Společné bydlení, jiné poměry

21
25.12.22 09:28

Společné bydlení, jiné poměry

Ahoj, potřebuji náhled jiných lidí, tip nebo radu

S partnerkou řešíme společné bydlení.
Jsme spolu 5 let a nějaké spolubydlení jsme již spolu měli. Situace a podmínky byly různé. Nicméně teď bychom to chtěli mít již nastálo s nějakou perspektivou(osamostatňujem se, utřiďujeme si život, představy, priority a možnosti)
Já již vlastním dům a byt. Byt je hotový, nejsou nutné nějaké velké investice či opravy, aktuálně dávám do pronájmu.

Dům je velký s hodně prostory a ikdyž jej rekonstruuji tak v něm i bydlím.
Partnerka bydlí u rodičů.

Řeším ten poměr spolubydlení a financí
Obě nemovitosti vlastním a nemám žadný dluh ani závazek. Rekonstruuji z výplat a úspor.

Zajímá mně správný náhled na situaci, kdy spolu můžem bydlet u mně na domě a spolu ho opravit a modernizovat.
Jak by se měla ona podílet na rekonstrukcích a společných výdajích?
Co řikáte na pohled, já dům vlastním a rekonstruuji vlastní silou a financemi -ona nese náklady - inkaso, jídlo a drobné výdaje typu dekorace

Kde je zkrátka ten poměr vlastnit a všechno platit x nemuset vlastnit(protože toho nelze dosáhnout) ale žít to a užívat?

Děkuji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
101654
25.12.22 09:36

@Phenom Ty rekonstruujes ze sveho, náklady na energie a jidlo platite napul a ona ti prispiva domluvenou castku na bydlení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
370
25.12.22 09:49

Služby a jídlo napůl + ona přispěje nějakou částkou na bydlení. Rekonstruuješ svůj vlastní dům, z kterého ji můžeš kdykoliv vykopnout bez nějakého nároku na něco, nevidím důvod, proč by tě měla v podstatě živit a platit vše sama. To snad někoho ani nemůže napadnout 8o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
25.12.22 09:49

Prosím anonym, vkládám informace o rodinném příslušníkovi.

Moje dcera se přistěhovala k partnerovi do jeho domu, nezatíženého hypotékou. Přistěhovala se i s dcerkou z prvního manželství. Když se partnera ptala na uspořádání poplatků za bydlení, řekl jí, ať to vůbec neřeší, on platí pevnou částku měsíčně a vždycky mu při vyúčtování dost vracejí, takže pro ně tři ta měsíční platba bude dostačující. Dceři to bylo hloupé, tak založila účet, ke kterému mu dala dispoziční právo a na ten účet posílá cca stejnou částku, jakou on měsíčně platí za energie. Ty peníze využívají jako fond oprav. Ostatní náklady dělí plus minus napůl, ale podle toho, co dcera občas řekne, nějak to nehrotěj, někdy platí víc on, někdy ona, jak to vyjde.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
25.12.22 09:50
@j.a.n.i1 píše:
@Phenom Ty rekonstruujes ze sveho, náklady na energie a jidlo platite napul a ona ti prispiva domluvenou castku na bydlení.

Souhlasím.

@Phenom Tvoje rozdělení nedává smysl. A tedy za sebe, já už bych do toho nikdy nešla. Když mi bylo 20, začala jsem tak žít s přítelem, později manželem a můžu ti říct, že rozdělení majetku, že vše je jednoho, nedělá dobrotu. Jsou z toho jen nepříjemnosti a tlaky. Za mě lepší hypotéka a nemovitost na půl.

• Citovat
  • Upravit
6794
25.12.22 09:51

Jidlo a energie napul, rekonstrukce ze tveho.
Neskutecne je, ze si predstavujes, ze pritelkyne potahne vsechny naklady a ty si budes zhodnocovat majetek.
Pak bych se taky pritelkyne zeptala, jestli vubec o bydleni ve velke ruine stoji (dojizdeni, uklid, vysoke naklady na vytapeni apod.). Pokud by k tobe sla navzdory svym predstavam o bydleni, tak bych ji odpustila „najemne“.

Ja osobne bych radsi zila v byte, do domu bych za tebou nesla.
Zvlast ne v pripade, kdyby sis predstavoval, ze bude veskery otop, vodu, energie, jidlo a drogerii platit sama. Ty ses zblaznil.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Janli
25.12.22 09:51

Proč by měla platit celý inkaso a jídlo, když ty si rekonstruuješ svůj dům? 8o
Pěkně všechno na půl a ty si rekonstruuj dům čistě za svoje.

• Citovat
  • Upravit
mackA159
25.12.22 09:53

Tvuj barak, tvoje rekonstrukce = tvoje placeni.
Energie + jidlo = na pul.

• Citovat
  • Upravit
22566
25.12.22 09:55
@Phenom píše:
Ahoj, potřebuji náhled jiných lidí, tip nebo radu

Jsme spolu 5 let a nějaké spolubydlení jsme již spolu měli. Situace a podmínky byly různé. Nicméně teď bychom to chtěli mít již nastálo s nějakou perspektivou(osamostatňujem se, utřiďujeme si život, představy, priority a možnosti)
Já již vlastním dům a byt. Byt je hotový, nejsou nutné nějaké velké investice či opravy, aktuálně dávám do pronájmu.

Obě nemovitosti vlastním a nemám žadný dluh ani závazek. Rekonstruuji z výplat a úspor.

Zajímá mně správný náhled na situaci, kdy spolu můžem bydlet u mně na domě a spolu ho opravit a modernizovat.
Co řikáte na pohled, já dům vlastním a rekonstruuji vlastní silou a financemi -ona nese náklady - inkaso, jídlo a drobné výdaje typu dekorace

Kde je zkrátka ten poměr vlastnit a všechno platit x nemuset vlastnit(protože toho nelze dosáhnout) ale žít to a užívat?

Děkuji

Rekonstrukce čistě za Tvé, poplatky za provoz napůl. Sama bych navrhla, že bych ti nějakou částkou přispívala jakoby na nájem, nikolv na rekonstrukci. Uplně zadarmo bych si bydlet asi nedovolila

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10185

@Phenom Takže tvoje peníze se zhodnotěj v nemovitosti a její se projedí. Opravdu tě ten model napadl vážně? Že ona tě bude v podstatě živit a hradit ostatní provozní náklady? Tak do toho bych nešla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101654
@mackA159 píše:
Tvuj barak, tvoje rekonstrukce = tvoje placeni.
Energie + jidlo = na pul.

Ještě ti tam neco chybi, zadarmo se nebydli…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10141
25.12.22 09:56
@Phenom píše:Co řikáte na pohled, já dům vlastním a rekonstruuji vlastní silou a financemi -ona nese náklady - inkaso, jídlo a drobné výdaje typu dekorace

Do toho bych nešla. Inkaso, jídlo atd jsou dnes už velké položky. Ještě si umím představit, že s tebou bude makat na stavbě, pak bude doma bez příjmu na rodičáku a ve finále vše bude tvoje. A ona by odešla s igelitkou.
Inkaso, jídlo a podobné napůl + by ti dala příspěvek na bydlení dle lokality a toho co se domluvíte např. 3000 Kč.

Příspěvek upraven 25.12.22 v 10:01

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22566
25.12.22 10:00
@Phenom píše:
Ahoj, potřebuji náhled jiných lidí, tip nebo radu

Děkuji

Nejspravedlivější variantou je najít si společný pronájem a být na stejné lodi :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Janli
25.12.22 10:02
@Kockazvysocan píše:
Nejspravedlivější variantou je najít si společný pronájem a být na stejné lodi :nevim:

Jako proč? To se má člověk stydět před tím druhým, že si zvládnul pořídit nemovitost a jít kvůli tomu do podnájmu? Vždyť ten druhý má úplně stejnou možnost. Taky si může pořídit svoji nemovitost.

• Citovat
  • Upravit
Tala20
25.12.22 10:03
@Phenom píše: … S partnerkou řešíme společné bydlení. Já již vlastním dům a byt. … Partnerka bydlí u rodičů. Řeším ten poměr spolubydlení a financí. Jak by se měla ona podílet na rekonstrukcích a společných výdajích?

Je bezvýznamné zda dům vlastníš bez dluhů, případně zda splácíš hypotéku. Partnerky se to nijak netýká. To je Tvůj majetek. A pokud se o něj nechceš s ní podělit, pak to je jen Tvoje věc.

Partnerka by měla hradit polovinu nákladů na služby a energie (vodné, stočné, plyn, elektřina, komunální odpad). Plus asi polovinu částky kterou by dala za bydlení při tržním nájemném. Tyto peníze z druhé hromádky je nejlépe doplnit stejnou částkou z Tvé strany a použít na provoz, opravy, údržbu domu a zlepšení společného bydlení (spotřebiče, kuchynská linka…).

Jestli se rozhodnete pro společnou domácnost, pak každý by měl přispívat nikoliv napůl, ale částkou úměrnou jeho vlastnímu příjmu. Změna finanční situace nastane pokud budete mít spolu potomka a ona bude na mateřské dovolené. V té době nebude vydělávat, ale bude na plný úvazek pečovat o dítě.

Příspěvek upraven 25.12.22 v 11:12

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný