5. třída - učení

Napsat příspěvek
Velikost písma:
9880
16.10.18 13:34

U nás taky nemůžou dělat ukoly a já to podporuju. Družina tam neni od toho. Mají tam různé programy - aspoň unás, tak prostě děti mau programy..
zase já jsem ráda, protože bych měla strach, že si to tam od sebe opíši a nebo načmrkají..
Co se týká otázky, mám kluka ve 4 tř. a zrovna včera jsem mluvila s jednou maminkou co má tři děti ve škole a ta mi říkala, že pokud dítě potřebe s něčím pomoct, tak se prostě s ním učí.. Má holku už i v 7 třídě..
Taky to tak doma máme, kluk si donese úkoly sedne si v klidu vybalí, a já se ho zeptám, jeslti ví, co a jak a pokud si nebude jistý má mě zavolat, a pomůžu mu- vysvětlím, co nevím..
Co je lehké zvládá dělá sám, co je nové učivo a nebo si jistý neni- ne každé dítě je jedničkář, tak prostě sednem k němu a pomůžem mu, vysvětlíme..
A co se týká úkolů. Nevadínám.. Aspoň člověk ví co přesně učitel po děech chce ve škole a případě, že kluk něco něví tak doma procvičujem, např. čeština atd..

Příspěvek upraven 16.10.18 v 13:36

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1436
16.10.18 13:35
@BohunkaP píše: Mnohem víc mi vadí to, co si z této situace odnesou ostatní děti ve třídě… což je to, co tohoto pána vůbec nezajímá. On jen rádoby průkopnicky, za každou cenu, kope ve prospěch svého dítěte - bez ohledu na cokoli jiného.Připomíná mi ty rodiče, kteří se v nemocnici bezohledně, za každé situace, domáhají práva být se svým dítětem a vůbec nejsou ochotni přihlížet k čemukoli jinému, vnímat okolí a rozlišovat, kdy uplatňování jejich (nezpochybnitelného) práva může někomu jinému škodit.

Vždyť to je naprosto v pořádku. Rodiče mají kopat za své děti, od toho přeci jsou. Přece nenechá své dítě přetěžovat nějakými nesmyslnými úkoly jen proto, že ostatní rodiče nejsou schopní se ozvat nebo ty úkoly naopak považují za správné.

S nemocnicí bych to moc nesrovnávala. Mít dítě v nemocnici přeci jenom není každodenní praxe :-) Na jedné straně vyděšený rodič, na druhé nemocnice s nějakým dočasným kapacitním problémem, který by se dal považovat třeba za krajní nouzi, tam je potřeba samozřejmě jiný přístup k řešení sporu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41844
16.10.18 13:35
@Fazulina píše:
Ale já jsem to na ni nepřehodila. Právě naopak, ať sdělí rodičům, že děti si v družině úkol dělat mohou na vlastní nebezpečí:-). Tečka. Než zakazovat to. Může si to dělat klidně i v kuchyni, pokud tam dítě kuchařka pustí:-).

ne? pak teda nechápu tvoji větu „No, zkrátka z toho vyplývá, že by ta družinářka měla s dětmi vlastně víc práce, takže raději ať si tam ty úkoly nedělají“ prostě malé děti ve věku 6, 7 let potřebují s úkoly hlavně na začátku pomoct a dohled a to je úkol rodičů. Nečekáš, že si dítko v první třídě zvládne v družině udělat úkoly samo zcela správně, že ne? Dost prvňáčku si na ty úkoly samo od sebe ani nevzpomene, natož, aby to zvládli udělat sami. A to prostě není náplní družinářky, ta je tam úplně od něčeho jiného. Navíc, k čemu družinářka, vždyť si to šestileté dítko může samo na vlastní nebezpečí udělat ten úkol třeba v šatně nebo na lavičce v parku, ne? ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9880
16.10.18 13:39

@Jar Jar no mě to moc správné nepřijde.. Jako učitel asi chce, aby děti procvičovaly i doma, protože znám pár rodičů, co se jim doma neche nic do škly dělat.. a potom si myslí, že učitel má prostě naučit a hotovo..
Možná ten učitel chce jenom zjistit, jestli ten žák pochopil co vysvětloval a procvičil si to než, pak, aby přišel do školy dal písemnku a pak sázel 5.

