat, hrát si a mít příklady rozstrihane
. Moje dcera by byla první, co by to chtěla taky
![]()
Ale chápu to sdělení… a úplně souhlasím.
@fotze píše:
Ja se omlouvam, mam teprv predskolni dite, ale neni to tak, ze dite v 5. tride by si melo ukoly a skolni pripravu delat samo? Doma po prichodu ze skoly nebo treba v druzine? Pak muze byt klidne odpoledne venku. Ja si teda aspon nevybavuju, ze by rodice treba se mnou delali nejaky ukoly, vecer podepsali a hotovo. Prijde mi to dneska fakt ujety, jak jsou rodice detem furt za pr… a vsechno delaji s nima, ze skoly je vyzvedavaji a nosi jim jeste tasku, aby se moc nenamahaly
Já tašku dítěti nosím, chodí do druhé. Ta taška je těžká jako prase, nenechám dítěti zničit záda.
Individualni pristup pri psani pisemek je u me samozrejmosti. Ale popsany priklad nema realny zaklad. Mam test naplanovany na nejaky cas, nechavam delsi cas zakum, kteri maji doporuceni z poradny (i tem ostatnim). Ale kdybych mela nechavat cas pro hru a odstrihavat otazky, zabiju celou hodinu s tim, ze se zbytek tridy nudi, nebo probiram nove ucivo s tim, ze jeden zak dopisuje test. Pohadka.
@Fazulina ne, nemusí mít samé jedničky, to vůbec. Ale mohl by mít, kdybychom místo nahaneni k úkolům si to jen tak řekli třeba u jakékoliv činnosti.
@Moise píše:
@Tamtama to mi nepřijde zas tak strašné. Já bych mu asi neustupovala.
Mám dítě s podobnými problémy plus ještě další přidružené, jen je už starší. Znám to, taky se mi takhle vztekal. Taky jsem mu to vysvětlovala, ale nebyl schopný to pobrat.
Odklad by nic nevyřešil, za ten rok by se mu to v hlavě stejně nesepnulo
Jenže my to takhle řešíme denně už pátý rok ![]()
@Tamtama píše:
Jenže my to takhle řešíme denně už pátý rok
jo, tak to jsme taky tak měli ![]()
@Nina_aniN píše:
Příběh hezký, ale je to dost neohleduplne vůči ostatním spolužákům.
S ucitelkou jsem to řešila už loni, že trávíme celý den nad úkolem. Prý nechápe, proč celý den, když zadává domácí práci na pár minut. Úkoly jsou pro všechny a hotovo. Je to skvělá učitelka, jen díky ní syn překonal svůj absolutní odpor ke škole, který měl kvůli předchozí třídní. Ale i já na něm vidím, že odpoledne už se prostě nedokáže soustředit. Přiznávám, že když udělá půlku úkolu a já vidím, že látku ovládá, druhou půlku mu pak nadiktuju. ![]()
@Moise píše:
jo, tak to jsme taky tak měli
A kdy se to zlomilo? Protože já cítím, že už to dlouho nezvládnu. O mladšího syna pomalu přicházím a ničí mě to. A vztah se starším nám to taky zrovna dvakrát neutuzuje.
Už se mi i několikrát stalo, že ze školy přišel domů až večer, protože nechtěl, abych ho „celý den otravovala s úkoly“.
Chápu, že by chtěl taky někdy jít ven s klukama a nemít kvůli tomu průšvih.
@problemova píše:
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat rodičů dětí v 5.třídě kolik času věnujete školní přípravě na další den? Běžně venku vídám děti i ve školní dny a říkám si jak to stíhají, protože u nás je nemožné stihnout školu i nějakou procházku apod. Úkoly cca 2 nám trvají hodinu a příprava na další den by zabrala určitě dvě hodiny, ale tím, že dcera neustále vymýšlí záminky nikdy se ani ke konci nedostaneme, tudíž trvale cítím, že není 100% připravená. Tak se chci zeptat jak to chodí jinde. Díky za info
Dcera 5.trida. Ukoly 30-60 minut. Dalsi priprava zadna, jen na velke pisemky si projde ucebnici, ale tech je par za pololeti. Dal jen taska, penal, veci na krouzky, nachystat obleceni na dalsi den - to ma za 5 minut. Mimoskolni 20-30 denne minut piano a sem tak neco malo k prijimackam na gympl, po novem roce asi zacneme vic
. Krouzku ma 5 tydne a ven chodi za pekneho pocasi denne, ted ma povoleno do 18:15. Vecer si jeste treba hodku cte, chodi spat pozde. ![]()
Syn ve 3.tride dostava vice ukolu, to je nekdy na 90 minut. Plus denne 30 minut povinne cte. Ven stiha trochu mene. Taky nemuzeme nechavat nic na pozdejsi vecer, nevydrzi tak dlouho jak dcera.
@Anonymní píše:
Já tašku dítěti nosím, chodí do druhé. Ta taška je těžká jako prase, nenechám dítěti zničit záda.
Vážila jsem tento tyden páťákovi batoh - 6,5 kg. Fakt mi to nepřijde normálni. Nosí jen to, co má. Batohy už nezvládám nosit - mám děti dvě. Beru spíš batoh mladšímu dítěti. A snažím se, aby děti zbytečně batohy netahaly. Příští rok bude dite častěji jezdit busem. Nemám z toho radost. Má křivá záda a cvičením se nám to nezhoršuje, ale bohužel ani nezlepšuje.
@Anonymní píše:
Tak si ty zada nicis ty? Predpokladam, ze tu ergonomickou detskou aktovku /batoh/ navliknes jen pres jedno rameno. Jenze prave timto jednostrannym zatizenim si zada nicis vic ty, nez tvoje dite, kdyz by tu tasku neslo ono a tak, jak se nosit ma, aby zada nenicila.
@Tamtama píše:
A kdy se to zlomilo? Protože já cítím, že už to dlouho nezvládnu. O mladšího syna pomalu přicházím a ničí mě to. A vztah se starším nám to taky zrovna dvakrát neutuzuje.
Samo by se to nezlomilo nikdy, spíš to ještě gradovalo. Až v momentě, kdy už to nebylo udržitelné pro zbytek rodiny, jsme sáhli po nepopulárním řešení - dostal medikaci. A pomohlo mu to teda neskutečně. Právě jeden z velkých důvodů byl i mladší sourozenec.
Jinak pokud už jsi teď na pokraji sil, tak to nějak řešte. Protože přechod do šesté třídy je pro takové děti docela těžký - spousta nových kantorů, objemově mnohem více učiva…
@Sára 1 píše:
Vážila jsem tento tyden páťákovi batoh - 6,5 kg. Fakt mi to nepřijde normálni. Nosí jen to, co má. Batohy už nezvládám nosit - mám děti dvě. Beru spíš batoh mladšímu dítěti. A snažím se, aby děti zbytečně batohy netahaly. Příští rok bude dite častěji jezdit busem. Nemám z toho radost. Má křivá záda a cvičením se nám to nezhoršuje, ale bohužel ani nezlepšuje.
Můj má přesně 10 kg, ale nosí všechno, aby neměl úkol navíc za zapomenutí. Sám váží 30 kg.
@Anonymní píše:
Učím druháky, někteří mají tašky taky těžké jako prase. Protože je jim zatěžko nosit jenom to, co nezbytně potřebují, tak raději nosí všechno. Kdyby nosili jenom to, co mají dle rozvrhu, taška by byla o půlku lehčí. Asi tak.