5. třída - učení

Napsat příspěvek
Velikost písma:
17472
5.11.22 15:01
@Anonymní píše:
@Tamtama nedávno jsi tu psala, že syn byl venku a přišel až pozdě. Mělo to nějaký následek?
Má nějaké povinnosti?
Jak reaguješ ty, když přinese úkol navíc?
A naopak máte nějaký systém odměn?

Musel si sám udělat večeři a druhý den byl bez mobilu. Povinnosti žádné (krom školy) nemá, nedaří se mi je doma zavést. Systém odměn za co?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17472
5.11.22 15:03

@Moise sport ne, nechce, ale jednou týdně má skauta, pak počítače a legorobotiku, kroužky si vybíral podle toho, co ho baví. Když píšeš, že neexistuje, aby neudělal úkol, co by se stalo?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
5.11.22 15:15
@Tamtama píše:
Musel si sám udělat večeři a druhý den byl bez mobilu. Povinnosti žádné (krom školy) nemá, nedaří se mi je doma zavést. Systém odměn za co?

Odměny za cokoliv, co drhne. My jedeme systém odměn a trestů. Oba vědí, co bude následovat, když se něco stane nebo nestane.
Je to náročné i pro nás. Osobně si myslím, že mám ADHD taky. A vím, že by naše hádě potřebovalo pevnější režim a větší řád, což se mi nedaří.
Naše hádě úkoly zvládá a dělá (i když s řevem, scénama a tak). Ale má svá slabá místa. Šíří kolem sebe chaos a ztrácí věci. Ve škole neustále něco nemá, ztrácí, zapomíná. Jsme domluvené s učitelkou, že když něco nemá, tak mi píše - třeba i jen do úkolníčku krátkou zprávu - nemá pravítko. Pokud má vše, vybarví si okýnko, za 3 okékna je malá odměna (= rozhodne si o večeři, může jíst u televize, prodloužení limitu na mobilu o 10 minut).
Postupně chci prodlužovat interval.
Povinnosti mají stanovené oba. Když byli menší, tak jsem našla obrázky a měli to na lednici, teď to píšeme. Zatím si to tedy nedělají sami od sebe, ale upozorňujeme, že je potřeba udělat to a to. Dělají myčku. Tu vždy a přes to nejede vlak. Denně je myčka v 18:00 vystěhovaná. Pokud ne, tak ji dělají obousměrně :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
56339
5.11.22 15:21

@Tamtama tipuju za splnění povinností? Pozitivní motivace :nevim: Za každý napsaný úkol bez scén si udělá čárku. Za deset čárek odměna. Třeba :nevim: Tohle funguje docela dobře.

S tím úkolem. Tak u nás na prvním stupni měli za nesplněný úkol čárku, za tři čárky poznámku. Teď na druhém stupni dostane pětku. Já mám k tomu asi trošku jiný přístup, nechci aby se s ním zacházelo v rukavičkách a aby se nemusel snažil a vymlouval se. Pokud je to možné, tak funguje úplně běžně jako normální děti a povinnosti si plní.
Ale zas moje slabé místo je v tom, že nemá moc povinností doma v domácnosti, víceméně žádné.. já jsem v tomhle tak měkká, že si to radši udělám sama a jeho pošlu ven :oops: :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
5.11.22 15:32

@Moise deset čárek je pro ně na začátku hrozně moc. Ztrácí motivaci. Začala bych tak na těch 3-4 a postupně přidávat.
U našeho syna je štěstí to, že od 3 let naprosto přesně ví, co chce jednou dělat. Potřebuje k tomu vystudovat VŠ, takže zatím hraju na tuto notu a funguje to. I když je mi jasné, že ho to může přejít.

