Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@hanka.br. píše:
@Jar Jar Nebo si ji vybírají v naději, že za své peníze si budou moci koupit i lepší, ne zcela zasloužené výsledky, případně že zamhouří oči, když dítě tu a tam ujede v pravidlech. Alespoň co se středního školství týče (ne všech soukromých škol), tam je motivací k nástupu spíš než kvalita, o které by se dalo polemizovat, tak dostupnost a záruka přijetí.
Aby mohli rikat, ze my si platime, tak si budeme delat, jak my uzname za vhodne. Kdyz neco nechceme, tak nechceme. Prece si platime.
Vase skola funguje, protoze my ji financne sponzorujeme. Dalsi skupina jsou zapaleni alternativci.
@Kelsey píše:
Aby mohli rikat, ze my si platime, tak si budeme delat, jak my uzname za vhodne. Kdyz neco nechceme, tak nechceme. Prece si platime.
Vase skola funguje, protoze my ji financne sponzorujeme. Dalsi skupina jsou zapaleni alternativci.
No a nebo taky jsou rodiče, co jim opravdu na dětech záleží a chtějí pro ně nejen kvalitní vzdělání, ale i třeba ten individuální přístup. Rodice jsou různí, stejně tak učitele. S některým učitelem se dá v klidu domluvit, jinej tě považuje za prudiče, už když jen pozdravíš. ![]()
@hanka.br. píše:
Já myslím, že je jedině dobře, když jednání s rodiči o zaměření dané školy vede vedení samo. Pokud vedení této školy trvá na tom, aby žáci domácí úkoly dělali, pak je dobře, že to rodičům také sami vysvětlí. Nebavíme se o přiměřenosti, ale o domácích úkolech jako takových. Rodič má vždy možnost volby a pokud jsou mu podmínky takové školy proti přesvědčení, může zvolit školu jinou. U nás je to třeba na učiteli, jak si svou třídu povede včetně domácích úkolů. Jinde to může být zase jinak.
Vedení této školy není očividně otevřeno ani dialogu. Jediné, co dokáže, je trvat na tom. Že by byli přístupni nějakým argumentům, to se mi nezdá. Ta ředitelka je rozhodnuta už předem všechny tyto požadavky zamítnout, aniž by třeba ty rodiče vyslechla. To, že mají takové pravidlo, ještě neznamená, že se třeba nemůže změnit, poupravit, popř. si o tom promluvit, aspoň. Tak to přece chodí i v jiných oblastech ne? Já třeba pracuji v knihovnictví jako podpora malým knihovnám. Taky máme pravidla, nařízení a pokyny. Můžeme na nich trvat, ale raději nasloucháme, co nám říkají a snažíme se to změnit, když něco nefunguje, nebo nevyhovuje. Jo, mohli bychom trvat na svém a dost si ulehčit práci. Ale proč? Vím, že ve školství jdou změny ztěžka, je to moloch, moc dětí, málo učitelů atd. Je to těžké, no.
@Fazulina píše:
Vedení této školy není očividně otevřeno ani dialogu. Jediné, co dokáže, je trvat na tom. Že by byli přístupni nějakým argumentům, to se mi nezdá. Ta ředitelka je rozhodnuta už předem všechny tyto požadavky zamítnout, aniž by třeba ty rodiče vyslechla. To, že mají takové pravidlo, ještě neznamená, že se třeba nemůže změnit, poupravit, popř. si o tom promluvit, aspoň. Tak to přece chodí i v jiných oblastech ne? Já třeba pracuji v knihovnictví jako podpora malým knihovnám. Taky máme pravidla, nařízení a pokyny. Můžeme na nich trvat, ale raději nasloucháme, co nám říkají a snažíme se to změnit, když něco nefunguje, nebo nevyhovuje. Jo, mohli bychom trvat na svém a dost si ulehčit práci. Ale proč? Vím, že ve školství jdou změny ztěžka, je to moloch, moc dětí, málo učitelů atd. Je to těžké, no.
Jistě jsme změnám vstřícní, pokud je sami považujeme za změny k lepšímu. Jestliže jdou změny či požadavky proti našemu přesvědčení, nedivím se, že se prosazují dost obtížně. A zachovat domácí přípravu včetně domácí práce proti přesvědčení učitelů jde, jelikož si myslí, že mají pro děti smysl. A co se týče zmíněné paní ředitelky, já nemám pocit, že by byla uzavřená dialogu. Pokud na učitele nastoupí rodič naladěn k dialogu stylem - Moje dítě psát úkoly nebude a tečka, pak je nekompromisní ředitelská odezva více než na místě. Učitel si dost dobře nemůže dovolit vést takové jednání sám na vlastní pěst.
