5. třída - učení

Napsat příspěvek
Velikost písma:
56344
4.11.22 22:38
@Anonymní píše:
Tak si ty zada nicis ty? Predpokladam, ze tu ergonomickou detskou aktovku /batoh/ navliknes jen pres jedno rameno. Jenze prave timto jednostrannym zatizenim si zada nicis vic ty, nez tvoje dite, kdyz by tu tasku neslo ono a tak, jak se nosit ma, aby zada nenicila.

proč řešíš cizí těžkou tašku pod anonymem? :lol: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17472
4.11.22 22:41

@Moise medikaci má, právě kombinace léků a nové učitelky způsobila to, že v 99 % maká ve škole.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
56344
4.11.22 22:45

@Tamtama to je zvláštní. Tak možná ji má teprve chvíli? Jemu tyhle vzteklé záchvaty postupně vymizely úplně, začal pak víc přemýšlet o tom, co dělá. Přišlo to ale pomalu a postupně, ne hned. I koncentrace ve škole se mu hodně zlepšila - resp. je schopen se dobře soustředit dopoledne. Odpoledne po příchodu ze školy bylo lepší, aby se vyvětral nebo nějak odreagoval, než zasedl k úkolům. A další věc - mobil, tablet, počítač - omezovat co nejvíc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15569
4.11.22 22:58
@Nina_aniN píše:
@Tamtama vas problem mi pripomnel clanek, ktery jsem cetla zrovna dneska rano https://www.ucitelnazivo.cz/blog/kuba, zkusila bych probrar s ucitelkou, ze toto fakt nefunguje a zkusit spolecne prijit na jiny zpusob, aby syna skola bavila a netravil s ni kazdy den od rana do vecera..
@hanka.br. píše:
Učím druháky, někteří mají tašky taky těžké jako prase. Protože je jim zatěžko nosit jenom to, co nezbytně potřebují, tak raději nosí všechno. Kdyby nosili jenom to, co mají dle rozvrhu, taška by byla o půlku lehčí. Asi tak.

Druhák to má lehké. Nenosí si uceni domu - jen to, co je úkol. Paták nosí jen to, co má s 6,5 kg mi přijde hodně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
4.11.22 23:07
@Hobitka píše:
Dcera 5.trida. Ukoly 30-60 minut. Dalsi priprava zadna, jen na velke pisemky si projde ucebnici, ale tech je par za pololeti. Dal jen taska, penal, veci na krouzky, nachystat obleceni na dalsi den - to ma za 5 minut. Mimoskolni 20-30 denne minut piano a sem tak neco malo k prijimackam na gympl, po novem roce asi zacneme vic :think:. Krouzku ma 5 tydne a ven chodi za pekneho pocasi denne, ted ma povoleno do 18:15. Vecer si jeste treba hodku cte, chodi spat pozde. :think:Syn ve 3.tride dostava vice ukolu, to je nekdy na 90 minut. Plus denne 30 minut povinne cte. Ven stiha trochu mene. Taky nemuzeme nechavat nic na pozdejsi vecer, nevydrzi tak dlouho jak dcera.

V kolik chodí děti domu? To je dost důležité. Ne každý to má bez přípravy do školy jako vy. Jak to stíhá ty kroužky? Chodí sama, někdo chodí s ní nebo ji vozite? Ja bych měla s dětma denně trávit nějaký cas cvičením, pomocí s tím, co jim nejde. Kdybych dělala s oběma poctivě vše, co bych měla dělat, zabere mi to hodinu (pokud opravdu jen to nejnutnější, budou spolupracovat a nepromarni ani sekundu), jenže k tomu by mělo dítě číst, občas trénovat psaní - mladšímu musím asistovat. Nespolupracuje. Starší spotřebuje u každého úkolů pomoci. Potřebuji pomoct i u hudebního nástroje. Nabaluje se to a nestíháme vše tak, jak bychom měli. Do toho kroužky, které nechci rušit, protože doma by stejně nespolupracovaly lepe. O víkendu budeme muset zamakat. :( Víkend bych potřebovala natáhnout na týden.

• Citovat
  • Upravit
56344
4.11.22 23:14
@Anonymní píše:
V kolik chodí děti domu? To je dost důležité. Ne každý to má bez přípravy do školy jako vy. Jak to stíhá ty kroužky? Chodí sama, někdo chodí s ní nebo ji vozite? Ja bych měla s dětma denně trávit nějaký cas cvičením, pomocí s tím, co jim nejde. Kdybych dělala s oběma poctivě vše, co bych měla dělat, zabere mi to hodinu (pokud opravdu jen to nejnutnější, budou spolupracovat a nepromarni ani sekundu), jenže k tomu by mělo dítě číst, občas trénovat psaní - mladšímu musím asistovat. Nespolupracuje. Starší spotřebuje u každého úkolů pomoci. Potřebuji pomoct i u hudebního nástroje. Nabaluje se to a nestíháme vše tak, jak bychom měli. Do toho kroužky, které nechci rušit, protože doma by stejně nespolupracovaly lepe. O víkendu budeme muset zamakat. :( Víkend bych potřebovala natáhnout na týden.

A otec nemůže pomoct? My fungujeme 50:50, chlap vozí na kroužky a když já dělám s dětmi doma školu, on mezitím poklidí nebo udělá večeři. Nebo naopak.
Ono se moc nedá srovnat dítě, které potřebuje učebnici otevřít párkrát do roka a dítě, se kterým se musí věčně pracovat. To je hodiny a hodiny práce :zed: Ohledně nespolupráce se mi u dětí osvědčila pozitivní motivace - vymyslet nějaký systém odměn :think: O víkendu je nějak extra se školou neprudím. Většinou tomu věnujeme nejnutnější čas po sobotní snídani, kdy jsme doma. A pak je nechávám být, popř. pouze čteme.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17472
4.11.22 23:17

@Moise už delší chvíli, od března

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
56344
4.11.22 23:27
@Tamtama píše:
@Moise už delší chvíli, od března

U nás se vždycky dr. na kontrolách ptá, jak mladý funguje. Možná to s tím prober.
Léků je víc druhů a liší se právě tím, jak se účinná látka uvolňuje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17472
5.11.22 00:11
@Moise píše:
U nás se vždycky dr. na kontrolách ptá, jak mladý funguje. Možná to s tím prober.
Léků je víc druhů a liší se právě tím, jak se účinná látka uvolňuje.

Jo, taky se ptá. Psala jsem výš, že doporučuje individual a odpolední opakování jen ústně, ale v PPP to nechtějí dát.
Původně syn měl ritalin po pulkach ráno, dopoledne a po škole, ale zapominal ho ve škole brát a po odpolední dávce zase cumakoval ještě ve 3 ráno. Navíc měl problémy ho polknout, protože není potahovany. V březnu jsme proto přešli na ranní tabletu methylphenidate cosi a dopoledne super, chválí ho učitelka i spolužáci.
Ovšem ani jeden lék neměl vliv na jeho chuť k dělání dú. :nevim:
Docela by mě zajímalo, jak to probíhá v rodinách, kde je dítě se silným adhd, když můj syn má jen lehké a já jsem často na pokraji sil.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33047
5.11.22 00:26

@Tamtama to radši nechtěj vědět. Na skupince na fb to občas čtu a říkám si, že jsme na tom ještě dobře. U nás po poněkud náročnějším září přišlo zlepšení. Od října má změnu medikace z Ritalinu na a Concertu, a teď poprvé po 6 letech jsem slyšela ve škole i chválu. Učitelka, AP, kolektiv..konečně to funguje ( všechno od září nové). Úkoly a písemky už si musí hlídat sám ( ale AP mi to dává vědět, ať můžu dohlédnout). S prospěchem šel trochu dolů, přecejen je 2 stupeň velká změna. Ale drží se. Úkoly už skoro nemají. Jen se má vždy podívat, co dělali předchozí hodinu a připravovat se na avizované písemky. Většinou se neučí, že to umí. Občas neumí, tak to procvicime. Ale už je to hodně jeho zodpovědnost.
Patak je v pohodě, vymyslel si že chce zkusit gympl. Kdy se učí ani nevím, nebo někdy chce ať ho vyzkouším. Výjimečně mu něco vysvětluju. Ale úkoly ještě mají, obvykle každý den jeden a ještě přípravu na testy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33047
5.11.22 00:28

@Tamtama jo a to, že kvůli nejstaršímu zanedbáváme ostatní, zvlášť prostředního ( poněvadž trojka je teď náročná taky) pociťujeme taky. Je to strašně psychicky náročné, únavné, deprimující. Kdo takové dítě nemá ( a myslí si, že adhd má každé druhé a je to moderní nálepka) si neumí představit co všechno to ovlivňuje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
5.11.22 07:39
@Moise píše:
A otec nemůže pomoct? My fungujeme 50:50, chlap vozí na kroužky a když já dělám s dětmi doma školu, on mezitím poklidí nebo udělá večeři. Nebo naopak.
Ono se moc nedá srovnat dítě, které potřebuje učebnici otevřít párkrát do roka a dítě, se kterým se musí věčně pracovat. To je hodiny a hodiny práce :zed: Ohledně nespolupráce se mi u dětí osvědčila pozitivní motivace - vymyslet nějaký systém odměn :think: O víkendu je nějak extra se školou neprudím. Většinou tomu věnujeme nejnutnější čas po sobotní snídani, kdy jsme doma. A pak je nechávám být, popř. pouze čteme.

Otec bohužel nepomůže. Jezdí domu pozdě. A pokud je doma, tak mi přijde akorát jako rušivý element a nepomůže mi to. :,( Musím vše sama, tak to dělám podle svých možností. Samozřejmě bych mohla víc, ale nejde mi to. Nezvládám to. Dneska určitě budeme něco dělat. Co nejvíc. A donutit dítě… Hlavně to mladší. :(

• Citovat
  • Upravit
Anais Brno
5.11.22 07:47
@Anonymní píše:
V kolik chodí děti domu? To je dost důležité. Ne každý to má bez přípravy do školy jako vy. Jak to stíhá ty kroužky? Chodí sama, někdo chodí s ní nebo ji vozite? Ja bych měla s dětma denně trávit nějaký cas cvičením, pomocí s tím, co jim nejde. Kdybych dělala s oběma poctivě vše, co bych měla dělat, zabere mi to hodinu (pokud opravdu jen to nejnutnější, budou spolupracovat a nepromarni ani sekundu), jenže k tomu by mělo dítě číst, občas trénovat psaní - mladšímu musím asistovat. Nespolupracuje. Starší spotřebuje u každého úkolů pomoci. Potřebuji pomoct i u hudebního nástroje. Nabaluje se to a nestíháme vše tak, jak bychom měli. Do toho kroužky, které nechci rušit, protože doma by stejně nespolupracovaly lepe. O víkendu budeme muset zamakat. :( Víkend bych potřebovala natáhnout na týden.

A proč ten dětem dáváš tolik mimoskolnich činnosti, když nestíháte???

Příspěvek upraven 05.11.22 v 07:54

• Citovat
  • Upravit
Anais Brno
5.11.22 07:53

@Tamtama už jsme se potkaly v jiných diskuzích, ale u vás prostě musí zafungoval disciplína, pokud má úkoly na 30 minut, chápu, že mu to trvá déle, ale Tvůj syn musí pochopit a přijmout, že jsou povinnosti, které se musí plnit.
Můj VD Třeťák školu taky nijak neprožívá, těch keců co denně slyším ale úkoly, přes to nejede vlak.
Učíme se o víkendu, v týdnu už na to nemá kapacitu, je ko, takže ani necteme těch doporučovaných 10 minut.
V týdnu ho dokopu ještě na cvičení neurovyvojovky. Teď psali geometrii až ve čtvrtek a vím, že známka je ovlivněná i tím, že byl konec týdne.
Ale u vás je hlavní problém ta disciplína a v tomhle musíš být důsledná. Nejdřív prace a pak zábava.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
5.11.22 07:58
@Anais Brno píše:
A proč ten dětem dáváš tolik moskolnich činnosti, když nestíháte???

Mimoškolní mají každý hudební nástroj v ZUŠ a sportovní. A jelikož jsou dva, tak se to tak různě prolíná, někdy v jeden čas mají oba něco. V ZUŠ je škoda skončit jen kvůli škole a pohyb potřebuji. Včera nic neměli. Vyzvedli je prarodiče. U nich děti běhaly, skákaly a doma to samé až do večera. Absolutně nevybehani. Jestli to tak bude celou zimu… Učitelka mi u mladšího dítěte řekla, že má strašně moc energie, že ať chodí na pohybové kroužky se aspoň trochu vybít. Nemají už tolik kroužku ve škole (to už nejde). Starší dítě už tam nemá možnost pohybového kroužku a musí tam stejně čekat na mě, protože nemá smysl, aby jelo domů. Takže oba jsou v družině. Oba kroužky i baví. Kdybych jim je zrušila, tak jim zbydou doma už jen povinnosti a nebudou k tomu stejně namotivovani.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

O Budulínkovi