• Citovat
  • Upravit
17472
5.11.22 15:44
@Anonymní píše:
Odměny za cokoliv, co drhne. My jedeme systém odměn a trestů. Oba vědí, co bude následovat, když se něco stane nebo nestane.
Je to náročné i pro nás. Osobně si myslím, že mám ADHD taky. A vím, že by naše hádě potřebovalo pevnější režim a větší řád, což se mi nedaří.
Naše hádě úkoly zvládá a dělá (i když s řevem, scénama a tak). Ale má svá slabá místa. Šíří kolem sebe chaos a ztrácí věci. Ve škole neustále něco nemá, ztrácí, zapomíná. Jsme domluvené s učitelkou, že když něco nemá, tak mi píše - třeba i jen do úkolníčku krátkou zprávu - nemá pravítko. Pokud má vše, vybarví si okýnko, za 3 okékna je malá odměna (= rozhodne si o večeři, může jíst u televize, prodloužení limitu na mobilu o 10 minut).
Postupně chci prodlužovat interval.
Povinnosti mají stanovené oba. Když byli menší, tak jsem našla obrázky a měli to na lednici, teď to píšeme. Zatím si to tedy nedělají sami od sebe, ale upozorňujeme, že je potřeba udělat to a to. Dělají myčku. Tu vždy a přes to nejede vlak. Denně je myčka v 18:00 vystěhovaná. Pokud ne, tak ji dělají obousměrně :mrgreen:

U nás je asi největší odměnou mobil. Za pomoc v domácnosti mají slíbené větší kapesné, což docela funguje na druháka. Chaos kolem sebe sirim taky, i zapomínám, sama mám adhd. Dřív měli vytisknutou tabulku, kde krizkovali běžné denní věci - úkoly, hygienu, prevleknuti po škole, ale mladší měl těch křížků víc, takže si tam pak starší dodělával podvodem a byly kvůli tomu zbytečně hádky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anais Brno
5.11.22 16:39

@Tamtama my doma nejedeme něco za něco, na odměny můj syn nikdy nefungoval…
Ale, když to uděláš, bude čas jít na kolo, do skejtparku, na brusle, pomůžu ti s vyráběním, budeme mít čas si něco přečíst, zahrát nějakou hru…
Prostě budeme mít víc času trávit spolu

• Citovat
  • Upravit
Anais Brno
5.11.22 16:40

A hlavně jsem šíleně ráda, že stáje žije bez času stráveného u mobilu nebo PC

• Citovat
  • Upravit
56339
5.11.22 16:49

@Anais Brno jenže to je ten problém. Pro nás je to jednoduché, ale tyhle děcka to nepoberou.

Anonymní, jj, to byl jen příklad, jak to může fungovat :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17472
5.11.22 16:54
@Anais Brno píše:
@Tamtama my doma nejedeme něco za něco, na odměny můj syn nikdy nefungoval…
Ale, když to uděláš, bude čas jít na kolo, do skejtparku, na brusle, pomůžu ti s vyráběním, budeme mít čas si něco přečíst, zahrát nějakou hru…
Prostě budeme mít víc času trávit spolu

Můj nefunguje ani na jedno. :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17472
5.11.22 16:59

Včera přišel s tím, že jeden trest udělá v sobotu a druhý v neděli. Dopoledne dělal cokoliv, jen aby se tomu vyhnul, vysaval, tridil ponožky, pomohl s přípravou oběda. Po obědě úkol teda vytáhl, že ho udělá. Ale zavolal jeho kamarád, jestli k němu přijde. Já to zatrhla, že až po úkolu. Takže se zasekl, trisknul dveřmi a trucuje. Občas přijde, zeptá se, jestli může ven, na mobil nebo jestli budeme celý den jen sedět na zadku, já zopakuji, že až po úkolu, situace se opakuje. Dostala jsem se do situace, kdy nemůžu jít ani se psem, protože v momentě, kdy bych vytáhla paty z baráku, vzal by roha. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
5.11.22 17:47
@Anonymní píše:
Tak si ty zada nicis ty? Predpokladam, ze tu ergonomickou detskou aktovku /batoh/ navliknes jen pres jedno rameno. Jenze prave timto jednostrannym zatizenim si zada nicis vic ty, nez tvoje dite, kdyz by tu tasku neslo ono a tak, jak se nosit ma, aby zada nenicila.

Jako dítě, které váží asi 22 kg a taška, která někdy váží odhadem i 4 kg (nevím přesně kolik, možná i víc), to je mazec. Já vážím 80 a kdybych měla nosit čtvrtinu své váhy, což je 20 kg, tak padnu hubou na zem. Takže mu tu tašku nosím a nosím jí v ruce. Já 4 nebo 5 kg unesu, po něm to ale chtít nemůžu.

• Citovat
  • Upravit
33013
5.11.22 18:15

@Tamtama já bych vydržela a při další podobné příležitosti připomněla důsledek. Ale nemusí to fungovat, tyhle děti mají hodn věcí v paži, pořád mají pocit, že se jim křivdí a zákon akce a reakce moc nevnímají.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31798
5.11.22 19:11
@Anonymní píše:
V kolik chodí děti domu? To je dost důležité. Ne každý to má bez přípravy do školy jako vy. Jak to stíhá ty kroužky? Chodí sama, někdo chodí s ní nebo ji vozite? Ja bych měla s dětma denně trávit nějaký cas cvičením, pomocí s tím, co jim nejde. Kdybych dělala s oběma poctivě vše, co bych měla dělat, zabere mi to hodinu (pokud opravdu jen to nejnutnější, budou spolupracovat a nepromarni ani sekundu), jenže k tomu by mělo dítě číst, občas trénovat psaní - mladšímu musím asistovat. Nespolupracuje. Starší spotřebuje u každého úkolů pomoci. Potřebuji pomoct i u hudebního nástroje. Nabaluje se to a nestíháme vše tak, jak bychom měli. Do toho kroužky, které nechci rušit, protože doma by stejně nespolupracovaly lepe. O víkendu budeme muset zamakat. :( Víkend bych potřebovala natáhnout na týden.

Tak ja to mam a vnimam stejne, ale proste se snazim, at maji deti psychohygienu venku, i kdyz pro me je to komplikace a padam na hubu. Jenze doma si stejne nehrajou a prudi, venku je jim dobre. S 5r jeste vetsinou musim ven i ja, takze pak litam mezi ukoly a varenim a pianem a logopedii a ctenim tretaka jako hadr na holi. Doma byvame okolo 16:30 (s mladsimi ze skolky a druziny), patacka si nastesti obeha vse sama, asistovala jsem ji jen prvni tyden, aby vedela. Dva dny ma krouzky do 17:30 (ale vyvenci se vetsinou s kamoskama pred nimi), chodi spat prave az ve 22.

Na psani by byli ti starsi potrebovali asi makat oba, ale krom toho, ze pisou neskutecne hnusne, tak tvary pismen si pamatovali. Takze jsem se proste smirila, ze krasopis to nebude. Pomoc u ukolu jak kdy, na to mam stesti, ze deti jsou chytre a celkem samostatne. Spis u kluka musim byt, ne ze by to neudelal sam, ale trvalo by mu to dvojnasobek casu, coz si nemuzeme dovolit.

Takze jako casove nam to nevychazi, ale o to vyvenceni se snazim denne. Treba i jdem na prochajdu za tmy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anais Brno
5.11.22 19:14

@Tamtama no já nejedu ani systém trestu ani odměn.
Prostě, aby se nám doma dobře žilo, tak se na tom podílíme všichni. Škola je občas boj, ale ví, že mě neukeca, hodně taky pomáhá dát mu vybrat, tady máš úkoly z matiky a vyber si, je jí jedno či, ale ať je to dohromady jedna stránka. Angličtinu se učí dohromady s manželem, ten neumí ani slovo, takže jim nachystám úkoly a děláme anglinu všichni. Stejně tak třeba diktáty, taky píše v tandemu s jedním s rodičů.
Knížku v knihovně mu nechám vybrat.
Já jedu takovým sice rezimovym, ale demokratickým stylem. Když mu budu stát za krkem, tak se sekne a neudělám s ním nic…

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

O Budulínkovi