@hanka.br. píše:
Pokud na učitele nastoupí rodič naladěn k dialogu stylem - Moje dítě psát úkoly nebude a tečka, pak je nekompromisní ředitelská odezva více než na místě…
@Fazulina … a natož stylem „moje dítě psát úkoly nebude, protože dítě táty parťáka v jejich třídě taky nemusí, takže smůla“.
V tom je právě ta skrytá škodlivost toho, co ten člověk (na oko obětavě pro všechny, ve skutečnosti jen pro sebe resp. své děti) dělá - v tom, že v reálu jiným situaci vlastně zhoršuje (jak rodičům, tak učitelům)… místo aby českému školství prospíval. A bohužel je velmi mnoho těch, kteří mu to „žerou“ a toto nevidí.
Příspěvek upraven 16.10.18 v 17:58
@hanka.br. píše:
Jistě jsme změnám vstřícní, pokud je sami považujeme za změny k lepšímu. Jestliže jdou změny či požadavky proti našemu přesvědčení, nedivím se, že se prosazují dost obtížně. A zachovat domácí přípravu včetně domácí práce proti přesvědčení učitelů jde, jelikož si myslí, že mají pro děti smysl. A co se týče zmíněné paní ředitelky, já nemám pocit, že by byla uzavřená dialogu. Pokud na učitele nastoupí rodič naladěn k dialogu stylem - Moje dítě psát úkoly nebude a tečka, pak je nekompromisní ředitelská odezva více než na místě. Učitel si dost dobře nemůže dovolit vést takové jednání sám na vlastní pěst.
To souhlasím, takto určitě rodič nastoupit nemůže, stejně jako škola, tady děti úkoly psát budou a tečka… Já naprosto chápu, že domácí příprava je důležitá a má smysl a myslím, že to chápe většina rodičů , ale její způsob by si mohl volit rodič. Někdo uvítá úkol od učitele a splní ho, někdo si zvolí svůj způsob. Proč je tak těžké toto pochopit? Učitel pak ověřuje znalost dítěte, umí neumí. Neumí-li, není to přece jeho odpovědnost, jak jsi psala výše… Jsem přesvědčená, že spousta rodičů zadané úkoly s dětmi splní, i když nebudou muset. Nebo jim poslouží jako inspirace…
@BohunkaP píše:
@Fazulina … a natož stylem „moje dítě psát úkoly nebude, protože dítě táty parťáka v jejich třídě taky nemusí, takže smůla“.V tom je právě ta skrytá škodlivost toho, co ten člověk (na oko obětavě pro všechny, ve skutečnosti jen pro sebe resp. své děti) dělá - v tom, že v reálu jiným situaci vlastně zhoršuje (jak rodičům, tak učitelům)… místo aby českému školství prospíval. A bohužel je velmi mnoho těch, kteří mu to „žerou“ a toto nevidí.
Příspěvek upraven 16.10.18 v 17:58
No jo, tomu se říká medvědí služba.
Tak jasně, že to dělá pro své děti… Ty bys nedělala? Raději bys třeba svoje dítě nechala trápit, aby nepřišly zkrátka ostatní děti ? V té škole to prošlo jemu, další se nepřidali, jejich chyba. Ale pořád to považuji spíš za krok správným směrem…
@Fazulina píše:
No jo, tomu se říká medvědí služba.Tak jasně, že to dělá pro své děti… Ty bys nedělala? Raději bys třeba svoje dítě nechala trápit, aby nepřišly zkrátka ostatní děti ? V té škole to prošlo jemu, další se nepřidali, jejich chyba. Ale pořád to považuji spíš za krok správným směrem…
Ano, nechala bych svoje děti dělat domácí úkoly tak, jako to dělají jejich spolužáci („trápení“ je nesmyslný výraz, ty děti přece nedostávaly dvouhodinové eseje) - jak jsem psala výše, jako smysluplné, přínosné a adekvátní bych viděla jiné chování.
Nebo, pokud bych chtěla pouze dosáhnout svého (moje děti = žádné úkoly), bych se nestylizovala do role bojovníka za lepší české školství.
@Fazulina píše:
To souhlasím, takto určitě rodič nastoupit nemůže, stejně jako škola, tady děti úkoly psát budou a tečka… Já naprosto chápu, že domácí příprava je důležitá a má smysl a myslím, že to chápe většina rodičů , ale její způsob by si mohl volit rodič. Někdo uvítá úkol od učitele a splní ho, někdo si zvolí svůj způsob. Proč je tak těžké toto pochopit? Učitel pak ověřuje znalost dítěte, umí neumí. Neumí-li, není to přece jeho odpovědnost, jak jsi psala výše… Jsem přesvědčená, že spousta rodičů zadané úkoly s dětmi splní, i když nebudou muset. Nebo jim poslouží jako inspirace…
Věř mi, že hovořím z praxe. Ani rodiče nestojí o možnost volby. Pokud jsou požadavky na děti rozumné a přiměřené jejich potřebám, není třeba rodiče zatěžovat nějakými volbami. A pokud se týče uvědomělé přípravy rodičů založené na dobrovolnosti, tvůj optimismus bohužel nesdílím. Ani jako učitel a ani jako rodič.
@Fazulina píše:
No jo, tomu se říká medvědí služba.Tak jasně, že to dělá pro své děti… Ty bys nedělala? Raději bys třeba svoje dítě nechala trápit, aby nepřišly zkrátka ostatní děti ? V té škole to prošlo jemu, další se nepřidali, jejich chyba. Ale pořád to považuji spíš za krok správným směrem…
O jakém trápení je tady hovor? O tom, že si doma přečte nebo napíše pár slov nebo vět? Spočítá pár příkladů? Zopakuje slovíčka, přečte knihu? Jestli tohle považuješ za trápení dítěte, pak bys byla raději, aby bylo šťastné, ale negramotné? Ježiš, tohle je fakt absurdní!
@hanka.br. píše:
Věř mi, že hovořím z praxe. Ani rodiče nestojí o možnost volby. Pokud jsou požadavky na děti rozumné a přiměřené jejich potřebám, není třeba rodiče zatěžovat nějakými volbami. A pokud se týče uvědomělé přípravy rodičů založené na dobrovolnosti, tvůj optimismus bohužel nesdílím. Ani jako učitel a ani jako rodič.
OK, argumenty beru, taky to, že hovoříš z praxe. Když ono to je těžké, ty děti taky všechny nemají potřeby stejné. A často zde padlo, že pokud se to rodiči nelíbí, má volit soukromou školu. Proč to v té soukromé jde? Přece ne jen proto, že je soukromá, to je jen slovo… Je to tím, že jsou tam menší skupiny dětí? Časová dotace je ale přece stejná, i tam má hodina 45 minut a učitelka stejné množství učiva. Proč tedy v soukromé škole, o níž psal zde nekdo, děti v prvních třech třídách nemají úkoly, přesto mají dobré výsledky (to tedy předpokládám, stejně jako na státní škole budou ti, kdo mají dobré výsledky i ti, co jim to prostě nejde…) To mi vrtá hlavou.
@Kelsey píše:
@Fazulina
Si normalne kolovratek, ze te to bavi.
Baví
.
@hanka.br. píše:
O jakém trápení je tady hovor? O tom, že si doma přečte nebo napíše pár slov nebo vět? Spočítá pár příkladů? Zopakuje slovíčka, přečte knihu? Jestli tohle považuješ za trápení dítěte, pak bys byla raději, aby bylo šťastné, ale negramotné? Ježiš, tohle je fakt absurdní!
No, tak třeba pro někoho to trápení být může. A to, že si dítě neudělá úkol, který mu zadá učitel, přece neznamená, že bude negramotné.
@Kelsey píše:
@Fazulina
Si normalne kolovratek, ze te to bavi.
No, zatímco já si melu tu svou, ostatní si taky melou tu svou. Zkrátka kolovratky.
Já se aspoň snažím porozumět názorům druhé strany. Dost věcí dává smysl. S něčím nesouhlasím. Tak to prostě je.
@Fazulina píše:
OK, argumenty beru, taky to, že hovoříš z praxe. Když ono to je těžké, ty děti taky všechny nemají potřeby stejné. A často zde padlo, že pokud se to rodiči nelíbí, má volit soukromou školu. Proč to v té soukromé jde? Přece ne jen proto, že je soukromá, to je jen slovo… Je to tím, že jsou tam menší skupiny dětí? Časová dotace je ale přece stejná, i tam má hodina 45 minut a učitelka stejné množství učiva. Proč tedy v soukromé škole, o níž psal zde nekdo, děti v prvních třech třídách nemají úkoly, přesto mají dobré výsledky (to tedy předpokládám, stejně jako na státní škole budou ti, kdo mají dobré výsledky i ti, co jim to prostě nejde…) To mi vrtá hlavou.
Nevím, co „jde“ v soukromé škole. Podle mých zkušeností i na soukromých školách je nutná domácí příprava a její rozsah je mnohdy i větší, než na běžné základce. Samozřejmě, pokud mám ve třídě soukromé školy 12 dětí uvědomělých rodičů, asi s nimi bude jiná individuální práce, než s 27 dětmi, přičemž budou někteří nenadaní, sociálně znevýhodnění, inkludovaní, cizinci atd. Takové děti na soukromé školy nechodí a právě takové děti potřebují domácí procvičování nejvíce.