Příspěvek upraven 16.10.18 v 13:39

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1436
@BohunkaP píše:
Kdybych to měla říct obrazně, měl se po vyhraném boji zachovat jako rytíř a ustoupit od poslední rány - v praxi, měl se spokojit s tím, že obhájil a prosadil svůj názor … a poté svého syna nechat vypracovávat domácí úkoly dál. Stejně, jako to budou dělat jeho spolužáci.

Takhle by mohl postupovat nějaký prudič z přesvědčení, ale ne člověk který chce dosáhnout určitého cíle. Pán chtěl, aby jeho děti nemusely dělat příliš mnoho úkolů, tak dosáhl toho, že nedělají příliš mnoho úkolů. Jestli volil optimální postup nevím, ale život se neptá na postupy, jen na výsledky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41844
@Regina Hero píše:
@Fazulina
přesně tak… prostě družinářka má jinou pracovní náplň, než dělat s dětmi jejich úkoly… od toho tam prostě není…ale pro rodiče by to jistě bylo pohodlnější, když jejich práci bude suplovat kdokoliv jiný - učitelé, družinářky a podobně…

Tak jistě, i pro mě by bylo pohodlnější, kdybych ráno dítko vrzla do školy, učitelé ho tam vše naučili, pak do družiny, tam by s ním družinářka udělala úkoly a zopákla učivo, pak do kroužků, aby mi dítko rozvíjeli hezky po všech jeho uměleckých i pohybových stránkách a já bych.....přemýšlím, co by na mě zbylo, ukládání do postele? :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22186
16.10.18 13:43
@Jar Jar píše:
Takhle by mohl postupovat nějaký prudič z přesvědčení, ale ne člověk který chce dosáhnout určitého cíle. Pán chtěl, aby jeho děti nemusely dělat příliš mnoho úkolů, tak dosáhl toho, že nedělají příliš mnoho úkolů. Jestli volil optimální postup nevím, ale život se neptá na postupy, jen na výsledky.

Ano, naprosto souhlasím - jak jsem psala, pánovi nešlo o nic jiného než vydupat si výhody pro SVOJE děti. Tedy si je vydupal, bez ohledu na cokoli a kohokoli jiného.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
16.10.18 13:44

@Fazulina
Chces chranit sve dite, ale uvedom si, jestli mu spis neskodis. Rodice casto prehani, kdyz umetaji cestu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1436
16.10.18 13:45
@Janasas píše:
@Jar Jar no mě to moc správné nepřijde.. Jako učitel asi chce, aby děti procvičovaly i doma, protože znám pár rodičů, co se jim doma neche nic do škly dělat.. a potom si myslí, že učitel má prostě naučit a hotovo..
Možná ten učitel chce jenom zjistit, jestli ten žák pochopil co vysvětloval a procvičil si to než, pak , aby přišel do školy dal písemnku a pak sázel píše: Více

Škola přeci nemůže jít proti přání rodičů. To bývalo kdysi, teď už je to tak, že rodiče posílají děti do školy, aby jim poskytla vzdělání podle jejich požadavků. A když si nepřejí určité postupy, škola by je neměla používat. Já bych to řešila jinak (a také jsme to řešili zapsáním dětí do soukromé školy podle našeho výběru), ale třeba ten pán neměl moc na výběr, neměl peníze na soukromou školu, nezvládal by tam děti vozit nebo co já vím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1436
16.10.18 13:48
@Kelsey píše:
@Fazulina
Chces chranit sve dite, ale uvedom si, jestli mu spis neskodis. Rodice casto prehani, kdyz umetaji cestu.

Ano, to je naprostá pravda. Ale nemůžeš rodiče do něčeho nutit, tohle si musí uvědomit sami. Někdo si to nikdy neuvědomí, pak holt má děcko smůlu - ale to patří k věci, rodiče ovlivňují život svého dítěte zcela zásadním způsobem a můžou mu ho i dost pokazit, řešení to ovšem nemá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11265
16.10.18 13:49
@Keyllah píše:
ne? pak teda nechápu tvoji větu „No, zkrátka z toho vyplývá, že by ta družinářka měla s dětmi vlastně víc práce, takže raději ať si tam ty úkoly nedělají“ prostě malé děti ve věku 6, 7 let potřebují s úkoly hlavně na začátku pomoct a dohled a to je úkol rodičů. Nečekáš, že si dítko v první třídě zvládne v družině udělat úkoly samo zcela správně, že ne? Dost prvňáčku si na ty úkoly samo od sebe ani nevzpomene, natož, aby to zvládli udělat sami. A to prostě není náplní družinářky, ta je tam úplně od něčeho jiného. Navíc, k čemu družinářka, vždyť si to šestileté dítko může samo na vlastní nebezpečí udělat ten úkol třeba v šatně nebo na lavičce v parku, ne? ;)

To byla reakce na ten výčet, co tu někdo psal, jaké komplikace můžou psaním úkolů druzinarce nastat. To je taky docela fajn řešení problémů. Raději vše zákazeme, než abychom zkusili vymyslet, jestli by to třeba neslo aspoň částečně udělat. V té družině se to nabízí. Operuju s tím předpokladem, že dítě si tam úkol udělat chce a není třeba žádný program. Neříkám, že si mají děti všechny psát úkoly v družině za každou cenu. Ale zakázat to úplně taky není správné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9880
16.10.18 13:51

@Jar Jar no tak to se nezlobte, ale v tom případě za známky je zodpovědný rodič.. protože nenechá učitele v klidu učit,, ale pořád vymýšlí, co se jim líbí nelíbí.. Myslím v oblasti učení..
Každopádně každý člvoěk je jiný.. Mě prostě nevadí, když si kluk donese ukol na 10 min, vidím co se učí, případně poradím a jedem dál.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12072
16.10.18 13:53
@Keyllah píše:
Tak jistě, i pro mě by bylo pohodlnější, kdybych ráno dítko vrzla do školy, učitelé ho tam vše naučili, pak do družiny, tam by s ním družinářka udělala úkoly a zopákla učivo, pak do kroužků, aby mi dítko rozvíjeli hezky po všech jeho uměleckých i pohybových stránkách a já bych.....přemýšlím, co by na mě zbylo, ukládání do postele? :lol:

A tímhle jsi chtěla říct co? Považuješ to za špatně? Trochu si protiřečís, protože přesně takhle to funguje ve státech, kde mají vyučování od nala dlouho do odpoledne, o kterých jsi psala o pár stránek dřív. Dítě ráno přivezeš a odpoledne vyzvedneš. Víc se po tobě nechce.

Příspěvek upraven 16.10.18 v 14:00

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9880
16.10.18 13:54

@Fazulina já si pamatuju jak se dělaly ukoly.. Bud se to dělalo tak, že jeden napsal a všichni opsali :mrgreen: tak chápu, proč to zakázali :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22186
16.10.18 13:55
@Fazulina píše:
Neříkám, že si mají děti všechny psát úkoly v družině za každou cenu. Ale zakázat to úplně taky není správné.

V tom také souhlasím - jako všechno, i toto chce nějaký rozumný kompromis.

U prvňáčků je psaní úkolů v družině nesmyslné a kontraproduktivní - ale družina je leckde třeba až do páté třídy a u těch starších také nevidím důvod, proč by měly být omezovány. Ty už úkoly s rodiči psát nepotřebují, naopak je spíš žádoucí, aby to zpracovávaly samostatně… takže by mělo být ponecháno na jejich úvaze, kde je chtějí dělat.

A ohledně kvality, rodiče by úkoly stejně měli kontrolovat či podepisovat, takže pokud s kvalitou vypracování nejsou spokojeni, měla by už následovat čistě jejich vlastní dohoda s dítětem („Janičko, v družině Tě to nejspíš ruší, takhle špatně přece doma ani ve škole normálně nepočítáš - úkoly radši necháme jen na doma, ok?“).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí